Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

ΘΕΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΟΝ ΕΥΗΝΟ ΠΟΤΑΜΟ

ΑΡΘΡΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΛΑΒΡΟΥΖΙΩΤΗ
ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΧΑΛΚΕΙΑΣ.
Γ.Γ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΧΑΛΚΕΙΑΣ

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΤΑΣΟ ΤΕΛΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΝΕΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ ΤΟΥ ΣΚΑΙ


ΘΕΜΑ 1ο :ΕΥΗΝΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ-ΑΜΜΟΧΑΛΙΚΟΛΗΨΙΕΣ





Ερώτηση:
Κύριε Καλαβρουζιωτη
Απ ότι γνωρίζουμε έχετε ασχοληθεί με θέματα περιβάλλοντος. Θα θέλαμε να μας εξηγήσετε λοιπόν τι έγινε στον ποταμό ΕΥΗΝΟ, για την οικολογική καταστροφή που προκάλεσαν και προκαλούν οι αμοχαλικοληψιες, τι ενέργειες έχουν γίνει και σε ποιο σημείο βρισκόμαστε;

Απάντηση:
Σύμφωνα με τον Ησίοδο ο Τιτάνας Ωκεανός και η Τιτανιδα Τηθυα γεννοβολούν 3.000 ποτάμια και από αυτά όλα ονομάζει είκοσι πέντε.
Πρώτο τον Νείλο, δεύτερο τον Αλφειό , τρίτο τον Δούναβη , ένατο τον Αχελώο και τον ΕΥΗΝΟ εικοστό πέμπτο.
Σύμφωνα  με την γενεαλογία ο Απολλόδωρος λέει ότι , από τον γιο του Πλευρωνα ΑΓΗΝΟΡΑ και από την κόρη του Καλυδώνα  ΙΟΚΑΣΤΗ , γεννηθήκαν ο Παρθανοας και η Δημονικη. Από την Δημονικη και τον Άρη βγήκαν στην ζωή ο ΕΥΗΝΟΣ , ο Μωλος, ο Πύλος και  ο Θεστιος.
Πολλά θα μπορούσαν να γραφτούν η έχουν γραφτεί για τον ποταμό Εύηνο η Φιδαρη η Λυκορμα και Λυκερνα  η Γιλανλη και Γιλαντσαγι.
Ότι λοιπόν από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα δεν κατάφερε , η φύση  και η ιστορία πάνε να το καταφέρουν στις μέρες μας μερικοί άνθρωποι, αχόρταγοι, άπληστοι ,διεφθαρμένοι, που θεό έχουν μόνον το χρήμα και το κέρδος.

Ο Αναξαγόρας είχε πει :
« ΠΑΝΤΑ ΝΟΥΣ ΔΙΕΚΟΣΜΗΣΕ, ΠΑΝΤΑ ΝΟΥΣ ΕΓΝΩ»

Άνθρωποι και μηχανές βάλθηκαν να καταστρέψουν όλη την ομορφάδα που κουβαλάει στο πέρασμα του ο Εύηνος, από την ορεινή Ναυπακτία έως τις εκβολές του στον Πατραϊκό.
Βαθιά χαραγμένη θα μείνει στην μνήμη μου η εικόνα κάποιου από τους μεγαλοεργολάβους , που ατενίζοντας την περιοχή του Πλατανιά στην Άνω Βασιλική , όταν ανέλαβε το έργο της Ιόνιας Οδού , ως άλλος ΞΕΡΞΗΣ αναφώνησε με ηδονή « Δέκα μέτρα θα το πάω βαθιά, θα το ξεσκίσω, τέτοιος πλούτος υλικών στην Αθήνα πληρώνεται χρυσάφι κι εδώ που το έχω τζάμπα».
Διαφαίνεται ,ότι ο συγκεκριμένος δεν ήθελε να ξέρει ,ότι χρειάζεται ορθολογική διαχείριση στην σχέση πόρων -εδάφους-ανθρώπινης εργασίας .Δεν ήξερε ότι χρειάζεται διάκριση των αναγκών σε πραγματικές και επίπλαστες και η παραγωγή αγαθών μέχρι το επίπεδο της αυτάρκειας.
Κάποιους τότε τους άγγιξε και τους ευαισθητοποίησε η καταστροφή που ερχόταν. Έτσι κινήθηκαν άμεσα, και κατέθεσαν Ασφαλιστικά Μέτρα για την παράνομη αμοχαλικοληψια. Το Δικαστήριο στο Μεσολόγγι τα έκανε δεκτά και διέταξε την παύση των πάσης φύσεως εργασιών και δραστηριοτήτων. Τότε είναι που φωνάξαμε –έρχεται κι άλλο κακό μεγαλύτερο-αλλά δυστυχώς αντί να βρούμε συμπαραστάτες δεχτήκαμε έναν ανηλεή πόλεμο ,από τους ίδιους τους χωριανούς μας, από αυτούς που αργότερα θα υποφέρουν πραγματικά από την διέλευση των μέγα-φορτηγών μπροστά από τα σπίτια τους.
Κατόπιν το «ΚΡΑΤΟΣ;» εξέδωσε την περίφημη τεκμαρτή άδεια( 09-11-2009). Ω τι εφεύρεση . Κι ενώ από πριν υπάρχει επίσημη θέση του Δήμου Χαλκειας κατά των παράνομων αμμοχαλικοληψιων, καταγγελία στην Κτηματική Υπηρεσία Αιτωλ/νιας όλων των Πολιτιστικών Συλλόγων κλπ.
Με τα Ασφαλιστικά μέτρα συντάχτηκε ένα μεγάλο μέρος συνδημοτών και φορέων και τελικά ασκήθηκαν εντονότατες πιέσεις.

