Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Corporate Social Responsibility – Bedrijven kunnen niet stoppen met roken

Wat is maatschappelijk verantwoord ondernemen?

De term MVO (maatschappelijk verantwoord ondernemen) wordt tegenwoordig steeds belangrijker. Wat verklaart dat bedrijven, die maatschappelijke verantwoordelijkheid omarmen, meestal zo georganiseerd zijn dat ze op een maatschappelijk verantwoorde manier kunnen handelen. Er is geen “correcte” manier om Maatschappelijk Verantwoord ondernemen (MVO) te implementeren. In plaats daarvan hanteren veel bedrijven een breed scala aan strategieën en initiatieven, die zijn ontworpen om een positief verschil in de wereld te kunnen maken. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is echter cruciaal en bevat in het algemeen veel meer belang.

Vanwege morele overtuigingen hebben veel bedrijven het maatschappelijk verantwoord ondernemen omarmd. Hierdoor kan een bedrijf zich in de ogen van investeerders, consumenten en regelgevers onderscheiden. Het kan hiermee ook de betrokkenheid, de tevredenheid en de productiviteit van medewerkers verbeteren. Dit proces kan een bedrijf helpen om zijn sociale en duurzame prestaties te verbeteren. Het kan ook nog leiden tot nieuwe producten en diensten, die de organisatie kunnen helpen om meer maatschappelijk verantwoord te handelen.


Vormen van maatschappelijk verantwoord ondernemen 

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is onderverdeeld in vier categorieën: 

1. Verantwoordelijkheid voor het milieu 

Milieuverantwoordelijkheid is een leidend principe dat bedrijven aanmoedigt om zich op een manier te gedragen, die goed is voor het milieu. Dit omvat het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen, het verbeteren van de efficiëntie van hun activiteiten en het ondersteunen van lokale gemeenschappen.

2. Ethische verantwoordelijkheid 

Ethische verantwoordelijkheid is een leidend principe dat bedrijven aanmoedigt om op een eerlijke en ethische manier te werken. Dit betekent dat ervoor moet worden gezorgd dat al zijn belanghebbenden gelijk worden behandeld.

3. Filantropische verantwoordelijkheid 

Filantropische verantwoordelijkheid is het doel Van Een bedrijf om van de wereld een betere plek te maken. Hoewel veel bedrijven goede doelen steunen, creëren anderen hun eigen basis of ze doen het zelfs alleen.

4. Economische verantwoordelijkheid 

Economische verantwoordelijkheid is de toewijding van een bedrijf om het goed te doen in de gebieden waarop het betrekking heeft. Het beschrijft afgezien van het financiële succes voornamelijk het doel van een organisatie ten aanzien van het milieu, de mensen en de samenleving.

Wat is sociale filantropie voor bedrijven?

Hoewel filantropie primair gericht is op financiële donaties, kan het ook tijd en middelen met zich meebrengen. Dit concept kan worden gebruikt om sociale verandering te stimuleren. Het kan ook gaan om directe schenkingen aan verschillende liefdadigheidsorganisaties. In plaats van alleen op korte termijn hulp te bieden, richt bedrijfsfilantropie zich op het vinden van een lange termijn oplossing voor de geadresseerde problemen. Dit concept kan vorm krijgen door middel van verschillende vormen van geven.

In sommige gevallen kunnen bedrijven ook betrokken zijn bij filantropie door met een goed doel te werken of door de inspanningen op zich te nemen. Zelfs als liefdadigheid en filantropie doorgaans worden gescheiden door hun respectievelijke categorieën, kunnen de twee nauw toch met elkaar verbonden zijn. Zowel liefdadigheid als filantropie zijn vormen van geven, die niet tot specifieke gemeenschappen beperkt zijn. Ze kunnen ook worden gebruikt om bredere maatschappelijke problemen aan te pakken.

Wat is het verschil tussen MVO en bedrijfsfilantropie?

