Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Is mijn tuin geschikt voor een robotmaaier / grasrobot?

We krijgen regelmatig de vraag van lezers of hun tuin wel geschikt is voor een robot grasmaaier. Als vuistregel hanteren wij het volgende. Kun je je gazon momenteel Met Een hand-, elektrische- of benzinegrasmaaier goed maaien? Dan kan dit ook met een grasrobot!

Is mijn tuin geschikt voor een robotmaaier?

Een maairobot lijkt een ideale oplossing voor je gazon. Nooit meer zelf achter de grasmachine en toch een perfect gemaaid grasveld, wie wil dat nu niet? Toch zijn er een aantal factoren die kunnen bepalen of je beter af bent met een grasrobot, of juist Niet. Ook kan het je helpen met de keuze voor een eventuele grasmaaier, als je van tevoren een aantal zaken op een rijtje zet. Lees dus eerst ons onderstaande advies, voordat je halsoverkop overgaat tot de aankoop van een grasrobot.

Ik heb een vijver en/of bloemperken. Rijdt de grasrobot hier niet in?

Robotmaaiers zijn dan wel slim, toch is het nodig om ze een handje te helpen met op het juiste pad te blijven. De meeste automatische grasmaaiers worden geleverd met een hoeveelheid draad wat genoeg is om een grasveld af te bakenen ter grootte van het maaibereik van de maaier. Zo voorkom je dat de grasrobot het terras oprijdt, of erger, de vijver in tuimelt of de bloemperken te grazen neemt. Deze perimeterdraad wordt op of net onder de grond aangebracht zodat je er in principe haast geen last van hebt, maar het kan een beperking zijn bij zeer complexe gazons. Laat bij twijfel een expert langskomen voor (gratis) advies.

Is er ruimte voor het laadstation?

Iedere grasrobot wordt geleverd met een laadstation. Handig, want zo hoef je je zelf niet druk te maken over het steeds weer moeten opladen van je nieuwe tuinhulp. Maar dan moet je natuurlijk in je tuin wel een plekje overhouden voor dit laadstation, dat je met grondpennen goed kunt bevestigen. Bovendien moet de grasrobot, na het maaien, het laadstation gemakkelijk kunnen bereiken. Je hoeft het laadstation overigens niet per se droog te plaatsen, maar het moet wel aangesloten kunnen worden op het elektriciteitsnet.

Let op het maaibereik

Welke grasrobot je voor je gazon moet aanschaffen hangt af van het maaibereik. Let hier dus goed op bij de aanschaf van een nieuwe robotmaaier, want als je gazon groter is dan het maximum aangegeven maaibereik, zal de grasrobot niet goed zijn werk kunnen doen. Als je je tuin gaat opmeten om het benodigde maaibereik te bepalen, let er dan op dat het echt alleen om het grasoppervlak gaat. De oppervlakte van eventuele bomen en bloemperkjes, welke je niet maait, mag je dus van het benodigde maaibereik aftrekken.

Het installeren van meerdere grasmaaiers

Er zijn consumenten robotmaaiers met een maaibereik tot wel 5.000 vierkante meter in de handel, dus de kans is groot dat je het met een grasrobot wel af kunt. Maar wat nu als je toch een groter gazon hebt? Of misschien geeft je toch de voorkeur aan een bepaald model grasrobot, ook al is het maaibereik te klein. Of wil je gewoonweg liever dat het maaiwerk sneller gebeurt dan met een enkele robot grasmaaier? Robotmaaiers kunnen prima met meerdere exemplaren samenwerken. Maar let wel, dan moet je ook meerdere laadstations plaatsen. Ook kan het nodig zijn om het gazon in meerdere zones in te delen met perimeterdraad, zodat de maaiers elkaar niet in de weg lopen / rijden.

Is het grasveld niet te grillig gevormd?

Robotmaaiers zijn zeker niet alleen voor grote gazons met een zeer egaal oppervlak. Ze kunnen best een apart vormgegeven gazon aan. Zo vinden ze zelf wel hun weg om obstakels, en om bijvoorbeeld bloemperkjes, mits je deze maar goed afbakent met begrenzingsdraad. Toch kunnen er ook grenzen zijn aan hoe ingewikkeld een gazon mag zijn voor een grasrobot. Het maakt daarbij uit of er veel smalle stukjes zijn, tussen obstakels door, waar de maairobot langs moet, zoals boompjes of bloemperkjes. Een expert die eventueel naar je tuin komt kijken, kan goed advies geven over welke grasrobot een complexer gazon aankan.

Heb je meerdere gazons of meerdere stukken gazon te maaien?

Robotmaaiers kunnen best complexe gazonvormen aan, maar kunnen ze ook paadjes oversteken naar een ander gazon? De meeste grasrobots komen ook wel vooruit over terrastegels, dus dat is geen probleem. Als je twee gazons wilt doen waar geen obstakels tussen liggen, kun je met perimeterdraad een straatje maken waarlangs de grasrobot kan oversteken. Een gazon voor en achter verbinden wordt lastiger, maar eventueel kan je de maaier met de hand op een ander gazon zetten. Dan kan hij echter niet zelf terugrijden naar het laadstation, dus daar zul je hem ook weer naartoe moeten tillen. Wil je dit niet, dan is een corridor aanleggen een goed idee.

Ligt je gazon op een helling?

