Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Mistä seurata pörssisähkön hintaa?

Jos sinulla on pörssisähkösopimus, olet varmasti hyvinkin tietoinen sähkön spot-hinnoista yleistasolla. Monella suomalaisella on nykyään tarve seurata myös pörssisähkön reaaliaikaista hintaa, jotta kuluttaja voi optimoida sähkön kulutustaan niille tunneille, jotka ovat edullisempia.

Käydään tässä artikkelissa läpi kanavia, josta voit seurata pörssisähkön hintaa sekä tutustutaan pikaisesti pörssisähkön hinnan muodostumiseen.

Lue myös: Mihin pörssisähkön hinta menee vuonna 2024?

Rahablogin toimintaa tukemassa: Etua.fi – Kilpailuta lainat ja säästä rahaa!*

Mobiilisovellukset

Alta löydät parhaat mobiilisovellukset, joiden avulla voit seurata pörssisähkön hintaa. Sivun täysin alas skrollaamalla löydät myös listan sähköyhtiöiden sovelluksista, jos haluat seurata sähkön hinnan lisäksi myös omaa kulutustasi sekä hinnanmuutosten vaikutusta kokonaiskustannuksiin.

Tuntihinta – Sähköverkkojen ylläpitäjän hintaseuranta

Fingrid on Suomen sähköverkkojen ylläpitäjä, joka tekee mm. Suomen alueen kulutus-, ja tuotantoennusteet päivittäin.

Tuntihinta on Fingridin ylläpitämä mobiilisovellus, jonka avulla voit seurata pörssisähkön hintoja reaaliajassa. Sovellus käyttää hintatietojen hakuun Nord Poolin hintoja, joka puolestaan on Euroopan suurin sähköpörssi, ja vieläpä sama pörssi, jonka hintoja käytännössä kaikki suomalaiset pörssisähköntarjoajat käyttävät.

Toisin sanoen Fingridin esittämät hinnat soveltuvat käytännössä kaikille pörssisähkön kuluttajille.

Tuntihinta-sovellus on maksuton, eikä se vaadi rekisteröitymistä lainkaan. Sovelluksesta voit myös asettaa myös hintailmoituksia, joiden avulla voit keskittää helposti kulutustasi edullisemmille tunneille. Tuntihinta-sovelluksessa hinnat voidaan näyttää joko arvonlisäveron kanssa (yksityiset kuluttajat) tai ilman arvonlisäveroa (yritykset).

Fingridin sovellus lienee hiukan huonommin tunnettu, sillä yrityksen verkkosivut ovat kauniisti sanottuna uskomattoman monimutkaiset. Jos verkkosivuille voisi eksyä samalla tavalla kuin oikeassa elämässä vaikkapa sokkeloon, olisi Fingridin sivusto sellainen paikka, johon en haluaisi koskaan astua jalallakaan.

Tämä johtuu puhtaasti siitä, että sähkön kantaverkkopalveluita tarjoavalla toimijalla on pakottava tarve (ja varmaan lakisääteinenkin sellainen) julkaista sanoin kuvailemattoman kattavia artikkeleita kaikesta, joka liittyy edes etäisesti sähköön.

No ehkä vähän liioittelin. Todellisuudessa sovellus löytyy ensimmäisenä hakutuloksena Googlesta, eikä syyttä – en keksi oikestaan yhtäkään syytä, miksi pörssisähkön seurantaan pitäisi valita jokin toinen sovellus, joka todennäköisesti spämmää sinua mainoksilla tai pyytää luovuttamaan suurin piirtein yhden elämänkerran verran dataa yrityksen markkinointikäyttöön. Täysin ilman korvausta tietysti.

Fingridin sovellus on varmasti luotettava, ja ehdoton plussa on se, että käyttäjän ei tarvitse syöttää mitään tietoja sovellukseen ennen käytön aloittamista. Kaiken lisäksi sovellus on todella helppokäyttöinen, ja toimii kuin se kuuluisa junan vessa.

Lataa Tuntihinta-sovellus: Google Play & App Store

Lue lisää Tuntihinta-sovelluksesta: Fingrid – Tuntihinta-sovellus

Virta – Pörssisähkösovellus sähköautoilijalle

Virta-sovellus on suunniteltu erityisesti sähköautoilijoille, ja sovelluksesta voit seurata pörssisähkön hintoja sekä yhdessä yhteensopivan latausaseman kanssa ajastaa latauksen niin, että sähköautosi latautuu vuorokauden edullisimmilla tuntihinnoilla.

Sovellus on maksullinen, joten pelkkään hintaseurantaan Virta-sovellusta ei kannata käyttää. Se vaikuttaa kuitenkin erinomaiselta tavalta optimoida pörssisähkön kulutustasi niin, että kokonaislaskusi on mahdollisimman pieni.

