Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Ce este un marketplace si de ce are atata succes?

Am auzit despre Marketplace acum vreo 3-4 ani si nu stiam exact la ce se refera asa ca am cautat pe Wikipedia sa vad definitia exacta si am aflat ca este un tip de site de comerț electronic unde informațiile despre produs sau serviciu sunt furnizate de mai multe terțe părți, în timp ce tranzacțiile sunt prelucrate de către operatorul pieței.

Pana aici totul bine si frumos, pentru ca mai pe scurt poti sa te folosesti de un magazin online deja creat ca sa-ti vinzi propriile tale produse si cel care are magazinul va incasa un procent din vanzari.

Asta mi se pare foarte important, mai ales acum, cand pandemia ne-a dovedit mai mult ca oricand, ca viitorul este in online si ca in timp ce proprietarii de magazine fizice au dat faliment unul cate unul, cei care au ales sa isi vanda marfa intr-un magazin online, marketplace, au avut mai multe vanzari ca niciodata.

De aici si explicatia valului de marketplace-uri aparute, unele dintre ele extrem de cunoscute, nu doar la noi, ci in toata Europa.

Cei de la Practicalecommerce.com au facut chiar si un clasament al acestor magazine, un clasament unde e reprezentata si Romania, dar eu o sa va spun doar cateva marketplace-uri din Europa, extrem de cunoscute si apreciate:

  • Asos.com (Marea Britanie) vinde peste 80.000 de produse si are marketplace-uri si in Australia, SUA, Franta, Germania, Spania, Rusia si Italia
  • Cdiscount.com (Franta) are 1 milion de vizitatori unici/zi si vanzari anuale de peste 2 miliarde €
  • Allegro.pl (Polonia) e cel mai mare marketplace al tarii, cu peste 15 milioane de clienti si vanzari de 70 milioane de produse/luna
  • Otto.de (Germania) s-a deschis in 1995 si a avut drept clienti aproape jumatate dintre locuitorii tarii
  • Tesco.com (Marea Britanie) tine de lantul de supermaket-uri omonim, care verifica atent fiecare comerciant care vinde aici

Din acest top nu puteau sa lipseasca desigur Amazon, Alibaba, AliExpress, eBay s.a.m.d, despre care nu prea exista om sa nu stie cate ceva sau sa nu fi cumparat macar odata prin intermediul lor.

Marketplace-ul a devenit un subiect foarte des dezbatut la toate evenimentele e-commerce si nu numai, unde s-au enumerat mai multe avantaje si dezavantaje ale acestui gen de comert electronic printre care: vizibilitatea dobandita, clienti mai multi si vanzari mai mari, costuri logistice mai mici, dar trebuie sa afli ce se vinde, cum se vinde ca sa ai succes.

Pentru micii intreprinzatori, cei care vor sa vanda si ei pe o piata deja foarte aglomerata, marketplace este un cuvant magic, este cuvantul care ii ajuta sa-si realizeze visul, fara prea mari batai de cap, iar pentru cumparator este mult mai simplu sa cumpere produse diferite de pe un marketplace cu nume cunoscut, pe care il stie de mult timp si in care are incredere.

Mai exista insa si situatii, putine cei drept in care cumparatorii sunt nemultumiti, din cauza transportului pe care sunt nevoiti sa il plateasca daca cumpara doua produse de la doi vanzatori diferiti listati in acel marketplace sau din cauza garantiei care uneori e mult prea mica, ca sa iti dai seama de calitatile produsului respectiv si asta se intampla pentru ca fiecare comerciant din marketplace este liber să-și stabilească prețul, costurile de livrare si retur, dar si ceea ce vinde.

Multa lume face o confuzie insa, intre Platforma marketplace si comerciantul care vinde pe acea platforma,  fara sa inteleaga ca marketplace-ul este doar un intermediar si ca intre el si cel care vinde s-a negociat un contract prin care i s-a pus la dispozitie spatiul de vanzare, vizibilitatea si renumele acelui marketplace. Orice marketplace de aici sau din Europa, care se respecta, isi verifica partenerii inainte de a incheia orice fel de parteneriate, dar aici se incheie obligativitatea platformei si devine treaba vanzatorului ce si cum isi conduce afacerea. Insa nici un marketplace nu v-a accepta sa-i fie numele asociat cu comercianti neseriosi, pentru ca astfel si-ar putea pierde si clientii fideli.

Sa luam un exemplu concret: daca tu cumperi un televizor de pe un marketplace, televizor care este vandut de un alt vanzator, decat cel care detine platforma, tu astepti ca produsul sa-ti fie livrat de acel comerciant(sa-i spunem Denis S.R.L), nu de catre platforma. Si daca acest lucru nu se intampla, suni la cel care ti-a vandut produsul si instiintezi si marketplace-ul, pentru ca s-ar putea ca acestia sa ia propriile masuri.

Asa ca inainte sa cumperi sau sa vinzi ceva intr-un marketplace trebuie sa te asiguri ca sti cateva lucruri foarte importante:

  • marketplace-ul este un magazin virtual unde vand mai multi comercianti(ca la piata, fiecare cu produsele si preturile lui)
  • daca ai o problema o rezolvi cu comerciantul nu cu platforma marketplace
  • garantia iti este asigurata de catre cel care ti-a vandut produsul si tot el iti da si factura

In aceasta perioada foarte multi comercianti si-au indreptat atentia spre mediul online si spre marketplace, pentru ca altfel ar fi nevoiti sa investeasca foarte multi bani ca sa-si creeze propriul lor magazin online. In timp ce in marketplace folosesti o platforma deja cunoscuta, cu clienti fideli,carora le oferi produse la preturi bune si ii ajuti astfel sa te descopere, iar promotiile te ajuta sa vinzi din ce in ce mai mult.

Si poate iti inchipui ca e extrem de complicat sa ajungi sa vinzi produsele tale intr-un marketplace, insa stai linistit/a nu e deloc asa: ai nevoie doar de o firma, PFA, SRL si dupa ce faci cererea de inscriere in platforma, totul decurge foarte usor astfel incat o sa te apuci repede sa vinzi produse. Si restul depinde doar de tine: trebuie sa te ocupi de: descrierea pe care o faci produselor, de calitatea fotografiilor pe care le urci in platforma, de relatia cu clientii, de stocurile disponibile si de oferte.

Indiferent de care parte te afli atunci cand folosesti un marketplace, trebuie sa sti ca asta e viitorul si ca reprezinta un real ajutor(mai ales acum pe timp de pandemie) pentru afacerile mici care au nevoie de mai multa vizibilitate ca sa supravietuiasca! Trebuie sa va ganditi la marketplace ca la un „mall cu rafturi infinite si program non-stop”.

Sursa: Practicalecommerce.com

Wikipedia



This post first appeared on Jurnalul Iubirii, please read the originial post: here

Share the post

Ce este un marketplace si de ce are atata succes?

×

Subscribe to Jurnalul Iubirii

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×