Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Pamantul de dinaintea despartirii apelor de ape. Dallol

Viata este atat de prezenta incat cu greu ne putem imagina planeta noastra altfel. Chiar si moartea, asa cum o stim noi, este transformare intr-o altfel de viata.
Un pamant complet anorganic – aceasta este destinatia noastra de astazi, in Dallol.

Dallol este o asezare parasita din nordul Etiopiei, la granita cu Eritreea, aproape de Marea Rosie. Un loc in mijlocul pustietatii Danakil, aflat la o altitudine de 130 metri sub nivelul marii. Fosta exploatatie miniera de potasiu, acum oras parasit.

Este intr-o zona vulcanica dar ceea ce face locul apropiat de pamantul primordial sunt conditiile extreme care au creat un mediu unic, puternic salin si acid, cu intensa activitate geotermala.
Ajuta faptul ca este la confluenta a trei falii tehtonice (zona numita depresiunea Afar) si este la suprafata celei mai subtirii parti a scoartei terestre, la o grosime de aproximativ 100km de mantaua de roca lichida si fierbinte a pamantului.
In general aici se fac cercetari geologice, dar cea mai atractiva trasatura a locului pentru stiinta este alta. Pentru asta a fost investigat cu echipamente similare celor cu care s-a explorat planeta Marte. Obiectivul fiind procesul de transformare a materiei anorganice in microorganisme (bacterii). Stiinta aceasta se cheama astrobiologie, despre care puteti citi mai multe aici sau pe site-ul NASA. Suna sofisticat pentru ca este sofisticat:

Astrobiology is the study of the origin, evolution, distribution, and future of life in the universe: extraterrestrial life and life on Earth. Astrobiology addresses the question of whether life exists beyond Earth, and how humans can detect it if it does.

De ce as merge acolo?

Pentru ca este un loc ce arata nepamantesc. Pentru ca este un tinut unic. Pentru ca este o aventura. Si, impofida reticentei la risc, as trece-o in lista de destinatii, intrucat ofera o experienta complet “altfel”. Plus ca e ca si cum as calatori in timp, in vremurile de dinainte de orice.


Ce este de vazut?
Muntele Dallol, structura din sare, puternic erodata, nu mai veche de 30.000 de ani, cu un perimetru de 1.4 km si o inaltime de 48 metri. Este inconjurat de izvoare termale si, pe alocuri, gheizere.
Muntele Negru. In trecut se exploatau de aici pana la 1000 de tone anual de potasa (conglomerat alcalin de potasiu) precum si “roci de sare” (halite). Activitatea geotermala de aici este fluctuanta de la saptamana la alta.

Lacurile sarate uscate. Peisaj selenar, acid, intins pe cateva sute de metri patrati.
Lacul negru (Black Pool) aflat la poalele Muntelui Negru, un lac supersalin cu o temperatura de 71 grade si cu o aciditate cu un nivel de PH 1 (apa are PH 7). Langa se gasesc Lacul Galben si Lacul Albastru, ambele avand culori diferite ca urmare a compusilor chimici cu care interactioneaza apa geotermala.

A ajunge acolo este o aventura in sine. Incepand de la avion si sfarsind cu transportul pana in Dallol. Vorbim despre Etiopia deci nu despre un city-break pufos obisnuit
Deci in meniu avem:

  • deșert (cu ș nu cu s ). Asadar nisip fara margini
  • temperaturi extreme. Dallol este considerat cel mai fierbinte punct locuit; conform Wikipedia, temperaturile variaza intre 24.6 si 49.7 grade. Se impun straturi groase de crema de protectie solara
  • Robin-Hoods si/sau pirati de uscat, pentru ca legea, mai ales in desert, este mai degraba tocmeala

    Deci ar trebui sa ne inarmam cu:

  • masini de teren (cel putin una pentru toate cele trebuincioase si cel putin una ca sa scoata din nisip pe cea care (sigur) se va impotmoli). Sau, daca vrem o experienta slow motion, camile
  • oameni inarmati. Si arme, in general. Garanti mai siguri ai integritatii noastre decat viul grai si hartoagele
  • corturi. Si daca va ganditi ca e bun cortul folosit in Vama, reconsiderati. Pentru deșert sunt corturi speciale care sa ne ajute sa nu ne coacem ziua, sa nu facem turturi noaptea si sa nu ne trezim ingropati in nisip
  • apa si mancare. In Dallol nisipul si caldura sunt all inclusive. Restul trebuie sa vina la pachet. Deci cel putin apa si mancare neperisabila pentru cel putin 4 zile trebuie luate in considerare
  • ceva amici dispusi atat sa o ia nebuneste pe coclauri la dracu in praznic cat si sa imparta costul (deloc neconsiderabil) al aventurii. Asta daca nu impartiti sangele albastru al Unchiului Sam.

    Cand e de mers?

    Sezonul secetos, si cel mai potrivit pentru explorare, este intre octombrie si iunie. Preturi mai rezonabile am gasit in mai. Voi detalia mai jos ce am gasit pentru anul acesta.

    Cum ajungem?

    Incepem cu avionul. Sunt doua segmente:

  • Bucuresti – Addis Ababa. Preturile, in medie, se invart in jurul valorii de 600 de euro. Insa gasim si preturi mai bune. Spre exemplu, daca plecam in mai anul acesta, ne-ar costa 483 euro pentru o calatorie dus-intors de 10 zile.
  • Addis Abeba – Mekele. 328 euro pentru o calaborie dus-intors de 6 zile. Mekele pentru ca acesta este cel mai mare oras din apropierea desertului Danakil unde se afla “orasul” nostru abandonat. Iar de aici se pot face/confirma aranjamentele pentru calatoria care urmeaza
    Si apoi fie incalecam pe o camila sau pe un Jeep, spre destinatia finala. Cu Jeep-ul drumul dureaza 2 zile pe sens (urmand drumurile vechi) sau chiar cateva ore (urmand noile drumuri construite).

Si inainte sa incalecam pe o șa cu povestea noastra, iata mai bine despre ce am vorbit:

The post Pamantul de Dinaintea Despartirii Apelor de ape. Dallol appeared first on Trivo.ro.



This post first appeared on Trivo.ro, please read the originial post: here

Share the post

Pamantul de dinaintea despartirii apelor de ape. Dallol

×

Subscribe to Trivo.ro

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×