  • Sovelluskauppa: Google Play & App Store

Pörssisähkön hinta isommassa kuvassa

Pörssisähkösopimuksen solmineilla voi olla ajoittain tarve selvittää hintaan vaikuttavia tekijöitä myös laajemmassa kuvassa, siis pidemmällä aikavälillä tai pelkkää suomen markkinaa laajemmin.

Alta löydät palvelut, jotka tarjoavat pörssisähkön hinnan muodostumiseen liittyvää tietoa reaaliaikaista hintaseurantaa kattavammin.

Miten pörssisähkön hinta muodostuu? Sähköjohdannaiset selkokielellä selitettynä

Verkkosivut

Nord Pool

Nord Pool on yksi Euroopan suurimmista sähköpörssistä, ja se tarjoaa kattavat tiedot pörssisähkön hinnoista. Sivusto tarjoaa monipuolisia työkaluja hintatietojen analysointiin, mutta on pääsääntöisesti suunnattu yritysasiakkaille, jotka myyvät tietoja eteenpäin tai muutoin käyttävät niitä omassa yritystoiminnassaan.

Nord Poolin verkkosivuilta löytyy kuitenkin yksi kohtalaisen helppolukuinen työkalu, jonka avulla voit seurata veloituksetta Suomen markkinan tuntihintojen tarjouksia. Hintoja voit seurata tuntiseurannan ohella päivittäin, viikoittain tai kuukausittain ja vertailla niitä eri ajanjaksoihin. Linkin tälle sivulle löydät alta (Pörssisähkön hinnat tunneittain).

Nord poolin spot-hinnat ovat myös erittäin yleisesti käytetty hintataso kuluttajapuolen pörssisähkösopimuksille, joten palvelun hintoja on helppo soveltaa omaan sähkönkäyttöön ja sähkölaskun optimointiin.

  • Verkkosivu: Nord Pool
  • Nord Pool – Pörssisähkön hinnat tunneittain (Suomi)

Energiateollisuus ry

Energiateollisuus ry:n sivusto ylläpitää sähkömarkkinoiden tiloista kertovaa tietopankkia, ja julkaisee säännöllisesti sähkön hintaan liittyviä artikkeleita ja tiedotteita. Sivustolla on mm. videoita pörssisähkön hinnan muodostumisesta, sähkömarkkinoiden tilannepäivityksiä, sekä ottaa kantaa sähkömarkkinoilla toimivien yritysten toimintaan.

Energiateollisuus RY on hiljattain esimerkiksi julkaissut tiedotteen ja kannanoton siitä, miten sähkösopimuksia markkinoivien yritysten tulisi kohdella asiakastaan puhelimessa. Energiateollisuus RY suosittelee mm. sitä, miten sähkösopimuksen sisältöä avataan asiakkaalle myyntitapahtuman aikana. – Lue lisää

Energia.fi-sivuston avulla pysyt kartalla sähkömarkkinoilla tapahtuvista käänteistä, ja löydät ajankohtaista tietoa pörssisähkön hintaan vaikuttavista tekijöistä. Sivustolla ei kuitenkaan ole reaaliaikaista seurantamahdollisuutta, joten siihen sivusto ei sovellu.

Energiateollisuus RY:n sivusto ansaitsee kuitenkin maininnan tässä artikkelissa, sillä sivusto tarjoaa kattavasti tietoa sähkömarkkinoiden yleistilasta – näin ollen auttaen kuluttajia löytämään tietoa mm. tilanteissa, jossa pörssisähkön hinta nousee poikkeuksellisesti pidemmäksi ajaksi.

  • Verkkosivu: Energiateollisuus ry
  • Energia.fi: Sähkömarkkinatiedotteet

Muita Vaihtoehtoja

Sosiaalinen Media

Tämä saattaa kuulostaa aika hölmöltä, mutta mietipä itse: käytät kuitenkin joka päivä useampaa eri somealustaa, ja mikäpä olisi sen parempaa kuin saada päivittäin tietoa oman sähkölaskun suuruudesta suoraan loppumattomaan somepäivitysten virtaan? Myönnetään, tarkemmin ajateltuna tämä kyllä kuulostaa vähän hölmöltä vinkiltä – mutta sopii varmasti erinomaisesti somea aktiivisesti käyttäville pörssisähkön kuluttajille.

Monet sähköyhtiöt ja energia-alan asiantuntijat jakavat tietoa pörssisähkön hinnoista sosiaalisessa mediassa. Seuraamalla näitä tahoja saat ajankohtaista tietoa suoraan lähteestä.

Ketä sitten kannattaa oikein seurata? Tässä muutama, kenties jopa ihan oikesti hyödyllinen ja seuraamisen arvoinen ehdotus:

Viestipalvelu X – Sähköbotti – Automaattinen sähkön hintaa seuraava botti, joka postailee hintatietoja sekä hintavaroituksia säännöllisesti. Kertoo mm. ajoittain mitä saunan lämmittäminen maksaa kyseisen päivän iltatunteina. Soveltuu hyvin sinulle, joka käytät päivittäin twitt… siis viestipalvelu X:ää.

