Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Köpeklerde beslenme tartışması: Köpekler nasıl beslenmeli?

Köpeklerin beslenmesi ile ilgili her kafadan bir ses çıkar. Maalesef, insanlarda olduğu gibi bu konuda geniş kapsamlı bilimsel araştırmalar yapılmıyor, yapılıyorsa da bizlerin haberi olmuyor. Biz bu konuya kendi yapacağımız araştırmalarla cevap bulmaya çalışacağız. Bakalım, köpekler nasıl beslenmeli? Köpeklerde beslenme konusu ile ilgili her şeyi değilse de açık kaynaklardan ve kendi bilgi dağarcığımızdan elde ettiğimiz mümkün olan en geniş veriyi paylaşmaya çalışacağız. Yaygın olarak araştırılan, köpeklerde beslenme tablosu, köpeklerde çiğ beslenme ve köpeklerde barf beslenme gibi konular üzerinde araştırma yapacağız. Ayrıca elbette sizler de yorumlarınızla konun genişlemesine yardımcı olabilirsiniz. Deneyimleriniz ve fikirleriniz önemli. Örneğin; herhangi bir kaynaktan edindiğiniz yavru köpeklerde beslenme tablosu deneyiminize dair bilgileri, yorumlar kısmında bizimle paylaşabilir veya genel olarak nasıl bir besleme yaptığınızı bize aktarabilirsiniz. Katılmanızdan memnuniyet duyarız.

Öncelikle, tüm canlıların yaşadıkları çevresel koşullara bağlı olarak mutasyona uğradığını ve köpeklerin ataları olan kurtlar gibi beslenmelerinin mümkün olmadığını belirtmek gerekir. “Kurt ne bulursa yer kardeşim, köpek de yesin” yaklaşımı doğru değildir, zira köpek, kurt değildir. Köpek uzun yıllar önce, atasından farklı bir yola girdi. Bugün ise çok başka bir forma sahip. Özellikle, genetiği değişmiş ırklarada çok dikkat önemli. Zira bu köpekler, diğerlerine göre çok daha kırılganlar.

Genetiği değiştirilmiş köpekler gibi, orijinal ırkların da beslenme türleri değişiyor. Küçük köpekler ile büyük köpeklerin beslenme türü farklıdır. Bununla birlikte, avcı türlerin yedikleri ve miktarları, diğerlerinden farklıdır. Örneğin; bir Bulldog, bütün günü oturarak geçirirken, bir Seter; sürekli hareket halindedir. Bu iki türün aynı miktarda yemesini bekleyemeyiz. Bunun yanında, yediklerinin içeriğinin farklı olması da mümkündür.

Köpekler ne yer?

Özellikle yeni köpek sahiplenenlerin sıkça sorduğu köpeklerin ne yiyeceği sorusu, başlangıçta arz ettiğim gibi, maalesef cevabı pek çok çevreye göre değişkendir. Kimi çevreler, “ne verirseniz onu yer” derken, kimleri ciddi kısıtlamalardan söz eder. Tabii bu arada köpeklerin beslenmesinde özel koşulları arayanları; “bunları biz yiyemiyoruz” biçiminde tenkit edenleri de anlayışla karşıladığımı belirtmek isterim. Maksadımız, ortayı bulmaktır, kimse sinirlenmesin lütfen.

Köpeklerin insanlarla benzer besinleri tüketmesi normaldir. Aslında burada bizim yediklerimizin, bizim için de çok sağlıklı olmadığına dikkat etmek gerekir. Örneğin; ağır şerbetli tatlılar, sadece köpekler değil, insanlar için de risklidir. Bu besinlerin dikkatli tüketilmesi gerekir.

Köpekler, protein yoğun olmak üzere, enerji ihtiyaçlarını karşılamak üzere belli miktarda karbonhidrat tüketir. Sindirim sistemleri oldukça kuvvetlidir. Pek çok besini iyi bir şekilde tolere edebilirler. Ancak bizlerde olduğundan biraz daha fazla olmak üzere, karbon tipi gıdalara reaksiyon gösterirler.

