Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Mistä aloittaa sijoittaminen karhumarkkinassa? (2022)

Mistä aloittaa sijoittaminen vuonna 2022 vai kannattaako odottaa vielä? Entä miten voin aloittaa? Artikkeli on täydellinen opas sinulle, joka mietit sijoittamisen aloittamista vuonna 2022.


Artikkelin sisältö:

  • Toimialahajautus
    • Ajatus tulee väkisinkin mieleen – Miksi en olisi sitten myynyt kun lasku alkoi, ja ostanut osakkeet takaisin puoli-ilmaiseksi kun ne alkavat taas nousta?
  • Mistä aloittaa sijoittaminen jo tänään?
  • Nordnet
    • Mistä aloittaa sijoittaminen ja mitä tästä sitten opittiin?
      • Jos sijoittaminen todella on niin helppoa, mikseivät kaikki tee niin?
      • Jos sijoitussalkkusi sisältää yrityksiä joka sektorilta, olet paremmin suojattu arvaamattomia tapahtumia vastaan.
      • Muutama vinkki, jotka omalla kohdallani ovat auttaneet ajattelemaan pitkällä tähtäimellä kurssien laskiessa tai noustessa:

Mistä aloittaa sijoittaminen? Aloita heti ja avaa ilmainen Nordnet-tili!

Nordnetissa voit käydä kauppaa mm. osakkeilla ja rahastoilla. Klikkaa linkkiä nyt ja aloita osakesäästäminen nyt!

Avaa maksuton asiakkuus nyt!

Muistathan aina, että sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta


Sijoittaminen.. onko mitään järkeä aloittaa nyt, kun mediassa puhutaan taloustilanteen heikentymisestä ja inflaatiosta puhutaan päivittäin kaikissa mediakanavissa? Miten voin sijoittaa osakkeisiin ja mitä minun kannattaisi ostaa? Mistä voin ylipäätään ostaa osakkeita ja mikä palveluntarjoaja on luotettava?

Aloitin itse sijoittamisen heti 18-vuotiaana. Tai rehellisesti sanottuna sitä ei kyllä oikeastaan voi sanoa sijoittamiseksi. Ostin erilaisia osakkeita hyvin pienillä määrillä – ja kun sanon pienillä, todella tarkoitan sitä.

Ensimmäiset sijoitukseni Ovat arvoltaan n. 10€ luokkaa ja tietysti sijoitukset tehtiin hieman hämärissä palveluissa, ja valtavalla vivulla. Minulla lienee vielä tänä päivänäkin jossain joku sijoitustili, johon olen velkaa rahaa koska vipusijoitukset eivät ihan menneet nappiin.

Vielä nykypäivänäkin palveluntarjoajia on tuhansia, ja suurin osa näistä on ainoastaan kiinnostunut omasta tuotostaan. Pienet ja hämärät palveluntarjoajat lupaavat suuria voittoja pienillä sijoituksilla, ja kryptomarkkinan rajut kurssiheilahdukset ja pitkään jatkunut vahva kurssinousu tietysti vain kiihdyttivät tätä trendiä.

Kauppiaat lupasivat kuun taivaalta, mutta todellisuudessa suurin osa sijoittajista menetti rahansa.

Näin on käynyt siis minullekin sijoitusurani alkuaikoina ja en todellakaan ole ainut. Lupaukset ja unelmat valtavista voitoista nopealla aikataululla kuulostavat realistisilta – varsinkin nykypäivänä kun tiktokissa ja muussa sosiaalisessa mediassa on myös lukematon määrä ”sijoittajia”, jotka kertovat sijoituksistaan jotka kymmenkertaistivat arvonsa yhdessä yössä. Tähän kun lisätään FOMO, eli Fear Of Missing Out-efekti, on rahanmeno taattu.

Oma sijoitusurani – kuten monen muun – on siis alkanut epärealistisilla tuotto-odotuksilla, rahan typerällä menettämisellä sekä lukuisten tuntien tuhlaamisella. Tämä johti omalla kohdallani mielenkiinnon menettämiseen pitkäksi aikaa, ja aloitinkin vakavissani pitkäjänteisen sijoittamisen uudestaan vasta hiljattain.

Paino sanalla uudestaan…

Ja kuten varmasti monella muulla – ehkä sinullakin – pitkäjänteiseen sijoittamiseen minulla ei koskaan ole mielenkiinto pysynyt.

