Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Tajikistan?

Cand cercetez destinatii turistice, ma intreb: ce m-or fi invatat profesorii (mei) de geografie?

O lista seaca de tari si capitale, denumiri de munti, ape, regiuni si un inventar de resurse economice si geografice. Acestea Sunt singurele amintiri clare de la orele de geografie.

Lumea pe care o descopar, cu minimum de efort, arata mult mai fascinanta decat la anostele ore de geografie. Este plina de surprize complet neasteptate, in spatele denumirilor chinuitoare se gasesc locuri wow, de oameni si culturi total diferite. Este plina de frumos. Si, extra bonus, nu include extemporale

Sa luam un exemplu: Tajikistan.

Fara sa va uitati pe Google, Wikipedia, YouTube, din ce stiti pana acum, cum va amintiti/imaginati ca este aceasta tara? Cat de mare? Ce fel de relief? Cam cati locuitori ziceti ca are?

Serios, raspundeti-va in gand!

Cat de saraci sunt oamenii de acolo? Si cum credeti ca arata? Daca ar fi sa comparati cu tara noastra, tinuturile Tadjikistan-ului credeti ca sunt mai pitoresti? Cam ce fel de cladiri au? Au parcuri?

Si acum sa comparam raspunsurile cu video-ul:

TAJIKISTAN – DUSHANBE (Time-Lapse/Hyperlapse) from Pavel Tenyakov on Vimeo.

La mine, ce era in memorie/imaginatie nu prea seamana cu ce tocmai am vazut :). Pentru mine Tajikistanul era o tara “in the middle of nowhere”, cu relief de stepa, putin populata de oameni care cresc capre :-). Banuiam ca sunt destul de multe ramasite ale dominatiei rusesti si cam nimic din belsugul tarist. Cu exceptia capitalei, 0 urbanizare,  0 parcuri. Nimic interesant de vizitat. Cu exceptia cazului in care as fi vrut sa vizitez o crescatorie de capre de la mare departare de casa.

Eh, iata ca nu e chiar asa!

Tajikistan, asa cum nu il stiam:

  • Mai tineti minte ca am invatat la istorie despre Persia? Stiti ce tari din zilele noastre au facut parte din ea? Tajikistan este una dintre ele.
  • Muntii ocupa 90% din suprafata tarii iar mai mult de jumatate din Tajikistan se afla la peste 3000 metri altitudine. Cel mai inalt varf avand aproape 7.500 metri.
  • Tot la istorie am invatat despre drumul matasii. Eh, in Tajikistan exista autostrada M41, care este echivalentul din zilele noastre a unei parti din acest traseu. M41 a fost pusa la punct in 1930, starea sa este acum variabila in functie de zone, uneori fiind chiar greu practicabila. Este totusi, cea de-a doua cea mai inalta autostrada din lume.
  • Se cultiva bumbacul. Da, surprinzator!
  • Ca sport se practica Buzkashi = 20 de oameni calare incercand sa bage intr-o poarta o carcasa de capra. Stiam eu ce stiam!
  • Cadourile si suvenirurile principale sunt sosetele crosetate manual si fetele de perna cusute manual, cu motive geometrice
  • Mancarurile traditionale sunt
    • plov (pilaf din orez, morcovi si carne prajite in ulei sau untura de oaie),
    • qurutob (paine stropita cu zeama de branza, servita cu ceapa si alte legume prajite). Se serveste direct cu mana
    • fatir (o paine facuta din unt si untura de oaie)
  • Mai mult de 20% din oameni traiesc cu mai putin de 1,25 dolari pe zi
  • Au zone urbane si da, au si parcuri
  • Si iata si 2 surse de informatie pentru o lectura aprofundata :
    • Site-ul non-guvernamental de promovare a turismului in Tajikistan
    • Ce poti face in Dushanbe – capitala Tajikistanului

Mergem?

Este Tajikistan o destinatie turistica pe care sa o iau in considerare? Si da si nu. Evident – calatoriile ni le planificam dupa timpul si bugetul disponibile. Si, sa recunoastem, mai sunt multe locuri de vazut unde este mult mai usor si rapid de ajuns. Insa daca ar fi o tara vecina, nici n-as sta pe ganduri sa nu ma duc! Cert este ca am avea ce vedea si, se pare ca din review-urile altor calatori, nu peisajele ci oamenii (deosebiti si foarte ospitalieri) ar oferi cea mai grozava experienta.

Daca aveti mai multe zile de concediu lasate la pastrare pentru ultimul trimestru al anului, aveti spirit de aventura si chef de ceva nou, iata si o oferta buna pentru perioada 28 octombrie – 7 noiembrie, 442 euro dus-intors. Sigur veti avea temperaturi mai bune decat la noi :-).

The post Tajikistan? appeared first on Trivo.ro.



This post first appeared on Trivo.ro, please read the originial post: here

Subscribe to Trivo.ro

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×