Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Mihin sähkön hinta menee vuonna 2024?

Lämmityskausi lähenee kovaa vauhtia, ja sähkön Hinta alkaa taas pian kiinnostamaan Suomalaisia poikkeuksellisen paljon. Viime talvena moni kärsi jopa yli euron kilowattituntikohtaisesta hinnasta, ja viime vuoden kovat pörssisähkön hinnat kummittelevat vielä varmasti mielessä.

Tutustutaan tässä artikkelissa tämän hetkisiin ennustuksiin sähkön hinnasta lämmityskaudelle 2023-2024, ja selvitetään, voivatko viime vuoden poikkeuksellisen korkeat sähkön hinnat toistua tänä vuonna.

Tarkista ensin nykyinen sopimuksesi

Jos sähkösopimuksesi on määräaikainen, ja sen sopimuskausi loppuu vasta lämmityskauden jälkeen, on nykyinen sopimuksesi hinta myös lähestyvän lämmityskautesi sähkön hinta.

Tilanne voi olla toinen, jos sinulla on pörssisähkösopimus, tai jos sopimuskautesi päättyy ennen tai lämmityskauden aikana.

Pörssisähkön hintaennuste 2023-2024

Artikkelin kirjoitushetkellä pörssisähkön futuurihinnat vuoden 2024 kahdelle ensimmäiselle vuosineljännekselle (Q1-Q2) vaihtelevat n. 5snt/kWh – n. 8snt/kWh välillä.

Kuulostaa äkkiseltään melko edulliselta verrattuna ajoittain painajaismaisen korkeaksi nousseisiin vuoden 2022 hintoihin. Tällä hetkellä keskihintaennuste vaikuttaa myös nojaavan vahvasti viime vuotta huomattavasti edullisemman hinnan kannalle.

Lähde: Fortum

Viime vuoden hintakurimuksen ansiosta monella Suomalaisella on nyt pörssisähkösopimus. Pörssisähkö voikin olla varsin fiksu sopimustyyppi, jos kulutuksesi on korkea, ja jaksat nähdä vaivaa sähkönkulutuksen ajoittamiseen vuorokauden edullisemmille tunneille.

Moni ei kuitenkaan tiedä (mukaan lukien minä ennen asian tutkimista), että sähkön hinta on yllättävän helposti ennustettavissa, siis keskiarvoisesti ja suuntaa-antavasti – pörssisähkön hinta määräytyy nimensä mukaisesti sähkön pörssihinnasta, ja sähköllä käydään kauppaa futuuri-, ja optiomarkkinoilla jo kauan ennen kuin se todellisuudessa myydään kuluttajalle.

Tässä täytyy kuitenkin pitää mielessä se, että yllä mainittu arvio pitää paikkansa ainoastaan, jos olosuhteet, maailmantilanne, sekä sähkön tuotantotilanne pysyvät tasaisena, eikä hintaa nostavia yllätyksiä koeta lainkaan – ja viime vuosien myllerryksen perusteella lienee kohtuullista arvioida, että nykyhetken ja vuodenvaihteenkin välillä ehtii tapahtumaan lähes mitä tahansa.

Pörssisähkön lopullinen toimitushinta – eli hinta, jonka sinä maksat kuluttamistasi kilowattitunneista – määräytyy vasta toimituspäivää (kulutusajankohtaa) edeltävänä päivänä klo 13. Tällöin sähkön tuottajat ja markkinatoimijat osallistuvat huutokauppaan, jossa seuraavan päivän sähkön hinnat määritellään jokaiselle vuorokauden tunnille erikseen markkinavetoisesti, eli kysynnän ja tarjonnan mukaan.

Tästä syystä viime talven kaltaisia hintapiikkejä voidaan nähdä yhtä lailla tänä vuonna.

Sähkön futuurimarkkinoiden hinta ei siis tarkoita sitä, että sinun pörssisähkösopimuksesi lopullinen keskihinta olisi lainkaan tuon yllä mainitun arvion mukainen. Lopulliseen sähkön hintaan vaikuttaa tuntikohtaisen hinnoittelun vuoksi merkittävästi se, milloin käytät sähköä sekä juuri sen kyseisen tunnin hinta.

Sähkön pörssihinnat touko-lokakuu 2022 – Lähde: Omavoima.fi

Toisin sanoen: Jos käytät sähköä ainoastaan vuorokauden kalliimpina tunteina, on lopullinen keskihintasi merkittävästi korkeampi, kuin edullisiin vuorokauden tunteihin sähkön käyttöään kohdistavan naapurin. Pörssisähkön hinta voi myös pompata täysin odottamatta silmiä kirveleviin lukemiin, jos sähköverossa ilmenee häiriöitä, tai maailmassa tapahtuu jotain odottamatonta (kuten Venäjän hyökkäys Ukrainaan).

