Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Ford Otosan A.Åž. Ãœretim Staj Defteri

Yazar: zeyozk
Konu: Ford Otosan A.Ş. Üretim Staj Defteri
Tarih: 4/9/2016, 11:31 (GMT 3)

Ticari Unvan: Ford Otomotiv Sanayi A.Ş.
Adres: Denizevler Mah. Ali Uçar Cad. No:53 Gölcük/Kocaeli
Tel: +902623156960 Mail: [email protected]
Ford Otosan A.Ş 1959 kuruldu ve ilk Ford Otosan fabrikasının temelleri atıldı. Tarihçesi:
 1928 – Vehbi Koç’un Ford bayiliğini alması
 1959 – Otosan’ın kuruluşu (Türkiye’nin ilk otomotiv üretim şirketi)
 1960 – İstanbul fabrikasının üretime başlaması
 1966 – Türkiye’de ilk binek araç (Anadol) üretimi
 1967 – Transit Minibüs üretimi
 1973 – İlk spor otomobili Anadol STC-16’nın üretilmesi
 1975 – Transit Van’ın ürün serisine eklenmesi
 1977 – Ford’la lisans anlaşması
 1979 – Eskişehir İnönü Fabrikasının temellerinin atılması
 1982 – İnönü Kamyon ve Motor Fabrikası
 1983 – Ford’un %11 hisse ile Otosan’a ortak olması
 1985 – Ford Taunus üretiminin İstanbul Fabrikası’nda başlaması
 1986 – İnönü Motor Fabrikası’nın resmi olarak açılması
 1987 – Ford’un hissesini %30’a çıkarması
 1992 – Ford Transit’in üretimine başlanması
 1993 – Ford Escort üretimi
 1997 – Ford ve Koç grubunun hisse eşitlemesi (%41)
 2001 – Kocaeli Fabrikasında Transit üretimi
 2002 – Transit Connect – Yeni Cargo kamyon üretimi
 2004 – Belçika’daki Transit üretiminin Kocaeli’ne aktarılması
 2006 – Yeni Transit üretimi
 2007 – Gebze Teknoloji Merkezi açılışı
 2009 – Kuzey Amerika’ya Transit Connect İhracatı
 2010 – Ford Otosan’ın kuruluşunun 50’nci Yıl Dönümü
 2011 – Üst üste 10 yıl Türkiye’nin en çok tercih edilen otomotiv markası olması
 2014 – Turneo Courier ve Transit Courier’ın Yeniköy fabrikasında üretime başlaması
Ford Otosan otomotiv sektörü içinde yer almaktadır. Şu anda Otosan bünyesinde İnönü, Kocaeli Gölcük, Sancaktepe, Kocaeli Yeniköy fabrikaları ve Sancaktepe Ar-Ge Merkezi bulunmaktadır.

1998 yılında Ford Otosan Kocaeli Gölcük Fabrikası’nın temeli atıldı ve Ford Otosan Yedek Parça Dağıtım Merkezi hizmete başladı.
2001 yılında ekonomik krize rağmen Gölcük Fabrikasının açılışı yapıldı. İlk üretim yeni Transit ile başladı ancak 2002 yılında Amerika’da deneyim kazanan Ford mühendislerinin çalışmalarıyla fabrikanın asıl ürünü olan Transit Connect seri üretimine başladı.
Dünya’da sadece Kocaeli Gölcük Fabrikasında üretilen Transit Connect, 2003 yılında “Yılın Ticari Aracı” ödülünü aldı.
2001 yılında 340.000m2’lik kapalı, 1.600.000m2’lik toplam alana kurulu, içinde Takım-Kalıp, Pres, Kaynak, Montaj ve Boyahane bölümleri olan Gölcük Fabrikası’nın 290.000 adet üretim kapasitesi vardır. Ürettiği araçların çoğunu temin eden ihraç eden Ford Otosan’ın Gölcük ve Yeniköy Fabrikası’nda ortak bir liman bulunmaktadır. Fabrikanın yan sanayiye yakınlığı da fabrikaya lojistik üstünlük sağlamaktadır. Tüm bu faktörler nedeniyle Ford Otosan Kocaeli Gölcük Fabrikası 2002-2012 yılları arasında ödüllendirilmiştir. Ardından örnek fabrika olduğu gerekçesiyle yarışmaya katılmamıştır.


