Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

KPSS Nedir ? KPSS Ne Zaman Yapılır?

KPSS Nedir ? KPSS Ne Zaman Yapılır?

KPSS nedir KPSS ne zaman yapılır, KPSS ‘ye kimler başvurabilir, KPSS lisans sınavı ne zaman, KPSS ön lisans sınavı ne zaman, KPSS lise sınavı ne zaman, KPSS ‘de kaç soru çıkıyor, KPSS sınav süresi ne kadar, KPSS kaynak önerisi 2021, 2021 KPSS eğitim bilimleri kaynak önerisi gibi aklınıza takılan tüm soruların yanıtı yazımızda!

KPSS Nedir?

KPSS’nin açılımı, Kamu Personeli Seçme Sınavıdır. ÖSYM tarafından yapılan sınavın amacı, kamu kurum ve kuruluşlarının bazı kadro ve pozisyonlarına personel yerleştirmektir. KPSS ile alım yapılan kadro ve pozisyonlar için A ve B grubu olmak üzere 2 sınav grubu bulunmaktadır.

A Grubu Kadrolar; Başbakanlık, Bakanlıklar, bunların müsteşarlık, başkanlık ve bağımsız genel müdürlük düzeylerindeki pozisyonları, özel yarışma sınavına tabi tutulmak üzere girilen ve belirli bir yetişme programı sonrası yeterlik sınavına tabi tutulan mesleklere ilişkin kadro ve görevler ile il özel idareleri ve belediyelerin teftiş kurullarına alımlarda bu gruptan alım yapılmaktadır. Kaymakamlık, müfettişlik, uzmanlık gibi kadroları kapsar.
Sınava Hukuk, İktisadi ve İdari Bilimler, Fen – Edebiyat, Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi mezunları ve bu bölümlerin 3. ve son sınıf öğrencileri girebilmektedirler. A grubu sınav sonucu 1 yıl geçerlidir.

B Grubu Kadrolar; A grubu kadrolarının dışında kalan mühendis, mimar, tekniker, memur, psikolog, hemşire vb. kadroları kapsayan gruptur. Bu grubun sınavları çift yıllarda iki yılda bir yapılır. Bu grubun sınav sonuçları 2 yıl geçerlidir.

KPSS Ne Zaman Yapılır?

KPSS ne zaman yapılır, sorusunun yanıtını her yıl ÖSYM’nin yayımladığı sınav takvimi ile öğrenebilmekteyiz. 2021 yılı için henüz takvim yayımlanmadı.

KPSS A grubu, Öğretmenlik Alan Bilgisi Sınavı ve Eğitim Bilimleri sınavları her yıl yapılmaktadır.
KPSS B grubu, KPSS Ortaöğretim, KPSS Ön Lisans sınavları ise iki yılda bir yapılmaktadır.

KPSS ’ye Kimler Başvurabilir?

KPSS sınavının türüne göre başvurular değişmektedir. Lise mezunları KPSS Ortaöğretim, 2 yıllık üniversite mezunları KPSS Ön Lisans, 4 yıllık ve üzerinde bir üniversite programından mezun olanlar ise KPSS Lisans sınavına girebilir. Sınava başvuracak adaylar, sınavın geçerlilik süresinde mezun olabilecek ya da mezuniyet belgesini alabilecek durumda olmalılar.

KPSS’ye girecek adaylar hem KPSS Lisans hem de ön lisans düzeyine aynı anda giremezler. Sınavlardan yalnızca birine girilebilmektedir. İki sınav düzeyine de girdikleri takdirde sonuçlarından biri geçersiz sayılmaktadır.

KPSS’de Hangi Dersten Kaç Soru Çıkıyor?

KPSS’nin ilk oturumu olan Genel Yetenek – Genel Kültür testlerine girilmesi zorunludur.

  • Genel Yetenek : Toplam 60 soru sorulmaktadır.
    Türkçe 30 + Matematik 30
  • Genel Kültür : Toplam 60 soru sorulmaktadır.
    Tarih 27 + Coğrafya 18 + Vatandaşlık 9 + Güncel 6
  • Eğitim Bilimleri : 80 soru sorulmaktadır.
  • Alan Bilgisi (CS / Cumartesi Sabah) Testi : Kamu Yönetimi 40 soru, Uluslararası İlişkiler 40 Soru ve Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri 40 soru.
  • Alan Bilgisi (CÖS / Cumartesi Öğleden Sonra) Testi : Hukuk 40 soru, İktisat 40 soru, Maliye 40 soru.
  • Alan Bilgisi (PS / Pazar Sabah) Testi : İşletme 40 soru, Muhasebe 40 soru ve İstatistik 40 soru
  • Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi  / ÖABT : 75 soru sorulmaktadır.

KPSS ’de Süre Ne Kadar?

  • Genel Yetenek ve Genel Kültür (GY GK) genellikle Cumartesi Sabah yapılmaktadır ve 120 soruya 130 dakika verilmektedir.
  • Eğitim Bilimleri için 100 dakika süre verilmektedir.
  • Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi / ÖABT için verilen süre bölümden bölüme değişmektedir. Matematik, Fen Bilimleri, Fizik, Kimya gibi öğretmenlik bölümlerine 150 dakika; diğer öğretmenlik branşlarına ise 120 dakika süre verilmektedir.
  • Alan Bilgisi Testlerinin her biri için 50 dakika verilmektedir. İstatistik testi 60 dakikadır.

KPSS’de Kaç Çeşit Sınav Puanı Vardır?

KPSS’de 124 adet puan çeşidi bulunmaktadır. Sınav 100 üzerinden değerlendirilmektedir.

2021 KPSS Lisans İçin Kitap Önerisi

KPSS Genel Yetenek – Genel Kültür oturumunda Türkçe, Matematik, Tarih Coğrafya, Vatandaşlık ve Güncel Bilgiler derslerinden soru gelmektedir. Çok fazla çalışılacak ders olduğu için uzun zaman almaktadır. Konuların tek seferde çalışılıp, ardından tekrarlarla hatırlanması ve bol bol soru çözülmesi gerekir. Bu nedenle de adayların iyi bir kaynaktan, sağlam adımlarla ilerlemesinde yarar vardır.

2021 KPSS Lisans Genel Yetenek – Genel Kültür oturumuna girecek adaylar için Murat Yayınları Ordinaryüs Soru Bankası Modüler Setini öneriyoruz. Yayının yenilemiş olduğu kitapları incelemek için https://muratyayinlari.com/ sitesini ziyaret edebilirsiniz.

2021 KPSS Eğitim Bilimler İçin Kitap Önerisi

2021 KPSS Eğitim Bilimleri sınavına katılacak adaylar için geçmiş yıllara ait sorular çok önemli. Bu nedenle ÖSYM sınav mantığına ve anlayışına uygun kaynak bulmak, Eğitim Bilimleri testinde başarıyı getirecek en önemli adımdır.

2021 Eğitim Bilimleri sınavı için yenilenen içeriği ile Murat Yayınları Eğitim Bilimleri Konu Anlatımlı Modüler Seti ile Murat Yayınları Eğitim Bilimleri Soru Bankası Modüler Setini incelemenizi öneriyoruz.

Hepinize sağlıklı günler ve başarılar diliyoruz!

Bu yazı KPSS Nedir ? KPSS Ne Zaman Yapılır? ilk olarak şu sitede yayınlanmıştır. Ders Koçu - Bilgi Platformu.Yazının kaynağı bu sitedir.



This post first appeared on , please read the originial post: here

Share the post

KPSS Nedir ? KPSS Ne Zaman Yapılır?

×

Subscribe to

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×