Olen aina palannut ajatukseen, että sijoitusteni täytyisi tuottaa nopeasti suuria tuottoja, tai muuten rahalle on parempaa käyttöä. Todellisuudessa rahat, jotka muuten olisin sijoittanut pitkäjänteisesti tuottamaan, ovat tuhlattu turhiin asioihin, joilla en tee yhtään mitään.

Aina ei ole helppoa.

Olenkin siis lukuisat kerrat elämässäni myynyt kaikki sijoituskohteeni koska mielestäni siinä tilanteessa rahalle on ollut parempaa käyttöä.

Paremmalla käytöllä tässä tapauksessa tarkoitetaan vaikkapa liian kallista venettä, jonka lainaan on tarvittu käsirahaa. Tai uuteen tietokoneeseen – jolla en todellisuudessa tee mitään.

Tämän lisäksi sijoituksiin laitettua rahaa olen usein pahimmillaan korvannut ottamalla korkeakorkoista velkaa tai maksanut kuukausibudjettia luottokortilla, vaikka tiedän varsin hyvin sen olevan täysin ajatuksenvastaista. Tiedän teorian, mutta en aina osaa soveltaa sitä todellisuuteen.

Mistä aloittaa sijoittaminen ja mitä tästä sitten opittiin?

Kantapään kautta se, että sijoittamisen perusopit pätevät kaikkiin – Myös sinuun – ja minuun.

Sen sijaan että mietitään mihin sijoittaa, milloin ja kuinka paljon, on tärkeämpää miettiä yhtä ainutta asiaa: Miksi en aloittanut aikaisemmin, ja miksi en voi aloittaa nyt pienillä summilla?

Pitkäjänteisen sijoittamisen kultaiset säännöt ovat:

  1. Sijoita lisää, näytti markkina miltä tahansa
  2. Hajauta sijoituksesi ajallisesti, eri toimialoille sekä eri maihin
  3. Sijoita ainoastaan rahalla, jonka olet valmis häviämään kokonaisuudessaan
  4. Älä jahtaa nopeita voittoja
  5. Älä myy.

Miksi nämä opit ovat niin tärkeitä? Käydään läpi lista kohta kohdalta.


1. Sijoita lisää, näytti markkina miltä tahansa

Äkkiseltään kuulostaa hölmöltä neuvolta, eikö?

Tähän on kuitenkin syynsä. Jos sijoitushorisonttisi (Aika, kuinka kauan aiot pitää sijoituksiasi myymättä niitä) on pitkä (15-20 vuotta), on sinun parempi ostaa vaikkapa indeksirahastoja kuukausittain välittämättä tippaakaan markkinoiden kurssivaihteluista.

Aloittavaille sijoittajalle on äärettömän paljon tärkeämpää aloittaa sijoittaminen, ja pysyä suunnitelmassa kuin pyrkiä analysoimaan markkinoiden myllerrystä. Historia on osoittanut, että osakekurssit nousevat pitkällä aikavälillä tasaisesti ja verrattain ennustettavasti. Jos koitat analysoida yritysten tuloksia tietämättä sen syvällisemmin markkinoiden saloja, häviät pitkässä juoksussa aina.

S&P 500 Indeksin kurssikäyrä vuodesta 1982.

Yllä olevassa kuvaassa näkyy S&P500-Indeksin kurssikehitys vuodesta 1982 vuoteen 2022. Väliin on mahtunut monen monta talouskriisiä, sotia, pörssikuplia ja katastrofeja. Joka kerta markkina on palannut kasvuun.

S&P500-Indeksi 2005-2010

Yllä saman indeksin kehitys vuodesta 2005 loppuvuoteen 2010. Kuvaajassa harmaalla merkitty alue kuvaa taantumaa. Markkina romahti (2008 markkinaromahdus – Wikipedia) muutamassa kuukaudessa 1915 pisteestä 1000 pisteeseen. Markkina menetti siis lähes puolet arvostaan romahduksen aikana.

S&P500-Indeksi vuodesta 2008 vuoteen 2022.

Sama indeksi vuodesta 2008 vuoteen 2022. Taloushistorian suurimpiin romahduksiin ja valtavaan konkurssiaaltoon johtanut pörssiromahdus vuodelta 2008 on unohtunut, ja kurssit ovat taas nousseet uusiin huippuihin.

Laskusuhdanne kesti vuodesta 2007 vuoteen 2009. Osakkeet vajosivat tarkalleen 16 kuukautta putkeen, jonka jälkeen kurssinoususta saatiinkin nauttia ilman suurempi romahduksia 11 vuotta, kunnes maailmanlaajuinen pandemia iski osakemarkkinoihin.