Koç Holding:
1926 yılında Vehbi Koç tarafından kurulan holding. Hala Türkiye'nin en büyük özel kuruluşlarından biridir. Koç Holding'in geçmişi kurucusu Vehbi Koç'un 1920'lerde Ankara'da ticarete atılmasına kadar uzanır. Zamanla iş alanlarını genişleterek 19500'lerde sanayi alanında çeşitli şirketler oluşturan Koç, gıda sektörünün ardından elektrikli ev aletleri ve otomotiv sektörlerine yöneldi. 1963'te şirket sayısı 25'e ulaşan topluluk yeni bir örgütlenmeye giderek holding statüsünü aldı. Vehbi Koç, 1984'te yönetim kurulu başkanlığını oğlu Rahmi Koç'a, Rahmi Koç da aynı görevi 2003 yılında oğlu Mustafa Koç'a bırakmıştır. 2016 yılında Mustafa Koç’un vefatından sonra yönetim kurulu başkanlığını Ömer Mehmet Koç almıştır. 2009 yılında, Fortune dergisinin dünyanın en büyük 500 sanayi firması (Fortune Global 500) listesinde 381. sıradadır. İSO'nun 2006 yılında açıkladığı Türkiye'nin en büyük 500 şirketi listesinde, Koç Topluluğuna bağlı 5 şirket ilk 10'a girmeyi başarmıştır.

Şirketin organizasyonu ve faaliyet konusu

Türkiye’de kurulmuş olan ve faaliyet gösteren Ford Otomotiv Sanayi A.Ş.’nin (“Şirket”) faaliyet konusu özellikle ticari sınıf araçlar olmak üzere motorlu araçların imalatı, montajı ve satışı, binek araçların ithalatı, satışı ve bu araçların yedek parçalarının üretimi, ithalatı ve satışıdır. Şirket, 1959 yılında kurulmuş olup halihazırda Ford Motor Company ve Koç Grubu şirketleri ortaklığı olarak faaliyetine devam etmektedir. Halka açık olan Şirket’in hisselerinin %17,89’u Borsa İstanbul’da (BIST) işlem görmektedir. Şirket’in ticari sicile kayıtlı adresi Akpınar Mahallesi, Hasan Basri Cad. No: 2 Sancaktepe, İstanbul’dur.

Rapor :

Şirket’in Kocaeli yerleşkesinde Transit ve Transit Custom model araçları ürettiği Gölcük Fabrikası ve Transit Courier model aracı ürettiği Yeniköy Fabrikası, Eskişehir İnönü yerleşkesinde ise Cargo Kamyon Fabrikası ile kamyon ve Transit araçlarına üretim yapan Motor ve Aktarma Organları Fabrikası bulunmaktadır.
Şirket’in ayrıca İstanbul Sancaktepe’de, satış pazarlama birimlerinin de bulunduğu yedek parça dağıtım merkezi ve Ar-Ge Merkezi bulunmaktadır.
Şirket’in kategorileri itibarıyla dönem sonu ve ortalama çalışan sayıları, üretim kapasitesi, sermaye ve gelir kar tablosu aşağıda verilmiştir:

ÇALIŞANLARIN DAĞILIMI:
Mavi Yaka Beyaz Yaka
Teknik Lise ve Meslek Lisesi %54 Lisans %71
Meslek Yüksek Okulu %17 Yüksek Lisans %22
Lise %17 Doktora %1
İlköğretim %10 Diğer %6
Üniversite %2

PRES ATÖLYESİ:
Bir pres atölyesinin ana hammaddesi sacdır. Ford Otosan Pres Alan Müdürlüğü’nde kullanılan saclar hem yurtiçi(Borçelik, Ereğli vs.) firmalarından hem de yurtdışı firmalardan(Arcelar) tedarik edilmektedir. Tedarikçi firmalardan gelen saclar paketlenmiş rulo halinde önce İzmit Derince Limanına gelmekte, burada depolanmaktadır. İhtiyaç doğdukça buradan çekilip pres alan müdürlüğüne getirilmektedir. Buraya gelen rulolar açınım hattının önündeki bölgede stoklanmaktadır. İmalat programına uygun olarak imalatı gelen rulo açınım hattına alınmakta, burada istenilen ölçülerde ve şekillerde sac plakalar halinde bir palet üstüne kesilmektedir. Sac yüklü paletler kendi stok sahalarına alınarak imalat sırası gelene kadar bu bölgelerde bekletilmektedir. İmalat sırası gelen sac yüklü paletler forklift ile taşınarak hatlardaki destacker ünitelerine yüklenmektedir. Bazen sacların fazla attırılması gerekmektedir. Bunun içinde turn-over denilen makine kullanılmaktadır. Pres hattı basitçe destacker ünitesi, presler, otomasyon sistemleri, hat sonu konveyöründen oluşur. Burada bulunan 40. hat, 50. hat, 70. hat 5 pres ve 60. hat 4 presten oluşmaktadır. Tüm otomatik hatlardaki presler “Schüler” marka preslerdir. Hattın en başındaki prese çekme presi denilmektedir. Parça formunun büyük bir oranda şekillendirilmesi bu preste olmaktadır. Bu nedenden dolayı bu preslerin kapasitesi hat içindeki diğer preslere göre çok daha fazladır. 40. 50. Ve 60. hatlardaki çekme presleri 2000 tonluk bir basma kapasitesine sahiptir. Hat içindeki diğer preslerin görevleri ise daha çok parçada delik delme, kesme, ütüleme gibi işlemlerdir. 40. 50. Ve 60. hatlardaki çekme harici tüm preslerin kapasitesi ise 1000 tondur. Bir presi oluşturan temel elementler taç, koç, alt tabla, çekme presi için alt yastıktır. Tüm preslerde aynı koç, taç ve alt tabla kullanılır.
KAYNAK HATTI
Pres hattından çıkan parçalar, kaynak hattında punta kaynağı ile birleştirilir. Burada kaynak fikstürler kullanılarak kaynak yapılan her bir parçanın standardizasyonu sağlanır. Kaynak hattından çıkan üründe hata var mı yok mu kontrol etmek için yuva mastarları kullanılır. Punta kaynağı ile taban kompleksi birleştirilir. Arka taban sacı ve ön taban sacı birleştirilir.

