Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

קהילת בית אל בזכרון יעקב *

קהילת בית אל היא כת נוצרית עם שורשים של כנסייה חופשית – Freie Kirche פרוטסטנטית שהם אוהבי ישראל.  הכת מונה היום כ-800 חברים בארץ ועוד כמאה בחו״ל. הם מתגוררים בעיקר בזכרון יעקב ובבנימינה וחיים חיי שיתוף במסגרת של קיבוץ עירוני.

אמה ברגר – Emma Berger

הקהילה הגיעה לישראל בשנת 1963 בהנהגתה של אחות הרנטגן הגרמניה אמה ברגר מסטוטגרט, גרמניה. סטוטגרט היא בירת המדינה הגדולה ביותר והעיר הגדולה ביותר של Baden-Württemberg.

אמה חלתה במחלה קשה (כנראה חשיפת יתר לקרני רנטגן) ונרפאה. היא ראתה בהחלמתה נס מן השמים ונדרה להקדיש את חייה לעבוד את אלוהים. הדרך שהיא בחרה הייתה על ידי עזרה לניצולי השואה ולסייע לשיבת העם היהודי לארץ ישראל, כמובטח במקורות. גב' ברגר ואחותה אלזה (Elsa) הצליחו לרכז קבוצת מאמינים בשם קהילת בית אלד – והיו לתורם הגדול היותר בגרמיה ל״עלית הנוער״. אמה ברגר האדוקה האמינה באפוקליפסה שתתרחש בעולם, ושישראל דווקא תהיה המקום הבטוח ביותר בו – ולכן צריך לחזק אותה. ברגר עצמה הלכה לעולמה ב-1984.

קיבוץ בית אל

יסוד הקבוצה בזכרון יעקב

תחילה הם רכשו בזכרון יעקב את בית ההבראה של דורה שוורץ. דורה חכרה את ״אחוזת למגה״, שיפצה במהרה את המקום, ובשנת 1935 פתחה את דלתות בית ההבראה שלה. בשנים הראשונות נקרא בית ההבראה "בית מרגוע -חצר כרמל"). אחוזת לנגה, היא "חצר כרמל", היתה אחוזה מפוארת שנבנתה בשנת 1911 על ידי משפחה אמידה מאנגליה. האחוזה היתה נטושה ועמד למכירה כאשר דורה שוורץ רכשה אותה.

האחיות ברגר רכשו כ-שש מאות דונם באזור זיכרון ובנימינה.

המועצה המקומית בזכרון יעקב וחוגים דתיים התנגדו להתישבות הגרמנית בזכרון ושחששו מפעילות מסיונרית. רק לאחר דיון משפטי ממושך אישר בית המשפט העליון את הרכישה. בתחילה היו התנכלויות אך מעז יצא מתוק. כיום מתגוררים בקהילת בית עולים מגרמניה, קנדה, רומניה, הולמד, ואפריקה (גאנה).

אחד מבתי העדה בזכרון יעקב נקרא ״אבו עזר״ על שם הכנסיה של אמה ברגר בגרמניה. אחר נקרא "Bethany". בית נוסף נקרא ״בית ציון״. בשנות השבעים פנסיון דינה נרכש על ידי הקהילה הגרמנית בזכרון יעקב (קיבוץ בית אל) ושמו שונה לבית יששכר. במשך השנים שימש האתר בזכרון יעקב כבית הבראה לניצולי שואה. נרכשה קרקע באזור תעשיה של זכרון ושטח חקלאי בבנימינה.

מינהגי הקבוצה

חברי הקהילה עזבו את הזרמים השונים בנצרות ויצאו מהכנסייה, הם מאמינם בתנ"ך ובברית החדשה כלשונם, ללא פרשנויות. לקהילה אין כנסייה או כומר. חברי הקהילה אינם צופים בטלויזיה ואינם קוראים עתון. אינם מבקרים בתי קפה או מועדונים. הנישואים נקבעים בשידוך בתוך הקהילה. הבנות מתלבשות בצניעות עם חצאיות ארוכות. בנות ונשים אינן מסתפרות כל החייהן. בנים מספרים קצר. התנ"ך והברית החדשה הם מקור השראתם, ושירי המקהלה המופלאה שלהם מבוססים על פסוקים מהתנ"ך.

