Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

ERCP: nedir ve nasıl yapılır?

Ertan BEYATLI
Ertan BEYATLI - Genel Cerrahi Uzmanı

ERCP bir kısaltmadır. Özel ve esnek bir aletle (endoskop) karciğerden bağırsaklara giden Safra yolları, safra kesesi ve pankreas bezesinin incelenmesi işlemini ifade eder. İşlem esnasında röntgen filimleri çekilir (x-ray skop). ERCPEndoskopik Retrograd Kolanjiopankreatografi demektir.

İşlem esnasında aletle (endoskop) ağızdan girilerek sırasıyla yemek borusu, mide ve oniki parmak barsak incelenir. İşlem safra yollarının ince barsaklara açıldığı noktaya (ampulla of vater, oddi sifinkteri) kadar devam eder.

ERCP işlemi sırasında bulunan bazı problemler tedavi edebilir. Normal olmayan bir oluşumdan örnek (biyopsi) alabilir. Safra kanallarındaki safra taşını çıkarabilir, darlıklar genişletilebilir, plastik tüp (stent) takılabilir .

ERCP işlemi ne zaman yapılır?

ERCP işlemi aşağıdaki durumlarda yapılabilir:

  • Sürekli karın ağrısı veya sarılık
  • Safra taşları, karaciğer, safra kanalları ve pankreas hastalıkları
  • Safra taşlarının çıkarılmasında, örn. safra yollarında tıkanıklık, sarılık ve iltihap yapan taşlar (kolanjit, pankreatit)
  • Safra yolları darlıkları veya bir boşaltma (stent, drenaj) işlemi.
  • İleri inceleme için doku örneği alınması (biyopsi, patoloji).
  • Safra kanallarındaki basıncı ölçümü (manometri).

ERCP işlemini kim yapar?

Endoskopik retrograd kolanjiopankreatografi (ERCP) genellikle gastroenterolog tarafından yapılır. Ayrıca bu işlem ERCP konusunda özel eğitim almış Genel Cerrahi ve Dahiliye uzmanları tarafından da yapılmaktadır. ERCP, özellikli ve invazif bir işlemdir, sadece Endoskopi işlemi değildir. Endoskopi yapabilen her doktor ER©P yapamaz!

Bu işlem hastane şartlarında yapılır. Doktorunuz safra taşı çıkarsa veya test sırasında stent yerleştirirse, bir gecede hastanede kalmanız gerekebilir. Aksi takdirde testten sonra eve gidebilirsiniz.

ERCP işlemi için öncesi/sonrası hazırlıklar Endoskopi hazırlıkları gibidir. İlave olarak işlem öncesi bazı ilaçlar ve antibiyotikler verilebilir. Standart bir ERCP işlemi genellikle 30 ila 60 dakika sürer. Hastalar işlemden sonra 1-2 saat gözlem altında tutulur. İşlemden sonra barsaklara verilen gazdan dolayı karında bazı geçici sıkıntılar olabilir örn. sancı, şişlik, bulantı vb.

Peki ERCP işleminin Riskleri var mı?

Bu yazı ERCP: nedir ve nasıl yapılır? ilk olarak Ertan BEYATLI da yayınlandı



This post first appeared on Op.Dr.Ertan BEYATLI, please read the originial post: here

Share the post

ERCP: nedir ve nasıl yapılır?

×

Subscribe to Op.dr.ertan Beyatli

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×