Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Şişman köpek nasıl zayıflar?

Tombalak ve tüylü dostunuz çok sevimli ve pofidik pofidik yürüyor. Peki bu sağlıklı mı? Sizce şişman köpek, sağlıklı köpek midir? Kilolu köpeklerin yaşam süresinin yaklaşık %25’nin otomatik olarak silindiğini biliyor musunuz? Şişman köpek nasıl zayıflar? Hadi soruyu biraz daha sevimli hale getirelim; kilolu köpek nasıl zayıflar? Ama dikkat, kendinizi kandırmayın. Eğer çok şişman bir köpeğiniz varsa, esas soru; obez köpek nasıl zayıflar olmalıdır…

Kıyamıyorum yok!

Köpeğinizin şişman olması, iyi ve/veya doğru değil. Bugünden tezi yok, derhal zayıflama sürecini başlatalım. Dostumuzla olabildiğince çok zaman geçirmek istiyorsak, bu kaçınılmaz. Hadi başlayalım.

İçindekiler

  • Hangi Köpek Şişman Sayılmalı?
  • Köpekler Neden Kilo Alıyor?
    • Irkların Genetik Özellikleri
    • Hareketsizlik
    • Yanlış Beslenme
    • Hastalıklar ve Kısırlaştırma
    • Yaş
  • Kilolu Köpek Nasıl Zayıflar?
    • Diyeti Sıkı Tutun
    • Doğru Besinler Kullanın
    • Mama Türü Önemlidir
    • Mama Miktarına Dikkat Edin
    • Ödüllere Dikkat!
    • Egzersizi Unutmayın
    • Su Tüketimini Kolaylaştırın
  • Metabolik Mamalarla Zayıflama Tartışması

Şişman köpekler; modern yaşam şeklinin sonucudur. Tıpkı insanlar gibi; şehir yaşantısının apartmanlarına mahkum bu hayvanların enerjilerinin de hapis kalması durumu söz konusudur. Bununla birlikte, pek çoğumuz onları pek iyi beslemeyiz. Köpekler, bizim gibi beslenmez. Kaldı ki, ne kadar beslenecekleri, ne kadar harcayacakları ile ilgilidir. Tüm canlılarda olduğu gibi, fazla enerji; yağ olarak depolanır. Pekiyi şişman köpekler için çözüm yok mudur?

Hangi Köpek Şişman Sayılmalı?

Öncelikle, köpeğinizin cinsiyeti ve ırkına göre; kaç kilo olması gerektiğini bilmeniz gerekiyor. Bu konuda açık kaynaklardan veya doğrudan veterinerinizden bilgi sağlamanız mümkündür. Köpeklerin doğaları gereği, bazıları şişman gibi görünse de aslında ırkın özellikleri gereği normal olabilir. Örneğin; İngiliz Bulldog cinsi, bunun en iyi örneğidir. Bulldoglar, dairesel hatları ve tıknaz yapıları ile zaten şişman gibi görünür. Bu nedenle, uzman görüşü almak önemlidir.

Veterineriniz köpeğiniz hakkında sizi bilgilendirdikten sonra, sorunla mücadele etmeye başlayabilirsiniz. Pekiyi neler çözümdür? Köpekler kilo verir mi? Çözüm önerileri nelerdir?

Köpekler Neden Kilo Alıyor?

Şişman köpekler, olağan bir durumu ifade etmez. Hayvanlarda şişmanlık, insanlardan daha beklenmedik bir durumdur. Bu nedenle, köpeklerin obezite sorunu, hızla giderilmelidir. Tabii her şeyden önce, kilo alma durumu engellenmelidir. Bakalım tüylü dostlarımız neden kilo alıyor?

Köpeklerin metabolik özellikleri ile ilgili olarak Adnen Menderes Üniveristesi’nin Köpeklerde vücut kondisyonu dokümanını inceleyebilirsiniz.

Irkların Genetik Özellikleri

Bazı köpek ırkları, öncelikli obez adaylarıdır. Buna ırklarının davranış ve genetik özellikleri neden olur. Bu köpekleri iki grupta incelemek mümkündür.

1 – Genetik olarak hareketli olması gerekip, hareketsiz kalan köpekler
2 – Hareketsiz kalmaya meyilli köpekler

Birinci grupta; Avcı türü köpekler ve Husky gibi uzun yollar kat etmesi genetik kodlarında bulunan köpekler vardır.

Beagle türü başta olmak üzere, tüm avcıların genetik özellikleri, sürekli hareket halinde olmak şeklindedir. Bu köpekler günlük egzersizlerini yapmaz ise diğer köpeklerden daha hızlı obez olur. Buna bir etken de, bu köpeklerin ileri derecede obur olmasıdır.

Husky ve çoban türü, örneğin; Kangal köpekleri de çok uzun yollar kat etmek üzere evrim geçirmiş hayvanlardır. Bu köpeklerin hareketsiz olması ve gereğinden fazla besin tüketmesi, obez olmalarına neden olur.

