Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

OnePlus 5 - lever den upp till hypen?

Tags: oneplus
OnePlus har sedan starten 2013 släppt mycket attraktiva telefoner till fantastiska priser. Med Oneplus 5 har konkurrenterna tagit in på det kinesiska företaget då det numera går att få konkurrenternas flaggskepp för liknande priser.



Designen

Det första jag märker när jag öppnar lådan och plockar ut telefonen ur dess förpackning är hur förbryllande lik framsida OnePlus 5 fått mot föregångarna OnePlus 3 och 3T. Det eftersom OnePlus 5 fått samma placering av fingeravtrycksläsaren och dessutom fått samma runda hörn som vi känner igen från OnePlus 3 och 3T. Baksidan skyddas istället utav aluminium. Som ni säkert sätt i andra recensioner är det ganska många som nämner att de inte tycker OnePlus 5 liknar iPhone 7 Plus på baksidan när man har sett båda telefonerna sida-vid-sida i verkligheten. Detta är något jag inte alls håller med om då jag tycker att OnePlus 5 påminner mycket om iPhone 7 Plus på baksidan med sina dubbla kameror placerade på precis samma ställe som iPhone 7 Plus. Det är dock bara ett litet ”skönhetsfel” jag hittar i mitt granskande av telefonen.

Något jag däremot tycker är mera oroväckande är att telefonen är extremt hal. För att inte tappa telefonen bör man ha ett stadigt grepp runtom den. Det är med andra ord ett måste att skaffa ett skal med bra grepp. Ett exempel på ett bra skal är OnePlus egna Sandstone-skal. Detta skal kommer ge din OnePlus 5 ett finfint grepp. Telefonen är 7,3 mm tunn, vilket gör OnePlus 5 till den tunnaste telefonen OnePlus någonsin släppt. Jag överdriver inte när jag säger att den känns riktigt tunn i handen. Jag får den känslan eftersom OnePlus 5 fått en tvålformad kropp (vilket innebär att den är tunnast längst ut för att bli tjockare ju mer mot mitten man kommer). Telefonen väger 153 gram, något som gör att den ligger bra i handen. Enhetens dubbla kameror på baksidan gör däremot att telefonen wobblar på bra på bordet när jag försöker skriva på mobilen.



Om vi tar en titt på mobilens undersida finner vi här en högtalargrill (som spelar högt men skränigt), USB Type C-kontakten och ett hörlursuttag (!). Jag är mycket glad över att OnePlus valt att behålla hörlursuttaget. Varför ska man ta bort något så användbart som ett hörlursuttag liksom.
På den högra långsidan finns av/på-knappen tillsammans med hållaren som rymmer upp till två SIM-kort. Jag tycker att OnePlus har placerat av/på-knappen i precis rätt höjd. På den vänstra långsidan finner vi istället volymreglaget och switchern för ljud, ljudlöst och vibration. Något jag skulle önskat är att volymreglaget skulle varit något längre och suttit högre upp. Kanske skulle OnePlus kunna bytt plats på volymreglaget och switchern? Det är i alla fall något jag tror de flesta skulle gilla bättre än hur det ser ut nu. Ovansidan på luren är helt tom från sensorer och uttag. Något jag däremot skulle önskat funnits här är en IR-sändare (det är ju alltid kul att jävlas lite och byta kanal på TV:n).

Jag trodde att jag inte gillade frontmonterade fingeravtrycksläsare, men efter att jag lekt runt med telefonen ett tag har jag vänt mig vid att ha den på framsidan. Det är en fördel att ha läsaren på framsidan när jag vill låsa upp telefonen från bordet. Däremot är den mer svåråtkomlig i fickan, vilket jag tycker är synd. Något jag också tycker är synd är att telefonen fått mycket stora dö-ytor på framsidan. Ni som känner till historien kring OnePlus 5 vet att OnePlus några dagar innan offentliggörandet gick ut och sa att de inte kunde skapa en telefon som liknade Samsung Galaxy S8 eller LG G6 rent estetiskt då OnePlus fortfarande är ganska små i mobilbranschen och därmed ännu inte har tillgång till de delar Samsung Galaxy S8 och LG G6 har.

Skärmen

OnePlus 5 har fått en 5,5 tums stor skärm med Full HD-upplösning (1080 x 1920 pixlar) i det klassiska formatet 16:9. Det innebär att vartenda program i Play Butiken kommer nyttja hela skärmen och inte lämna någonting till övers. Många har säkert åsikter om att OnePlus ”bara” valt att använda Full HD-upplösning i telefonen mot många konkurrenter som använder Quad HD-upplösningar för sina respektive flaggskepp. Det har sedan länge avslöjats att man inte kan urskilja enstaka pixlar i Full HD. Så jag går emot strömmen och säger att jag istället tycker det är bra att OnePlus behållit Full HD-upplösningen då det både blir skonsammare mot batteriet liksom mot processorn. Det jag möjligtvis skulle kunna se skillnad på är om jag använde VR ihop med telefonen, något jag däremot inte testade.