Maid of the Lord
Emma Berger 1919-1984
Photo added by julia&keld
findagrave.com

הקהילה קוברת את מתיה בזכרון יעקב, בנימינה – גבעת עדה ובמתחם בתי הקברות בחיפה שם קבורה אמה ברגר. קבריהם אחידים ואין עליהם צלב.

חלקת קהילת בית אל בבית הקברות בחיפה
צילום: Shannen doh

סיסמת קיבוץ בית אל

הם חרתו על דגלם את הסיסמה: מי שיברך את מדינת ישראל ותושביה, יבורך הוא בעצמו.

מעמדם של חברי קיבוץ בית אל

תחילה הם קיבלו מעמד של תושב ארעי. רק בשנת 2004 קבלו חברי הקהילה מעמד של תושבי קבע בישראל. חברי הקבוצא אינם יכולים להיות אזרחי ישראל.

שירות צבאי לילדי קיבוץ בית אל שנולדו בארץ

הקהילה אינה פציפיסטית, אך מתעבת אלימות. הצעירים מתנדבים זה שנים למד"א ולמכבי אש באזור זכרון יעקב. ילדי הקהילה (בנים בלבד) בגיל גיוס משרתים בצה"ל בתפקידים טכניים.

הקמת מפעל מערכות סינון אוויר

בשנת 1974 הקהילה הקימה תעשיות בית אל – Beth-el Industries. בשנת 1977 חברי הקהילה החלו לייצר מערכות סינון אוויר נגד לוחמה כימית וביולוגית. נרכשו מערכות CBRN – Chemical, biological, radiological and nuclear air-filtration system על ידי צה״ל. בתחילה הביקוש האזרחי לתוצרתם היה מצומצם אולם לאחר מלחמת המפרץ (מ-2 באוגוסט 1990 ועד 28 בפברואר 1991) עלה הביקוש למוצרים.

הקמת ״קיבוץ בית אל״

התאגדו חברי הקהילה לקיבוץ עירוני, כאשר כל אחד תורם כפי יכולתו ומקבל לפי צרכיו. כאשר נשאלו אם הם קולטים ערבים ל״קיבוץ״ הם השיבו: ״אנו מברכים את עם ישראל״. הקהילה מחזיקה:

  • בית הורים לזקני הקהילה הממוקם בבנין הראשי של פנסיון דורה שוורץ לשעבר
  • חדר אוכל משותף בו הם אוכלים בצהרים
  • משק חי לתוצרת העצמית
  • אולם תפילה.

בית-אל פועלת כאגודה שיתופית. רובם מתגוררים בזכרון יעקב ובבנימינה. חבריה מנהלים אורח חיים המזכיר קיבוץ, ואף קוראים לעצמם "קיבוץ בית-אל". החברים עובדים במפעלי הקבוצה, ונהנים מארוחת צהריים בחדר אוכל משותף ומאספקת מזון שוטפת לארוחות האחרות. תמורת עבודתם הם מקבלים מעין דמי כיס.

חינוך הילדים

ילדי הקהילה לומדים בבית ספר של הקהילה בגרמנית בכיתה א-ג, אם תגבור עברית בכיתות ד-י״ב. בכיתה ט' עובדים במפעלי התעשייה ומקבלים הכשרה מקצועית – טכנולוגית, במקביל ללימודים בבית הספר. שנות "ההשתלמות" מבטיחות אמנם הכשרת מכונאים בדרגה גבוהה, אבל מחסלות את האפשרות לייצר מהנדסים ואקדמאים. בית הספר פועל לפי מערכת לימודים גרמני ונמצא בפיקוח משרד החינוך הישראלי. הוא מכין את תלמידיו חלקית לתעודת בגרות. ילדי הקהילה אינם לומדים חינוך גבוה באוניברסיטה או בטכניון.