GÖVDE ÇAKMA (Framing)
Framing kısmına gelindiğinde taban kompleksi ile yan paneller burada birleştirilir ve sealer adı verilen bir malzeme kullanılır. Sealer hem yapıştırıcı görevi hem de sızdırmazlık sağlar. Operatörler tarafından geometrik puntalar (gövdeyi oynamaması için sabitleyen puntalar) atılır. Tavan kısmı da takılarak robotlar tarafından puntalanır.
Kapılar, bagaj kapağı, motor kaputu gibi kapatıcı parçaların da gövdeye montajı yapılır. Bu parçalardan clinch kalıplarına girecek olanlarda, dış panelle iç panel arasında sealer sıkılarak clinch presinde birleştirilir. Montajı biten gövdeler bu şekilde boyahaneye yollanır.

BOYAHANE
Boyahaneye gelen gövdeler asit havuzlarından geçirilir. Yağından, pisliğinden, kirinden ayrışır. Tüm gövde elektrod adı verilen bir sıvıya daldırılıp çıkarılır. Elektrodun en önemli özelliği sacı korozyona dayanıklı hale getirmesidir. Boyahanede önce astar boya sonra ilk kat için özel kıyafetler ve koruyucular kullanılması gerekmektedir.

MONTAJ HATTI:
Gövdeler boyahaneden havai hatlarla montaja nakledilir. Montaj kısmından aracın iç trim, dış trim denilen tüm parçaları, elektrik sistemlerinin montajı yapılır. Bu işlem sırasında gövdenin üzerine bazı koruyucu parçalar manyetik olarak yapıştırılır. Bu işlemin amacı, montaj operasyonu boyunca boyanmış olan aracı çizilmekten korumaktır. Montajdan çıkan her araca ilgili tüm testler yapılır. Su testi ve elektrik testi gibi testler yapılan araç bozuk yol testine çıkar. Bu testin amacı, metalin esnemesinden dolayı araçta ses problemi olup olmadığını kontrol etmektir.
Tezgahta kullanılan kesici takımlar şunlardır;
• Matkap: Parçaya delik delinmesini sağlayan kesici takımdır.
• Düz Kanal Kalemi: İşlenecek parçaya gerçek çapından daha küçük çapta delik açar.
• Kesme Kalemi: İşlenmiş parçayı merkez çapına inerek işlenmiş yüzeyden ayırır.
• Yüzey Tornalama Kalemi: Dış yüzeyi açılı ve düz olarak tornalar.
• Delik İşleme Kalemi: Ortası delinerek işlenecek olan parça önce matkapla delinir, daha sonra son işlem olarak delik işleme kalemiyle işlenir.
• Alın Tornalama Kalemi: Parçanın başlangıç noktasından başlayıp merkez noktasına kadar talaş kaldırmayı sağlar.
• Diş Çekme Kalemi: Metrik ve withword diş çekmekte kullanılır.
• Punta Matkabı: Matkaba yol gösterici olarak iş yapar.
• Radüs Kalemi: Radüsün birleşme noktalarının daha belirgin çıkarılmasını sağlar.

