Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Tipuri de excursii – Cum si cu cine: faza pe autocar

Calitatea experientei unei calatorii/excursii nu este asigurata doar de destinatie. Conteaza, si chiar semnificativ, cum calatoresti, cu cine si in ce stare te afli. Fix despre asta este vorba in continuare.

La viata noastra am experimentat pana acum cateva tipuri de calatorit cu autocarul:

  • excursii “de pasiune”, initiate de oameni, bine impatimiti de ceea ce fac si cu participanti care impartasesc acelasi spirit. Fie ca e vorba de pasiunea pentru a explora muntele sau de a gasi locuri mai neobisnuite, se pare ca atunci cand oamenii sunt uniti de ceva, lucrurile se desfasoara natural si uneori chiar fermecator.
  • excursii “la gramada”. Reteta: aduni un grup heterogen de oameni si ii duci undeva. Pe parcurs vezi ce iese

Si acestea pot fi de mai multe feluri:

  • excursii “de linie”. Aici lucrurile sunt destul de simple – stai impreuna cu grupul doar pe drumurile de dus si intors. Interactiunea inter-umana este limitata si in consecinta si punctele nevralgice
  • excursii “impreuna si la bine si la rau, pana cand ghidul ne va desparti”. Sunt cele in care pentru un numar de zile se viziteaza, cu intreg grupul, un numar de obiective. Aici lucrurile devin mai “colorate” si interactiunea devine mai “vesela”.

Intr-un astfel de context se pot incheaga urmatoarele situatii:

  • “game of thrones” (sau “batalia pe scaune”):
    • varianta #1 – “genunchiul tau vs. spatele meu”. Se intampla fie cand cineva se inghesuie cu picioarele in scaunul celui din fata, si victima incepe sa protesteze fatis, facand taraboi de trezeste si pe vecini, sau tacit, foindu-se si impingand scaunul. Victoria nu pare niciodata transanta si castigatorul niciodata clar
    • varianta #2 – “incalcarea teritoriului”. Se intampla cand scaunul din fata, printr-o abila folosire a functionalitatii ingineresti cu care a fost dotat, invadeaza amenintator teritoriul aerian al vecinului din spate. Contraatacul si deznodamantul se desfasoara similar ca mai sus.
  • “cursa de 100 metri, garduri”. Linia de sosire: toaleta. Gardurile fiind toti ceilalti pasageri amplasati pe scaunele de langa usa autocarului. Cursa poate fi facuta si mai palpitanta de catre sofer si/sau ghid care, neavand habar pe unde se gasesc benzinariile cu toalete, uneori fie tin pasagerii in pozitia de “pe locuri, fiti gata…” muuuult prea mult timp, fie declara ca startul a fost gresit, si deci mai trebuie incercat odata la o alta benzinarie, mai permisiva cu grupuri mari
  • “razboiul chimic”. Se intampla atunci cand cursele de 100 de metri au loc prea rar sau cand un calator a considerat ca cel mai bun aliment inainte de o excursie este fasolea. Sa mai detaliez experienta olfactiva?
  • “tragerea in teapa”. Se intampla cand romanul devine brusc tiranul punctualitatii. N-am parea ca noi, ca natie, am fi prea mari campioni ai “ajunsului la timp”. Si, in conditii normale, nu facem prea mare taraboi pe nerespectarea sfertului academic. In conditii de autocar insa, lucrurile se schimba dramatic. Cum se intarzie putin incep vociferarile. Care se amplifica exponential in volum si intensitate pe minut ce trece. Am intalnit la o intarziere de 5 minute indemnurile:
    • Sa ii lase naibi aici iar noi sa plecam odata!”. “Aici” fiind o tara straina, “in the middle of nowhere” (sau mai pe romaneste, “la dracu’n praznic”)
    • Sunteti niste tute, niste curve, proastelor, etc.” Surprinzator, cand intarziatii erau domni, protestatarii erau mai pasnici…
    • aplauze + “Nesimtitilor! Stam si va asteptam ca prostii!”. Textul “ca prostii” este repetat obsesiv, am observat. O fi cumva expresia unei refulari a unui complex de inferioritate.Evident, nu este in regula sa intarzii. Insa disproportia intre actiune si reactiune mi se pare imensa. Totusi, omul a intarziat 5 minute, nu a otravit fantanile, a parjolit ogoarele si a omorat femeile si copiii. Atat timp cat nici un prejudiciu real nu este cauzat, cred ca putem fi mai toleranti.
  • conu’ Leonida fata cu reactiunea”, in care conu’ Leonida este soferul si reactiunea este tehnologia moderna. Multe sute de kilometri nu ar mai fi fost facute daca soferii ar folosi un GPS. Dar nu o fac. Nu stiu de ce. Asta nu este totusi un lucru rau. Am descoperit locuri minunate prilejuite de fenomenul “s-a gresit drumul”… cu 150 km :). Calatoriile sunt si drumul, nu doar destinatia

  • “planul cincinal in 4 ani si jumatate”. Aici este cazul excursiilor de tipul 5 tari, 7 capitale in 2 zile. Agentii de turism care, incercand sa fie competitive, fac pachete de tip “ardei umplut” in care pun destinatii… ca sa fie. Fara sa inteleaga ca timpul alocat fiecarui obiectiv devine infim, ca oamenii supra-obositi nu se vor mai bucura de experienta si vor fi tracasati. Si ca “pachetul turistic” se transforma in “pachet de nervi”
  • “mancarea-i fudulie”. O extindere a “planului cincinal…” sunt excursiile in care nu se ia in considerare timpul de luare a mesei de pranz. Experienta culinara face parte din bucuria explorarii unui loc nou. A aloca 1.5 ore pentru a vizita un obiectiv (cum ar fi castelul X) si a-ti lua si pranzul nu e realist si va frustra. Less is more.
  • “oul kinder cu surprize”. La o singura agentie am intalnit o strategie care ne-a surprins pozitiv: avem in plan obiectivele A si B. Daaar, avem si o surpriza – obiectivul C. Ne place sa fim tratati bine, ne place sa ni se ofere mai mult decat (credem noi) ca am platit. Ne place sa fim rasfatati. Prin urmare salutam o abordare de acest tip!
  • “you know nothing, jon show!”. Ati intalnit ghizi care nu prea stiau pe unde se duc si ce se gaseste acolo? Noi am intalnit. Ghizi care citesc plictisiti un material plictisitor, ghizi care habar nu au de unde se cumpara biletele la obiective sau cat costa biletele, ghizi care nu stiau unde se gaseste un obiectiv turistic. De ce mai fac meseria asta?! Am intalnit clienti ai agentiilor care se descurcau mai bine si stiau mai multe decat ghizii.

Se intampla astfel ca plecand intr-o excursie de placere sa te intorci acasa cu zenul stricat. Si cum nu vrem asta, in rucsacul colectiv al unei excursii cu autocarul ar trebui sa nu lipseasca:

  • Calatori mai toleranti
  • Ghizi mai bine pregatiti
  • Un GPS (optional)
  • Un plan de excursie judicios si realist
  • Mai mult umor. Cu care voi si incheia:

Ghidul in autocar, catre grupul de turisti:
-Candva pe aceste locuri, talharii ii jefuiau pe calatori…
-Si acum?
-Si acum dupa cum vedeti, s-au construit 3 hoteluri de lux

The post Tipuri de excursii – Cum si cu cine: faza pe autocar appeared first on Trivo.ro.



This post first appeared on Trivo.ro, please read the originial post: here

Share the post

Tipuri de excursii – Cum si cu cine: faza pe autocar

×

Subscribe to Trivo.ro

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×