Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Instalatie de irigare automata pentru plante de apartament si balcon

Cei care au plante prin casa sau balcon au probleme cu udatul lor atunci cand Sunt plecati pentru o perioada mai mare de 2-3 zile si trebuie sa gaseasca pe cineva apropiat pentru a le uda.

Pentru plantele din interior care nu au nevoie de foarte multa apa exista solutii accesibile. Dintre Cele testate de mine „morcovii” ceramici sunt solutia cea mai buna pentru ca regleaza cantitatea de apa in functie de nevoia plantei si dau rezultate constante in timp. Eu ii folosesc de multa vreme pentru plantele izolate si cele de pe scara. Am renuntat la partea cu tubul si am pus conul ceramic ca pe un dop la o sticla de plastic in care am dat o gaura prin care pun apa.

Plantele din balcon, expuse direct la soare, au insa nevoie de Mai Multa Apa iar lipsa ei e resimtita foarte puternic de catre planta. Am incercat diverse metode dar majoritatea nu au dovedit rezultate constante in timp. Cea mai buna varianta e cea cu rezervor de apa in ghiveci care poate asigura o autonomie (in functie de marimea rezervorului de apa si de planta) pana la o saptamana. Pentru perioada vacantelor mai lungi lucrurile au insa o singura solutie… un sistem automat de irigare.

Exista pe piata sisteme automate de irigare pentru plante de apartament dar necesita o investitie destul de mare. In plus majoritatea au nevoie de apa curenta sub presiune ceea ce e mai greu de gasit in balcon. Din aceasta cauza am cautat o solutie accesibila care sa aiba ca sursa de apa un rezervor.

Varianta facuta de mine se bazeaza pe doua rezervoare de apa, unul mic montat la inaltime si unul mare pe podea, o pompa de apa de stergator de masina cu un alimentator de 12V comandat cu o priza programabila si sistemul de tuburi si picuratoare. Tuburile de irigare sunt legate la rezervorul suspendat care are rol de tampon si de a crea o presiune constanta. Atunci cand se doreste udarea plantelor se pompeaza o cantitate de apa din rezervorul de jos in cel de sus urmand ca apa sa se scurga incet la plante. Din testele mele cu o pompa de apa de Dacia Logan pompez cam 750ml de apa pe minut la o inaltime de 2 metri. Se poate folosi un rezervor suspendat mic (1-2L) si mai multe cicluri de pompare de 1 minut decalate pana ajungeti la cantitatea de apa necesara.

Costurile pentru un astfel de sistem sunt semnificativ mai mici fata de cele la cheie existente pe piata pentru ca cel putin o parte din componente e posibil ca deja sa le aveti sau sa le puteti procura ieftin. Pentru rezervoarele de apa folositi PET-uri sau bidoane pe care le gasiti gratuit.

Priza electronica programabila costa in jur de 20-25 lei la orice magazin de bricolaj. Aveti nevoie de un model electronic pentru ca poate regla intervale mici pana la 1 minut si diferit pe zilele saptamanii. Cele mecanice au intervalul minim de 15 minute si se repeta zilnic.

O pompa noua de apa de Dacia Logan costa cam 35 lei dar gasiti si la dezmembrari mult mai ieftin iar alimentatorul il recuperati de la vreun aparat vechi.

Sistemul de tuburi si picuratoare depinde de numarul de plante si de asezarea lor. Tuburile trebuie sa fie negre ca sa nu se dezvolte in interior plante sau mucegai care sa le obtureze in timp. Elemente de conectica luati care vi se par mai economice, eu am luat de la Hornbach facute pentru ei de firma For_Q dar puteti gasi inclusiv la magazinele cu accesorii pentru acvarii.

Cele mai critice elemente sunt picuratoarele pentru ca de ele depinde in totalitate udarea corecta si constanta a plantelor. Am sa insist putin pe acest aspect. Se gasesc pe piata si mai ieftine si mai scumpe dar oricum o veti da pana la urma veti ajunge la cele de la Gardena. Desi sunt cele mai scumpe calitatea de executie si „designul” merita investitia. Un set de 25 picuratoare Gardena costa cam 36 lei la magazinele de bricolaj. Majoritatea picuratoarelor fie ca sunt reglabile sau nu sunt in esenta o gaura prin care se scurge apa. Problema cea mare este ca din cauza depunerii calcarului din apa sau a diverselor impuritati gaura fiind mica orice modificare afecteaza cantitatea de apa scursa catre planta. Dincolo de calitatea superioara a plasticului folosit si a tehnologiei de turnare picuratoarele de la Gardena sunt diferite ca design, reglarea cantitatii de apa se face printr-un sistem de canale si o bila care cred eu are rol de autocuratare si autoreglare. Oricum din cand in cand e bine sa verificati picuratoarele si sa le curatati cu acul cu care vine in set.

Am facut o sectiune printr-un picurator Gardena ca sa intelegeti mai bine despre ce este vorba.

Daca o planta este mai mare si are nevoie de mai multa apa se pot pune mai multe picuratoare sau se pot folosi picuratoare diferite, cei de la Gardena au picuratoare de 2L/ora (culoare portocalie) si de 4L/ora (culoare gri). Exista si picuratoare reglabile dar eu cred ca in timp cele fixe ofera rezultate mai constante.

Sistemul prezentat nu este perfect dar este ieftin si usor de realizat. Nu este perfect pentru ca indiferent de vreme si de caldura el uda plantele cu o anumita cantitate de apa pe zi. Un sistem mai bun ar avea nevoie de senzori de umiditate si de o unitate de comanda programabila cu Arduino, poate alta data



This post first appeared on WebBlog - Blogul Lui Lucian Brandus, please read the originial post: here

Share the post

Instalatie de irigare automata pentru plante de apartament si balcon

×

Subscribe to Webblog - Blogul Lui Lucian Brandus

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×