Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Långfärdscyklistens önskelista

Efter gårdagens lyckade målgång av cykelsemestern är det nu dags att lösa de praktiska detaljerna för återtransport av cyklarna. Tyvärr medger SJ (och flertalet andra tågoperatörer) inte att cyklar tas med på tågen, tvärrt emot vad som är brukligt t.ex. på kontinenten. I vårt konkreta fall hade det ändå inte varit aktuell med tågtransporter eftersom det nog inte Finns många som skulle klassa en lådcykel som vanlig cykel – men själva principen att inte kunna ta med cykel på tåg ger ändå upphov till lite funderingar: Sverige är ett helt underbart land att cykelsemestra i – men det finns ett antal punkter som verkligen skulle underlätta långfärdscykling och på så vis få fart på en turismgren som både är hållbar, hälsosam och mycket populärt i andra länder. Därför en liten önskelista, utan inbördes ordning.

Bättre kartmaterial och verktyg för ruttplanering. Vi cyklister behöver kartor som är tämligen detaljerade för att kunna planera rutten på ett bra sätt. Jag håller på att skriva ett mer ingående inlägg om just ruttplanering – men så här mycket kan jag berätta: det finns idag inte något kartmaterial som uppfyller alla önskemål som långfärdscyklister i regel har. Vi vill ha kartor som både visar höjdlinjer och beläggning (dvs om vägen är asfalterad eller en grusväg). Dessa kartor vill vi kunna ha i både pappersformat och digitalt. För att kunna göra ruttplaneringen i förväg vill vi dessutom ha möjlighet att se höjdprofiler direkt i planeringsverktyget för att kunna jämföra hur många branta backar olika ruttalternativ har. Allt det där finns i andra länder – men tack vara Lantmäteriets policy finns dylikt inte i Sverige. Det är både synd och dumt.

Bättre samordning av cykelleder. I Sverige Finns Det Ett större antal cykelleder, både regionala leder och (mig veterligen) två stycken nationella cykelnät (Sverigeleden och Cykelspåret). Tyvärr håller lederna väldigt olika nivåer, vad gäller beläggning, trafik och säkerhet. Det behövs en bättre samordning och klassificering för att vi långfärdscyklister ska kunna veta, vad vi ger oss in på.

Bättre möjlighet att hitta boenden kring rutten. Den här punkten hänger delvis ihop med önskemålet om bättre kartmaterial, men är av stor vikt även som fristående punkt. I Sverige finns det ett otal vandrarhem, hotell, campingplatser, Bed & Breakfasts, vindskydd, stugor etc. Det dumma är bara att de oftast inte är utmärkta på någon karta – och att den eventuella skyltningen i regel är gjord med bilister i åtanke. En skylt ”Bed & Breakfast, 22 km” är nästan meningslös för en cyklist som suttit på sadeln hela dagen och behöver någonstans att stanna NU. Digitala kartor och appar för mobiltelefoner innehåller mycket mer information och är i det hänseendet bättre än papperskartor, men jag har inte kunnat hitta någon app eller webbplats som erbjuder sökning av alla övernattningsmöjligheter inom ett visst område.

Bättre möjlighet att ”bara sova”. Både vi och andra långfärdscyklister som vi träffade längs vägen var rörande överens: det som behövs efter en lång dag på sadeln är a) en dusch och b) en säng (helst fri från mygg och kryp). Minigolf, äventyrsbana, go-kart och ansiktsmålning i all ära – men under de dagarna som inte är tänkta som vilodagar garanterar jag att inte många långfärdscyklister har nog med energi för alla dessa turistattraktioner. En dusch och en säng. Det som vandrarhemmen en gång i tiden var tänkta att erbjuda lever idag endast kvar i en del av fjällstugorna och ett fåtal väl utvalda vandrarhem med ”retro-stil”.

Bättre möjlighet att transportera cykel. Till slut, det vi började med: vi behöver bättre möjligheter att transportera våra cyklar. I många europeiska länder finns det fortfarande (eller: återigen) alldeles egna cykelvagnar eller avdelningar i tåg. De används. Mycket flitigt. *hinthint*

I Sverige använder flertalet långfärdscyklister Bussgods för att skicka sina cyklar kors och tvärs. Det fungerar, men är långsamt, omständligt och kräver planering. Hur mycket enklare skulle det inte vara att kunna cykla en rutt åt ena hållet och vid slutet av dagen/helgen/semestern ta tåget hem? Det fungerar utan problem i andra länder. Varför inte hos oss?



This post first appeared on Selig.se, please read the originial post: here

Share the post

Långfärdscyklistens önskelista

×

Subscribe to Selig.se

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×