CNC torna tezgahında işlem yapılırken şu sıralama takip edilir:
 Ayna ayakları iş parçasının çapına göre ayarlanır.
 İş parçasında yapılacak işlemlere göre uygun kesici takımlar seçilir ve taret üzerine bağlanır.
 Kesici takımların tezgah tarafından ölçülmesi sağlanır.
 İş parçasının programı hazırlanır.
 Taret üzerinden herhangi bir takım iş parçası üzerine dokundurularak referans noktası belirlenir.
 En sonunda simülasyonu yapılarak işleme geçirilir.
Tezgahın özelliklerinden bir diğeri ise; tezgah otomatik programda çalışırken gezici puntayı M31(ileri) ve M32(geri) kodlarıyla iş parçasına yaklaştırılabilir olmasıdır.

CNC(COMPUTER NUMERİCAL CONTROL) TEZGÂHLARIN AVANTAJLARI
 Konvansiyonel tezgahlarda kullanılan bazı bağlama, kalıp, mastar vb. elemanlarla kıyaslandığında tezgahın ayarlama zamanı çok kısadır.
 Ayarlama, ölçü kontrolü, manüel hareket vb. nedenlerle oluşan zaman kayıpları ortadan kalkmıştır.
 İnsan faktörünün imalatta fazla etkili olmamasından dolayı seri ve hassas üretim mümkündür.
 Kalifiye insan ihtiyacı duyulmaz.
 Tezgah operasyonları yüksek bir hassasiyete sahiptir.
 Tezgahın çalışma temposu her zaman yüksek ve aynıdır.
 Her türlü sarfiyat asgariye indirilmiştir.
 İmalatta operatörden kaynaklanan her türlü hatalar ortadan kaldırılmıştır.
 Kalıp, mastar, şablon vb. pahalı elemanlardan faydalanılmadığı için sistem daha ucuzdur.
 Depolamada daha az yere gerek vardır.
 Parça imalatına geçiş suratlıdır.
FREZELEME
Frezeleme, kesme hareketi takımın kendi ekseni etrafında dönmesi ve parçanın ilerleme hareketi yapması ile gerçekleşen bir işlemdir. Freze adını taşıyan ve çevresinde diş denilen birçok kesme ağzı bulunan takım, esas çok ağızlı takımdır. Bundan dolayı frezeleme, prodüktivitesi oldukça yüksek olan bir işlemdir. Frezeleme ile düz, eğik, kademeli yüzeyler işlenebilir. Çeşitli kanallar ( düz profiller), çeşitli profiller(vida, dişli çark) açılabilir.
Frezeleme talaş kaldırma işlemleri 2 şekilde olabilir:
1. Çevresel Frezeleme: Freze çevresindeki kesici dişler talaş kaldırır ve meydana gelen yüzey, çakının dönme yüzeyine paraleldir.
Bu yöntemle düzlemsel ve profili yüzeyler elde edilir.
2. Alın Frezeleme: Freze çakısının alnındaki ve çevresindeki kesici dişlerin ortak etkisiyle elde edilen yüzey, çakının dönme eksenine dikeydir. Özellikle kesme işleminin büyük bir kısmı çevredeki dişler tarafından yapılır.