Panelen är av AMOLED-typ, vilket innebär att OnePlus 5 fått en svärta som är svårslagen! De ljusa färgerna såsom ljusgrön har däremot en tendens till att se lita överdrivna ut, liksom alla telefoner som använder sig av AMOLED-paneler. Ett exempel är att LG G6 inte alls har lika bra svärta som OnePlus 5, men har istället ljusare färger som ser mer naturliga ut. Jag föredrar däremot panelen i OnePlus 5 då jag älskar svärtan och färgerna som luren levererar.  Betraktningsvinklarna tycker jag också är kanonbra. Ljusstyrkan tycker jag däremot är något svag när jag går ut i solljuset. Det är knappt jag kan se vad som står på skärmen, vilket såklart inte är acceptabelt för en flaggskeppstelefon år 2017.

Jag gillar att OnePlus behållit 16:9-formatet och att företaget satt in en platt skärm i OnePlus 5. Som jämförelse har jag en Samsung Galaxy S8+ hemma och jag måste säga att OnePlus 5:an är mycket behändigare att hålla på med, den ligger både skönare i handen (samt kan behandlas med en hand) och minskar skrivsvårigheterna jag har med tangentbordet på Galaxy S8+ rejält. Det kanske skulle varit nödvändigt att köra på något annat format om OnePlus 5 skulle haft en större skärm, men jag tycker minst sagt att OnePlus 5 ligger bra i handen.
Det diskuterades på nätet ett bra tag om en så kallad ”Jelly effect” (en konstig scrolleffekt), men jag har varken märkt av det problemet eller något annat skärmproblem med telefonen.

Prestandan och RAM-hanteringen

Det är på det här området OnePlus 5 verkligen sticker ut från sina konkurrenter. Telefonen använder sig av samma processor som till exempel HTC U11, men har dubbla mängden RAM, dubbla mängden (i alla fall mitt recensionsexemplar, den finns även med 6/64 GB minne, vem nu som köper den). Det innebär att OnePlus 5 utrustats med 8 GB RAM, vilket är samma mängd RAM som en hyfsad dator. Företagets gränssnitt kallar man för Oxygen OS, vilket är ett gränssnitt som är väldigt ”light” ovanpå Stock Android. Det kommer således inte som någon överraskning att varenda sak jag gör med telefonen går blixtsnabbt. Snapdragon 835 är ju ett prestandachipp utan dess like och utan någon onödig bloat från Samsung i vägen finns det inget som kan hindra besten!
Vid lite spelande av flygsimulatorn Infinity Flight i drygt 35 minuters körande av en Boeing 777-300ER kunde jag konstatera att telefonens aluminiumkropp inte ens hade blivit ljummen, ett fenomen jag aldrig varit med om på tidigare telefoner jag testat. Jag kan verkligen inte sluta tjata om vilket prestandamonster OnePlus 5 är, för det är den verkligen. Om inte program och framtida uppdateringar blir tyngre kommer det knappast behövas någon bättre processor i kommande OnePlus-telefoner.

Som jag nämnde tidigare har mitt exemplar 8 GB RAM, vilket är dubbla mängden RAM mot till exempel Samsung Galaxy S8 och HTC U11. OnePlus 5 klarar av att gå mellan olika appar utan några som helst problem. Som väntat kommer luren ihåg de program jag haft igång långt bak i listan.
Självklart testade jag att köra ett benchmarkprogram. Den här gången föll valet på GeekBench. Som jämförelse av poängen hade jag min Samsung Galaxy S8+ sida-vid-sida med OnePlus 5:an. I Single-Core fick OnePlus 5 poängen 1984 medans Galaxy S8+ fick motsvarande på 2016. Om vi istället kollar in Multi-Core – prestandan så fick OnePlus 5 poängen 6751 medans Galaxy S8+ fick poängen 6680. Även fast OnePlus 5 fick något sämre siffror måste jag säga att jag tycker att telefonen varvar Galaxy S8+ i hastighet vid ”vanlig” användning. Samsungs telefon tar väldigt lång tid på sig när jag ska göra något så enkelt som att kolla Facebook, något OnePlus 5 inte gör.