Köpeğiniz yeterince hareketli değilse hem karbon türü besinleri hem de toplam besin miktarının daha az olması gerekir. Pankreas, karaciğer ve böbrek hastalıkları, buna bağlı nedenlerle ortaya çıkar. Tıpkı insanlarda olduğu gibi, obezite; köpekler için de ölümcüldür.

Kuru Mama – Ev Yemeği Tartışması

Kimilerimiz, köpeklerin kuru mama ile beslenmesini vicdani bir sorun haline getiriyoruz. Hatta “köpek krakerle besleniyor” sanan bile var, oysa durum bundan çok farklıdır.

Kuru mamalar, üretim standartlarına göre besin öğeleri değişmekle birlikte, yeterli besin içermek üzere geliştirilir. Bu besinler, enerji sağlar ve besleyici içeriğe sahiptir. Elbette tamamı çok kalitelidir diyemeyiz ama genel olarak ihtiyacı karşılar. Burada çok önemli bir detay vardır ki, ileri yaşlarda ciddi bir sorun haline gelir: köpeklerde diş sağlığı.

Diş sağlığı, dişi olan her canlı için önemlidir. Sindirimin ilk halkası olan bu uzuvlar temizlenmez ise çürür. Bu durum köpekler için de geçerlidir. Kuru mama, yapısı sayesinde dişlerin temizlenmesine destek olur. Bu sayede devamlı kuru mama tüketen köpeklerde diş sağlığı sorunları daha azdır.

Ev Yemeği Zararlı mı?

Evde yediğimiz besinler, bizleri dahi çoğu zaman tatmin etmez. Burada bahsettiğimiz tatmin, besleyicilik olarak anlaşılmalıdır. Örneğin; yoğurtlu makarnanın içerisinde, besleyicilik içeren bir kaç detaydan söz etmek mümkündür. Kaldı ki, içerisinde ciddi miktarda karbonhidrat bulunan bu besin, köpek için pek de faydalı değildir.

Yapılan araştırmalarda, karbonhidrat yoğun beslenen köpeklerin obez olma ihtimallerinin arttığı görülmüştür. Buna karşılık, protein yoğun beslenen köpeklerin zayıfladığı da kayıtlara geçmiştir.

İlgili bilgi kaynağı: Veteriner hekimlikte güncel yaklaşımlar – Gültekin YILDIZ, Özlem DURNA AYDIN – Akademisyen Kitabevi -2020 – ISBN 9786257795326

Siz evde sağlıklı besleniyorsanız, köpeğiniz de sizin yemeklerinizden sağlıklı besin alır. Ama kabul edelim ki, pek çoğumuz günün her öğününde doğru besinleri tüketmiyoruz. Bu durumda, köpeklerimiz de bundan zararlı çıkacaktır. Bu sebeple, köpekler için ev yemeği verme konusunda kafanızda bir soru işareti olması fena olmaz.

“Ben ev yemeği veriyorum, köpeğin gayet de sağlıklı…”

(Yaygın anonim ifade)

Evet mümkündür. 3-4 yaşına kadar köpeğiniz, sizin beslendiklerinizle normal hayatına devam eder. Zaten bu konuda bir itiraz yoktur. Sokaktaki köpeklerin de çok sağlıksız beslenmesine rağmen bu yaşa ulaşması mümkündür. Bahsimiz, 10 yaşındaki köpeğiniz, o yaşta nasıl bir sağlığa sahip olacak sorusu üzerinedir. Köpeklerin de diğer tüm canlılar gibi, belli miktarlarda belli besinlere ihtiyacı vardır. Bu besinler sağlanmaz ise büyüme, gelişme veya iyileşme mümkün değildir. Bu sebeple, besinlerin niteliklerinin bilimsel ölçeklerle düzenlenmesi ve tesis edilmesi gerekir.

