Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Yiyeceklerdeki Antibiyotiğin Zararları

Yiyeceklerdeki Antibiyotiğin Zararları



Antibiyotikleri normalden daha sık almak, mantar büyümesi gibi rahatsızlıklara sebep olan bozulmuş bağırsak ortamı yaratmaya yol açan tehlikeli ve etkisiz bir uygulamadır. Ancak kaçınmanın daha zor olduğu bir şekilde sisteminize girmenin bir diğer dolaysız yolu da; çiftlik hayvanları üretimindeki aşırı kullanımın sonucu olarak yiyeceklerdeki antibiyotiklerdir.

Birçok sağlık uzmanı antibiyotiklerin fazla kullanımının, geleneksel tıbbi ürünlerle tedavi edilemeyecek kadar dirençli bakterilerin üremesine yol açtığına inanmaktadır. Tehdit o kadar ciddi ki, İngiltere hükümeti halkını, doktorlarını ve hemşirelerini rastgele antibiyotik reçete yazmaya ve yazdırmaya karşı aktif olarak eğitmeyi deniyor. Özellikle de işe yaramadıkları genel soğuk algınlığı ve nezle gibi viral enfeksiyonlar için.

Ancak, yemek zincirindeki antibiyotiklerin daha sinsi olan bir başka kaynağı da, çiftlik hayvanları üretiminde şok edici miktarda kullanılmasıdır.

Amerika’da üretilen antibiyotiklerin %80’inden fazlasının, et ve tavuk yetiştiricileri tarafından kullanıldığı tahmin edilmektedir. Geniş çaplı çiftliklerde hayvanlar, aşırı kalabalıkta oluşan hastalıklardan ve bulundukları sağlıksız ortamlardan korunmak için düzenli olarak antibiyotiklerle beslenirler.

Amerikan Halk Sağlığı Derneği, Amerika Enfeksiyon Hastalıkları Derneği ve Dünya Sağlık Örgütü de dahil birçok sağlık kuruluşu, son yıllarda antibiyotiklerin rutin kullanımını sınırlandırmaya çalışmaktadır ancak et ve kümes hayvanları endüstrisi bu tutumlarını değiştirmekten çok uzaktalar.

Bu sağlık kuruluşlarının ve araştırmacıların en büyük endişesi, insan nüfusunda tedavi edilmesi çok zor ve hatta ölümcül olan dirençli bakterilerin son yıllardaki büyük artışıdır.

Dünya Sağlık Örgütü, Gıda ve Tarım Örgütü ve Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü; “antimikrobiyallerin insan dışı kullanımından oluşan dayanıklı organizmalara bağlı olarak insan sağlığında kötü sonuçların doğması konusunda bariz kanıtlar vardır. Aksi halde oluşmayacak enfeksiyonları içeren bu sonuçlar; başarısız tedavi (bazı durumlarda ölüm) sıklığını ve enfeksiyon ciddiyetini artırmıştır” sonucuna varan ortak bir kağıt yayınlamıştır.

Alışılagelmiş antibiyotiklere dirençli olan enfeksiyonlar, Amerika’da, AIDS’ten daha fazla insanı öldürüyor ve yılda 20 milyar dolarlık sağlık hizmetine mâl oluyor. Ama hala gittikçe daha fazla antibiyotik, çiftlik hayvanlarının beslenmesinde kullanılıyor. Bu, hastalıkları tedavi etmek değil, büyük ölçekli çiftliklerde çok kötü koşullarda tutulduklarından enfeksiyon olasılığı yüksek olduğu içindir.


Çiftlik Hayvanlarının Antibiyotiğe Daha Fazla Maruz Kalmalarının Sebebi



Hayvanlarda uzun dönemli antibiyotik tüketiminin, ne gibi bir etkisi olduğu ve bize ne kadarının geçtiği konularında fikir sahibi değiliz.

Bifteğiniz veya tavuğunuz olan hayvana yapılan antibiyotiğin dozu aslında muhtemelen et ve kümes hayvanları endüstrisinin Gıda ve İlaç İdaresi’ne verdiği rakamlardan daha fazladır. Çünkü Amerika’daki çiftlik hayvanlarının beslendiği yiyeceklerden gelen antibiyotik kalıntıları olan ikinci bir antibiyotik kaynağı vardır.

Mısırlı yem, etanol yakıt üretiminin büyüyen endüstrisi için bir yan üründür. Etanol, mısırdan imal edildiğinde, büyük miktarlarda bakteri oluşur. Bunu kontrol etmek için, üreticiler karışıma antibiyotiği boşaltır.

Etanol çıkartıldığında, antibiyotik kalıntılarıyla birlikte olan artık mısırlı yem büyük baş hayvanların ve tavukların beslenmesi için yollanır. Yani çiftlik hayvanları çift doz antibiyotik almış olur. Etanol üretiminde kullanılanların düzenlemesiz olmasından dolayı, bu uzun dönemli antibiyotik tüketiminin onlar üzerinde ne gibi bir etkisi olduğu ve bize ne kadarının geçtiği konularında gerçekten fikir sahibi değiliz.


