Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Robotmaaier? Doe maar wel!

Onlangs (19 mei jl.) verscheen er in de Stentor een aardige column van dhr. Romke van de Kaa over robot gazonmaaiers getiteld “Robotmaaier? Doe maar niet”.

Hierbij zoomde hij in op de negatieve kanten van het gebruik van robotmaaiers. De argumenten om mensen ervan te weerhouden een robot grasmaaier aan te schaffen waren 1) het levert een gevaar op voor kinderen en (huis)dieren, 2) de accu gaat geen leven lang mee, 3) je moet het stroomdraad ingraven en zo niet dan kun je hierover struikelen, 4) mensen worden er lui en obese van en 5) gevaar voor egels.

Nu is het zo dat dhr. Van de Kaa een autoriteit is op het gebied van alles wat tuin ademt. Zijn argumenten zijn begrijpelijk, maar er zijn wel een aantal kanttekeningen te plaatsen. Laten we de punten maar eens kort doornemen.

Een maairobot is gevaarlijk voor kinderen en (huis)dieren

Fabrikanten adviseren uitdrukkelijk (ook in de gebruikershandleiding) om kinderen en dieren van het gazon te weren wanneer er een robotmaaier actief is. Juist om uit te sluiten dat er ongelukken zouden kunnen gebeuren. Het is aan de eigenaar zelf om hier maatregelen voor te nemen door bijvoorbeeld de robotmaaier alleen op tijdstippen te laten maaien wanneer er niemand thuis is.

De accu gaat geen leven lang mee en moet vervangen worden

Dhr. Van de Kaa heeft gelijk dat een accu geen onbeperkte levensduur heeft, maar dat is met iedere accu het geval. Helaas maait dhr. Van de Kaa hier iets te kort door de bocht. Fabrikanten laten expliciet weten dat de robotmaaier accu een beperkte gebruiksduur heeft en dat, wanneer noodzakelijk, de accu moet worden vervangen. Hoe vaak? Dat is afhankelijk van gazongrootte en de lengte van het maaiseizoen. Normaal gesproken gaat een batterij 2 tot 5 jaar mee voordat hij vervangen dient te worden.

Aanleggen van de stroomdraad is veel werk of levert struikelgevaar op

Het is mogelijk om door een dealer de maairobot inclusief draad te laten installeren, maar je kunt dit ook zelf doen als je een paar uur over hebt. De afbakeningsdraad kun je overigens eenvoudig met de vaak meegeleverde plastic pennen op je gazon bevestigen. De draad moet je natuurlijk wel eerst goed strak trekken waarna je deze stevig op de grond kunt verankeren. Zo wordt struikelgevaar voorkomen.

Mensen worden lui en dik door het kopen van een robotmaaier

Het lijkt ons niet zinvol om hier uitgebreid op te reageren. We gaan er dan ook vanuit dat dhr. Van de Kaa over een vleugje humor bezit, wat wij erg appreciëren.

Een robotmaaier levert gevaar op voor egels

Hier heeft dhr. Van de Kaa een punt. Lopen er vaak egels over je gazon, dan is het uiteraard aan te raden om de maairobot ’s nachts in zijn laadstation te houden of je tuin zo af te bakenen dat deze dieren niet op je gazon kunnen komen.

Al met al is het positief te noemen dat dhr. Van de Kaa aandacht vraagt voor het dierenwelzijn. Wanneer je de robotmaaier installeert en gebruikt zoals de fabrikant aanraadt en tevens rekening houdt met de omgeving is er geen wolkje aan de lucht. Een maairobot is een veilige tuinmachine die zeker niet met 100 kilometer per uur over het gazon raast…

Het bericht Robotmaaier? Doe maar wel! verscheen eerst op Robotmaaier Expert.



This post first appeared on Robotmaaier Expert, please read the originial post: here

Share the post

Robotmaaier? Doe maar wel!

×

Subscribe to Robotmaaier Expert

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×