Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Cadılar Bayramı Nedir?

Kökleri Pagan döneme dayanan Cadılar Bayramı her sene 31 Ekim’de kutlanır. Son yıllarda ülkemizde de eğlence amacıyla kutlanmaya başlanmıştır. Cadılar Bayramı, “Halloween” olarak da adlandırılır. Bu sözcük All Hallow’s Eve, Azizler Günü’nün Arifesi kavramının kısaltılmasıyla ortaya çıkmıştır.

Cadılar Bayramı Keltlerin kutladığı Samhain Festivali’nden ortaya çıkmıştır. Keltler yaz sonunda hasat yaparlar, bu dönemde evlilikler gerçekleşir ve ölüleri kutsarlar. Ölülerin ruhlarının geçmişte yaşadıkları evlerini ziyaret ettiğine inanırlar. Bu dönemde bu inançtan dolayı kötü ruhları uzak tutmak için tepelerin üzerinde, evlerdeki ocaklarda büyük ateşler yakılır. İnsanlar, ortalıkta gezindiğine inandığı ölülerin ruhlarına tanınmamak için maskeler takar ve kostümler giyerler. Günümüze kadar süregelen bir kimsenin görünüşünü maskeleyerek değiştirmesi geleneği, yüzyıllar sonra tekrar yorumlanarak bugün giyilen korkunç ve farklı kostümler haline döndü.

Amerika’ya yerleşen ilk kolonilerde Cadılar Bayramı yasaklandı fakat 1800’lü yıllarda, Cadılar Bayramı’ndan öğeler taşıyan bir hasat bayramı kutlanmaya başlandı. 19. yüzyılda başta İrlandalılar olmak üzere Britanya’dan Amerika’ya göçen çok sayıdaki göçmen, Cadılar Bayramı kostümlerini beraberlerinde getirdiler ve Cadılar Bayramı zamanla ABD’deki başlıca çocuk bayramlarından biri haline geldi.

Nasıl Kutlanır?

Cadılar Bayramı, her yıl değişik, korkunç veya eğlenceli kostümler giyilerek ve çeşitli etkinliklerle  kutlanır. Çocuklar, genellikle korkunç kostümler giyerek kapı kapı dolaşıp şekerleme ve harçlık toplarlar. Cadılar Bayramı etkinlikleri arasında maskeli balolar, korku filmi seansları ve perili olduğuna inanılan evlere düzenlenen geziler sayılabilir. Cadılar Bayramı’nın sembolü gülen bir bal kabağı olduğu için kabağın içi boşaltılarak gülen bir surat şeklinde oyulduktan sonra içinde bir mum yakılarak şeytani bir surat oluşturulur.

Bugünde en çok tüketilen şekerleme, elma şekeridir. Çocuklar korkunç ve farklı kıyafetler giyerek kapı kapı gezerler ve ev sahiplerine şaka mı, şeker mi istediklerini sorarlar. Ev sahibi “Şaka!” derse çeşitli şakalar yaparlar. Büyükler çocuklara şekerleme ikram eder ya da harçlık verirler. Bu kapı kapı dolaşma geleneğinin kökeni ise geçmişte Britanya’da yoksulların kapı kapı dolaşarak “ruh keki” toplamasından gelmektedir.



This post first appeared on , please read the originial post: here

Share the post

Cadılar Bayramı Nedir?

×

Subscribe to

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×