Ajatus tulee väkisinkin mieleen – Miksi en olisi sitten myynyt kun lasku alkoi, ja ostanut osakkeet takaisin puoli-ilmaiseksi kun ne alkavat taas nousta?

Helppo kysymys, vaikea vastaus. Jälkiviisas on aina helppo olla, myös osakemarkkinoilla. Jokaisessa taantumassa ja pörssiromahduksessa on myös niitä viikkoja, jopa kuukausia, kun osakkeet lähtevät kovaan nousuun. Jos ei ole perehtynyt asiaan juurta jaksaen, näyttävät nämä kurssimuutokset helposti hyvältä paikalta ostaa – ovathan osakkeet nyt nousemassa.

Markkinat kuitenkin heilahtelevat niin odottamattomilla tavoilla, että aloittelijan on parempi unohtaa markkinan analysointi ja luottaa isoon kuvaan – ja jatkaa samalla, tylsällä mutta toimivalla strategialla. Strategia tässä tapauksessa voi tarkoittaa vaikkapa 100 euron kuukausisijoittamista indeksirahastoon.

Näin sijoituksesti on hajautettu ilman vaivaa osakkeiden valitsemisesta, ja ajallinen hajautus tapahtuu itsestään. Se on tylsää, sillä ei saa suuria, nopeita voittoja, mutta se toimii jos tarkoituksesi on pitää ostamasi osakkeet pitkän aikaa. Samalla myös ostat parhaaseen mahdolliseen aikaan – eli aina.

Kun hajautat sijoituksesi ajallisesti: ostat nousukausia, ostat laskukausia ja kaikkea siltä väliltä. Näin pidät salkkusi ja sijoituskohteidesi keskihinnan hyvänä.

Jos sijoittaminen todella on niin helppoa, mikseivät kaikki tee niin?

Syy tähän löytyy mm. artikkelin alussa mainitsemistani ihmismielen impulsseista. Pitkäjänteinen, tulosta tuottava ja varma sijoittaminen vaatii erittäin vahvaa impulssikontrollia, hyvää otetta omasta taloudesta sekä kriisinsietokykyä. Ja timantista tehdyt hermot.

Kun kurssit laskevat, pidä pää kylmänä ja älä panikoi.

Pitkäjänteisen sijoittamisen hankaluus syntyykin, kun sijoitettua pääomaa alkaa kasaantua ja se alkaa tuottamaan. Joskus – kuten itselläni, se on hankalaa myös silloin kun pääomaa on vähän ja sijoitukset eivät tuota – Mutta suurimmalla osalla kovin päänsärky syntyy, kun sijoitusten arvon kehitystä seuraa ja tuntee ylpeyttä saavuttamastaan pääomasta.

Pääoman saavuttaminen ei siis suinkaan ole ongelma, vaan sen menettämisen pelkääminen. Ei ehkä uskalleta ostaa, kun kurssit nousee ja mieleen hiipii ajatus seuraavasta markkinaromahduksesta. Toisaalta taas tekisi mieli myydä sijoitukset – olethan sen ansainnut kun pitkään olet sijoittanut pitkäjänteisesti. Voisit ostaa itsellesi jotain mukavaa, ja ei tarvitse stressata sijoitusten arvon romahtamista.

Sama pätee myös laskumarkkinassa. Ei uskalleta pitää kiinni niistä osuuksita, jotka olet pitkällä aikavälillä haalinut itsellesi. Pelkäät, että tällä kertaa kurssit todella menevät nollaan asti, ja pelkoa ei auta yhtään analyytikoiksi itseään kutsuvat ”ammattilaiset” facebookin sijoitusryhmissä jotka analysoivat markkinaa sen kummemmin aiheesta tietämättä. Herkästi tässä vaiheessa ajatellaan, että muutkin myy, niin minäkin sitten. Vaikka tappiolla.

Muutama vinkki, jotka omalla kohdallani ovat auttaneet ajattelemaan pitkällä tähtäimellä kurssien laskiessa tai noustessa:

  1. Ajattele aina pitkällä tähtäimellä.
  2. Muista aina historiallinen kehitys ja iso kuva.
  3. Osta osuuksia ja älä ajattele ostamiasi osuuksia rahana, vaan nimenomaan kappaleina.
  4. Ostamasi osuudet eivät vähene, kun markkina laskee.
  5. Ja muista aina: Et tee tappiota, jos et myy osuuksiasi. Luota markkinaan ja sen pitkäaikaiseen kurssikehitykseen.
  6. Kukaan ei osaa ajoittaa markkinaa tarkasti. Älä lankea kuvitelmaan, että sinäkään osaisit.