Hareketsizlik

Hareketsizlik, köpekler için çok riskli bir durumdur. Hayvanların kas ve eklem gelişmesi ve sağlığı bakımından hareket etmeleri çok önemlidir. Özellikle hareketli olması gereken köpek türlerinin hareketsiz kalması, obezite başta olmak üzere bir çok sağlık sorununu tetikler. Aslında bu sağlık sorunlarının geneli zaten obezite kaynaklıdır.

Yanlış Beslenme

Şehirlerde, ev ortamına hayatlarını sürdüren köpeklerin önemli bir kısmı yanlış ve aşırı besin tüketir. İnsanların yemekleri ile birlikte mama da tüketen hayvanlar, doğal olarak kilo alır. Özellikle ödüllerin tüketilmesi ve mamalar ile insani (evsel) besinlerin de söz konusu olması halinde, doğal olarak kilo artar. Tıpkı insanlarda olduğu gibi ve biraz daha fazla, karbonhidrat kullanmak, köpeklerin kilo almasını hızlandırır.

Hastalıklar ve Kısırlaştırma

Tüm canlıların kilo almasını tetikleyecek hastalıkları vardır. Örneğin; hipotiroid, bunlardan birisidir. Metabolik sistemi bozan hastalıkların tedavi edilmesi zorunludur. Bu bakımdan, şişman bir köpeğiniz varsa, vakit kaybetmeden veterinere gidin. köpeğinizin taraması yapılacak ve başkaca bir sorunu olup olmadığı tespit edilecektir. Eğer bir sorun varsa, bu şişman köpek nasıl zayıflar sorusuna sadece veteriner cevap verebilir.

Kısırlaştırma ise köpeklerdeki hormon dengesini etkiler. Bu nedenle kısır hale gelen köpekler kilo alır. Bu beklenen bir süreçtir. Bu süreçte veteriner tavsiyelerine uymak çok önemlidir.

Yaş

Köpeklerin yaşları ilerledikçe, insanlarda olduğu gibi metabolizma hızları düşer. Vücut daha az enerji tüketir ve organ çalışma hızı azalır. Bu durumda doğal olarak tüketilen besin hızlıca yağ haline gelir.

Kilolu Köpek Nasıl Zayıflar?

Şişman köpeklerin kilo vermesi, öncelikle sorunun tespiti ile ilgilidir. “Köpek neden kilo alıyor?” sorusu cevaplanmadan etkin çözüm üretilemez. Belirttiğimiz gibi; köpeğinizin başka bir sağlık sorunu varsa, bunu farklı yöntemlerle çözmeniz mümkün değildir. Veteriner müdahalesi ve uygun tedavi şarttır. Şişman köpek nasıl zayıflar sayfasında yer alan cevaplar, sizin ihtiyaçlarınızla örtüşmüyor olabilir.

Tabii yaygın olarak köpeklerin kilo almasına neden olan ortak sebeplerden söz etmek de mümkündür. Sağlık sorunu olmayan köpeklerin kilo vermesi için yapılacakları inceleyelim.

Diyeti Sıkı Tutun

Köpeklerin bebeklikten itibaren yeme alışkanlıklarını kontrol altında tutmak gerekir. Bu sayede ilerleyen yaşlarda, gençken tükettikleri gibi tüketmek istediklerinde, hayal kırıklığına uğramazlar. Eğer bu treni kaçırdıysanız, diğer maddeleri takip edin. Maalesef artık, şişman köpek nasıl zayoflar sorusuna yönelmeniz gerekiyor..

Doğru Besinler Kullanın

“Köpekler asla ev yemeği yemez” diyemeyiz. Bu nedenle buna ‘yasak’ demeyeceğiz. Ancak köpeklerin beslenmesinde ev yemeği tercih etmenin bazı riskleri vardır. Bunların başında yeterli besin almama ihtimali gelir. Köpeklerin ihtiyacı olan besin türleri ve miktarları ile insanlarınki aynı değildir. Örneğin; köpekler, kalsiyum mineraline bizden çok daha fazla ihtiyaç duyarlar. Bunun gibi tüketmek zorunda oldukları başka besinler ve bileşenler de vardır. Bunun yanında, evsel besinlerin kalori değerlerinin köpekler için uygunluğunu tespit etmek zordur. Hem gıda türü hem de miktarı noktasında yanılmak mümkündür. Bu nedenle, evrensel öngörü; köpeklerin onlar için özel üretilen besinlerden tüketmeleri yönündedir. Elbette ara sıra küçük kaçamaklara izin vereceğiz.

Mama Türü Önemlidir

Köpeklerin yaşına, kısır olmaları durumuna ve sağlık sorunlarına özel olarak üretilen mamaların tercih edilmesi faydalıdır.

  • Yavru köpekler için mamalar
  • Yetişkin köpekler için mamalar
  • Yaşlı köpekler için mamalar
  • Kısırlaştırılmış köpekler için mamalar
  • Sindirim sorunu olan köpekler için mamalar
  • Diyabetik mamalar
  • Üriner sistem rahatsızlıkları için mamalar
  • Kalp hastalığı olan köpekler için mamalar
  • Obezite için özel üretilen mamalar

gibi, farklı köpek maması türleri bulunur. Elbette hastalıklara yönelik mamalar, veterinerler tarafından verilir. Ancak diğer mamaları kendiniz, köpeğinizin durumuna uygun biçimde tercih edebilirsiniz. Eeğer kilolu köpeğiniz için veteriner kontrolü yaptırırsanız -ki bu kesinlikle tavsiye edilir- veterineriniz size obez köpekler için uygun diyet mamalar temin edebilir. Kilolu köpeklerin zayıflamasında, düşük kalorili mamalar etkili olur.

