Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

"Internet of Things" Ulaşım Sektörünü Nasıl Etkileyecek?

Ulaşım sektörü her geçen yıl Daha da büyüyor. Sürücüsüz araçların çıkması, elektrikli arabalar, akıllı cihazlar, sensörler, veri madenciliği, uzay çalışmaları derken hayatımızdaki hemen hemen her şey daha ‘akıllı’ olmaya başladı.

IoT Sayesinde trafik akışı hızlanacak, akıllı otobanlar ile belki de yepyeni trafik kuralları inşa etmek zorunda kalacağız. Sürücüsüz araçların kendi aralarında kullanacağı bir iletişim dili olması ve insanların buna ayak uydurması gerekecek. Parklarda robotların yer göstereceği, insanlara bilet keseceği günlerin çok uzak olmadığını düşünüyorum.

Çoğu araştırmaya göre akıllı araçlar ve otobanları için 2020 yılından itibaren her ülkenin ortalama 80-120 milyar dolar arası yatırım yapması bekleniyor. ( Beyond Traffic: The Blue Paper, Şubat Sayısı 2015)

Peki, bu süreçte Türkiye ne yapmalı?

Akıllı Şehirler ve Yollar İnşa Etmeliyiz

Tamamen yeni bir dünya hayatımıza girecek. Teknoloji sayesinde sahip olduğumuz her şeyi farklı yorumlayabileceğiz. ‘Araç’ kavramı bile gelecekte düşündüğümüz işlevlerin ötesinde konumlandırılabilir. Teknoloji sayesinde belki daha çok bisiklete binecek yada yürüyüş yapacağız.

Akıllı otobanları tasarlarken her adımı ciddiyetle tasarlamalı ve yönetmeliyiz. ARGE harcamalarını bu alana yönlendirebilirsek 5-10 sene içinde enerji konusunda çok ciddi tasarruflar elde edebiliriz.

Bu noktada benim önerim baştan sonra her bir şehir için ‘akıllı şehir haritası’ çıkartmak yönünde olacak. Örneğin İstanbul’u kademeli olarak nasıl daha akıllı hale getirebilirizi tartışmalıyız.

Yolların robotlarla döşendiği, kaza riskinin minimale çekildiği, otobanlardaki akıllı göstergelerle arabaların etkileşimli hale getirilmesi sağlanmalı. Yağmur yağıyorsa şeritlerin rengi, yapısı değişebilir.

Otobanlara eklenecek yenilikçi asfalt modelleri denenebilir. Arabalar üzerinden geçtikçe alt taraftaki sistem çalışarak enerji üretebiliriz.

Yollara döşenecek ağaçların dallarına enerji üretebilecek ‘yaprak paneller’ eklenebilir.

Üniversitelerde sadece bölüm açmakla kalmayıp, sanayicileri bu alanda ARGE yapmaya yönlendirmemiz gerekiyor.

IoT çok farklı seviyelerde hayatımıza girecek. Veri madenciliği sayesinde anlık işlenen veriler bulutta toplanarak her yerden ulaşılabilir hale getirilecek.



This post first appeared on Girişim Haber - Girişimcilerin Haber Kaynağı, please read the originial post: here

Share the post

"Internet of Things" Ulaşım Sektörünü Nasıl Etkileyecek?

×

Subscribe to Girişim Haber - Girişimcilerin Haber Kaynağı

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×