Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Borsa İstanbul, Rekor Kıran İhracat Verisi Sonrası 1.142 Puanı Aştı

Borsa İstanbul’da BIST 100 Endeksi geçen hafta yatırımcısına %6,57 oranında kaybettirdi. Koronavirüs salgınında ikinci dalganın yaşanması, döviz kurlarının rekor üstüne rekor kırması ve küresel risk iştahının zayıflamasıyla Borsa İstanbul’da düşüş eğilimli bir grafik izlendi.

Öğleden sonra İzmir’de meydana gelen 6,6 şiddetindeki deprem de hisse senedi piyasalarında satışların hızlanmasına sebep oldu. Bu doğrultuda BIST 100 Endeksi günü %1,3 değer kaybıyla 1.112 puandan tamamladı. Ekim ayında ise aylık bazda %2,87 oranında gerilemiş oldu.

Yeni haftaya girerken %0,66’ya denk gelen 7,35 puanlık yükselişle açılan borsa, devamında kazançlarını artırdı. 1.119 puandan açılan yurt içi borsa endeksi 1.142,65 puana kadar yükseldi. Söz konusu artışta Ekim ayında aylık bazda rekor kırılan ihracat rakamlarının da etkisi oldu.

Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre 2020 yılının Ekim ayında ihracat yıllık bazda %5,6 artış göstererek 17 milyar 333 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan bunun tüm zamanların en yüksek aylık ihracat rakamı olduğunu söyledi.

Kaynak: Ticaret Bakanlığı

Söz konusu dönemde ithalat bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %8,5 artışla 19 milyar 729 milyon dolara, dış ticaret hacmi ise %7,2 artarak 37 milyar 62 milyon dolara ulaştı. Böylelikle Ekim ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı %87,9 olarak gerçekleşti.

Genel ticaret sistemine göre altın hariç ithalat %5,7 artışla 17 milyar 718 milyon dolar olurken, bu alanda ihracatın ithalatı karşılama oranı %95,3 olarak kaydedildi. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Türkiye olarak, ihracattaki kapasitemizi koruyor, yeni ve tarihi rekorlarla hedeflerimiz doğrultusunda güçlü adımlarla ilerliyoruz.” ifadesini kullandı.

Haftanın ilk işlem gününde küresel piyasaların odağında yer alan en önemli konu yarın yapılacak ABD başkanlık seçimleri. Yapılan anketler %90 olasılıkla Demokrat Joe Biden’ın kazanacağını gösteriyor. Birçok yabancı analist Biden’ın galibiyetinin Türk varlıkları için iyi olmayacağını söylüyor.

Özellikle S-400 meselesinin yeniden gündeme gelmesi ve yaptırımların şiddetinin artması beklenirken, piyasaların bu ihtimalleri değerlendirmesi dolara 8,41 rekorun getirdi. Bir yandan da ülkelerin Ekim ayı imalat PMI verileri izleniyor. İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) Ekim ayında 52,8’den 53,9’a yükseldi.

Borsa İstanbul Saat 13:14’te %2,44 artıda 1.139 puandan işlem görüyor. Aynı dakikalarda tüm alt endeksler yukarı yönlü hareket ederken en fazla artış gösterenler arasında %8,51 ile ulaştırma endeksi başı çekiyor.

Kaynak: Piyasa.Paratic.com

Yatırımcısına en fazla kazandıran diğer sektör endeksleri ve artış oranları; bankacılıkta %2, bilişimde %1,6, elektrikte %1,9, finansal kiralama ve faktöringde %2,55, gıdada %2,11, holdingde %1,89, gayrimenkul yatırım ortaklığında %1,55, orman, kağıt ve basım a %5,35, tekstilde %2,87 ve teknolojide %4,44 şeklinde.

Koronavirüs vaka sayısı dünya genelinde 47 milyona yaklaşırken 1 milyon 206 bin insan virüs nedeniyle hayatını kaybetti. Analistler küresel piyasalarda koronavirüs salgınına dair gelişmelerin ve jeopolitik olayların risk algısı olarak baskı yaratmaya devam ettiğini hatırlatıyor.

İlgili İçerik:
Borsada Kağıt Analizi Nasıl Yapılır?

Yurt içinde bu en olarak İzmir’deki depreme dair haber akışı izleniyor. BIST 100 Endeksi’nde ise teknik açıdan 1.109 – 1.124 puanları destek, 1.147- 1.154 puanları direnç seviyeleri olarak takip ediliyor.

The post Borsa İstanbul, Rekor Kıran İhracat Verisi Sonrası 1.142 Puanı Aştı first appeared on Borsa Nasıl Oynanır: Borsanın Oyun Olmadığını Öğretiyoruz.



This post first appeared on Borsa Nasıl Oynanır, Nasıl Para Kazanılır?, please read the originial post: here

Share the post

Borsa İstanbul, Rekor Kıran İhracat Verisi Sonrası 1.142 Puanı Aştı

×

Subscribe to Borsa Nasıl Oynanır, Nasıl Para Kazanılır?

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×