KALİTE KONTROL VE KALİTE YÖNETİMİ
Ford OTOSAN çok köklü bir işletme olduğundan üretimin ve yönetimin her aşamasında İSG ve çevre politikalarına önem verdikleri gibi kalite kontrol ve standartlarını yükseltmeye de özen göstermektedirler.
Stajımı yaptığım Gölcük fabrikasında üretim hatlarını inceleme fırsatım oldu. İlk olarak hatların her birinde üretim aşamalarını gerçekleştiren gruplar, her grubun başında da bir ekip lideri bulunmakta ve güzel bir ekip çalışması gerçekleştirmekteler. Ekip liderleri hat iyileştirme olanaklarını düzenli olarak defterlere kaydetmekte, defterler belirli zamanlarda Endüstri Mühendisleri tarafından kontrol edilmekte ve olumlu bulunursa onaylanmaktadır. Ekipleri bu iyileştirmeye yöneltmek için çeşitli teşvik yöntemleri kullanılmaktadır.
Hatların belirli yerlerinde üretim aşamalarından bağımsız kalite kontrol grupları bulunmaktadır. Her gün her araba için kontrol aralıksız olarak devam etmektedir. Araçlarda bir eksik olması durumunda yerinde müdahale edilebilir bir sorun ise eksikler tamamlanmakta, yerinde müdahale edilemeyecek, hattın durmasına sebep olacak araçlar ise hattı tamamladıktan sonra eksiği tamamlanmak üzere finalde beklemektedir.
Hat içi kontroller dışında montaj hattından çıkan araçlar tekrar kontrol sürecine girmektedir. Bu aşamada kontrol edilecek olan hatalar müşterinin fark edebileceği türden hatalardır.
Bunlar dışında fabrikada kalite güvence müdürü bulunmaktadır. Kalite güvence müdürünün görevi şunlardır;
1. Fabrikada ISO 9001 ve ISO 14000 faaliyetlerinin koordinasyonunu sağlamak üzere Toplam Kalite Koordinatörünün rehberliği altında yerel yönetim sorumlusu görevini yürütmek.
2. ISO 9001 ve ISO 14000 isteklerini karşılayacak şekilde Fabrika kalite sistemini geliştirmek.
3. Kalite El Kitabında tarif edilen Kalite ve Çevre Yönetim Sistemlerini hazırlamak, uygulamak ve yürütmek.
4. Satın alınan malzeme ve parçalarla ilgili kalite problemlerini iç ve dış satın alma bölümleri ile görüşerek çözdürmek ve gerekli şirket içi koordinasyonu sağlamak.
5. Fabrika içi sistem oditlerini koordine etmek ve raporlamak.
6. Kalite ve çevre ile ilgili ölçme, test ve doğrulama ve kayıt işlemlerini yürütmek.
7. İlgili odit prosedürlerine göre bitmiş ürünlerin (araç, motor, şanzıman ve diğer ürünler) ve çevre konularının, Çevre Mühendisleri ve Çevre Komitesi yardımıyla kontrolü, izlenmesi ve raporlanmasını sağlamak.
8. Kalibrasyon prosedürünü ve sistemini güncel tutmak ve etkin şekilde yönetmek.
9. Fabrika içinde proses yetenek çalışmalarını ve geliştirmelerini izlemek.
10. Organizasyonel bağımsızlık içerisinde, kalite problemlerini teşhis etmek, çözümler önermek, çözmek ve/veya doğrulamak ve gerektiğinde her seviyedeki yöneticilere ulaşmak.
11. Planlanan makul sürede çözülmeyen problemleri ve kalitesizlikleri ve çevre meselelerini şirket yönetimine raporlamak.
12. İç ve dış müşteri istekleri ve makul ihtiyaçları karşılamak üzere ürün ve proses geliştirmelerini koordine etmek.
13. Fabrika sistemlerinin hükümet kanun ve kurallarına uygunluğunu sağlamak
14. Üretimin kanuni isteklere uygunluğunu izlemek ve rapor etmek
15. Fabrika Müdürü tarafından görevlendirildiğinde, iç ve dış kalite ve Çevre toplantılarına fabrika temsilcisi olarak, fabrika müdürü namına katılmak.
ARIZALARA KARŞI ALINAN ÖNLEMLER
Fabrika içerisinde her bölümde (Montaj, pres, takım kalıp, kaynak, boyahane), hatların bulunduğu alanda Bakım Onarım Ofisleri bulunmaktadır. Arıza durumunda ABOF formları doldurulur ve bu ofislerde incelenir. Formlar arızalar giderildikten sonrada doldurulmaya devam edilir ve böylece hangi arızaya nasıl bir müdahale yapıldığı belgelenmiş olur. İleride aynı hataların tekrar oluşması durumunda bu belgelerden faydalanılır. Formlar incelenirken öncelikle sorunun kaynağı araştırılır ve buna göre bir iyileştirme veya onarım yoluna gidilir.
Ekipmanları günlük, haftalık ve aylık bakımları yapılmaktadır. Bakım sürelerinde de sürekli iyileştirme söz konusudur. Örneğin; her hafta bakımı yapılan bir ekipman 6 aydır arızalanmıyorsa haftalık bakımı aylık bakıma çıkarılır. Böylece hem zamandan hem bakım elemanlarından kazanç sağlanmış olur.
Bakım Onarım bölümünün görevleri şunlardır;
1. Ekipmanların daha uzun ömürlü olması için periyodik olarak ( gün, hafta, ay) bakım yapmak ve raporlamak
2. Özel parça veya ekipmanların bakım ve onarımı için tedarikçi firmadan destek istemek
3. Eğitim seminerleri planlamak
4. Makine ve ekipmanların ömür çalışmalarını yapmak, yenilenme veya hurdaya çıkmasına onaylamak
5. Periyodik bakımlar için iş planı yapmak
6. Makine ve ekipmanların yerleşim planlarıyla ilgili tasarım çalışmalarına katılmak
7. Sahadaki endüstriyel bilgisayarların kullanıcı yetkilendirmesini yapmak; bilgisayar ve programların korunmasını ve güncellenmesini sağlamak
8. İş güvenliği talimatlarının üretim alanında uygulandığını kontrol etmek

