Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Intervenció a la Trobada empresarial del Pirineu

INTERVENCIÓ A LA 34ª EDICIÓ DE LA TROBADA EMPRESARIAL AL PIRINEU
Divendres, 9 de juny de 2023

Bon dia, senyores, senyors,

És un plaer acompanyar-los avui en aquesta trobada empresarial. 34 edicions d’una Trobada important. Enhorabona! No és habitual que un Ministre de Cultura i Esport participi en un fòrum d’aquestes característiques, i els agraeixo la invitació, perquè la cultura, a més de ser una marca de país, a més de ser un element vertebrador de la nostra societat, a més de ser una part d’essencial de la nostra identitat, el nostre patrimoni i la nostra història, és també un veritable motor de canvi i transformació. No en va, el 3,5% de l’ocupació total a Espanya -700.000 treballadors- correspon al sector cultural, un sector que genera el 3,3% del PIB.

GESTIÓ DE GOVERN

Em permetran que abans d’entrar en els detalls sobre polítiques culturals i esportives, els recordi algunes dades sobre la gestió econòmica del Govern. Una gestió marcada pel lideratge, el talent i la valentía del president Pedro Sánchez i la vicepresidenta Nadia Calviño.

I cal dir-ho alt, clar i sense embuts: la política econòmica del govern funciona. Hem travessat una pandèmia, que ha provocat una crisi econòmica, sanitària i social com no recordàvem. Hem afrontat una guerra a Europa, una alça sense precedents dels preus de l’energia i el gas, vivim una inflació generalitzada per tot el planeta. I estem superant tot això amb mesures valentes, que fan d’Espanya un dels països amb millors resultats econòmics de tota Europa.

Senyors, senyores: Espanya creix, crea ocupació i redueix la inflació, i ho fa en un context en el qual podria estar succeint tot el contrari. Només cal recordar l’anterior crisi que va viure Espanya també amb xifres rècord: rècord d’atur, rècord de retallades, rècord de sofriment i malestar social, i aprimament de l’Estat del Benestar. Quin contrast!

El Govern de Pedro Sánchez ha afrontat la crisi amb mesures que han reforçat l’economia i l’ocupació, demostrant que la millor gestió és la que no deixa ningú enrere. Perquè el creixement ha de ser sempre col·lectiu i igualitari: el creixement sense justícia no és creixement, és desigualtat.

Els donaré algunes dades rellevants:

Més ocupació i de major qualitat. Espanya ha aconseguit el rècord històric de 20,8 Milions d’afiliats a la Seguretat Social. En el que va d’any s’han creat 468.000 llocs de treball, gairebé els mateixos que en tot l’any passat. Hi ha 1,3 milions més d’empleats que abans de la pandèmia.

Des que es va aprovar la reforma laboral, hi ha tres milions més de treballadors amb contracte indefinit. La temporalitat està en mínims històrics, per sota del 14%.

Unes millores en l’ocupació que a més beneficien als més joves i a les dones: vuit de cada deu menors de 30 anys tenen una ocupació indefinida enfront d’un de cada dos abans de la reforma laboral; i mai hi havia hagut tantes dones treballant: gairebé 10 milions.

Som líders europeus en creixement en ocupació: l’ocupació va créixer un 1,3% en el primer trimestre, més del doble que la mitjana europea (+0,5%), sent la gran economia de la UE amb major augment de l’ocupació.

Espanya és el tercer país amb menor inflació de l’Eurozona, per sota del 3% en termes harmonitzats, i amb menys de la meitat d’inflació que la mitjana europea.

El Govern havia estimat un creixement del 2,1% per a enguany, l’AIREF i el Banc d’Espanya van elevar la previsió de creixement d’Espanya al 2% i aquesta mateixa setmana, l’OCDE ha confirmat aquesta mateixa dada del 2,1%, sumant-se a la resta d’organismes que apunten que Espanya serà un dels països desenvolupats que més creixi enguany, el doble que la mitjana de la zona euro.

Espanya va ser el país que va tenir un major creixement del PIB en el primer trimestre en taxa interanual, amb un 3,8% que suposa més del triple que la mitjana europea (1%) i quatre vegades més que països com França, segons Eurostat.

Aquest fort creixement està permetent absorbir el cost del deute més ràpid del que es preveu. En 2022, la ràtio de deute en relació amb el PIB va caure 5 punts, la baixada més important de la nostra història.

El deute públic va augmentar en tots els països europeus en 2020 per a finançar els ERTOs, la prestació d’autònoms, les ajudes a famílies i empreses, en resposta a la pandèmia. El deute seria inferior al 110% del PIB si no s’hagués hagut d’absorbir el deute de la SAREB, és a dir, l’herència de la gestió que va fer el PP de la gran crisi financera: 35.000M€, quan van dir que no costaria ni un euro als contribuents.