2. Hajauta sijoituksesi ajallisesti, eri toimialoille sekä eri maihin

On myös helppo unohtaa, että vaikka tietyt markkinat laskevat, voivat toiset markkinat olla kovimmassa nousukaudessa historiassa. Tästä syystä on tärkeää hajauttaa sijoituksesi ajallisesti, eri toimialoilla sekä eri maihin.

Miksi hajauttaminen on välttämätöntä pitkäaikaisen kehityksen takeena?

  1. Hajauttaminen ajallisesti auttaa vähentämään riskiä pitkässä juoksussa
  2. Toimialakohtaiset erot kurssikehityksessä ovat suuria
  3. Eri maiden osakkeet reagoivat maailmantilanteen muutoksiin eri tavalla

Ajallinen hajautus

Ajallisen hajautuksen hyödyn kävimme jo läpi äskeisessä kappaleessa, mutta toisto on opintojen äiti joten kerrataan vielä:

S&P 500 Indeksin kurssikäyrä vuodesta 1982.

Pitkällä aikavälillä osakkeiden hinnat ovat historiallisesti aina nousseet. Jos ostaisit yhtenä ajankohtana, on suuri riski, että osakekurssit eivät palaudu ostotasolle pitkään aikaan. Jos taas ostat kuukausittain, ostat vähän kerrallaan eri taloustilanteissa eri hintaan. Näin salkkusi sisältämien osuuksien keskihinta hajautuu laajemmalle alalle, ja sijoituksesi kestävät paremmin kriisejä ja kurssivaihteluja.

Toimialahajautus

Hyvänä ja tuoreena esimerkkinä toimialahajauttamisen hyödyistä voimme käyttää maailmalla vallitsevaa pandemiatilannetta.

Pandemian pitkittyessä monet alat ovat kokeneet valtavia tappioita, ja mm. matkailualan yrityksiä on jouduttu pelastamaan erilaisin konstein. Pandemia-aikana myös ravintola-ala koki kovan kolauksen valtion säätämien rajoitusten vuoksi. Pandemia on vaikuttanut negatiivisesti moneen alaan, mutta yhtä lailla monet yritykset ovat hyötyneet tilanteesta valtavasti.

Kun on pakko olla kotona, eikä ole mitään tekemistä, mitä teet? Katsot netlifixiä. Ehkä vähän HBO:ta. Saattaa sitä vähän Disney+:kin tulla katsottua, joten päätät pitää kaikki 3 palvelua käytössä. Rahaa ei mene baarissa käymiseen, koska ravintolat ovat kiinni joten sinulla on enemmän varoja käytettävänä kaikkeen muuhun. Ei pääse myöskään ulos syömään, joten taas säästyy rahaa.

Ihmiset kuitenkin lähtökohtaisesti kuluttavat nämä säästetyt rahat johonkin, ja ne alat, jotka voivat palvella asiakkaitaan pandemian aikana hyötyvät erityisen paljon. Mm. Netflixin osakekurssi nousi korkeimpaan arvoonsa historiassa keskellä pahinta pandemia-aikaa, ja yrityksen voitot olivat valtavat.

Netflixin vuositulos vuonna 2021 oli 5,116 miljardia dollaria, 85,8% enemmän kuin vuonna 2020. Pandemian alusta (2019) lähtien vuosittainen liikevoiton kasvu on ollut n. 50% joka vuosi.

Netflix pandemian keskellä.

5. marraskuuta 2021 Netflixin osakkeen arvo oli liki 650 dollaria, kun alle vuosi myöhemmin pandemiatilanteen hellittäessä osakkeen arvo on tippunut n. 225 dollarin tuntumaan.

American Airlines ei ollut yhtä onnekas.

American Airlines on USA:n suurin lentoliikenneyritys. Kuten kuvaajasta näkyy, ei yhtiön pandemia-ajan osakekurssi näytä ihan yhtä hohdokkaalta kuin Netflixin.