İlgili bilgi kaynağı: Nutrient Requirements of Dogs – National Research Council (U.S.). Subcommittee on Dog Nutrition · 1985 – ISBN 9780309034968

Kuru Mamalar Her Zaman Sağlıklı mıdır?

Hayır. Kuru mamaların, bir kısmının ciddi şekilde sağlıksız olduğunu biliyoruz. Yasa dışı yollarla protein değerlerini yüksek göstermek için bazı mamalara melamin karıştırıldığı dahi iddialar arasındadır.

İlgili bilgi kaynağı: Çocuklarda A’dan Z’ye Beslenme – Halil Uğur HATİPOĞLU, Murat SÜTÇÜ, Ozan ÖZKAYA – ISBN 9786257106351

Besin değerleri yetersiz olan bazı mamaların içerisinde ise aroma vericiler olduğunu biliyoruz. Yani aslında faydasız ve yetersiz içeriğe sahip çok mama vardır. Özellikle çok ucuz markaların besleyici olduğunu söylemek çok mümkün değildir. “Hangi mamalar iyidir?” sorusuna ise reklama gireceği endişesi ile biz cevap vermeyeceğiz. Bunun yerine Petco’nun müşteri istatistikleri ile ulaştığı en iyi mamalar listesini paylaşacağız.

Petco’ya göre, en iyi köpek mamaları;

  • Orijen
  • Taste of the wild
  • Instinct
  • Hill’s
  • Wholehearted
  • The Honest Kitchen

Şeklindedir.

Tabii burada uyarımızı yapalım. “En iyi” kavramı, genel olarak göreceli bir kavramdır ve biz bunu zikretmeyiz. Uluslararası kurallara göre de bunu beyan etmek doğru olmaz. Ancak kendi değerlendirmelerimizi, “bizce” olarak ifade ederiz. Ya da burada olduğu gibi, bir başka kuruluşu refere ederiz. Bu kuruluşun bu listeyi vermiş olması, o kuruluşun haklı olduğunu göstermez. Burada taraf olmadığımızı ve sorumluluk reddimizi ifade etmek isteriz.

Genel olarak, belli segmentin üzerindeki tüm mamalar niteliklidir. Bileşenlerini detaylı olarak inceleyip mamaların kalitesinden emin olmak mümkündür. Bunun için satın aldığınız mamanın, üretim ve son kullanma tarihine öncelikle bakın. Bununla birlikte, mamanın içerisindeki koruyucuların neler olduğunu inceleyin. Koruyucular, boyar maddeler ve aroma vericilerin yoğunlukta olduğu mamaları sorgulayın.

Bazı mamalar ise hiçbir yapay bileşen içermez. Bu mamalar çok sağlıklı olmakla birlikte, pek çok köpeğin hoşuna gitmez. Eğer, “köpeğim aldığım pahalı mamayı yemiyor” diyorsanız, ısrarcı olun. Eğer mamanın niteliklerinden eminseniz, köpeğinizi bir süre aç kalma pahasına başka bir şeyle beslemeyin. Zaman içerisinde alışacaktır.

Yine de arada, sizin yediklerinizden nasiplenmesi tüylü dostunuza keyif vereceğinden bunu yapın. Elbette aşırıya kaçmadan ve sürekli değil…

Köpek atıştırmalıkları zararlı mı?

Bu konuda da yaygın bir tartışma devam ediyor. Köpeklerin çiğneme isteğini gidermek için kemikler mevcuttur. Bunların sağlıksız olduğuna dair bir kaynağa da erişemiyoruz. Ancak tıpkı mamalarda olduğu gibi, bu ürünlerin de dikkatle tercih edilmesi uygundur. Bununla birlikte, atıştırmalıkların miktarına da dikkat etmek gerekir. Bunlar her ne kadar mama ismi taşımasa da kalori değerleri vardır. Ayrıca köpekler bunları o kadar sever ki, mamalarını yememe eğilimi yaygın bir sorundur. Köpeklerde beslenme başlığının en can alıcı konularından birisi, köpeklerin en leziz olan neyse onu seçmesidir. Hepimizin bildiği gibi maalesef çok leziz şeyler, genellikle (miktarına da bağlı olarak) zarar verir. Bu sebeple tüylü dostlarımızın beslenmesinde, inisiyatifi onlara daha az vermek, daha doğrudur.