Viestipalvelu X – sähkönhintabot – Botti, joka toimittaa uutisvirtaasi helppolukuisen tietopaketin sähkön päiväkohtaisista tuntihinnoista joka päivä.

Instagram – Helen – Ei postaile niinkään pörssisähkön hintaan liittyviä tietoja, mutta päivittää somea aktiivisesti ja jakaa mm. vinkkejä energian säästämiseen. Ihan seuraamisen arvoinen, jos kiinnostaa katsella energiayhtiön touhuja instagramissa.

Instagram – Vattenfall – Hiukan yli 17 tuhatta seuraajaa sähköyhtiön instagram-tilillä on vähintään maininnan arvoinen suoritus, joten vattenfall pääsee listalle. Tililtä löytyy vähän kaikenlaista sisältöä, joka liittyy ajoittain vain etäisesti sähkön myyntiin, kuten esimerkiksi tietoa fossiilivapaasta vetytuotannosta. Jos kiinnostaa seurailla alan aallonharjalla surffaavaa sähköyritystä, niin tämä lienee paras vaihtoehtosi.

Oman sähköyhtiön sovellukset

Varmaan jokaisella sähköä myyvällä yrityksellä on nykyään oma mobiilisovellus. Oman sähköyhtiön sovelluksesta voi usein seurata myös pörssisähkön hintaa, ja koska yhtiö tietää sähkön kulutuslukemasi varmaan paremmin kuin sinä itse, voit suurella todennäköisyydellä seurata itse sähkön hinnan lisäksi myös omaa tuntikohtaista hintaasi, eli kuinka paljon kukin vuorokauden tunti tulee sinulle seuraavan laskun yhteydessä maksamaan.

Tässäpä vielä loppuun lista sähköyhtiöiden sovelluksista:

Fortum – Oma Fortum – Verkossa & mobiilissa

Helen – Oma Helen – Verkossa & mobiilissa

Vattenfall – Oma energia – Verkossa & mobiilissa

Oomi – Oomi Online – Verkossa & mobiilissa

Nordic Green Energy – Sovellus – Verkossa & mobiilissa

Kotimaan Energia – Omadiili – Verkossa & mobiilissa

Vaasan Energia – Seuraa omaa kulutustasi – Verkossa & mobiilissa

Väre Energia – Väppi – Verkossa & mobiilissa

Ilmatar – Carbon Donut (??) – mobiilissa (Yhtiön asiakkaat siirretty Väreelle 01.05.2023).

Elenia – Elenia Aina – Verkossa & Mobiilissa

Ekosähkö OY – Sovellus siirretty, nykyään Lumme Energia.

Lumme – OmaLumme – Verkossa & mobiilissa

Caruna – Caruna plus – Verkossa & mobiilissa

Yhteenveto

Tiivistelmänä voitanee todeta, että jos haluat seurata sähkön hintaa suhteessa omaan tuntikohtaiseen kulutukseesi, kannattaa ladata oman sähköyhtiön sovellus. Jos haluat puolestaan seurata ainoastaan pörssisähkön hintoja, kannattaa sinun ladata Fingridin sovellus, joka ei vaadi käyttäjältä mitään tietoja, kuten rekisteröitymistä, palvelun käytön aloittamiseen.

Tuntihintojen lisäksi on hyvä olla kartalla sähkömarkkinan yleisestä tilasta, sillä laajemman markkinan olosuhteet tulevat äkkiä sähkölinjoja pitkin keventämänä kukkaroasi, jos päätät vaikkapa lämmittää saunaa 3 tuntia iltana, jolloin Olkiluodon kaikki reaktorit ovat pois käytöstä huoltotoimenpiteiden vuoksi – ja juuri samana iltana päätät elää reunalla, ja olla vilkaisematta puhelimesta illan tuntihintoja ennen kiukaan virtakytkimen kääntämistä.

Tuonkin tiedon olisit todennäköisesti saanut kätevästi luettua mm. Energiateollisuus RY:n tai Fingridin sivuilta hyvissä ajoin ennakkoon, ja saunomisen olisi voinut ajoittaa vaikkapa edeltävään iltaan.

Toivottavasti tästä oli sinulle hyötyä!

The post Mistä seurata pörssisähkön hintaa? first appeared on Suomen paras sijoitusblogi.



This post first appeared on Rahablogi - Suomen Paras Sijoitusblogi, please read the originial post: here

Share the post

Mistä seurata pörssisähkön hintaa?

×

Subscribe to Rahablogi - Suomen Paras Sijoitusblogi

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×