Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

FaceTime fungerar inte på Mac? Här är varför och korrigeringar

Det är obehagligt när Facetime på Mac inte fungerar och hindrar dig från att komma i kontakt med familj, vänner och kollegor. I de flesta fall är problemet tillfälligt som varar i några minuter eller fixas genom att följa några grundläggande felsökningstips. Låt oss börja med de enklaste lösningarna och arbeta oss upp för att få FaceTime att fungera igen på din Mac som kör MacOS Big Sur, Catalina och tidigare.

Varför fungerar inte min Facetime på Mac?

FaceTime fungerar inte på Mac av flera skäl. I vissa fall uppträder eller loggar appen ut dig och du kommer därför inte att kunna använda FaceTime. På samma sätt, om du har problem med kameran eller mikrofonen, har Mac fel datum och tid, eller om du har dålig internetanslutning, fungerar videosamtalstjänsten inte.

Å andra sidan kan problemet också vara från Apples slut. Men oavsett orsaken, här är effektiva tips för att fixa FaceTime-problem på Mac framgångsrikt.

    Avsluta FaceTime och starta om det Kontrollera FaceTimes serverstatus Starta om din Mac Se till att du har bra internetanslutning Logga in på FaceTime-appen Ställ in korrekt datum och tid på Mac Se till att kamera och mikrofon fungerar korrekt Skaffa den senaste versionen av macOS Group FaceTime fungerar inte på Mac

1. Avsluta FaceTime och starta om det

    Klicka på Apples logotyp uppe till vänster och välj Tvinga sluta. Du kan också trycka på Kommando + Alternativ + esc

    Välj FaceTime och klicka på Tvinga sluta. Starta FaceTime om efter 15 sekunder. Det ska fungera bra.

2. Kontrollera FaceTimes serverstatus

    Gå över till den officiella Apple Server Status-sidan och se till att det finns en grön prick bredvid FaceTime, Apple ID och iMessage. Om det finns stillestånd här måste du vänta tills Apple fixar det.

3. Starta om din Mac

    Klicka på Apple-logotyp uppe till vänster och välj Omstart. När din Mac startar igen, starta FaceTime och ring ett samtal. Det skulle säkert fungera felfritt nu.

4. Säkerställ god internetanslutning

FaceTime kräver anständig nätverksanslutning för optimala ljud- och videosamtal. Om du strömmar eller laddar ner något i bakgrunden, se till att du pausar det. Vidare skulle det också vara till hjälp om du startar om din Wi-Fi-router. Om du använder ett systemomfattande VPN på Mac, överväg att stänga av det.

Notera: Du kan kontrollera din nedladdnings- och uppladdningshastighet på webbplatser som SpeedTest.net och Fast.com.

5. Logga in på FaceTime-appen

Om du använde FaceTime tidigare betyder det att du redan var inloggad. Men det är möjligt att du nu kanske måste logga in igen.

    För att logga in: Öppna FaceTime-appen och på vänster sida ska du se inloggningsfältet. Ange ditt Apple-ID och lösenord för att fortsätta.

    Att logga ut och logga in igen: Öppna FaceTime, klicka på FaceTime från den övre menyraden och välj Inställningar. Klicka på Logga ut. Starta sedan om din Mac och logga in på FaceTime igen.

6. Ställ in korrekt datum och tid på Mac

För att FaceTime ska fungera korrekt är det viktigt att du ser till att din Mac har rätt datum och tid. Det enklaste sättet att göra detta är att låta datorn ställa in dessa automatiskt.

    Öppna Systeminställningar genom att klicka på Apples logotyp uppe till vänster. Klicka på Datum Tid. Se till att du är i Datum Tid flik. Härifrån, klicka på låsikon och autentisera med din Macs lösenord. Slutligen markera rutan för Ställ in datum och tid automatiskt.

7. Se till att kamera och mikrofon fungerar korrekt

FaceTime kräver en kamera- och mikrofonåtkomst för att fungera korrekt. Om dessa funktioner inte fungerar kan du inte ringa.

    Sök efter kamera och mikrofon i andra appar: Öppna Fotobås app på din Mac. Du borde se din bild på skärmen. Klicka på ikonen längst till höger längst ner till vänster. Detta växlar dig till videoläge. Klicka nu på den röda inspelningsknappen och tala något. Stoppa inspelningen efter 15-20 sekunder. Spela sedan klippet och märk om du hör ljudet. Om ja, betyder det att din Macs kamera och mikrofon fungerar perfekt.

    Se till att du har en kamera och mikrofon: Alla moderna MacBooks och iMacs har en intern kamera och mikrofon. För att kontrollera om din Mac har en inbyggd mikrofon eller inte, öppna Systeminställningar och klicka på Ljud. I Inmatning under “Typ” om du serInbyggt, det betyder att Mac har en intern mikrofon. Om du har en Mac Pro (torn eller rack) eller Mac mini måste du dock ansluta en extern webbkamera och mikrofon. Efter det kan du enkelt ringa FaceTime-samtal.

    Välj rätt kamera och mikrofon: Om du har anslutit mer än en kamera eller mikrofon (inkluderar trådbundna och trådlösa hörlurar) till din Mac, se till att du väljer rätt ingång. För detta, öppna FaceTime app och klicka på Video från den övre menyraden. Härifrån väljer du rätt alternativ.

8. Skaffa den senaste versionen av macOS

För att åtgärda flera sådana problem är det lämpligt att installera den senaste versionen av macOS. Detta blir särskilt viktigt om du är FaceTiming-vänner eller familj som använder mycket gamla versioner av iOS och OS X (tidigare namn på macOS).

    Öppna Systeminställningar och klicka på Programuppdatering. Klicka på Uppdatera nu om du ser. Det kan ta ungefär en timme eller mer att ladda ner och installera uppdateringen.

    Notera: Om du inte ser alternativet Programuppdatering i steg 1 öppnar du App Store och klickar på Uppdateringar.

9. Group FaceTime fungerar inte på Mac

Står du inför problem när du ringer till flera personer på Mac? Har du redan provat ovanstående lösningar och det gav ingen tur? Om ja, gå vidare till vår separata guide som visar tips för att åtgärda Group FaceTime-problem på Mac.

FaceTime-problem lyckades på din Mac!

Jag tror att ovanstående lösningar hjälpte dig att lösa problemet. Nu kan du börja ringa ljud- och videosamtal till andra Apple-användare. I sällsynta fall, om det inte gjorde det, måste du kontakta Apple Support, och de kommer att ge råd om detta.

Slutligen är det värt att nämna att FaceTime kanske inte är tillgängligt i alla länder och regioner (och med alla operatörer). När du inte kan ansluta till människor, gå till den här officiella Apple-supportsidan och se om du befinner dig i en region (eller hos en internetleverantör) som inte stöder FaceTime. Om du gör det måste du använda några andra samtalsappar som Skype, Viber, etc.

LÄS NÄSTA:



This post first appeared on Como Fazer Um, please read the originial post: here

Share the post

FaceTime fungerar inte på Mac? Här är varför och korrigeringar

×

Subscribe to Como Fazer Um

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×