Mama Miktarına Dikkat Edin

Köpeğinize ev yemeği veriyorsanız, maalesef dozaj konusunda size destek olamayız. Yemeğin niteliği ve kalori değeri bilinmeden, ne miktarda vermek gerektiği de bilinemez. Bunu hesaplamak da çok güçtür. Ancak köpek mamalarının üzerinde, köpeklerin mevcut durumlarına göre ne kadar verilmesi gerektiği yazar. Bu miktarlara uymanız halinde, köpeğiniz sağlıklı miktarlarda beslenebilir.

Ödüllere Dikkat!

Köpekler için verilen ödül mamaları ve kemikler, kalorisiz değildir. Maalesef bu ürünlerin bazılarının kalori değerleri de paketlerde yer almaz. Bu bakımdan, bunların mümkün olduğunca dengeli ve az verilmesi kilo alma sorunu ile baş etmek için uygun olur.

Egzersizi Unutmayın

Evde yaşayan köpeklerin egzersiz için dışarı çıkarılmaları hayati öneme sahiptir. Mental sağlıkları ve fiziksel sağlıkları bakımından bunun önemi, ayrıca üzerine ciddi bir makaleyi gerektirir. Şişman köpekler, yeme bozuklukları ile hareketsizliğin bir arada olduğu köpeklerdir. En başta ifade ettiğimiz, ırkların özelliklerine bağlı olarak hareket etme gereksinimi, bu noktada öne çıkar.

Köpeğinizin cinsine göre, onu farklı sürelerde dışarı çıkarmanız gerekir. Her köpek türü için bir ortalama yapılacak olursa, köpeklerin 2-3 KM kadar hareket etmeleri uygundur. Bu değer fazla gibi görünebilir ancak serbest köpeklerin çok daha fazla hareket ettiklerini düşünecek olursanız, aslında az bile demek mümkündür.

Tabii genetiği değiştirilmiş çok küçük ırklar için bunu söylemek doğru olmaz. Eğer minyatür bir köpeğiniz varsa, bu mesafeler aşırı olacaktır. Sıfır numara terrier gibi ırklar için de daha küçük gezintiler uygundur.

Ne olursa olsun, köpeklerinizi hareket halinde tutun. Onlar için hareket alanları açın ve mümkün olduğunca fazla dışarı çıkın. Oyunlar ve oyuncaklar bunun için etkili seçenekler arasındadır.

Su Tüketimini Kolaylaştırın

Evinizde, bahçenizde veya köpeğiniz hangi yaşan alanında barınıyorsa; su içme ihtiyacını kolayca karşılamasını sağlayın. Bunun için birden fazla su kabını bu noktalara koyabilirsiniz. Kilolu köpekler nasıl zayıflar sorusunun cevabı aslınsa insanlarla benzerlik gösterir. Obezitenin tedavisinde yaygın olarak tavsiye edilen su tüketimi, köpekler için de geçerlidir.

Metabolik Mamalarla Zayıflama Tartışması

Şişman köpeklerin kilo vermesi için özel olarak geliştirilen metabolik mamalar ise hali hazırda tartışma konusudur. Bazı markalar bu mamaların hızla kilo vermeye yaradığını iddia ederken, kullanıcıların güvenli oldukları noktasında endişeleri söz konusudur. Matebolik mamalar iyidir veya metabolik mamalar kötüdür, demek şu an için mümkün değildir. Resmi kaynakların bu mamalar hakkında yayınladığı negatif raporlara araştırmamızı yaparken erişemedik. Bu nedenle, bu konuda çekimser kalıyor ve mümkün olduğunca geleneksel yöntemlerle kilo verme yolunu tercih ettiğimizi beyan ediyoruz. Eğer metabolik mama kullanan dostlarımız var ise, yorumlarda konu hakkında bilgi vermeleri faydalı olacaktır.

Köpeklerin zayıflaması, tüm uzmanların öngördüğü gibi; ömürlerini uzatır. Köpeklerimizin daha sağlıklı ve mutlu olması için onları fit tutmak, bizim sorumluluğumuzdur. Bu bakımdan, lütfen uzmanların verdiği beslenme yönergelerine uyunuz. Şişman köpek nasıl zayıflar sorusunu hiç sormamak için, bu yönergelere baştan uymak, sevimli dostunuzla uzun bir zaman geçirmenizi mümkün kılar.

The post Şişman köpek nasıl zayıflar? appeared first on Hughugkusu.



This post first appeared on DoÄŸa Evimiz, please read the originial post: here

Share the post

Şişman köpek nasıl zayıflar?

×

Subscribe to DoÄŸa Evimiz

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×