Jokaisella kolikolla on siis todella kääntöpuolensa – Tässä tapauksessa voittaja on se, joka kykenee rajoituksista huolimatta palvelemaan asiakkaitaan heidän kotonaan. Lentoliikenneyhtiöt eivät vielä tänä päivänäkään ole täysin toipuneet pandemian aiheuttamasta shokista, mutta monet muut yritykset ovat jatkaneet vahvaa kurssikehitystä tilanteesta huolimatta.

Vaikka mm. Netflixin kurssin onkin laskenut pandemia-ajan jälkeen normaalille tasolleen, on kehityskäyrä hyvä esimerkki hajauttamisen hyödyistä. Jos salkkusi koostuu täysin matkailualan yrityksistä, kärsivät ne kaikki kollektiivisesti tästä yhdestä, täysin ennalta-arvaamattomasta tilanteesta. Salkkusi arvo kärsisi yhdestä viruksesta pitkän aikaa.

Jos sijoitussalkkusi sisältää yrityksiä joka sektorilta, olet paremmin suojattu arvaamattomia tapahtumia vastaan.


3. Sijoita ainoastaan rahalla jonka olet valmis häviämään kokonaisuudessaan

Synkän kuuloinen neuvo, mutta sitäkin tärkeämpi.

Miksi on tärkeää, että sijoitat ainoastaan rahaa, jonka olet valmis menettämään kokonaisuudessaan? Tähän on yksi ilmiselvä syy, sekä muutama vähän syvemmälle luotaava selitys.

Aloitetaan ilmiselvästä. Syy, miksi pitää sijoittaa ainoastaan rahaa, jonka olet valmis menettämään, on selvä: On mahdollista, että maailmassa tapahtuu joku mullistava muutos, ja sijoituksesi arvo katoaa tuhkana tuuleen. Näin on käynyt monelle varsinkin Krypto-sijoituksissa varojaan pitäville sijoittajille.

Markkina myös aika-ajoin laskee.

Viime aikoina on esimerkiksi kaatunut useita kryptovaluutan treidaamisalustoja, jotka ovat pitäneet asiakkaidensa varoja hallussaan. Asiakkaat ovat menettäneet pahimmillaan sijoituksensa kokonaisuudessaan.

Tähän on lisättävä, että tällaisen tapahtuman riski on erittäin pieni. Vielä pienempi, jos sijoitat ainoastaan suurimmissa, hyvin tunnetuissa palveluissa joilla on vakavarainen yritys taustalla. Kryptosijoitukset ovat muutenkin huomattavasti riskialttiimpia, ja tämä on yksi riski joka kryptovaluuttoihin sijoittaessa on otettava.

On kuitenkin olemassa luotettavia ja vakavaraisia yrityksiä, joiden kaatumisen todennäköisyys on häviävän pieni:

Nordnet on yksi palveluista, joita itsekin käytän päivittäin sijoittamiseen liittyviin asioihin. Nordnet on Pohjoismainen yritys, joka tarjoaa asiakkailleen kattavan valikoiman erilaisia sijoitusinstrumentteja, osakkeita ja rahastoja.

Nordnetissä voit myös aloittaa kuukausisäästämisen sinulle sopivalla summalla. Kuukausisäästämisen voi aloittaa jopa 15 eurolla kuukaudessa ja summaa voi tietysti lisätä myös myöhemmin.

Tilin tekeminen ei sitouta sinua mihinkään, ja voit koska tahansa lopettaa kuukausisäästämisen. Tilin tekeminen on täysin maksutonta ja erittäin helppoa. Klikkaa alla olevaa linkkiä ja valitse sivuston yläreunasta ”Tule asiakkaaksi” ja voit aloittaa kuukausisäästämisen heti tänään!

Avaa maksuton asiakkuus nyt!

Muistathan aina, että sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta

Toinen syy liittyy tavallaan psykologiaan ja ihmismielen taipumuksiin.

Kun olet mielessäsi valmis menettämään koko sijoitetun omaisuutesi, olet myös huomattavasti paremmin varautunut kun kurssi lähtee jyrkkään laskuun. Markkina elää jatkuvasti ylä- ja alamäkiä ja on väistämätöntä että jossain vaiheessa sijoitusuraasi koet alamäen, jossa sijoitustesi arvo alenee lyhyessä ajassa merkittävästi.

Kun olet varautunut kurssilaskuihin ja mielessäsi valmis myös todella menemään nollaan saakka, vältyt mieliteoilta myydä omistuksesi kurssin laskiessa.