Grasrobots zijn niet voor een kleintje vervaard en hebben meestal wel voldoende grip om een kleine helling te bedwingen. Zeker als ze wielen met een geschikt profiel hebben en voldoende gewicht in de schaal leggen, klauteren ze vrolijk omhoog. Maar het moet natuurlijk niet te gek zijn: echt schuine graswandjes zijn meestal te lastig. Zelfs als je gazon een minder ingewikkeldere vorm heeft, kunnen glooiingen een beperking vormen. Ook hier weer is het advies van een vakman ter plaatse erg waardevol, omdat je dan meteen weet of er geschikte robotmaaiers voor je gazon te vinden zijn.

Wat als de grasrobot iets anders dan gras raakt?

De messen van een grasrobot blijven ruim binnen een veilige stootrand. Bovendien hebben robot grasmaaiers een uitstekende detectie. Dus als ze tegen een object, mens of dier aanbotsen, ook al is het maar heel zachtjes, dan zullen ze meteen een andere route kiezen. Daarnaast blijft de grasrobot altijd in het door perimeterdraad toegewezen gebied. Sluipt er toch een steentje onder de rand? Sommige grasrobots hebben draaibare messen. Deze zullen meteen naar binnen slaan als ze een hard object raken. Zo voorkom je veel schade.

Ik heb kleine kinderen en/of huisdieren. Is een grasrobot dan wel veilig?

Behalve allerlei praktische overwegingen waarom je wel of niet een grasrobot zou aanschaffen, kan ook de veiligheid een rol spelen. Het is immers een apparaat met scherpe messen. Het wordt dan ook door de fabrikanten aangeraden om kleine kinderen en dieren van het gazon af te houden tijdens het maaien. Maar voor alle veiligheid zullen de messen gelijk stoppen met draaien als het apparaat van de grond komt. En in geval van nood hebben de meeste modellen een stopknop.

Wat als de perimeterdraad breekt?

Het voordeel aan de perimeterdraad van een robotmaaier is dat je deze op of zelfs onder de grond kunt wegwerken. Met een paar spadesteken, of met een speciale kantafboorder, graaf je zo een geultje waar de kabel in verdwijnt. Fysiek contact met de robot grasmaaier is niet nodig: de (elektrische) draad geeft een signaal af dat de grasrobot ontvangt. Daardoor is kans op schade klein. Maar wat als de kabel toch kapot gaat? Met een speciale detector kun je zelf, of de specialist, precies opsporen waar de kabelbreuk zit, ook als je kabel onder de grond zit. Zo heb je deze snel gerepareerd, en kun je de grasrobot weer verder laten maaien.

Kan ik ook maaien als het regent?

Het Nederlandse weer is grillig en ook tijdens de mooiste lentes en zomers valt er nog genoeg regen. Stel, je zit op je werk en je beseft dat je de robotmaaier voor vandaag hebt geprogrammeerd terwijl het net is begonnen met regenen. Geen nood, de meeste robotmaaiers kunnen heel goed tegen de weersomstandigheden. Je grasrobot hoeft er dus niet gelijk van stuk te gaan. Toch is het beter om, als je het kunt voorkomen, niet te maaien bij regen of bedauwd gras. Het is minder goed voor je gazon en je maaier wordt er minder efficiënt van door vastplakkend nat gras. Gelukkig hebben sommige grasrobots ook een regensensor en maaien niet als het gras te nat is.

Heeft een robotmaaier veel onderhoud nodig?

Een robotmaaier koop je natuurlijk voor het gemak. Naast dat hij je gazon in prima vorm houdt, is het een groot voordeel dat je zelf gewoon kunt ontspannen terwijl je grasrobot z’n werk doet. Dat voordeel zou behoorlijk teniet worden gedaan als je hem na iedere maaibeurt stevig moet onderhouden. Gelukkig heb je er bijna geen omkijken naar. Het enige wat je af en toe moet doen, is even de onderkant van de maaier controleren op vastgeplakt nat gras en vuil en dat weghalen. En, net als bij een gewone grasmaaier, moeten af en toe de messen vervangen worden als ze bot zijn.

Mag de grasrobot altijd buiten staan?

Hier heb je het meeste aan de aanwijzingen van de fabrikant. De meeste grasrobots zullen zonder problemen in het laadstation buiten kunnen staan. Ze hebben geen last van regen, maar voor een beter gazon kun je beter vermijden dat de grasrobot maait in de regen. In de winter hoef je je gazon niet te maaien. Dit is dan ook een prima moment om de grasrobot droog op te bergen, bijvoorbeeld in de schuur. Zo voorkom je vorstschade.

Wordt mijn robotmaaier niet gestolen?

Een grasrobot is een duur apparaat dat ook nog eens buiten staat. Een aantrekkelijke buit voor dieven zou je denken. Daarom zijn ze op z’n minst beveiligd met een cijfercode, die je bijvoorbeeld via de gekoppelde app kunt invoeren. Zonder die code zullen ze niet werken. Bovendien moet de dief ook het basisstation en de perimeterdraad meenemen: een hele klus. Toch gestolen? Check dan eens de dekkingsvoorwaarden van je inboedelverzekering. Grote kans dat je grasrobot hieronder valt.

Voor een antwoord op de meest gestelde vragen kun je ook een kijkje nemen in de robotmaaier faq.

Het bericht Is mijn tuin geschikt voor een robotmaaier / grasrobot? verscheen eerst op Robotmaaier Expert.



This post first appeared on Robotmaaier Expert, please read the originial post: here

Share the post

Is mijn tuin geschikt voor een robotmaaier / grasrobot?

×

Subscribe to Robotmaaier Expert

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×