TEKNİK ÇİZİMLER
Fabrikada teknik çizimler makineler için İmalat Mühendisleri ve Makine Mühendisleri tarafından yapılır ve onaylanır. Program olarak genellikle Solidworks kullanılmaktadır.
Bunun dışında makinelerden kaynaklı problemlerde bakım onarım ekipleri taşeron firmalarla görüşmektedir. Birçok çizim yan sanayi firmaları aracılığıyla yapılmaktadır. Gereken makine veya parçanın ölçüleri, ne için kullanılacağı ve nasıl istendiği firmalara belirtilir. Firmalar bu isteklere göre teknik resimlerini çizerler ve anlaşılmaya varıldığı takdirde sipariş alınmış olur.
MALZEME TAŞIMA SİSTEMLERİ

Hücresel üretime dönük yerleşim tipiyle, parçaların tezgahlar arasındaki taşıma mesafeleri kısalmaktadır. Böylece taşıma maliyetleri azalacağından, bu maliyetleri daha çok parçaya yaymak için büyük partiler oluşturulmasına da gerek kalmamaktadır. Buna bağlı olarak, akış süreleri kısalmakta, süreç içi stoklar azalmakta ve bunları elde tutma maliyetleri ile birlikte yerden de tasarruf sağlanmaktadır. Akış süreleri kısa olacağından teslimat daha erken yapılabilmektedir. Hücresel üretime dönük yerleşim tipi ile, ‘Tam Zamanında Üretim’ gibi yeni üretim teknolojilerine geçiş de kolaylaşmaktadır. Bunun yanı sıra FORD OTOSAN’da parça çeşidi çok ve bu yüzden hücre (hat) sayısı da fazla olduğu için hücre içi ve hücreler arası yük dengeleme problemleri söz konusu olmaktadır.

Takım-kalıp, pres ve kaynak alanlarında tavandan raylı bir sistemle ilerleyen vinçler bulunmaktadır. Bu vinçler ağır malzemeleri çok rahatlıkla istenilen yere taşımaktadır.

Bu hatlarda uygulanılan yerleşim tipi ise akışa göre yerleşimdir. Ham veya yarı işlenmiş şekilde hatta gelen parça, operasyon sıralarına göre sıralanmış tezgahlardan geçerek hattan çıkmaktadır. Parça bir tezgahtan çıkıp, diğerine geçeceğinden daha az malzeme aktarımı dolayısıyla daha düşük toplam malzeme aktarma masrafı sağlanmaktadır. Tezgah yanlarında oluşacak süreç içi stokları azaltmak için bu yerleşim tipi idealdir. Bu tür yerleşim ile daha kısa akış süresi sağlanabilir. FORD OTOSAN’da uygulanan kalite politikası gereği, üretim esnasında, operatörün işlediği parçayı belli frekanslarda (5 veya 10 parçada bir) ölçme zorunluluğu bulunmaktadır. Özellikle iki tezgahı bir operatörün çalıştırdığı durumlarda, bir parçanın ölçme süresi diğer tezgahın boş beklemesine neden olmaktadır. Bu tür yerleşim için sade üretim planlama ve kontrol sistemleri yeterli olabilir.
Stajımı yaptığım işletmede birimlerde çalışan Endüstri Mühendislerinin iş tanımları aynı olmakla beraber şunlardır;
1. Üretim hattında gözlem yaparak veri toplamak
2. Üretim hattındaki tüm istasyonların zaman ve metod etüdü faaliyetlerini yürütmek. Standart zamanları oluşturmak ve bunların güncel tutulmasını sağlamak. Çalışma gruplarının zamanlama sayfalarını kontrol etmek ve hat hızına uygun şekilde hat dengeleme panolarının yapıldığını denetlemek
3. Prosesleri inceleyerek daha verimli nasıl yapılması konusunda metod etüdü çalışması yapmak
4. Planlamadan gelen üretim rakamlarına göre atölyenin iş gücü ihtiyacını hesaplamak. Yıllık plana göre gelecek günlerin hat çalışma plan hazırlıklarını yapmak
5. Araç üretim programına göre istasyonlarda işgücü planını günlük olarak belirlemek
6. Çalışma alanında ergonomi çalışmaları yapmak
7. Kalite konusunda iyileştirme çalışmalarında bulunmak. Diğer departmanlarla koordinasyonu sağlamak
8. ISO 9000 ve FUS organizasyon yapısı içinde verilen görevleri yerine getirmek
9. Alan hedeflerine göre çalışmalar yapmak
10. Sorumlu olduğu alanda ISO14001 çevre ve ISO50001 enerji yönetim sistemlerinin prosedürler ve talimatlar dahil, uygulanmasını ve standartlara uygunluğunu sağlamak
11. İmalat alanı içinde risk analizi ekiplerine katılmak, güvenlik yürüyüşleri yapmak, tespit ettiği güvensiz durum ve davranışlar için önleyici tedbirleri belirlemek ve takip etmek
12. İş güvenliği ile ilgili talimatların imalat alanında çalışanlar tarafından uygulandığını kontrol etmek
Bunun dışında olması gereken bilgi ve deneyimler;
1. Endüstri Mühendisliği eğitimi
2. İngilizce lisans bilgisi
3. Bilgisayar kullanım bilgisi
4. ISO9000 bilgisi
5. En az 1 yıl iş deneyimi
ŞİRKET ÜST YÖNETİMİN GÖREV VE SORUMLULUKLARI
1. GENEL MÜDÜR

