Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Tot ce trebuie sa sti despre rulmenti din perspectiva unui necunoscator

Atunci cand te nasti si traiesti intr-un oras industrial ca Brasovul sti destul de multe despre Rulmenti, chiar si fara sa te intereseze foarte tare subiectul, pentru ca de mic copil inveti sa te joci cu ei si sa-i folosesti pentru a-ti construi jucarii.

Insa vremurile s-au schimbat si acum copii nu mai stiu ce e ala un Rulment si la ce foloseste asa ca m-am gandit ca nu ar fi rau sa reiau un pic istoria rulmentilor pentru cei din generatia asta, asa ca am intrat pe Wikipedia si am fost surprinsa sa aflu ca rulmentul a fost realizat inca din Antichitate si se considera a fi predecesorul rotii.

Si egiptenii si romanii foloseau rulmentii, dovada stau desenele gasite in mormintele egiptene. Iar Leonardo da Vinci a folosit de asemenea rulmenti pentru un elicopter in anul 1500.

Dar sa ne intoarcem in zilele noastre si sa vedem ce sunt rulmentii si care e utilitatea lor in timpuri moderne:

Rulmentii sunt elemente mecanice, care faciliteaza miscarea dorita si reduc frictiunea.

Tipuri de rulmenti:

  • Rulment plan, cunoscut de asemenea pentru stilurile specifice: bucșa izolantă, journal bearing, sleeve bearing, rifle bearing
  • Rulment cu element rulant cum ar fi rulment cu bile sau cu role
  • Rulment bijuterie, în care încărcătura este purtată de un ax rotativ ușor descentrat
  • Rulment fluid, în care încărcătura este purtată de un gaz sau lichid
  • Rulment magnetic, în care încărcătura este purtată de un câmp magnetic
  • Rulment prin flexiune, în care mișcarea este suportată de un element de încărcătura care se îndoaie.
  • Rulment pe aer, în care încărcătura este purtată de presiunea aerului.

Prima mea amintire din copilarie legata de rulmenti este trocariciul-un fel de sanie/căruț din scânduri, cu rulmenți pe post de roți.

Trocariciul era format dintr-o placă dreptunghiulară și din două stinghii din lemn, cu rol de osii. Pe cea din față îți rezemai picioarele, iar cu ajutorul ei puteai să controlezi direcția.

Acum ca stiti la ce folosesc rulmentii, ar trebui sa stiti si cum sa evitati distrugerea lor si sa le prelungiti durata de viata

Un rulment se poate deteriora din mai multe cauze, cum ar fi:

1. Lubrifierea insuficientă;

2. Contaminarea;

3. Supraîncărcarea;

4. Manipularea şi montarea necorespunzătoare;

Iar pentru a evita sa se intample acest lucru, trebuie sa:

  • apelati intotdeauna la furnizorii de rulmenti, pentru ca acestia asigură cantitatea corectă de lubrifiant, tipul, clasa de consistenţă, sistemul de ungere, ciclul de reungere, viscozitatea şi aditivii acestuia. Lubrifianţii trebuie să fie corect prevăzuţi pentru fiecare sistem de rulmenţi, în funcţie de istoricul, încărcarea, turaţiile, sistemele de etanşare, condiţiile de funcţionare şi de durata de viaţă estimată ale acestuia si daca incercati sa faceti treaba singuri puteti provoca daune foarte mari, care in cazul unei fabrici trebuie evitate
  • expunerea rulmentilor in mod repetat la temperaturi foarte inalte sau foarte joase, pot provoca daune greu de remediat si cel mai bine este sa consultaţi un inginer de service specialist în  rulmenţi, pentru a repara sau inlocui rulmentii deteriorati
  • praful si particulele straine contribuie de asemenea la scurtarea perioadei de viata al rulmentilor si este foarte important să alegeţi garniturile de etanşare corecte

Indiferent daca aveti nevoie de rulmenti pentru: utilaje agricole, o fabrica cu profil industrial, o intreprindere de camioane, Atv-uri, scutere, biciclete, de rulmenti combinati, de rulmenti din inox, s,am.d, ii gasiti pe www.rulmentika.ro-care pune lumea in miscare.

Pe langa rulmentii de inalta calitate, aici gasiti curele si roti, lanturi si pinioane, simeringuri, adezivi, lubrifianti premium si beneficiati de mentenanta.

Punerea în practica a ideilor inovatoare a condus la realizarea unei colecții cu cei mai buni rulmenți proiectați pentru fiecare scop, fiecare aplicație şi fiecare industrie. Dacă ceva se află în mişcare, sunt şanse mari ca un rulment sau mai multi sa se afle in spatele mecanismului care il impinge mereu inainte.

Sursa mea de informare a fost Wikipedia si Catalogul de Fise Tehnice ale Produselor Asimilate in Fabricatia Curenta editat de „Oficiul de Documentare si Publicatii Tehnice” al „Ministerului Industriei Constructiilor de Masini” in 1972. Exista si un Catalog de Rulmenti URB vandut de Uzinele Rulmentul – Brasov, pe care il vindeau in anii de glorie, celor interesati insa era destul de scump si prin urmare inaccesibil.

Voi aveti povesti cu si despre rulmenti, din anii de glorie? Le spuneti copiilor ce sunt si la ce folosesc?

Daca aveti nevoie de mai multe informatii despre rulmenti nu ezitati sa ii contactati:

SC TECHNOCOM-TRADING SRL

Adresa: Str. Vasile Lupu nr. 142b, Iași, 700335, România



This post first appeared on Jurnalul Iubirii, please read the originial post: here

Share the post

Tot ce trebuie sa sti despre rulmenti din perspectiva unui necunoscator

×

Subscribe to Jurnalul Iubirii

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×