ייסוד חברת תעשיות בית אל זכרון יעקב בע"מ – Bethel Industries

בשנת 1999 הוקמה חברת תעשיות בית אל זכרון יעקב בע"מ בבעלות קיבוץ בית אל. כיום חברת תעשיות בית אל זכרון יעקב בע"מ מייצאת את מוצריה לכ-70 מדינות. הסמליל של תעשיות בית אל הוא תיבת נח ומעליה הקשת, המזכירים את סיפור נח שבנה תיבה להגן על יושביה. גם מערכות הסינון אוויר נועדו למגן את האוכלוסייה. מאז נוסדו תעשיות בית אל – Beth-el Industries בשנת 1974, הוקמו מספר חברות בת, בתחומי אוורור וסינון אוויר, ייצור והקמת קווי ייצור, מילוי ואריזה, הזרקת פלסטיק ותבניות, ותעשיות מזון. אחד מעקרונותיהם וא לא לקחת עבודה מישראלים. לכן היעד הוא בעיקר לייצא, משיקולי ציונות. כל הרווחים שלנו מושקעים בפרויקטים חדשים בישראל, במטרה להקים עוד מפעלים.

  • תעשיות בית אל
  • תיבת נח
  • בית אל מכונות
  • Filt Air
  • סטראונייזר
  • IsoArk
  • רשת חינוך
  • בית אל טקסטיל
  • בית אל מזון – Aunt Berta's

השקעות בפריפריה

לקהילה מפעלים בזכרון יעקב, אזור התעשייה שח"ק, אזור תעשייה בני יהודה ברמת הגולן, מושב מגן שאול (ליד הר גלבוע), קציר ואזור התעשייה ספיר בערבה.

לקהילה מפעלים המתמתחים בעיבוד שבבי, הזרקת פלסטיק, קווי ייצור ומזון.

חנות המפעל (כשרה)

חנות מפעל בזכרון כשרה לגמרי.  בה תוכלו למצוא: לחמים ודברי מאפה, דבש, ריבות, מוצרי שוקולד ומגוון שמיכות וכריות פוך.

חנות המפעל – כרמל מוצרים טבעיים בע"מ
פתוחה בימים א-ה בין השעות 08:00-18:00
וביום שישי בין השעות 08:00-14:00
כתובת – דרך אבשלום 1, זכרון יעקב
טלפון – 04-6299986

סיור בקהילת בית אל

ביקור אצל קהילת בית אל הוא חובה לכל מטייל בארץ. נציג הקהילה מארח את הקבוצה באולם נרחב. האורחים מוזמנים לקפה ומאפה כשרים עם אפשרות לשבת בשולחנות ״בית קפה״. מצגת מקסימה מוקרנת על הקיר. נציג הקהילה מרצה על תולדות העדה וחייהם היום. בכל ביקור משתתפים חברי המקהלה ושרים שלשה קטעים מספר תהילים. אורך הביקור 3-2 שעות. בסיום הביקור האורחים מוזמנים להיכנס לחנות המפעל.

כתובת: מפעלי תעשיות בית אל ממוקמים ברחוב אבשלום 1 (מול היקב) בעלייה לכוון ,גן הנדיב וזכרון יעקב.
פרטים ליצירת קשר לצורך תיאום סיור של קבוצות בלבד:
  • מרים פרגר
  • טל׳: 04-6299950 או 052-9405336
  • פקס: 04-6299922
מקהלת חברי מפעל קהילת בית אל שרה מזמורי תהילים בפני מבקרים ישראלים
צילום:Dr. Avishai Teicher

The post קהילת בית אל בזכרון יעקב * appeared first on הושבילים.



This post first appeared on Website Is Under Construction, please read the originial post: here

Share the post

קהילת בית אל בזכרון יעקב *

×

Subscribe to Website Is Under Construction

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×