Kameran och kameragränssnittet


I OnePlus 5 har OnePlus lagt ner otroligt mycket jobb på telefonens dubbla kamerasensorer, i alla fall om man ska tro OnePlus själva. Den primära sensorn har fått upplösningen 16 megapixel med bländartalet f/1.7 medans den sekundära sensorn fått upplösningen 20 megapixel med bländartalet f/2.4. Det är ytterst sällan vi ser att den primära kameran har lägst antal megapixlar, men enligt OnePlus har man gjort det här valet då det är bäst med flest megapixlar när man ska zooma in ett objekt. Den sekundära kameran agerar alltså extrazoom åt den primära kameran upp till 2 gånger på optiskt vis (1,6 gånger om man ska vara 100% korrekt). Extrazoomen har jag haft mycket nytta av i mitt bussfotograferande (hehe).

Kamerorna fotograferar fint i ljuset, så även i mörkret har jag upplevt med den sekundära kameran. Det eftersom den primära kameran har ett lägre bländartal än den sekundära kameran och således släpper in mera ljus. Så, om du inte väljer att använda dig av den sekundära kameran på baksidan i mörkret kommer du också kunna fotografera ett gäng finfina motiv!
Visst kan det finnas viss nytta med att kunna zooma in ett motiv utan att förlora någon kvalitet, men jag skulle hellre sett att OnePlus hade inspirerats av LG genom att sätta in en vidvinkelkamera som sekundär kamera istället. Ni som följt bloggen länge vet att jag tidigare testat LG G6 och att jag stortrivdes med mobilens två kameror, så please OnePlus, låt uppföljaren till OnePlus 5 få en vidvinkelkamera.




Utöver en inzoomingsfunktion har OnePlus 5 begåvats med ett porträttläge så att man kan fokusera på ett objekt och få dess bakgrund suddig. Detta är en funktion jag tycker fungerar riktigt bra! Kameramjukvaran tycker jag också är bra. Den är långt ifrån lika plottrig som konkurrenter såsom Samsung och LG:s motsvarigheter, utan det är mycket snålt på onödiga funktioner. Det är något jag gillar eftersom det ska gå snabbt att ta det perfekta kortet eller skifta läge.

Den sekundära kameran har fått upplösningen 16 megapixel och tar enligt skribent Rasmus Hellmyrs mycket bra bilder i dagsljus såväl som i mer i mer dunkla miljöer. 

Övrigt

OnePlus 5 har utrustats med ett 3300 mAh batteri och OnePlus egna snabbladdningsteknik Dash Charge, en funktion som laddar telefonen från tomt till fullt på cirka en timme och tjugo minuter. Det gäller dock bara med den medföljande Dash-sladden och Dash-laddaren. Om jag använder mig av en vanlig sladd och kopplar den till en powerbank laddar telefonen upp betydligt långsammare.
Batteriet drar tyvärr ur lika fort som det laddar i på mitt testexemplar. Jag misstänker att jag kan fått ett exemplar med ett utslitet batteri och därav kommer inte mobilen upp i den kapacitet jag önskar. Däremot har jag hört från många andra att de upplever batteritiden i OnePlus 5 som riktigt bra.

OnePlus har lagt till en hel del funktioner i gränssnittet OxygenOS. En av dom smidigaste funktionerna tycker jag är att man kan trycka två gånger på skärmen för att starta den, enkel, men grymt smart! Jag gillar också att man kan starta kameran genom att trycka två gånger på av/på-knappen. Jag som kommer från en Samsung Galaxy S8+ är van att tillbakaknappen sitter på högersidan om hemknappen, något som inte skulle gått att ordna till på exempelvis HTC U11. OnePlus har däremot lagt in i mjukvaran så att man även kan byta plats på multitask-knappen och tillbaka-knappen, supersmart!

OnePlus 5 har också stöd för dubbla SIM-kort. Tyvärr är det bara högtalaren på undersidan som ger något medialjud ifrån sig, men jag skulle gärna ha sett att de samarbetade alá HTC U11 och iPhone 7 Plus.

Sammanfattning

OnePlus 3 var en fantastiskt bra telefon, det var den. Med OnePlus 5 har OnePlus tagit ett steg längre genom att leverera en smartphone med en superkamera, superladdning och superprestanda. Det OnePlus behöver fixa till tills nästa generation telefon presenteras är framförallt ljusstyrkan som är i det lägsta laget.


       



This post first appeared on Mobilanyheter - Allt Det Senaste Inom Tech, please read the originial post: here

Share the post

OnePlus 5 - lever den upp till hypen?

×

Subscribe to Mobilanyheter - Allt Det Senaste Inom Tech

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×