BARF nedir? Faydalı mıdır?

BARF; evcil hayvanların, tüm ihtiyaçlarını karşıladığı ve sevecekleri biçimde beslenmelerini sağladığı iddiası ile geliştirilmiş bir besin yöntemidir. Teoride BARF beslenme türü, sağlıklıdır demek yanlış olmaz. BARF tekniği, çiğ beslenme temeline dayanır. Teoride, canlıların doğada çiğ beslendikleri dolayısıyla bu şekilde daha iyi beslenecekleri iddiası söz konusudur. Biologically Appropriate Raw Food tanımının kısaltması olan BARF, üzerine yoğun tartışmaların devam ettiği bir yöntemdir. Amerikan İlaç Dairesi tarafından yapılan araştırma neticesinde, çiğ beslenmenin bazı bakteriler bakımından risk oluşturabileceği rapor edilmiştir. (5)

Kimi kaynaklarda göre ise BARF beslenme türünde, mineraller bakımından yetersizlik söz konusudur. Önemli mineralleri evde rezerv olarak bulundurup mamaya ekleyebiliyorsak sorun yoktur ama bunların eksikliği problem olabilir.

Son olarak; BARF diyetle birlikte, diş sağlığı sorununun da ortaya çıkacağını unutmamak gerekir. Bu besinler yaş (püre) formdadır ve köpeklerin diş temizliğine yardım etmez. Eğer düzenli diş temizleyici ek besinler veriyorsak sorun yoktur. Ya da her gün köpeğin dişlerini fırçalamak sorunu çözecektir.

Köpeğe Kemik Vermek Zararlı mı?

Veteriner hekimlerin sık karşılaştığı bir vaka türüdür, kemik nedeniyle zarar gören köpekler. Dostlarına evlerini yeni açanlar, genellikle bu konuda bilinçsizdir ve bilmeden hata yapar. Özellikle Tavuk ve hindi gibi hayvanların kemikleri, köpekler için tehlikelidir.

Köpeklerin bu kemikleri tüketmesi sonucunda aşağıdaki sağlık sorunların yakalandığı FDA tarafından rapor edilmiştir.

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi, “Köpeklere neden kemik verilmez” sayfasında konuya dair verileri paylaşıyor.

  • Sindirim sistemi tıkanıklıkları
  • Ağız ve yemek borusu yırtılmaları
  • Mide yırtılmaları
  • Bağırsak yırtılmaları
  • Kusma
  • İshal

FDA, veterinerler tarafından kendilerine bildirilen 90 kemik yiyen köpeğin, 15 tanesinin öldüğünü de sayfasında belirtiyor.

Burada bir istisna, büyük baş hayvan kemikleri için söz konusudur. Çok iyi pişirilen ve parçalanmaları halinde, kesici hale gelmeyeceğinden emin olduğunuz büyük baş hayvan kemiklerini uygun miktarda köpeklere vermekte sakınca yoktur. Ancak unutulmamalıdır ki, kemikler bütünüyle kalsiyum mineralinden oluşur ve aşırı tüketilmeleri durumunda, sindirim sisteminde taş haline gelme riski vardır. Bu sebeple, bu kemikleri de aşırı miktarda vermemek, son derece önemlidir.

Yavru Köpekler Nasıl Beslenmeli?

