Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Criza care vine (III). Revolta clasei de mijloc

Institute for Policy Studies și organizația Americans for Tax Fairness au anunțat că, în cele zece luni de criză a pandemiei, miliardarii americani și-au sporit averile cu 40%, totalul ajungând la 4.100 de miliarde de doalri. ”Pentru miliardarii Americii nu s-a schimbat nimic în pandemie, cu excepția creșterii conturilor lor. Totalul averilor celor peste 600 de miliardari a ajuns, în ianuarie 2021, la 4,1 trilioane de dolari, în condițiile în care acest total era de 3 trilioane de dolari, în martie 2020, la începutul pandemiei1”, arată comunicatul de presă. ”Cei 4,1 de trilioane sunt cu 66% mai mult decât dețin cei mai săraci jumătate dintre americani, adică 165 de milioane de oameni”, mai arată comunicatul.

Miliardarii care și-au sporit substanțial averea în lunile pandemiei sunt: Elon Musk, de la 24 de miliarde în martie 2020, la 180 de miliarde în ianuarie 2021, o creștere de aproape opt ori; Jeff Bezos, de la 113 miliarde, la 182 de miliarde; Mark Zuckerberg, de la 54,7 miliarde, la 92 de miliarde de dolari.

Între timp, aceleași politici ale Federal Reserve care i-au îmbogățit pe cei de mai sus au avut următorul impact asupra marii mase a populației.

  • 16 milioane de americani erau înscriși pentru primirea ajutorului de șomaj, în ianuarie 2021.
  • Circa 100.000 de mici firme s-au închis definitiv.
  • 12 milioane de angajați au rămas fără asigurarea medicală care le era plătită de angajator.
  • 29 milioane de americani susțin că nu au suficiente alimente pentru viața de zi cu zi.
  • 14 milioane de americani (unul din cinci chiriași) au întârzieri la plata chiriei.

”Criza Covid îi zdrobește pe cei de culoare și pe cei cu venituri mici, în timp ce averile miliardarilor explodează”, spune directorul executiv al organizației Americans for Tax Fairness. ”Miliardarii beneficiază de faptul că competitorii lor au închis afacerile sau de faptul că ne controlează tehnologia și serviciile de care depindem. Ar trebui să taxăm aceste câștiguri uriașe pentru a finanța programele de recuperare”, spune directorul Institute for Policy Studies, Chuck Collins.

Un raport al RAND Corporation publicat în 2020 arată că, în intervalul 1978-2018, au fost sifonate 50.000 de miliarde de dolari de la 90% din cetățenii SUA și transferate la cei 10% din populație care alcătuiesc ”noua nobilime”.

De ce a acceptat clasa de mijloc americană să devină sclav al datoriilor într-o economie neofeudală dominată de noua nobilime a companiilor Big Tech, a monopolurilor, cartelurilor și finanțiștilor?”, se întreabă Charles Hught Smith, pe blogul OfTwoMinds. ”Răspunsul simplu este că PR-ul Noii Nobilimi a fost convingător și ubicuu: inegalitatea crescândă și neofeudalismul nu au de-a face cu noi; sunt doar rezultatul firesc al tehnologiei și globalizării, forțe cărora nimeni nu li se poate opune. Ne para rău că sunteți sclavi ai datoriilor, însă trebuie să le plătiți”.

Un articol recent din Foreign Affairs (”Monopol versus Democrație”) arată care este rezultatul propagandei economice cum că sărăcirea clasei de jos si a clasei mijlocii era predestinată și inevitabilă. Astăzi, americanii tind să considere că acumularea grotescă de bogăție și putere este normală, scrie Foreign Affairs”, scrie Charles Hugh Smith.

Jurnalistul Barry Lynn scria, în cartea sa ”Noua autrocrație americană versus noua voință populară”, că baronii jefuitori și monopolurile high-tech au stabilit o strategie prin care să-i facă pe oameni să considere că inegalitatea este o consecință tragică dar implacabilă a capitalismului și a schimbărilor tehnologice. Însă una dintre marile diferențe între perioada anilor 1920 și cea prezentă este că în anii 1920 puțini au fost americanii care au acceptat un asemenea raționament. Astăzi, americanii consideră că acumularea grotescă de bogăție este normalitatea. În urmă cu o sută de ani, americanii au refuzat această viziune și au dus o luptă ce a durat decenii pentru o societate mai democratică și mai dreaptă.

90% din economia americană a fost decapitalizată: capitalul a fost înlocuit cu datorii. Capitalul merge doar spre vârf, acolo unde se obțin profituri de pe urma datoriilor care i-au ținut pe linia de plutire pe cei 90% în ultimii 20 de ani.

Globalizarea și financializarea au fost profitabile pentru cei mai bogați 0,1% și pentru cei 5% care formează clasa tehnocrată care servește interesele noii nobilimi. Restul au fost reduși la statutul de sclavi ai datoriilor, oameni care acum se bazează doar pe loterie și noroc pentru a merge mai departe: joacă la o bursă pe care o văd drept un cazino sau speră că locuința pentru care plătesc rate își va dubla valoarea de piață.

America nu are vreun plan pentru a se opune acestui jaf neofeudal. Planul liderilor este să ignore ce se întâmplă. Ei nu fac decât să trimită lunar o porție de pâine și circ (în termeni tehnocrați se numește venit universal de bază) pentru toți cei sărăciți și decapitalizați, pentru ca aceștia din urmă să nu deranjeze Noua Nobilime în timp ce jefuiește țara și planeta.

Există acum mult optimism și mult PR pentru Green New Deal, însă prima întrebare pe care ar trebui să o punem este cui folosește acest paln? Cât din ceea ce se va cheltui va folosi la reducerea inegalităților dintre bogații care profită de creșterea datoriilor și săracii decapitalizați?

Oamenii nu vor doar să primească un venit universal de bază. Oamenii vor să acumuleze capital sub toate formele, vor să facă diferența, să-și câștige respectul. Este trist că liderii consideră că cei 90% nu vor decât pâine și circ. Clasa de mijloc a acceptat cu supunere explicația Noii Nobilimi cum că transferul celor 50 de trilioane de dolari era inevitabil. Însă, odată ce cazinourile care sunt bursele și piața imobiliară se vor prăbuși, clasa de mijloc va fi nevoită să își accepte sclavia și umilința.

Așa se prăbușește sistemul neofeudal: în cele din urmă, sclavii taxelor și ai datoriilor se vor revolta și vor cere ca fluxul celor 50.000 de miliarde să urmeze un alt curs”.

Sursa : https://www.cotidianul.ro



This post first appeared on Blackjack's, please read the originial post: here

Share the post

Criza care vine (III). Revolta clasei de mijloc

×

Subscribe to Blackjack's

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×