Kolmas, ja ehkä tärkein syy:

Kun sijoitat ainoastaan varoja, jotka olet valmis menettämään, rajoitat luonnollisesti sijoitettavat euromäärät omaan talouteesi sopivaksi. Tämä voi tarkoittaa kohdallasi 50 euron kuukausisijoitusta, kun toisilla se voi tarkoittaa 5000 euron kuukausisijoitusta.

Kaikilla on oma kipuraja, jonka on valmis laittamaan pitkäaikaisiin sijoituksiin, joita ei ole tarkoitus myydä vielä vaikkapa 20 vuoteen. Tämä pitää myös maltin sijoittamisessa, koska summat ovat kohtuullisia omaan talouteesi nähden ja kurssien laskiessa oma taloutesi ei kriisiinny.

Voit siis sijoittaa myös vaikkapa taantuman aika, jolloin saat osakkeita ostettua parhaaseen mahdolliseen hintaan ns. alennusmyynnistä. Jos taloutesi kriisiintyy, ensimmäinen ”lihoiksi laitettava” rahanlähde usein ovat sijoitukset. Ne on helppo vaihtaa rahaksi sitä tarvittaessa.

Tämä strategia on kuitenkin pitkäjänteisen säästämisen suurin vihollinen. Jos myyt osuutesi joka kerta kun henkilökohtainen taloutesi kohtaa alamäen, et koskaan saavuta suurta pääomaa sijoitussalkussasi.

Vinkki:

Laske kuukausibudjettiisi itsellesi sopiva kuukausittainen sijoitussumma, jonka olet valmis menettämään kokonaisuudessaan. Joku voi sijoittaa hyvin mielin 2000 euron palkasta 500 euroa, kun toiselle maksimisumma samasta palkasta on 40 euroa. Summan tulee kuitenkin aina olla sellainen, jonka voit laittaa sijoitustilillesi ilman, että se vaikuttaa normaaliin elämiseesi. Jos sijoitussumma on liian suuri, usein kuukausittainen säästäminen jää jaksottaiseksi. Kun summa on sopiva omaan talouteesi, on sinun huomattavasti helpompi pitäytyä suunnitelmassasi ja sijoittaa pitkäjänteisesti.

Sääntö pätee kaikkeen sijoittamiseen ja on varmasti yksi tärkeimmistä säännöistä. Valitettavan usein lukee uutisista artikkeleita ihmisistä, jotka ovat sijoittaneet riskialttiisiin sijoituskohteisiin vaikkapa koko eläkesäästönsä ja ovat arvaamattomista maailmantilanteen muutoksista johtuen menettäneet mittavan osuuden säästöistänsä. Vaikka sijoittamisen ajatus on nimenomaan kasvattaa sijoitustesi arvoa, ja näin usein pitkällä tähtäimellä tapahtuukin, on tärkeä muistaa rajoittaa sijoituspääoma omaan talouteesi sopivaksi.


4. Älä jahtaa nopeita voittoja

Uhkapelit erikseen. Pitkäjänteisen sijoittamisen perusajatus on kurinalaisuus, ja sen potentiaali hyödynnetään ainoastaan, jos pelaat pitkää peliä. On siis äärimmäisen tärkeää, että hallitset impulssisi ja kieltäydyt lähtemästä mukaan sijoituskuvioihin, joissa luvataan korkeaa tuottoa lyhyellä aikavälillä.

Korkeaa tuottoa lyhyellä aikavälillä on täysin mahdollista tehdä ja monet ovat jopa rikastuneet mm. kryptovaluutoilla, mutta ylivoimaisesti suurin osa näistä kuvioista on joko huijausta tai erittäin korkealla riskillä tehtäviä sijoituksia, jotka voivat ihan yhtä hyvin menettää arvonsa yön yli.

Uhkapelit erikseen.

Varsinkin aloittelevalle sijoittajalle on huomattavasti kannattavampaa pyrkiä tekemään voittoa nimenomaan pitkällä aikavälillä ja kohtuullisilla summilla kuin tähdätä kuuhun ilman sen kummempaa kokemusta alasta. Isot, suuria pääomia liikuttavat sijoittajat vuosikymmenten kokemuksella ja joukolla ammattitaitoisia analyytikoita voivat tässä tehtävässä onnistuakin, mutta historia on näyttänyt markkinan lainalaisuudet uudestaan ja uudestaan: Mitä suurempi tuotto, sitä suurempi riski.

Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että suuria voittoja tavoittelevan sijoittajan on sijoitettava varansa kohteisiin joiden tulevaisuus on epävarmempi. Näinollen sekä riski että tuotto kulkevat käsi kädessä, ja ilman kattavaa kokemusta riskialttiita sijoituksia tekevä sijoittaja todennäköisesti häviää varansa.

