Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

România, țară de cobai. Retrospectiva sistemului medical 2016

În ultimele 12 luni am asistat la demascarea unui cancer în sistemul medical, care ne face să ne rugăm ca România să nu mai fie imună la Justiție. În prim plan a stat scandalul dezinfectanților diluați, poate cel mai mare din medicina românească, cu efecte uluitoare.

În primăvara acestui an o investigație jurnalistică realizată de Cătălin Tolontan a zguduit sistemul medical din temelii, și nu doar atâț. Consecințele au Fost uluitoare, după ce au început să se aprecieze efectele acestei acțiuni făcută aparent fără niciun fel de scrupule, doar pentru bani. Vorbim despre cazul Hexi Pharma, una dintre cele mai mari firme producătoare de dezinfectanți din România, care livra  produse în mai toate spitalele din țară. Patronul firmei, Dan Condrea, era acuzat că diluează dezinfectanții, ceea ce, spuneau mulți specialiști, reprezenta un ”genocid”. Nimeni nu a putut stabili până acum dacă acest termen a fost folosit îndreptățit, pentru că analizele asupra substanțelor au fost de multe ori contradictorii. La fel cum au fost și reacțiile autorităților de după sinuciderea lui Dan Condrea.

Atunci când nimeni nu știa să explice condițiile în care s-a întâmplat accidentul patronului Hexi Pharma. Una peste alta, scandalul dezinfectanților a intrat într-o ecuație aparent perfectă cu un alt caz deosebit de grav: Colectiv. Și vorbim de acuzațiile rudelor celor decedați în spitale, cum că multe dintre victime s-au stins din cauza infecțiilor din unități. Infecții care ar fi trebuit prevenite cu acești dezinfectanți. Nu există un verdict oficial cu privire la asta, doar un dosar aproape de finalizare, care va ajunge în instanță, acolo unde vor fi demonstrate sau demontate aceste acuzații deosebit de grave.

„Până la finalul anului, am avut un termen intermediar de verificare, de analizare a probaţiunii şi într-adevăr probaţiunea a ajuns în stadiul final de administrare. Noi avem acum ultimele probe, cum ar fi rapoartele de expertiză care au fost depuse la dosar şi care trebuie traduse în limba română. Apoi se va face imediat o evaluare a tuturor probelor în raport de aceste rezultate ale raportului de expertiză şi vom avea cel târziu în februarie soluţia emisă în acest dosar”, a declarat Augustin Lazăr, Procurorul General al României.

Doctori bolnavi după bani

În luna iulie a acestui an a mai bubuit un scandal medical incredibil care ar fi avut consecințe deosebit de grave. Est vorba despre cazul doctorilor psihiatri plătiți de companii farma să facă experimente pe pacienți. „Mai mulţi bolnavi care sufereau de probleme psihiatrice au fost, fără să ştie, cobai în cadrul unor experimente medicale. Testele clinice la care aceştia erau supuşi fără voie erau folosite pentru introducerea pe piaţă a unor noi substanţe. Însă de multe ori şi rezultatele privind eficienţa medicamentelor erau trucate”, au arătat atunci procurorii.

Între timp, unul dintre medici, Delia Marina Podea, şefa Secţiei de Psihiatrie a spitalului din Arad, a fost trimisă în judecată de procurorii Parchetului General, aceasta fiind urmând să fie prezentată magistraţilor Tribunalului Bucureşti cu propunerea de arestare preventivă. Aproximativ 50 de cadre medicale sunt vizate de această anchetă.

De asemenea, toamna acestui an a adus dezvăluiri care au șocat opinia publică despre o somitate medicală și un director de spital din București. Începem cu cel din urmă, Florin Adrian Secureanu, fost director la Spitalul Malaxa, din Capitală.

Numele lui nu spunea multe, deși se învârtea printre ”personalități” influente din politică. Plecat din poziția de maseur la Clubul Dinamo, ascensiunea lui Secureanu a fost pe repede înainte, ajungând să se prezinte drept chirurg, deși cei care îl cunosc de mult timp au susținut, prin diverse voci, că nici măcar nu ar fi operat vreodată. Mai grave de-atât sunt acuzațiile cum că acesta s-ar fi folosit de bugetul spitalului pentru propriile plăceri, dar și ale apropiaților săi. Colegii lui au mărturisit că acesta retrăgea aproape zilnic din casieria spitalului sume de bani inclusiv pentru harfele iubitei sale. Secureanu a fost reținut de procurori.

Recent, pe buzele tuturor a apărut un alt nume, după ce s-au făcut acuzații foarte grave, aflate în faza de cercetare momentan. Gheorghe Burnei, considerat un chirurg pediatru excepțional, cu o experiență de 30 de ani, a fost acuzat că cerea bani pentru operații, dar și că făcea experimente pe micuții lui pacienți, folosindu-se de proteze neomologate, cum ar fi oase de animale sau șuruburi industriale.

Medicul de la Spitalul „Marie Curie” nu cerea direct și expres bani sau foloase și nu le accepta înainte de intervenția chirurgicală decât foarte rar, însă după operații inculpatul le permitea părinților „să îl gratifice” cu sume de bani ori foloase, iar în anumite cazuri cerea bani înaintea intervenției chirurgicale încercând să îi mascheze sub forma unui contract de donație, se arată în referatul Parchetului de pe lângă Tribunalul București. Procurorii au anunțat, de asemenea, că au deschis și un dosar penal în rem pentru tentativă de omor, după mai multe plângeri de malpraxis făcute la adresa medicului.   Burnei se află sub control judiciar și nu mai are voie să profeseze momentan.

Sursa : libertatea.ro




This post first appeared on Blackjack's, please read the originial post: here

Share the post

România, țară de cobai. Retrospectiva sistemului medical 2016

×

Subscribe to Blackjack's

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×