Hoewel het concept van maatschappelijk verantwoord ondernemen en filantropie vaak met elkaar verweven zijn, is de relatie tussen beide nauwelijks merkbaar. In de meeste gevallen wordt filantropie geassocieerd met een groter plan voor maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Het concept van maatschappelijk verantwoord ondernemen is gericht op het leveren van middelen aan de gemeenschap, die het bedrijf bedient terwijl bedrijfsfilantropie meestal op specifieke doelen is gericht.

Waarom zou een bedrijf MVO implementeren?

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) is een breed begrip dat verschillende vormen van activiteiten kan omvatten. Het kan de verantwoordelijkheid van een bedrijf zijn om een positieve impact in de gemeenschap te maken door middel van zijn verschillende programma’s en activiteiten. Behalve dat het gunstig is voor de gemeenschap, kan het ook het merk van een bedrijf een boost geven.

Om maatschappelijk verantwoord te zijn, moet een onderneming eerst verantwoording aan haar aandeelhouders en haar medewerkers afleggen. Dit komt omdat het aannemen van een MVO-strategie een bedrijf kan helpen om te groeien en om succesvoller te worden. Grote bedrijven zijn meestal degenen die deze strategie implementeren. Veel bedrijven zien het belang van een sterk programma voor maatschappelijk verantwoord ondernemen als een onderdeel van hun merkimago. Deze strategie kan ook helpen om de inspanningen voor de public relations van het bedrijf een boost te geven.


Samen met werknemers goede doelen ondersteunen

Er zijn talloze manieren waarop een bedrijf, samen met zijn medewerkers, een goed doel kan steunen. Dat kan een lokaal, nationaal of internationaal doel zijn. Vaak hangt de keuze af van de actualiteit van het moment. Plaatselijke initiatieven kunnen vaak enorm geholpen worden door iemand, die de boekhouding doet, helpt met het maken van een nieuwsbrief of de website verbetert. In zo’n geval kan een werkgever volstaan met het aanbieden van werknemers, die op deze manier een deel van hun uren kunnen benutten.

Als het gaat om fondsenwervingscampagnes voor maatschappelijke organisaties hoor je steeds vaker dan het bedrijf bijpast, wat de medewerkers gezamenlijk hebben ingezameld.


Organiseer zelf inzamelingsacties

Het komt vaak voor dat organisaties zelf een inzamelingsactie willen opzetten. Met name bij grotere bedrijven rijst vaak de vraag of zij een stichting of een ANBI moeten oprichten om het voor donateurs aantrekkelijker te maken.

Dat is op zichzelf een goed idee, wat in de praktijk helaas vaak moeilijk te realiseren blijkt. Maar als je kijkt naar initiatieven zoals de Dam tot Damloop, de Alpe d’Huez, de actie voor Sint Maarten, hulp aan de plaatselijke voedselbank etc., dan is dat allemaal zonder de status van een stichting of ANBI gelukt!


Je eigen crowdfunding/MVO (maatschappelijk verantwoord ondernemen) platform

Met een platform kunnen allerlei soorten crowdfunding en fondsenwervingscampagnes worden opgezet.

Diverse organisaties zoals ING en de Triodos Foundation hebben via Whydonate een eigen op maat gebouwd platform waar medewerkers, individueel of per afdeling, inzamelingsacties kunnen organiseren. Ook is het mogelijk om koppelingen met HR-systemen te maken, waardoor het ook mogelijk wordt om in natura (werkuren of vakantiedagen) te doneren.

Het voordeel van een platform is dat het modulair is opgebouwd. Je kunt dus met een platform klein en gemakkelijk beginnen. Later kun je, afhankelijk van de wensen, onderzoeken en evaluaties, bepalen welke modules er nog toegevoegd moeten worden.

Het bericht Corporate Social Responsibility – Bedrijven kunnen niet stoppen met roken verscheen eerst op Whydonate.



This post first appeared on Whydonate: #1 Free Crowdfunding & Fundraising Platform, please read the originial post: here

Share the post

Corporate Social Responsibility – Bedrijven kunnen niet stoppen met roken

×

Subscribe to Whydonate: #1 Free Crowdfunding & Fundraising Platform

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×