Στην πορεία όλοι όμως ζήσαμε το «ΕΠΟΣ ΤΩΝ ΦΟΡΤΗΓΩΝ».
Οι υπεργολάβοι  βολόδερναν στα χωριά μας καταστρέφοντας ,δρόμους, γέφυρες, αναχώματα, αυλές, φραχτες και ότι άλλο τους ήταν εμπόδιο.
Τότε όλοι κατάλαβαν τον Αρμαγεδδών , που ερχόταν και έτρεξαν να συμφωνήσουν μαζί μας κι ο Δήμος (μάλλον θεατής) σύρθηκε για άλλη μια φορά να συγκαλέσει έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο όπου θυμούνται όλοι παραμονές Χριστουγέννων του 2009 τι έγινε.
Παρ όλες τις πιέσεις και τις αποφάσεις όμως, το μόνο που καταφέραμε ήταν να αλλάξει η διαδρομή των φορτηγών ο σωρός όμως παρέμεινε και παραμένει , από εκατομμύρια κυβικά αδρανών υλικών σε κοινή θέα στα Ζελεικα Καλαβρουζας και θα παραμείνει για πολλά χρόνια.( Α  εδώ θυμάμαι πάλι τους ΕΦΙΑΛΤΕΣ).
Η οικολογική καταστροφή που συνετελεσθη , ανυπολόγιστη.
Άμεσο αποτέλεσμα της παράνομης κατ εμάς αμμοχαλικοληψιας στην κοίτη του ποταμού Ευήνου είναι κατ αρχήν η αλλοίωση της μορφολογίας της κοίτης του ποταμού και η συνεπεία αυτής παρεμπόδιση της ελεύθερης και κανονικής ροής των υδάτων καθώς και η ανεξέλεγκτη εκτροπή τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το παρελθόν , λογω των παράνομων αμμοχαλικοληψιων σε άλλα σημεία του ποταμού , σημειώθηκαν πλημμυρικα φαινόμενα που έπληξαν παρακείμενες καλλιέργειες.
Περαιτέρω και το κυριότερο, η προκαλούμενη από τις επίδικες παράνομες αμμοληψίες αλλοίωση της κοίτης στις θέσεις όπου λάμβαναν και λαμβάνουν χώρα, επηρεάζει την δεδομένη στερεοπαροχη του ποταμού , αφού μεταβάλλει με εντελώς βίαιο τρόπο την ποσότητα των υδάτων και συνακόλουθα των φερτών υλικών, την ταχύτητα και την κατεύθυνση ροής , πλήττοντας τις οικολογικές ισορροπίες καταρχήν του υδάτινου οικοσυστήματος και περαιτέρω του όλου παραποτάμιου οικοσυστήματος.
Επιπροσθέτως έχει αναπόφευκτα δυσμενείς επιπτώσεις για την παραποτάμια χλωρίδα και πανίδα καθώς αυτή καλείται , είτε βίαια και όχι μακροχρόνια συνεπεία φυσικών διεργασιών να προσαρμοστεί σε νε δεδομένα, είτε αφανίζεται αλλάζοντας δραματικά την αισθητική του ίδιου του παραποτάμιου τοπίου.
Επί πλέον η άρρηκτα συνδεδεμένη εγκατάσταση και λειτουργία στον ίδιο χώρο σπαστηροτριβειου και μόνιμης μονάδος για την παραγωγή ασφαλτομιγματος είναι αυτονόητο ότι προκαλεί ανεπανόρθωτη βλάβη των υγροτοπικων στοιχείων χλωρίδας και πανίδας. Χωρίς αμφιβολία , ο θόρυβος , η σκόνη  και οι δονήσεις  δημιουργούν συνθήκες απόλυτης υποβάθμισης αν, όχι νέκρωσης και αισθητικής απαξίωσης.
Περαιτέρω  η χρήση των εν λογω χώρων από όλους αυτούς , που ασκούν αμμοχαλικοληψια στερεί πλήρως και χωρίς νόμιμη αιτία από όλους την κοινή χρήση ωφελεία. Καταργεί απόλυτα το δικαίωμα μας για απόλαυση του υπό κρίση φυσικού
περιβάλλοντος και δη της κοίτης και των υδάτων του ποταμού αλλά και του παραποτάμιου τοπίου. Η καταρχήν παράνομη δραστηριότητα της αμμοληψίας παρεμποδίζει την ελεύθερη και ασφαλή πρόσβαση των κατοίκων στις περιουσίες τους και στην παραποτάμια έκταση, καθιστά δε επισφαλή και για αυτό απαγορευτική , την χρήση των υδάτων για οποιαδήποτε δραστηριότητα.
Στην περιοχή υπάρχουν γεωτρήσεις, από τις οποίες υδρεύονται όλα τα χωριά με πόσιμο νερό, καθώς και η πόλη του Μεσολογγίου. Όποτε η επιβάρυνση και η μόλυνση θα επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα των πόσιμων υδάτων.
Δημιουργούνται λιμνάζοντες θύλακες  υδάτων  και καθίστανται    εστίες μόλυνσης.
Ακόμη η διαταραχή που θα επέλθει στην βιοποικιλότητα της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου θα είναι ανυπολόγιστη.

