Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Cum ne ajuta educatia financiara sa nu cadem prada tentatiei de a lua un credit de care nu avem nevoie

Aveam 28 de ani Atunci Cand am gasit primul meu job cu carte de munca, restul fusesera tentative esuate de a deveni independenta si am fost foarte fericita atunci cand m-au sunat de la banca sa imi spuna ca sunt eligibila pentru un card de cumparaturi. Pentru mine cardul de cumparaturi era ceva magic, ca un cadou de la Mos Craciun primit in avans. Insa nimeni nu mi-a spus atunci ca nu exista Mos Craciun si ca voi plati acel card cu varf si indesat pentru ca exista dobanzi, comisioane de administrare si comisioane ascunse despre care eu habar nu aveam si chiar daca banca mi-ar fi mentionat toate astea, nu aveam ce inseamna, pentru ca educatia financiara din familie se rezumase la: „nu avem bani, nu cumparam”.

Trebuie sa mentionez ca era in anul de gratie 2008, atunci cand orice roman putea sa i-a credit cu buletinul. Orice roman in afara de mine, pentru ca mie mi-au cerut si adresa bunicii moarte demult, dar asta e alta poveste.

Asa ca am pus mana pe bani(a se citi cardul de credit) si i-am cheltuit pe toti in 4 zile, pe o excursie in Franta, care mi-a oferit amintiri memorabile ce-i drept, dar mi-a provocat o gaura in buget de 1000 de euro. Acum in 2022 nu mai par atat de multi bani, dar atunci erau o avere, iti luai linistit o masina la mana a doua.

Si am inceput sa platesc dobanzi si am platit si platesc pana in ziua de azi, fiindca mai am inca acel card, doar ca acum l-am reinoit in conditiile mele. Si am putut face asta, pentru ca intre timp am descoperit importanta educatiei financiare, care m-a scos din haosul financiar in care eram si mi-a oferit siguranta financiara pe care o cautam dar nu stiam unde sa o gasesc.

De atunci am urmat cursuri, seminarii, webminarii de educatie financiara si am inceput sa inteleg cat de usor cadem in capcana bancilor pentru ca nu ne informam despre ce optiuni avem inainte sa luam un credit si nu stim la cine sa apelam ca sa ne apere drepturile, nu citim contractele inainte sa le semnam si nu suntem destul de educati din punct de vedere financiar ca sa facem deosebirea intre nevoi si dorinte.

Ce greseli nu as mai face in 2022 daca as lua un credit?

Nu as mai face un imprumut fara sa citesc cu atentie clauzele contractuale(chiar si pe cele scrise cu litere foarte mici pentru care iti trebuie o lupa), as pune o multime de intrebari despre conditii si costuri, as alege o dobanda fixa si as lua un imprumut in lei, pentru ca orice consultant de educatie financiara iti spune sa te imprumuti in moneda in care castigi.

Si mai presus de toate as apela la CSALB  ca sa negocieze cu banca in locul meu, daca m-as simti „furata”, nu as sti sa completez o cerere de negociere cu banca sau cererea mea nu ar fi luata in seama, as fi pusa in situatia de a nu putea plati rata, s.a.m.d.

De ce as apela la ei?

„Pentru ca, CSALB este o entitate înființată ca urmare a unei Directive europene și intermediază gratuit și în mai puțin de trei luni negocierea dintre consumatori și bănci sau IFN-uri pentru contractele aflate în derulare.
Consumatorii din orice județ al țării pot trimite cereri către Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), completând un formular online direct pe site-ul csalb.ro. Dacă banca acceptă intrarea în procedură de conciliere/negociere este desemnat un conciliator.

CSALB colaborează cu 19 conciliatori, dintre cei mai buni specialiști în Drept, cu expertiză în domeniul financiar-bancar. Totul se rezolvă amiabil, iar înțelegerea părților are puterea unei hotărâri în instanță. Mai multe informații despre activitatea Centrului puteți obține și la telefon 021 9414 (apel cu tarif normal)”.

Concluzia cu care vreau sa ramaneti dupa ce cititi acest articol este ca voi puteti evita greselile mele, pentru ca aveti la cine sa apelati in caz de nevoie si puteti sa recunoasteti toate capcanele unui imprumut impulsiv, daca va educati financiar. Si e pacat sa nu o faceti, pentru ca aveti la indemana o secțiune de educație financiară si resurse gratuite, pentru care in trecut trebuia sa platesti bani buni ca sa ai acces la ele.

Va recomand sa aruncati un ochi pe site si sa va abonati la canalul de Youtube CSALB, pentru ca au o “O campanie de educație financiară susținută de CSALB. Acolo unde negociezi cu banca“ si cateva podcasturi tare interesante, care va pot fi de folos in aceste vremuri tulburi, in care lumea tinde sa isi tina banii la ciorap sau dimpotriva se arunca in extravagante, dupa doi ani de restrictii.

Voi aveti astfel de intamplari de ASA NU, in relatia cu banca? Stiati de campania de educatie financiara sustinuta de CSALB?

Sursa: CSALB



This post first appeared on Jurnalul Iubirii, please read the originial post: here

Share the post

Cum ne ajuta educatia financiara sa nu cadem prada tentatiei de a lua un credit de care nu avem nevoie

×

Subscribe to Jurnalul Iubirii

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×