Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Doua carti despre fotografie care te vor inspira

„Fotografia este o modalitate de a opri timpul și de a păstra un moment pentru totdeauna.” – Dorothea Lange

Articolul asta trebuia sa-l scriu demult, din vara, atunci cand am facut un curs intensiv de fotografie sustinut de Cristina Bobe, in cadrul proiectului Fii Activ, al Asociatiei Sf. Haralambie si am descoperit doua carti minunate pe care cred ca trebuie sa le citeasca si sa le aiba orice iubitor de fotografie si nu numai, pentru ca in ele si prin ele descoperi o cu totul alta lume, o lume nevazuta cu ochiul liber ci doar din spatele aparatului de fotografiat sau al telefonului, chiar daca nu e deloc acelasi lucru.

De prin 2018 am mai avut cateva tentative de a face cursuri de fotografie, toate mai mult sau mai putin nereusite, si am ramas cu o mare curiozitate despre aceasta lume aparte si cu dorinta de a-mi imbunatati fotografiile de pe blog.

M-am dus la acest curs foto ca sa invat sa fac fotografie de produs, pentru ca in rest nu pot sa spun ca sunt talentata sau pasionata de acest domeniu, cu care am de-a face doar prin prisma a ceea ce fac si oricum am descoperit ca imi place mai mult in fata aparatului decat in spatele lui si am mai aflat ca exista aplicatii care te ajuta sa faci poze bune, nu ai neaparat nevoie de talent.

Insa sa revenim la Cele Doua Carti minunate, care mi-au deschis ochii si m-au facut sa inteleg de ce unii oameni sunt pasionati de fotografie(cunosc si eu cativa).

     1. Atlasul frumusetii de Mihaela Noroc

Pe Mihaela Noroc am vazut-o prima data la VisualFest in 2021 si mi-a placut din prima, pentru ca face campanii cu si pentru femei. Atlasul frumusetii e un portret colorat al femeilor pe care le-a intalnit, o călătorie fotografică în jurul lumii, însoțită de povești captivante, care scot în prim-plan frumusețea diversă a femeilor din toate colțurile lumii.

Unul dintre punctele forte ale acestei carti este capacitatea autoarei de a reda autenticitatea și forța interioară a femeilor pe care le-a fotografiat. Fotografiile sunt pline de expresie și emoție, transmițând o poveste mai puternica decât prima impresie vizuală. De la priviri intense și zâmbete încântătoare la expresii care povestesc trecutul și speranțele, fiecare imagine spune o poveste.

Mihaela Noroc aduce în discuție și ideea de frumusețe în contextul diversității culturale. Prin intermediul fotografiilor, ne invită să explorăm și să celebrăm frumusețea în toate formele ei, depășind granițele standardelor de frumusețe impuse de societate. Atlasul Frumuseții ne arata că fiecare femeie, cu trăsăturile și povestea sa unică, contribuie la o hartă globală a frumuseții.

Pe lângă imagini, in carte gasim relatarea călătoriilor Mihaelei Noroc. Aceste povești personale despre întâlnirile cu femeile portretizate adaugă o notă intimă și umană, construind o punte între cititor și subiectele fotografiate.

Atlasul Frumuseții nu este doar o carte de fotografii, este o pledoarie pentru înțelegere, acceptare și aprecierea diversității care colorează lumea noastră. Este un apel la empatie și deschidere către lumea din jurul nostru, dezvaluindu-ne că adevărata frumusețe se află în autenticitatea fiecărei povesti și a fiecărei fețe pe care o întâlnim în călătoria noastră prin viață.

      2. Codul fotografiei – de Vlad Eftenie

Observare – Spatiu – Timp – Lumina – Emotie – Moment de gratie

Vlad Eftenie este un autor premiat cu CBRE Urban Photographer of the Year si SONY World Photography Awards in semn de recunoastere a muncii si a talentului sau fotografic.

El spune ca: „Degeaba te uiti daca nu vezi, degeaba vezi daca nu intelegi, degeaba intelegi daca nu transformi, degeaba transformi daca nu folosesti, degeaba folosesti daca nu le oferi si celorlalti.”

Extras/ Acul busolei

„Draga cititorule, te asteapta o calatorie. Nu ai nevoie de pregatiri speciale, merinde sau echipament, nici sa consulti starea vremii. Pentru inceput, ajung o lumina blanda, o cafea sau un ceai si un loc confortabil. Curiozitatea, imaginatia, bunavointa si rabdarea prind bine si ele. La final, ceva din tine se va fi transformat. Promit. Venim din directii diferite, ne-au marcat lucruri diferite, poate ca ne-au format carti, muzici si filme diferite, ne e teama sau drag de lucruri diferite. Totusi, ne-am intalnit pe aceasta pagina. De aici, un timp vom merge impreuna.”

„A fi unde trebuie si cand trebuie, iata o dimensiune etica a comportamentului in contextul social cotidian. Imi imaginez o secventa in care ne-am afla cu totii unde si cand e oportun, avand siguranta propriului drum, a consensului cu ceilalti si, mai ales, certitudinea ca suntem pe calea cea buna. Cum ar fi?”

Acum la final de an 2023, cred ca ar trebui cu totii sa ne punem aceasta intrebare si daca nu am descoperit inca drumul cel bun, sa privim cu atentie in jurul nostru, sa avem ochii si mintea deschise si sa ne ghidam dupa conceptul de kairos, care descrie procesul subtil al determinarii si aflarii momentului si locului oportun definit prin a face ceea ce trebuie la momentul potrivit.

Voi ati citit vreuna dintre cele doua carti sau alte carti de fotografie? Sunteti pasionati de acest domeniu? Faceti fotografii frumoase?



This post first appeared on Jurnalul Iubirii, please read the originial post: here

Share the post

Doua carti despre fotografie care te vor inspira

×

Subscribe to Jurnalul Iubirii

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×