Ας διαβάσουν όλοι αυτοί που πειραματίζονται στο περιβάλλον των χωριών μας λίγο Αριστοτέλη  και «Ηθικά Νικομαχεια» για να έχουν κατά νου την αίσθηση του μέτρου.
Ας διαβάσουν τι γράφει ο Ιπποκράτης στο έργο του
«Περί αέρων –υδάτων και τόπων»
Ας μάθουν για το αξίωμα της «τελεαρχιας» στην αρχαία Θήβα.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η καθημερινή διακίνηση βαρέων οχημάτων από τις θέσεις αμμοληψίας και των σπαστηροτριβειων-μονάδος ασφαλτομιγματος δια μέσου των αγροτικών δρόμων καθώς και του επαρχιακού δικτύου , των δημοτικών οδών αλλά και της Ε.Ο Αντιρρίου- Ιωαννίνων, υποβαθμίζει σημαντικά τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων στο οικιστικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής , ενώ παράλληλα δημιουργεί επισφαλείς συνθήκες μετακίνησης.
Έτσι λοιπόν η ανάγκη μας για ανάπτυξη της προσωπικότητας μας σε ασφαλές και υγιές ζωτικό χώρο είναι διαρκής και καθιστά σοβαρό το Αίτημα μας για την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι ενέργειες που έχουν κάνει κάτοικοι και φορείς είναι προς όλες τις κατευθύνσεις. Ασφαλιστικά μέτρα, Καταγγελίες στην Κτηματική Υπηρεσία και στο Αστυνομικό Τμήμα Μεσολογγίου, Αποφάσεις , Κινητοποιήσεις , Δημοσιοποίηση, Δημοσιεύσεις σε εφημερίδες τοπικές και Πανελλήνιας εμβέλειας, εμφανίσεις σε εκπομπές της τηλεόρασης (ΣΚΑΙ)κλπ.


Άλλωστε μετά από μια τέτοια καταγγελία η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του Υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Περιβάλλοντος στις 30-04-2010 με συνεργασία Αστυνομικών Ειδικών Δυνάμεων  από την Αθήνα( για προφανείς λόγους) πραγματοποίησε ευρεία επιχ/ση-αυτοψία στην περιοχή Κάλφα-Πλατανιάς  και διαπιστώθηκαν πλήθος παραβάσεων όπως πχ: α) βεβαιωθήκαν 22 διοικητικά πρόστιμα ύψους 34.180 ευρώ β) συνελήφθηκαν έξι(6) ημεδαποί γ) κατασχέθηκε ένα βυτιοφόρο που έφερε πινακίδες που είχαν δηλωθεί για κλοπή από το 2002 δ)ερευνήθηκε και ερευνάται η τέλεση αδικημάτων για τα οποία πρόεκυψαν  στοιχεία περί προστασίας του περιβάλλοντος και τέλος από βάσιμες πληροφορίες επεβλήθη πρόστιμο στις εταιρείες που δραστηριοποιούντο στην περιοχή πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ( πάνω από 200.000 €).

