Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Gränskontrollerna i Tyskland

DN skriver att ”Tyskland stänger gränserna” och sätter militären i beredskap. ”Tyskland lämnar Schengen” häver SvD ur sig. Vissa uppgifter förefaller – diplomatiskt uttryckt – mindre väl rechercherade. Därför lite mer balanserad information, efter lektyr av pressmeddelanden, tidningsartiklar och några samtal med vänner som bor i Bayern, den delstaten som för tillfället tar emot i princip alla flyktningar som anländer via Ungern och Österrike.

1. ”Tyskland bryter Schengenavtalet”

— Nej. Tyskland använder sig av en klausul som finns i Schengenavtalet och som ger länderna möjlighet att tillfälligt införa gränskontroller. ”Om allvarliga hot föreligger mot medlemsstaters allmänna ordning eller inre säkerhet, bör dessa stater också ha möjlighet att tillfälligt återinföra gränskontroll vid sina inre gränser.” (EG/562/2006.16).

Det har gjorts ett antal gånger tidigare, till exempel i samband med G7-möten. Om det är bra eller dåligt är en berättigad fråga, men det innebär på inget sätt Att Tyskland skulle ”bryta Schengenavtalet”. – Om det är bra eller dåligt att Tyskland inte bryter Schengenavtalet är i och för sig ännu en annan fråga.

2. ”Tyskland har satt 4.000 soldater i beredskap”

— Det stämmer iofs, men anledningen är inte militär utan uteslutande humanitär. Soldaterna ska bl.a. bygga tält och hjälpa med andra humanitära uppgifter. Det finns även en del militärförläggningar där såväl soldater som flyktingar är förlagda inom samma anläggning. Återigen, det är inte fråga om ”militär” beredskap utan om humanitär sådan.

Voffor gör de på detta viset?

Exakt varför Tyskland nu inför gränskontroller råder det delade meningar om. Det tycks finnas tre olika alternativ: ett negativt, ett mer eller mindre negativt och ett positivt:

  1. Vissa politiker inom det borgerliga blocket, främst partiet CSU som är delstaten Bayerns systerparti till Angela Merkels kristdemokraterna, har uttryckt mycket kritik mot de öppna gränserna. Det kan vara så att dessa mer hårdföra falanger fick överhand i samtalen inom regeringen och att Tyskland i praktiken vill göra en tvärvändning i de senaste dagarnas politiska inriktning.
  2. Andra alternativet är inte helt lika dystopiskt – men nog inte något som vi som tror på människors lika värde skulle hurra över: Det kan vara så att gränskontrollerna införs för att redan vid gränsen göra snabba bedömningar och ”sålla bort” personer som anses uppenbart sakna asylskäl. Personligen ställer jag mig ytterst frågande till att en rättsäker asylprocess (som bl.a. omfattar en del ordentliga utredningar) ska ersättas av skönsmässiga tio sekunders långa bedömingar/gissningar av gränspolis…
  3. Ett tredje alternativ som nämndes av en gammal studiekamrat som själv är på plats i ett av mottagningstälten vid centralstationen i München: att det kanske verkligen endast är fråga om ett tillfälligt stopp, för att säkerställa ”logistiken”. Staden München (med 1,3 miljoner invånare) sägs ha tagit emot närmare 200.000 flyktingar sedan månadsskiftet. Situationen är enligt samma studiekamrat ”ansträngd”: det finns helt enkelt inte längre plats i idrottshallar, skolor etc. Det kan vara så att Tyskland vill skaffa sig lite andningsrum för att helt enkelt se till att fördelningen av de hittills anlända personer inom förbundsrepubliken (och övriga Europa) kan genomföras – för att därigenom frigöra den nu ”uppbundna kapaciteten” som finns i München och för att återigen släppa in ”nästa grupp”.

Det är nu det händer. Det är nu som vi måste göra vår röst hörd. Det är nu som vi måste klargöra att asylrätten är en mänsklig rättighet – och att vi inte på något sätt accepterar att det tummas på och trixas med såna där banala saker som mänskliga rättigheter.

Inlägget Gränskontrollerna i Tyskland dök först upp på Selig.se.



This post first appeared on Selig.se, please read the originial post: here

Share the post

Gränskontrollerna i Tyskland

×

Subscribe to Selig.se

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×