Yiyeceklerdeki Antibiyotikler



Yediğimiz etteki antibiyotik kalıntıları, sağlık Problemlerine Sebep Olabilir mi?

Yiyecek üretimindeki antibiyotikler hakkındaki tartışmaların odağının çoğu; insan nüfusu üzerinde yıkıcı bir etkiye sahip mutasyona uğramış, ilaçlara dirençli bakterilerin oluşumu konusundadır. Ancak yediğimiz etteki antibiyotik kalıntıları, sağlık problemlerine sebep olabilir mi?

Kopenhag Üniversitesi’nde yapılan bir çalışma,  sosisteki antibiyotik kalıntıların, faydalı bakterileri hedeflediğini ve işlenmiş ete bağlı olarak bakteriyel enfeksiyon salgınlarının arkasında olabileceğini bulmuştur. Antibiyotik kalıntıları olan bu etleri yemenin, bağışıklık sistemi için önemli olan hayati bağırsak bakterilerimize yaptıklarını ölçmek oldukça güçtür.

Yemeğimizdeki antibiyotiklerin bir başka bilinen kaynağı ise, inek sütündeki kalıntıların yaygınlığıdır. Süt üretimi için büyükbaş besi yeri, mısır yeminden elde edilen aynı etanolü kullanır ve hayvanları aynı antibiyotiklerle tedavi eder.

Direk ilaç kurumundan süt sağılmadan önce hayvanlara para iade süresinin olması beklenmektedir ancak bulunan antibiyotik ihlallerinin miktarı, Gıda ve İlaç İdaresi’ni sütü adamakıllı test etmeye başlaması için sonunda zorlamaktadır (gerçi her zamanki gibi sonuçların gelmesi uzun sürecek ve endüstriyle uzlaşma, tüketici sağlığından daha önemli olacaktır).


Süt ve Etteki Antibiyotik Kalıntılarından Nasıl Kaçınabilirsiniz?



Yediğimiz etteki antibiyotik kalıntıları, sağlık problemlerine sebep olabilir mi?

Eğer düzenli olarak süpermarketinizden aldığınız ucuz etleri, tavuk veya biftek gibi, yiyorsanız, büyük ihtimalle içlerinde çeşitli hormonlar ve hayvanlara veya yiyeceklerine, büyümelerini ve şişmanlamalarını hızlandıracak başka kimyasallarla birlikte antibiyotik izleri de bulunmaktadır.

Çoğu günlük süt de, yüzlerce hatta binlerce büyükbaş hayvandan sağıldığı ve şişelenip dağıtılmadan önce karıştırıldığı için risklidir.


Sonuç


Yiyeceğinizdeki antibiyotik kalıntılarından kaçınmanın en iyi yolu; organik, otla beslenmiş etler ve süt almaktır. Organik çiftçilerin, et ve süt üretimlerinde antibiyotik kullanmaları yasaklanmıştır ve ot yiyen hayvanların süt ve etleri, mısır atıklarıyla beslenenlere göre daha sağlıklıdır.

Evet, bu biraz daha pahalıdır. Vereceğiniz karar, sağlığınız için ve hatta çocuklarınızın gelecekteki sağlığı için harcadığınız fiyatı düşürecektir.

Sonuçta, üreticiler tüketicileri takip etmek zorundadır. Ne kadar çok insan yüksek kaliteli organik ürünler talep ederse, o kadar çok çiftçi bu yönteme geçecektir, fiyatlar düşmeye başlayacak ve umarım çiftlik hayvanlarını antibiyotikle besleyen bu tehlikeli uygulama temelli olarak son bulacaktır.

İlgili Yayınlar



20’li ve 30’lu Yaşlardaki Genç Kadınlar İçin En İyi Multivitaminler Nelerdir?

Ocak 21, 2018/tarafından admin

En Sağlıklı Tuz Çeşidi ve Önemi Nedir?

Mart 21, 2018/tarafından admin

Sağlığımıza Yoğurdun Faydaları Nelerdir?

Ocak 20, 2018/tarafından admin

Günlük Kalsiyum İhtiyacı Ne Kadardır? Bilimsel açıklama

Ocak 20, 2018/tarafından admin

Zerdeçalın (Turmeric) Faydaları

Ocak 22, 2018/tarafından admin

Multivitaminler işe yarıyormu? Bilim Destekli Araştırma

Ocak 22, 2018/tarafından admin

The post Yiyeceklerdeki Antibiyotiğin Zararları appeared first on Sağlıklı ve Fit.



This post first appeared on Sağlıklı Ve Fit, please read the originial post: here

Share the post

Yiyeceklerdeki Antibiyotiğin Zararları

×

Subscribe to Sağlıklı Ve Fit

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×