La nostra previsió de responsabilitat fiscal ha estat avalada per la Comissió Europea. Complim les regles fiscals i baixarem el dèficit al 3% del PIB un any abans del que es preveu, hi arribarem el 2024, situant-nos per sota d’altres grans economies com França i el Regne Unit.

I tot això ho hem fet amb el suport de la Unió Europea, i guanyant-nos el respecte de la comunitat internacional, que posa a Espanya com a bon exemple de recuperació i polítiques valentes.

I crec que cal destacar que aquests resultats els hem aconseguit de la mà de dos grans avanços:

Pujada del salari mínim per a 2,2 milions de treballadors. Un salari que ha pujat un 47% en els últims cinc anys, dignificant la vida de milions d’espanyols.

Augment de les pensions un 8,5%, millorant així la vida de milions de persones grans a tota Espanya. Les pensions han pujat amb aquest govern un 25% de mitjana des de 2018.

Enfront dels qui pronosticaven la fi del món, el Govern d’Espanya ha demostrat que es pot conjugar la recuperació econòmica amb la justícia social i la millora de la vida de la ciutadania.

El paradigma ha canviat: la millor forma de promoure el creixement econòmic és augmentar la justicia social, no disminuir-la.

També som un bon exemple pel que fa als fons de recuperació, en els quals Espanya és líder en el repartiment i en el compliment dels seus objectius.

ESPANYA LIDERA EL DESPLEGAMENT: Ja hem rebut transferències per valor de 37.000 milions d’euros gràcies al compliment de fites i objectius. El Tresor ja ha realitzat pagaments a les entitats gestores per prop de 34.000 milions d’euros, dels quals, 23.400 milions han anat a les Comunitats Autònomes.

UN 70% DE FONS REBUTS JA ESTAN ADJUDICATS 27.000 milions d’euros ja estan adjudicats a través de la resolució de convocatòries d’ajudes i licitacions. Estan finançant 400.000 projectes en marxa en tot el territori, el 60% dels quals liderats per empreses i centres de R+D.

El pla de recuperació està impulsant reformes com la reforma laboral o la de les pensions i està generant inversions que permetran créixer 4 punts més fins a 2031 a la nostra economia

Espanya s’anticipa a afrontar la transició verda, digital i social, garantint un creixement sostenible i durador.

Senyores, senyors: les polítiques del Govern de Pedro Sánchez, i el compliment dels plans de recuperació han posat a Espanya en el camí de la recuperació i de la transformació. En les pitjors circumstàncies possibles, estem construint la millor Espanya. No és moment de parar i molt menys de retrocedir.

Permetin-me una reflexió de sentit comú de les de tota la vida: no convé jugar amb les coses de menjar.

INVERSIÓ A CATALUNYA

I què ocorre amb Catalunya? Es digui el que es digui, el Govern Pedro Sánchez està plenament compromès amb Catalunya, perquè una Catalunya més pròspera és una Espanya més pròspera. Volem una Catalunya millor per a aconseguir una Espanya millor.

Les polítiques del govern impacten Catalunya de forma molt positiva. Hi ha gairebé 160.000 beneficiaris de l’Ingrés Mínim Vital, 1,7 milions de pensionistes beneficiats per la pujada de les pensions, 1,1 milions de contractes indefinits en 2022, i 3,7 milions d’afiliats a la Seguretat Social.

Senyores, senyors. Catalunya és la comunitat autònoma en la qual més inverteix el Govern: rebrà en 2023 2.508,92 milions d’euros, enfront dels 1.305,35 milions d’inversió a Madrid. És pràcticament el doble. I això són xifres, no opinions.

Només en cultura, enguany hi ha prevista una inversió de més de 81 milions d’euros a Catalunya. I haig de recordar-los que des del Ministeri de Cultura i Esport hem recuperat el Conveni de Cocapitalitat de Barcelona, que ha suposat en tres anys la inversió de 60 milions d’euros en institucions públiques culturals i científiques de Barcelona.

CULTURA

Perquè senyores, senyors: la cultura és la base de la nostra democràcia: la raó i el cor de la nostra societat. L’economia, la indústria, el turisme estarien coixes sense cultura.

Hi ha una anècdota falsament atribuïda a Winston Churchill, que m’agrada molt citar. Segons es diu, en plena Segona Guerra Mundial, algú li va demanar a Churchill retallar el pressupost de cultura per a destinar-lo a la guerra. Al que Churchill hauria respost: “Llavors, per a què lluitem?”. I això mateix em pregunto jo: creixem, sí, però créixer sense cultura no és créixer. Perquè la vida sense cultura només és mera supervivència. Espanya amb més cultura serà la millor Espanya.