• Şirketin faaliyetlerinde karlılığı sağlayan ve sürdüren politika ve bütçeleri toplam kalite prensipleri doğrultusunda geliştirmek, onaylamak, uygulamak ve gözden geçirmek, şirketin bütün varlıklarını en iyi şekilde değerlendirmek.
• Şirket karlılığını güçlendirici ticari politikaların ve planların hayata geçirilmesini sağlamak
• Lisansör firma ve büyük hisse sahibi Ford ile ilişkileri yürütmek ve geliştirmek, Otosan’ın ticari ihtiyaçlarının daha iyi anlaşılmasını sağlamak ve Otosan’ın Türk piyasasındaki konumunu güçlendirmek

2. GENEL MÜDÜR BAŞYARDIMCISI

• Şirketin faaliyetlerinde karlılığı sağlayan ve sürdüren politika ve bütçeleri toplam kalite prensipleri doğrultusunda geliştirmek, onaylatmak, uygulamak ve gözden geçirmek, şirketin kaynaklarını en iyi şekilde değerlendirmek
• Şirketin karlılığını güçlendirici ticari politikaların ve planların hayata geçirilmesini sağlamak
• Mevcut ve yeni yatırımların, şirket ve hedef; politikaları doğrultusunda gerçekleştirilmesi için ilgili bölümler arasındaki koordinasyonu sağlamak

3. GENEL MÜDÜR YARDIMCISI (Satış & Pazarlama)

• Mamullerin dış ve iç pazardaki gelişimlerini izlemek, hedeflenen Pazar payına ulaşmak için faaliyetleri izlemek ve yönetmek
• Şirketin pazarlama ve satış politikalarının, pazardaki gelişmeler ışığında değiştirilmesi ve geliştirilmesi için öneriler geliştirmek, yönetime sunmak, kabul edilenleri uygulamak
• Reklam, medya ve tanıtım faaliyetlerini yönetmek
• Yurtiçi ve yurtdışı pazarlar bulmak
• Bayilerle olan diyaloğun geliştirilmesini sağlamak
• Pazarda şirketin payını artırmak

4. GENEL MÜDÜR YARDIMCISI (Ürün Geliştirme)

• Şirketin karlılığını ve verimliliğini artırmak için uzun vadeli stratejik planların üretilmesine ve temel kararların alınmasına katkıda bulunmak
• Üretilen mamullerin T.C ve ihracat yapılan ülkelerdeki yasa ve yönetmeliklere uygunluğunu sağlamak, gerekli formaliteleri yapmak
• Teknik ve teknolojik gelişmeyi sağlamak için know-how, patent lisans, ortaklık anlaşmaları ile ilgili planları hazırlamak, ön temasları kurmak, sonuçlandırmak
5. GENEL MÜDÜR YARDIMCISI (Yatırım & Projeler)

• Yıllık yatırım planını hazırlamak ve yönetime sunmak
• Yatırım izleme raporunu yönetime sunmak
• Yeni projelerle ilgili fizibilite çalışmaları yapmak
• Teşvik kapsamına giren yatırım kalemlerini belirlemek ve ilgili işlemlerin yapılmasını sağlamak
• Yatırım çalışmalarında Ford Motor Company uzmanlarıyla ortak çalışma yapmak

6. GENEL MÜDÜR YARDIMCISI (Satın Alma)

• Satın alınan ve malzemenin kalite standartlarını temin etmek
• Üretim programı doğrultusunda gerekli olan malzeme ve parçaların tedarik edilmesi
• Malzeme, parça maliyetleri konusunda fiyat analizleri yapmak
• İç piyasada yapılan alımlarda anlaşmalara katılmak veya denetlemek

