Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Pe marginea prăpastiei

Peste 300.000 de români au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva asaltului declanșat de PSD contra statului de drept. Mai mult de 150.000 de cetățeni au protestat  numai la București. Acestea sunt cele mai mari proteste ca participare și amploare din România din anii 90 încoace. 35.000 la Cluj, 20.000 la Timișoara, 20.000 la Sibiu, 10.000 la Iași, 8.000 la Brașov, 6.000 la Bacău, 5.000 la Constanța, 3.000 la Craiova, 3.000 la Galați.

Cifrele de mai sus sunt revelatoare pentru valul de indignare care a cuprins România în urma acțiunilor PSD și a cabinetului Grindeanu. Și mai revelator este faptul că aceste proteste s-au petrecut miercurea, la mijlocul săptămânii și iarna. Iar participarea a fost diversă și reprezentativă, de la studenți până la părinți cu copii în brațe și pensionari.

Singurul protest unde au avut loc incidente a fost cel de la București, când pe la 22:40, 300-350 de ultrași de la galeriile echipelor Dinamo și Rapid au atacat jandarmii și manifestanții. Protestatarii s-a disociat de ultrași, iar jandarmii au procedat la aplicarea legii.

Până la un punct pot să cred că ultrașii au venit singuri în Piața Victoriei pentru a se război cu jandarmii, în buna tradiție a peluzelor violente de la meciurile de fotbal. Ultrașii  nu au nevoie de foarte multe motive pentru a se război cu forțele de ordine – aspect valabil aproape peste tot în lume.  Și totuși există destule informații care sugerează că a fost vorba de un act de violență organizat și plătit.

În primul rând există informările transmise de SRI către MAI care arată că galeriile se pregăteau să vină în Piața Victoriei – ceea ce indică organizare și premeditare. Apoi mai sunt relatările de genul celor oferite de Carmen Negoiță, care arată că instigatorii au fost frații Negoiță, membri PSD, anchetați în prezent de DNA pentru fapte de corupție.

În fine există mărturiile celor reținuți de jandarmi, unul dintre aceștia prins cu cocteiluri Molotov asupra să, a declarat că ar fi fost plătit.

Refuz să cred că PSD a fost atât de nesăbuit încât să plătească ultrașii pentru a delegitima protestele.  Pot însă să cred că a fost vorba despre un gest disperat al unor acuzați care se tem de ce li s-ar putea întâmpla dacă legea grațierii nu este adoptată și dispun de mijloacele materiale de a finanța astfel de atacuri.

Ceea ce este foarte important de reținut însă după protestele de aseară este că ele trebuie să continue, în ciuda oricăror provocări și atacuri.

George VIŞAN

Foto credit: Octav Drăgan




This post first appeared on Civitas Politics, please read the originial post: here

Share the post

Pe marginea prăpastiei

×

Subscribe to Civitas Politics

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×