Το θέμα εν γένει είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις με ερωτήσεις στην βουλή –παραστάσεις στο αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, στην Νομαρχία Αιτωλ/νιας , στα Κόμματα της Βουλής κλπ.
Έχει κατατεθεί μήνυση στην Εισαγγελία Μεσολογγίου, και από πληροφορίες αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη προανακριτική διαδικασία και έρευνα.

Θα πρέπει όμως να μην εφησυχάσουμε, επειδή το εργοτάξιο έκλεισε προσωρινά, η επειδή σταμάτησε το έργο της ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ.
Οι κρατούντες καραδοκούν.
Οι νέοι άρχοντες του τόπου ας βοηθήσουν όλους όσους θέλουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ας μην εγκαταλείψουν ότι κάποιοι έχουν κτίσει.

Ας βοηθήσουν και ντόπιους εργολήπτες να δουλέψουν και να μην παρανομούν, ωφέλεια για τον Δήμο θα είναι,  τουλάχιστον αυτοί θα πληρώνουν.

Γιατί όπως και να το κάνουμε οι αμμοληψίες δεν θα σταματήσουν ποτέ. Όσο υπάρχει μέλι, όλοι θα βάζουν το δάκτυλο μέσα  και μάλιστα όταν είναι και τζάμπα.


Ερωτώ με αγωνία , όπως και πολλοί άλλοι συνδημότες.
Τι θέση έχει ο νέος Δήμος Ναυπακτίας και ο ίδιος ο Δήμαρχος επί του θέματος;
Έχει κάνει καμία ενέργεια η προτίθεται να κάνει κάτι ;
Έχει ενημερωθεί για την υπόθεση η περιμένει και αυτός κάποιο τυχαίο γεγονός, ώστε να επαναφέρουμε το θέμα στην επιφάνεια;
Τι γίνετε με την αποκατάσταση του οδικού δικτύου , που καταστράφηκε από τα διερχόμενα φορτηγά, και κάποιοι διαρρήγνυαν τότε τα ιμάτια τους προσπαθώντας να μας πείσουν ότι ο υπεργολάβος ,ο σοβαρός αυτός επιχειρηματίας , υπογράφοντας κάποιο χαρτί είχε αναλάβει την αποκατάσταση;

Κλείνοντας θα ήθελα να πω κάτι που λέω συνέχεια.
Δεν είμαστε  σε καμία περίπτωση κατά των μεγάλων έργων, το αντίθετο , είμαστε υπέρ των σωστών έργων.
Οι αγώνες μας για την προστασία του περιβάλλοντος και του οικοσυστήματος δεν θα σταματήσουν.


Ως επίλογο θα κλείσω με αυτό που είπε και μεγαλόπνοα διέγνωσε ο Αριστοτέλης
       « ΦΥΣΙΣ ΝΟΣΕΙ ΚΑΙ ΦΥΣΙΣ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ»
Αυτό σίγουρα έχει ξαναγίνει, αλλά το βιώνουμε και στις μέρες μας.
Φαίνετε λοιπόν , πως η Φύση διατάραξε την συλλογική μας συνείδηση και επιδοθήκαμε σε απληστία, φιλαυτία και ατομικισμό, που μας οδήγησε σε έλλειμμα ασυναισθησίας, αλληλοπεριχωρησης, κοινωνικής και οικολογικής συνείδησης.
Η Φύση λοιπόν, λειτουργώντας νομοτελειακά θα οπλίσει την νέα γενιά, που είναι καλύτερα καλλιεργημένη και ωριμότερη από εμάς και από τους άρχοντες μας, θα τους διδάξει από τα παθήματα μας και έτσι θα ανανήψει και η μοίρα των παιδιών μας και της κοινωνίας.
Γιατί μόνο η Φύση μπορεί να επουλώσει τις ασθένειες μας και να αποκαταστήσει την διαταραχή ( τόσο των συνειδήσεων , όσο και του Ευήνου) λυτρώνοντας μας.
Βεβαιώνω όλους ότι υπάρχει Ελπίδα, είμαστε ακόμη ζωντανοί.
Μη σας νοιάζει για προορισμούς, απολαυστε τις διαδρομές.
Ακούστε το μήνυμα μου
«ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΤΡΕΣ ΠΟΥ  ΜΟΥ ΡΙΞΑΝ ΤΟΥΣ ΧΤΙΖΩ ΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ».


         ΘΕΜΑ 2ο : ΛΑΤΟΜΕΙΟ ΣΤΟ ΑΛΜΠΑΝΙ(ΚΑΤΩ          ΚΑΛΑΒΡΟΥΖΑ ΧΑΛΚΕΙΑΣ



This post first appeared on TUtuMakIaS, please read the originial post: here

Share the post

ΘΕΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΟΝ ΕΥΗΝΟ ΠΟΤΑΜΟ

×

Subscribe to Tutumakias

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×