Totes aquestes xifres que els he donat són la mostra d’un govern compromès amb l’avenç i el progrés econòmic i social. Un govern compromès amb l’avenç en cultura.

Per primera vegada en la història, hem reconegut la cultura com un bé d’interès preferent en els Pressupostos Generals de l’Estat, al mateix nivel que la sanitat i l’educació, per a dotar-la de la rellevància social que mereix.

Perquè el Govern de Pedro Sánchez és un govern que creu en la cultura i en els creadors i creadores, i hem fet de la cultura una política d’Estat. La cultura és un pilar fonamental de la nostra societat, és l’essència de qualsevol democràcia avançada, i a més és indústria, treball i economia.

En 2023, les polítiques culturals del Govern han superat els 1.800 milions d’euros. Són gairebé 1.000 milions més que quan vàrem arribar al govern.

La cultura són també els seus treballadors i treballadores, que mereixen una vida i un treball dignes. Perquè sense ells i elles no hi hauria cultura. Hem reconegut per fi l’excepció cultural, posant en marxa l’Estatut de l’Artista:

•       Un subsidi d’atur específic per als treballadors culturals.

•       Compatibilitat entre l’activitat artística i els drets de propietat intel·lectual amb les pensions de jubilació.

•       Reduccions en l’IRPF per als artistes.

•       I contracte específic de duració determinada per al sector cultural.

  A més, creiem en una cultura universal i accessible, tal com ho expressa la Constitució. D’aquí el Bo Cultural jove, que ofereix 400 euros als quals compleixen 18 anys per a gaudir de la cultura, i que ha suposat la inversió de més de 30 milions d’euros per a les empreses del sector cultural. Un bo que els joves nascuts en 2005 podran començar a sol·licitar la setmana que ve.

I creiem en el sector audiovisual com un dels eixos de creixement i projecció internacional. Mai en la història les i els creadors, la indústria audiovisual i els seus treballadors havien tingut tant de públic:

•       Per primera vegada, el fons de cinematografia supera els 100 milions, un fons que reverteix i impulsa a empreses de tot el país.

•       Creem ajudes per a les sales, per primera vegada en la història, per fer front a la pandèmia i les hem mantingut.

ESPORT

Em permetran, i ja vaig acabant, que els deixi també algunes dades de la política esportiva, que és també un dels eixos prioritaris del Pla de Recuperació. Perquè Espanya ha estat l’únic país de tota Europa que ha inclòs l’esport en els plans post-pandèmia, perquè creiem en el seu poder de transformació i creixement, tant social com econòmic.

Així, el Govern de Pedro Sánchez ha posat a la disposició del sector esportiu 300 milions d’euros procedents dels Fons Europeus.

El Govern de Pedro Sánchez ha aprovat una nova llei de l’esport, després de 30 anys: una llei inclusiva, moderna, progressista, compromesa amb la salut de la ciutadania i pionera a Europa en matèria d’igualtat

En aquesta legislatura, hem invertit més de 1.146 milions d’euros en polítiques esportives. Una xifra inèdita en la història d’aquest país, per a benefici de l’esport espanyol i de totes les seves estructures.

La xifra històrica d’inversió en polítiques esportives consolida al sector com un els principals pilars de creixement econòmic, de creació d’ocupació, -especialment ocupació jove- i de cohesió social al nostre país. Ho fem des de l’impuls de la igualtat i la inclusió en l’esport.

I hem impulsat la primera lliga femenina professional de futbol.

Totes aquestes polítiques donen el seu fruit: l’ocupació vinculada a l’esport l’any 2022 es va situar en 235,400 persones, un 1,2% de l’ocupació total a Espanya, xifra que representa un increment respecte al 2021 del 6,2%, un increment del 17,2% respecte al 2020 i del 7,1% si es compara amb el 2019.

TANCAMENT

Senyores, senyors: podria seguir, perquè és innegable que la política econòmica, social i cultural del Govern de Pedro Sánchez ha estat decidida, valent. I està donant molt bons fruits. Estem construint la millor Espanya, la que creix, una Espanya igualitària, justa, solidària i culta.

Senyores, senyors: una societat culta serà sempre una societat millor, i per descomptat, una societat integrada per ciutadans i ciutadanes més feliços.

Moltes gràcies.



This post first appeared on DIARI DE MIQUEL ICETA, please read the originial post: here

Share the post

Intervenció a la Trobada empresarial del Pirineu

×

Subscribe to Diari De Miquel Iceta

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×