“Yavru köpekler nasıl beslenmeli?” sorusu oldukça önemli bir sorudur. Öncelikle, Yavru köpeklerin 8 haftadan önce annelerinden ayrılmaması gerektiğinin altını çizmek gerekir. Bu süreden önce anneden alınan köpeklerin sağlığı tehlike altındadır. Anne sütünde yer alan besinlerin, haricen sağlanması çok zordur. Bazı ek besinler, anne sütü yerine mecburen tercih sebebidir. Ancak açıkçası yetersizdir. Hiçbir besin, tam olarak anne sütünün dengi değildir. Zorunlu hallerde süt tozu biçiminde satılan anne sütü ürünlerinin tercih edilmesi mümkündür. Ancak zorunlu değilsek, bunu yapmamak daha doğrudur.

8-10 haftadan itibaren ise yavru köpekler normal bir beslenme düzenine geçemez. Köpeklerde yetişkin beslenmesi için uygun zaman, 12 ay ve sonrasıdır. Bu süre öncesinde yavru köpek besinleri ile beslenme zorunludur.

Yavru köpeklerin, kemik gelişimi ve diş sağlığı için özel olarak üretilen yavru köpek mamalarını bu süreçte kullanmak uygundur. Özellikle 12 aya kadar evsel besin verilmemesi önemlidir. Bağışıklık sisteminin de güçlü kalması bakımından, tam değerli mamalar, sağlıklıdır.

Köpeklerde beslenme tablosu

Köpeklerde beslenme tablosu, sık araştırılan konu başlıkları içerisinde yer alır. Genel olarak bir köpeğin hangi periyotlarda ve ne kadar besleneceği ise farklı parametrelere bağlı olarak değişir. Yani, yavru köpeklerde beslenme tablosu isimli bir tablo yayınlayıp bunun tüm yavru köpekler için geçerli olması söz konusu değildir. Bununla birlikte, köpeklerin yaşları ilerledikçe, hastalıkları ve yaşam biçimlerine bağlı olarak beslenme düzenlerinin ciddi şekilde değişmesi de söz konusudur.

Genellikle köpeklerin ne kadar besleneceğine dair bilgiler, tükettiğiniz mamanın arka yüzünde yer alır. Buradan, köpeğinizin mevcut ağırlığına göre ne kadar beslenmesinin uygun olduğuna dair bilgi almanız mümkündür. Ancak bu noktada unutulmamalıdır ki; mama üreticisi, köpeğinizin diğer kondisyon detaylarının mükemmel olduğunu kabul ederek bu tabloyu sunar. Eğer köpeğiniz çok hareketsiz ise veya sizin yemeklerinizden de bol bol nasipleniyorsa, bu tabloyu unutunuz. Bununla birlikte, köpeğinizin obezite ve buna bağlı diyabet gibi sorunları var ise mamanın arkasındaki tablodan çok, veterinerin size tavsiye edeceğiz diyet programı geçerli olmalıdır

Bize göre; köpeklerin, yani sizin köpeğinizin nasıl beslenmesi gerektiğine dair kesin bilgi veteriner tarafından verilmelidir. Uzman kişiler, mevcut durumu değerlendirip en uygun programı size sunar. Bunun için düzenli olarak veteriner kontrolüne başvurmanız oldukça faydalıdır.

Süt ve Süt Ürünleri Köpekler İçin Zararlı mıdır?

Süt ve süt ürünleri, küçük miktarlarda verilmeleri halinde ağır risk barındıran besinler değildir. Ancak köpeklerin sindirim sisteminin bu ürünlere reaksiyon göstermesi mümkündür. Kusma, ishal ve benzeri semptomlar görülür ise besinin derhal kesilmesi ve köpeği veterinere götürmek şarttır. Buradaki miktar vurgusuna dikkat ediniz. Köpeğinize tabaklar dolusu süt vermeyin. Bunun yerine bir kaç günde bir olmak kaydıyla, küçük bir kap yoğurt vermek mümkündür.

Köpekler Neleri Yememelidir?