7. FABRİKA MÜDÜRÜ

• Fabrikasında üretilecek ürünlerin verilen üretim programına uygun olarak mühendislik spesifikasyonlarını ve kalite isteklerini karşılayacak şekilde üretilmesi için kaynakların kullanılmasını planlamak ve kontrol etmek
• Kalite ve malzeme hareketleri teçhizatı dahil olmak üzere tüm imalat tesislerinin bakımını planlamak, gerçekleştirmek
• Kalite ilkeleri, prosedürler, planlar ve standartların uygulanmasını koordine etmek ve gözden geçirmek

8. GENEL MÜDÜR YARDIMCISI ( Finansman)

• Finansal planları hazırlamak, aylık nakit akışını hazırlamak. Planlanan ve gerçekleşen göstergeleri mukayese etmek. Sağlamaları değerlendirmek ve düzeltici önlemler almak
• Finansal raporları kontrol etmek, değerlendirmek ve yönetimin doğru karar vermesi
• Banka işlemlerini koordine etmek
• Alacakların takibi ve kontrolü, faaliyetleri yönetmek
• Bankalarla iletişimi sağlayarak ithalat ve ihracat faaliyetleri için gerekli enstrümanların kullanılmasını sağlamak

9. MALİ KONTROL MÜDÜRÜ

• Hesapların şirket kurallarına uygun kontrol edilmesini sağlamak. Hatalı olanların düzeltilmesi için öneride bulunmak
• Ödeme dokümanlarını kontrol etmek
• Ford için bilanço, sabit kıymet ve stok raporları hazırlamak
• Hammadde ve bitmiş ürün stoklarını takip etmek ve yönetim için aylık envanter raporunu hazırlamak

10. İNSAN KAYNAKLARI VE ENDÜSTRİ İLİŞKİLERİ MÜDÜRÜ

• Şirket performansını iyileştirmek, çalışanların memnuniyetini, etkinliğini ve verimliliğini arttıracak insan kaynakları fonksiyonlarını (personel seçme ve yerleştirme, ücret ve organizasyon yönetimi, performans değerlendirme, kariyer planlama gibi) şirket hedef ve stratejileri doğrultusunda hayata geçirmek ve sistemlerin işlerliklerinin devamını sağlamak
• İnsan kaynakları konusunda şirket üst yönetimini bilgilendirmek ve şirketin stratejik planlarının oluşturulmasına destek vermek
• Otosan A.Ş.’nin birimlerinden gelen taleplerle bütçe doğrultusunda eğitim planlarının yapılmasını, organizasyonun gerçekleştirilmesi ve eğitimlerin performanslarının takibini yapmak ve öneri sistemi ve stajyerlerle ilgili faaliyetleri denetlemek

11. GENEL MÜDÜR YARDIMCISI (TOPLAM KALİTE)

• Fabrikada ISO9001 ve ISO14000 faaliyetlerinin koordinasyonunu sağlamak üzere Toplam Kalite Koordinatörlüğünün altında yerel yönetim sorumlusu görevini yürütmek
• ISO9001 ve ISO14000 isteklerini karşılayacak şekilde fabrika kalite sistemini geliştirmek
• Kalite el kitabında tarif edilen Kalite ve Çevre Yönetim Sistemlerini hazırlamak, uygulamak, yürütmek
• Fabrika içi sistem oditlerini koordine etmek ve raporlamak
• Kalite ve çevre ile ilgili ölçme, test ve doğrulama ve kayıt işlemlerini yürütmek
• Organizasyonel bağımsızlık içerisinde, kalite problemlerini teşhis etmek, çözümler önermek, çözmek ve/veya doğrulamak ve gerektiğinde her seviyedeki yöneticilere ulaşmak
• İç ve dış müşteri istekleri ve makul ihtiyaçları karşılamak üzere ürün ve proses geliştirmelerini koordine etmek

Yukarıda anlattığım departmanlar arasında bilgi akışı şu şekilde sağlanmaktadır;
Ford Otosan’da kullanılan bütün sistemler kendileri tarafından yazılıp, geliştirilip, bakımı yapılmaktadır. Bu programlar “Business Solution” diye adlandırılan ERP’lerdir ve web tabanlıdır. İç bilişim faaliyetleri kurumsal portalla sağlanır. Ayrıca çalışanların birbiriyle haberleşmelerinde kullanılan bir yol da e-maildir. Bilgi belge akışı da portal üzerinden sağlanır. Malzeme denen Document Management System ile gerçekleştirilir.



This post first appeared on Mhendislerin Mekan, please read the originial post: here

Share the post

Ford Otosan A.Åž. Ãœretim Staj Defteri

×

Subscribe to Mhendislerin Mekan

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×