Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

REGINA MARIA de Ion Bulei

Trebuie sa recunosc ca nu am mai citit de mult timp o carte scrisa de un autor roman in afara Antologiei Clepsidre inaripate a carei autoare e Liliana Moldovan si unde apar si eu cu o poezie proprie, dar in rest imi indrept atentia spre scriitori straini din noua generatie, care imi plac Foarte mult, asa ca atunci cand cei de la Meteor Press mi-au trimis cartea Regina Maria a fost o provocare pentru mine sa o citesc si sa aflu mai multe despre Regina tuturor romanilor si despre Romania Mare.

Si trebuie sa va marturisesc ca am invatat mai multa istorie din cartea domnului profesor de istorie Ion Bulei decat am invatat in toti anii de scoala si chiar mi-a placut fiecare fila.

Maria s-a nascut in 1875 in Eastwell si era al doilea copil la parinti. Mama ei Maria Alexandrovna o rusoaica, care nu si-a uitat niciodata tara natala si faptul ca era singura fiica a tarului Alexandru al II-lea al Rusiei, chiar daca se casatorise cu Alfred, duce de Edinburgh. Asa ca Missy, cum o alintau ai ei a  avut parte de toata libertatea si de o copilarie fericita si inca de mica simte o mare dragoste pentru hainele superbe. Si intotdeauna avea sa se imbrace foarte elegant si va fi mereu la moda pentru ca asa cum spune chiar ea:

„Frumosul, trezea in mine o dragoste inflacarata, chiar pagana”. Tot ce era frumos o atragea, fie ca vorbim de un barbat, o femeie, o floare, o casa, un cal, o priveliste a naturii, o zugraveala. Stie sa guste frumosul”.

Maria la cunoscut pe Ferdinand cand era foarte tanara si a fost placut impresionata de el: Printul mostenitor al Romaniei era un tanar frumos si sfios. La fel de mult la placut si pe Carol I al Romaniei, unchiul lui Ferdinand, despre care spune ca: e destept, erudit si frumos.

Dar dupa ce se marita cu Ferdinand, Maria isi da seama ca el e incapabil sa ia decizii, e slab din fire, un foarte prost vorbitor si e lipsit de ambitie. asa incat ea preia fraiele din umbra si il ajuta sa ia decizii bune pentru tara. Maria era o fiinta foarte activa. Era un talent in pictura, avea cunostinte bune de istorie, geografie, literatura, limba franceza, botanica si muzica. Si mai presus de toate, era foarte dibace in arta conversatiei, ceea ce i-a folosit mult in rolul de regina. Pe langa toate astea, regina are talent literar, scrie carti si are „placerea de a zidi” asa ca infrumuseteaza orice loc prin care trece.

Reginele la noi nu se alegeau, veneau pe tron aduse de sotii lor. Si nasteau povesti regale.

Cand a inceput razboiul, lucrurile la Curtea regala s-au schimbat mult. Daca pana atunci, se straduisera toti sa devina prieteni unii cu altii, acum se desteapta in ei patriotismul si se trezesc in tabere diferite.

In acelasi timp Maria scria: ” Iubirea mea pentru aceasta tara, pe care am facut-o a mea prin lacrimi si suspine, a ajuns pentru mine ca o religie. Ma simt legata de ea prin lanturi de otel, legata prin inima, prin creier si prin sange. Simt ca fiecare din cei sase copii ai mei, e unul din inelele acestui lant pe care numai moartea si dezastrul il pot sfarama. Eu de tara asta nu ma despart”!

La 1 decembrie 1918 Regele si Regina tuturor romanilor castiga razboiul si se intorc invingatori cu Romania Mare. Este de necrezut si totusi asa este!

La inceputul lui 1921, Maria primeste in dar castelul Bran de la Primaria Brasovului. Maria e pur si simplu fericita  ca poate avea in posesia ei un castel asa de nostim, pe care sa-l aranjeze pe gustul ei. La fel vrea sa faca si cu gradina de pomi fructiferi si cu casuta paraginita, primite odata cu castelul.

Maria are deseori reactii dure la adresa politicii din Romania acelor vremuri: „Regele e foarte necajit de cat de prost merg lucrurile in tara, de faptul ca exista o mare confuzie si dezordine, dar nu e in stare sa ia atitudine. Daca as fi eu rege, as lua masuri extreme si nu as lasa lucrurile sa-mi scape din mana. Oamenii nostri politici nu sunt in intregime ceea ce ar trebui. Se cearta unii cu altii, sunt egoisti au principii minunate cat sunt in opozitie dar odata ajunsi la putere, fac ca si cei pe care ii critica, urmarindu-si propriile scopuri.Necinstea de proportii incredibile este de fapt, cea care distruge Romania”.

Pe 20 iulie 1927 Regele Ferdinand moare de cancer de colon. Moartea lui Ferdinand o lasa pe Maria intr-o situatie deloc convenabila. Pana atunci ea fusese in fruntea elitei politice a tarii pentru ca era sotia lui Ferdinand si ii influenta decisiv hotararile. Acum insa…calatoreste mult, la Balcic si la Bran si e tinuta departe de nepotul ei Mihai I  si nu mai cere nimic de la nimeni. Se imbolnaveste si pe 18 iulie 1938 moare, la Pelisor, de tuberculoza la ficat, o boala rara.

Dar a lasat in urma ei o Romanie Mare, multe spitale care si azi ii poarta numele, un serviciu de ambulanta, trei castele decorate si iubite de ea si o mare iubire pe care ne-a dat-o chezasie.

Voi ati citit aceasta carte? Ce impresii aveti despre ea? Stiati aceste lucruri despre Regina Maria a Romaniei?



This post first appeared on Jurnalul Iubirii, please read the originial post: here

Share the post

REGINA MARIA de Ion Bulei

×

Subscribe to Jurnalul Iubirii

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×