İnsanlar için zararlı olmayan bazı besinler ve içeriğindeki bileşenler, köpekler için zararlıdır. Çikolata, bunların en bilinen türüdür. Köpekler çikolatadaki şekerden değil, kakaonun bileşenlerinden olan alkaoidleri çözecek enzime sahip olmadıklarından zarar görür. Bu oldukça büyük bir risktir ve köpekler kakaodan uzak tutulmalıdır.

Köpekler için baharatların önemli bir kısmı da risklidir. Kimyon ve biber gibi baharatları köpeklere yedirmek sindirim sistemi bakımından doğru olmaz. Baharat türlerinin hangilerinin hangi miktarda güvenli olduğu, tartışmalı olduğundan kısaca bunlardan uzak durmak daha doğru olacaktır.

Soğan ve sarımsak da köpeklerin zor sindirdiği besinler içerisinde yer alır. Her ne kadar güçlü sindirim sistemleri olsa da genel olarak köpekler için bu besinler iyi değildir.

Köpeklerin; elma, armut ve portakal gibi meyveleri tüketmesi doğrudan zararlı değildir. Ancak bunların miktarlarına dikkat etmek gerekir. Bununla birlikte örneğin avokado, köpek için riskli bir meyvedir.

Üzüm tehlikesine dikkat!

Köpeklerin, üzüm ve kuru üzüm tüketmesi, orta vadede böbrek sorunları riski taşır. Bu meyveden mutlak suretle uzak durmak şarttır.

Macadamia Fıstığı da köpekler için tehlikelidir. İçeriğinde bu besini bulunduran diğer besinler dahil olmak üzere dikkatli olmak şarttır.

Alkol, çay ve kahve de köpekler için tehlikelidir. Küçük miktarlarda dahi bunların verilmesi uygun değildir. Hele ki, komik bir video çekmek için köpeklere alkol içirmek, onlara ciddi zarar vermek anlamına gelir.

Su Kabını Boş Tutmayın

Tüm canlılar suya ihtiyaç duyar. Köpekleriniz susuzluklarını dile getiremez. Su, köpeklerin her zaman erişebilecekleri bir yerde ve taze olmalıdır. Özellikle yaz aylarında dehidrasyon, başka sağlık sorunlarını tetiklediğinden, su çok önemlidir. Suya esans veya başkaca katkılar yapmayın. Eğer ilaç vermeniz gerekiyorsa, bunu suya eklemek yerine doğrudan yapın. Çünkü köpeğinizin burnu sandığınızdan çok daha kuvvetlidir. Suda herhangi bir katkı kokusu alırsa suyu içmez.

Su, beslenmenin temel öğesidir

Birçoğumuz sokak köpeklerini beslemek için arabamızda veya çantamızda bir miktar mama taşırız. Ancak sadece katı gıda beslenme için yeterli midir?

Kendimizi ele alalım. Hiç su içmesek ne olur? Kaldı ki, köpeklere kuru mama verdiğimizde; mamanın sindirilebilir hale gelmesi için su gerekir. Yani hayati fonksiyonların yanında, su; besinlerin faydalı hale gelmesi için de gereklidir.

Uzman Görüşüne Başvurun

“Köpekler nasıl beslenir?” sorusuna, cevap arıyorsanız, en doğrusu uzman görüşüne başvurmaktır. Veteriner hekimler, köpeğinizin beslenme ve diğer sağlık koşulları hakkında size en doğru bilgileri verecektir. Ayrıca sizin köpeğinizin kendisine özel durumları olmadığından da emin olamazsınız. Uzmanlar size en doğru ve resmi bilgiyi verecek, yetkili kişilerdir.

The post Köpeklerde beslenme tartışması: Köpekler nasıl beslenmeli? appeared first on Hughugkusu.



This post first appeared on DoÄŸa Evimiz, please read the originial post: here

Share the post

Köpeklerde beslenme tartışması: Köpekler nasıl beslenmeli?

×

Subscribe to DoÄŸa Evimiz

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×