Monet sijoittamisesta puhuvat mediat pyrkivätkin mainostamaan sijoittajille tuotteita, joille luvataan valtavia voittoja lyhyellä aikavälillä kertomatta niiden suurista riskeistä. Kuten aikaisemmin todettiin, ei suuren riskin sijoittamisessa sinällään ole mitään väärää, mutta aloittelevan sijoittajan kannattaa pysyä perusasioissa ja kasvattaa pääomaansa ennen riskialttiiden sijoitusten aloittamista.

Vinkki:

Jos sijoituskohde vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, mieti vielä ennen kuin laitat rahasi likoon. Jos päätös sijoituskohteen ostamisesta pitäisi tehdä nopeasti tai sinua painostetaan ostamaan ”koska nyt on hyvä hetki”, kieltäydy ostamasta tai osta vain hyvin pienellä summalla. Muista aina että kukaan ei osaa tarkasti ajoittaa markkinaa, eikä kukaan voi tarjota sinulle varmaa voittoa nopeasti.


5. Älä myy.

Jos olet artikkelin kokonaisuudessaan lukenut, olet ehkä huomannut että tämä vinkki on mainittu jo moneen kertaan. Kerrataan kuitenkin vielä, koska viimeinen vinkki on kenties tärkein asia pitkäjänteisessä sijoittamisessa.

Sijoittamisessa on yksi melko erikoinen seikka, jota harva ajattelee: Jos et koskaan myy, et koskaan myöskään voi tehdä tappiota. Warren Buffetin legendaarinen lainaus pyörii myös usein sijoitusfoorumeilla ja tämä herrasmies tietää varmasti enemmän sijoittamisesta kuin kukaan muu:

Rule Number One: Never Lose Money. Rule Number Two: Never Forget Rule Number One” – Warren buffet

Älä myy.

Sijoittamisessa tappion tekeminen tarkoittaa sellaisten osuuksien myymistä, jotka olet ostanut korkeammalla hinnalla kuin myynnin hetkellä maksettava hinta. Käytännössä siis jos et koskaan myy sijoituksiasi, et koskaan myöskään voi tehdä tappiota vaikka sijoitustesi arvo saattaa olla miinuksella.

Noh, tämä on ehkä vähän yksinkertaistettu esimerkki ja tähänkin liittyy tiettyjä tapauksia, jolloin osakkeita kannattaa myydä jopa tappiolla (Verohyödyt), mutta jos tarkoituksesi on sijoittaa pitkällä tähtäimellä pitkäjänteisesti, vinkki on varmasti kultaakin arvokkaampi.

Vaikka olisit vuosi sitten ostanut osakkeita tai osuuksia 5 euron hintaan ja hinta tänään olisi 1 euro, et koskaan voi tietää nouseeko osakkeen arvo tulevaisuudessa vaikkapa 10 euroon. On itse asiassa todennäköisempää, että kurssi palautuu ostotasolle ja ylittää sen pitkässä juoksussa. Tästä syystä tämä vinkki on äärimmäisen tärkeä sijoittajille, joilla on pitkä sijoitushorisontti.

Vinkki:

Muista aina, että vaikka markkina laskee, et koskaan menetä ostamiasi osuuksia. Osuuksien määrä siis pysyy aina samana, vaikka markkina laskisi. Et siis ole menettänyt mitään, vaikka markkina hetkellisesti tippuisi merkittävästikin. Historia on myös osoittanut markkinan palaavan markkinaromahdusta korkeammalle tasolle pitkällä aikavälillä. Pidä pää kylmänä ja markkinatilanteesta huolimatta osta lisää, ja pitä nykyiset sijoituksesi ennallaan. Kiität vielä itseäsi vuosien päästä varmasti.


Mistä aloittaa sijoittaminen jo tänään?

Artikkelissa käytiin läpi muutama vinkki, jonka avulla saat sijoitusurasi alkuun. Aiheesta on vielä valtava määrä kerrottavaa, mutta näillä perusasioilla pääset varmasti hyvään alkuun. Käydään vielä läpi pari suosittelemaani sijoitusalustaa, joita itsekin käytän päivittäin:


Nordnet

Avaa maksuton asiakkuus nyt

Nordnet on Pohjoismainen yritys, joka tarjoaa asiakkailleen alustan jossa voi käydä kauppaa mm. sijoitusinstrumenteilla, rahastoilla sekä osakkeilla. Nordnetistä löydät mm. kaikki Suomen osakemarkkinan osakkeet mutta palvelussa on laaja valikoima myös ulkomaisia osakkeita ja rahastoja. Nordnet tarjoaa myös kokeneemmille sijoittajille erilaisia vipuinstrumentteja sekä vivutuspalveluita.