Yllä mainittu lienee tässä vaiheessa jo lähes kaikille selvää, mutta on kuitenkin seikka, joka on mielestäni tärkeää mainita.

Pörssisähkön lopullista hintaa on siis mahdotonta arvioida tässä vaiheessa. Hinta määräytyy vasta päivää ennen kulutusajankohtaa, ja siihen vaikuttavat MERKITTÄVÄSTI tekijät kuten sähköverkon häiriöt, sääolosuhteet, sateisuus, vesivoiman tuotannossa käytettävien vesistöjen vedenkorkeus, ja monet muut tekijät. Suomessa lienee tänä talvena huomattavasti parempi tilanne kuin viime talvena, sillä paljon puhuttu Olkiluoto 3-ydinvoimala on saatu toimintaan.

Toisaalta Olkiluodon kolmosreaktorin mahdolliset toimintahäiriöt voivat aiheuttaa myllerrystä markkinalla, jos reaktori yhtäkkiä lopettaa toimintansa kesken lämmityskauden kovimman kulutuspiikin.

Kiinteähintaisen sähkösopimuksen hintaennuste 2023-2024

Vaihtoehto pörssisähkölle on tietysti kiinteähintainen sähkösopimus.

Hinnat muuttuvat jatkuvasti, joten en tässä artikkelissä lähde artikkelin kirjoitushetken hintoja analysoimaan sen tarkemmin, mutta mainittakoon, että hinnat pyörivät tällä hetkellä (Elo-syyskuun vaihde 2023) n. 8-10snt/kWh paikkeilla, riippuen hiukan palveluntarjoajasta sekä valituista tuotantomuodoista.

Näin ollen tämän hetkinen hintaennuste lämmityskaudelle 2023-2024 on kiinteähintaisella sähkösopimuksella juuri se hinta, joka tämän hetken sopimuksilla on mahdollista solmia.

Hintavertailun sijaan tutustutaan hiukan tarkemmin kiinteähintaisen sähkösopimuksen hinnan muodostumiseen. Pörssisähkön vuorokausihinnoittelun ja hektisen markkinaturbulenssin sijaan kiinteähintaisen sähkösopimuksen hinta määräytyy pitkälti aiemmin mainittujen futuurihintojen mukaan.

Tämä johtuu siitä, että vaikka itse maksat kiinteähintaisessa sähkösopimuksessa samaa hintaa sopimuskauden alusta sen loppuun saakka, sähkön toimittajan on aina maksettava siitä aina markkinahintaa – ja koska sähköä toimittava yhtiö pyrkii tietysti minimoimaan riskin siihen, että se maksaa toimittamastaan sähköstä enemmän kuin asiakas maksaa käyttämästään sähköstä toimittavalle yhtiölle, on sen keksittävä keinoja, joilla se voi varmistaa tietyn hinnan tietylle ajankohdalle tulevaisuudessa.

Tämän lisäksi sähkön myyjän täytyy tietysti tehdä voittoa, ja ottaa hinnassa huomioon liiketoiminnan riskit, joten sähkön lopullinen asiakashinta ei varmasti koskaan tule olemaan tismalleen sama kuin futuurien kauppahinta. Mutta mitä hyötyä tästä tiedosta on sinulle, jos mietit tällä hetkellä sinulle sopivaa sähkösopimusta ja ennen kaikkea sitä halvinta mahdollista?

Kannattaako nyt ottaa kiinteähintainen sähkösopimus vai odottaa halvempaa hintaa?

Kysymys on varmasti jokaisen sähkösopimusta tällä hetkellä harkitsevan huulilla – onko nyt hyvä aika valita kiinteähintainen sähkösopimus, vai voisiko ensi kuussa saada sopimuksen halvemmalla?

Vastaus tähän kysymykseen on varsin yksinkertainen: Jos haluat varman, kiinteän hinnan koko sopimuskaudeksi, etkä halua seurailla sähkön käyttöäsi ja kohdistaa kulutustasi vuorokauden edullisimmille tunneille, on kiinteä sähkösopimus hyvä vaihtoehto.

Jos olet valmis seurailemaan sähkön hintoja ja säästämään sähköä kaikkeista kalliimpina ajankohtina, on pörssisähkö erinomainen vaihtoehto sinulle.

Määräaikaisten, kiinteähintaisten sopimusten hankintahinnat ovat olleet sähköä myyvillä yhtiöillä tiedossa jo pitkään, ja futuurihinnat ovat nähtävissä julkisesti kaikille. Näin ollen myyntihintoihin tuskin tulee enää ennen lämmityskauden alkua kovinkaan merkittäviä muutoksia, ja mitä pidemmälle kohti talvea mennään, sitä suuremmalla todennäköisyydellä sähköyhtiöt pyrkivät hyötymään korkean kulutuksen tarjoamasta tekosyystä nostaa hintoja.

Tällä hetkellä valintaa helpottaa myös se, että kiinteähintaisten sopimusten hinnat eivät ole lainkaan niin korkealla tasolla kuin viime vuonna, jolloin kiinteähintaisia sähkösopimuksia kaupattiin jopa reilusti yli 30-40snt/kWh hinnoilla (joka muuten on ihan ryöstöhinta sähköstä).

Säästöt suhteessa riskiin ovat siis huomattavasti kohtuullisemmalla tasolla verrattuna viime vuoden huippulukemiin, kun mietitään pörssisähkön riskiä suhteessa kiinteähintaisen sähkösopimuksen varmuuteen.

Kiinteähintainen vai pörssisähkö – Yhteenveto

Artikkelia kirjoittaessa tutustuin asiantuntijoiden (eli käytännössä sähköyhtiöiden ja jakeluyhtiöiden edustajien sekä kantaverkon ylläpitoyhtiön Fingridin asiantuntijoiden) lausuntoihin. Tämän lisäksi pyrin tarkastelemaan kuluttajien käymää keskustelua erilaisilla alustoilla, jotta mielipiteen muodostamisessa otettaisiin huomioon myös kuluttajien yleinen mielipide.

Kiinteä hinta kerrostaloon, pörssisähkö tai kiinteä sähkölämmitykselle

Tämän täysin mielipiteisiin ja mahdollisesti puolueellisiin lausuntoihin perustuvan tutkimustyön lopputulos on se, että lähtökohtaisesti matalan kulutuksen talouksissa (kerrostalot, kaukolämmön piirissä olevat taloudet, muut matalan kulutuksen taloudet) paras sähkösopimus on määräaikainen, kiinteähintainen sähkösopimus.

Tämä johtuu puhtaasti siitä, että kulutus on varsin pientä, ja sähkön hinnan osuus lopullisesta sähkönkulutuksen kustannuksesta on varsin pieni, kun otetaan huomioon sähkön jakeluverkoston perusmaksut (ns. ”nallimaksut”, sulakkeen koon perusteella määriteltävät kuukausimaksut) sekä muut lopulliseen kulutuskustannukseen vaikuttavat tekijät.

Korkean kulutuksen talouksiin (sähkölämmitteiset kerrostalo-, rivitalo-, ja omakotitaloasunnot, tuotantolaitokset, maatilat yms.) paras sähkösopimus on pörssisähkö (edullisin kokonaiskustannus keskihinnan perusteella jos kulutus kohdistuu tasaisesti myös vuorokauden edullisempiin tunteihin), tai määräaikainen, kiinteä sähkösopimus (kalliimpi keskihinta, ajankohdalla ei vaikutusta, mielenrauha kiinteästä hinnasta).

Toisin sanoen päätös on täysin kuluttajan itsensä tehtävissä. Aivan kuten missä tahansa asiassa, on sähkösopimusta valittaessa tänä päivänä arvioitava omaa riskinsietokykyä (mahdollisia kalliita kuukausia pörssisähkön kanssa) sekä omaa mukavuudenhalua (jaksatko seurailla pörssisähkön hintaa ja ajoittaa kulutusta halvemmille tunneille).

Itse valitsin hetki sitten uusimani sähkösopimuksen sopimustyypiksi kiinteähintaisen sopimuksen, jossa on pieni kulutusvaikutus riippuen vuorokauden ajankohdasta. Tämän valintaan ei liian kauaa aikaa kulunut, sillä asustelen tällä hetkellä kaukolämmöllä varustetussa kerrostaloasunnossa, jossa sähkön kulutus on muutenkin verrattain pientä – näin ollen parin kolmen sentin hintaero sähkön kilowattituntikohtaisessa hinnassa on varsin mitätön.

Hinnat voivat kuitenkin vaikuttaa merkittävästi enemmän loppulaskuusi, jos asuntosi lämmitetään sähköllä, tai jos kulutuslukemasi ovat muista syistä korkeat.

Mitä mieltä itse olette? Kommentoikaa ihmeessä alas ja kertokaa minkä sähkösopimuksen olet itse valinnut tälle lämmityskaudelle!

The post Mihin sähkön hinta menee vuonna 2024? first appeared on Rahablogi.



This post first appeared on Rahablogi - Suomen Paras Sijoitusblogi, please read the originial post: here

Share the post

Mihin sähkön hinta menee vuonna 2024?

×

Subscribe to Rahablogi - Suomen Paras Sijoitusblogi

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×