Sijoitussuosituksia en saa tehdä, mutta voin kuitenkin mainita muutaman idean ensimmäisistä sijoituskohteistasi. Artikkelissa aikaisemmin mainittiin pariin kertaan indeksirahastot, ja nämä ovatkin erinomainen kohde hajauttamiseen. Rahastosijoitukset ovat osuuksia rahastoista, jotka pitävät sisällään osakkeita ja erilaisia instrumentteja monelta eri alalta.

Toimialahajautus sekä riskin hajauttaminen on siis käytännössä tehty puolestasi kun ostat indeksirahastoja. Sinulle jää siis käytännössä ainoastaan ajallinen hajauttaminen, joka onnistuu helpoiten kuukausisäästämisellä.

Jos haluat aloittaa kuukausisäästämisen Nordnetilla, voit avat ilmaisen asiakkuuden painamalla alla olevaa linkkiä. Linkki vie sinut Nordnetin etusivulle, josta voit avat asiakkuuden painamalla sivuston yläkulmasta ”Tule asiakkaaksi”.

Nordnetin sivusto.

Olen ollu Nordnetin asiakas jo useamman vuoden, ja alusta on mielestäni paras Suomenkielinen palvelu, josta voit ostaa ja käydä kauppaa laajalla valikoimalla erilaisia instrumentteja. Nordnet tarjoaa myös todella hyvän puhelinsovelluksen jota itse käytän lähes päivittäin seuratakseni sijoitusteni kurssikehitystä nopeasti ja helposti. Nordnetin sovellus löytyy sekä Androidille että Applelle näiden omista sovelluskaupoista.

Sivustolta löydät helposti haluamasi sijoituskohteet ja voit hakea eri kohteita helposti haulla. Esim. hakusanalla ”indeksirahasto” löytyy useampi vaihtoehto josta valita.

Näillä vinkeillä toivottavasti pääset alkuun ja voit itsekin aloittaa sijoitusurasi! Muista kuitenkin aina artikkelin vinkit jotta sijoitusurasi alku ei ole yhtä kivinen kuin itselläni.

Jos luit artikkelin tänne asti ja satut huomaamaan tämän, ensinnäkin kiitos paljon artikkelin lukemisesta. Arvostaisin kovasti jos kommentoisit julkaisuun tai jakaisit artikkelin somessa. Jakamisesta on valtava apu ja arvostan todella jokaista jakoa. Käy myös lukemassa muut artikkelimme!


Jaa artikkeli painamalla alta:

Somet:

Avaa maksuton asiakkuus nyt!

Muistathan aina, että sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta

Takaisin kotisivulle


  • AMZR47 – VAROITUS: LUE TÄMÄ ENSIN!
  • Blackrock Bitcoin – Rahaa vyöryy markkinalle
  • Pääomatulovero [2022] – Sijoittamisen verot
  • Sijoittaminen verot – (Arvopaperit ja kryptovaluutat 2022) – Laskuri!
  • Rahastot nyt – Mitä sijoitusvaihtoehtoja on tarjolla?(2022)

aloita sijoittaminen aloittajan opas asumisen hinta asuntohinnat asuntojen hinnat bitcoin instituutiosijoittajat blackrokc bitcoin kannattaako sijoittaa kannattaako sijoittaa vuonna 2022 mihin sijoittaa mihin sijotitaa vuonna 2022 mitä kannattaa ostaa vuonna 2022 mitä veroja sijoituksista pitääkö virtuaalivaluutoista maksaa veroja rahablogi rahablogi – kaikkea rahasta sijoittaminen sijoittaminen verot sijoitusopas verot virtuaalivaluutat

The post Mistä aloittaa sijoittaminen karhumarkkinassa? (2022) first appeared on Rahablogi- Kaikkea rahasta.



This post first appeared on Rahablogi - Suomen Paras Sijoitusblogi, please read the originial post: here

Share the post

Mistä aloittaa sijoittaminen karhumarkkinassa? (2022)

×

Subscribe to Rahablogi - Suomen Paras Sijoitusblogi

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×