Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Azië – Meera Sodha

Titel: Azië
Auteur: Meera Sodha
Uitgeverij: Fontaine
ISBN: 978 90 595 6977 5

Een dagje zonder vlees, vis of zuivel is tegenwoordig in. Steeds meer mensen kiezen uit allerlei uiteenlopende redenen voor plantaardige voeding. Dit hoeft niet moeilijk te zijn.  Meera Sodha is geen veganist, maar heeft wel een kookboek over Indiaas eten geschreven. Doordat ze door The Guardian gevraagd werd om een column te schrijven over vegan is ze zich in vegan eten gaan verdiepen. Zo is “Azië” ontstaan.

Creativiteit in de keuken

Meera Sodha werd enthousiast om deze nieuwe wereld van vegan eten binnen te gaan.
“Hoewel slechts een relatief kleine groep echt overgaat op vegan voeding, is een groter aantal op zoek naar manieren om de hoeveelheid vlees en zuivel in hun voeding te verlagen.” (p. 11)

Voor Meera Sodha is vegan koken een katalysator voor haar creativiteit. Hoe? Door met weinig tijd een volwaardige maaltijd in elkaar te draaien. Zij wil graag de discussie op gang brengen om de hoeveelheid vlees en zuivel in de voeding te verlagen. Het is haar gelukt om met wat creativiteit lekkere, spannende vegan recepten samen te stellen.

Ingrediënten

In de Aziatische voorraadkast staan heel andere ingrediënten dan bij ons. Heel bijzondere ingrediënten zelfs!
Wat denk je van: gefermenteerde, ingelegde en gezouten ingrediënten. Kimchi, zoete miso en gochujang geven een maaltijd in een oogwenk veel extra smaak. Voor mij onbekenden, alleen Kimchi ken ik. Deze ingrediënten en hun vele smaken gaven Meera Sodha haar inspiratie tot het schrijven van “Azië”.

Indeling kookboek “Azië”

“Azië” is ingedeeld in de soorten maaltijden die je in het zuiden, oosten en Zuid-oost Azië vindt. Dit zijn noedels, rijst en curry’s. Maar ook tahoe en peulvruchten ontbreken niet in “Azië”.  Wist je dat er wereldwijd meer dan 400.000 soorten rijst zijn?  In Europa zijn slechts een klein deel hiervan beschikbaar. Een deel ervan wordt besproken in dit Aziatische kookboek.

Voorin Het Boek, naast de inhoudsopgave, staan in kleurrijke cirkels de verschillende hoofdstukken per rubriek. Zoals bijvoorbeeld: salades, noedels, tahoe, peulvruchten, smaakmakers. Ook is er een alternatieve indeling opgenomen. Hierin staan hoofdstukken voor snelle of picknick maaltijden, ontbijten en voorraadkastmaaltijden. In deze alternatieve indeling is er ook plaats ingeruimd voor koken per jaargetijde. Het boek zelf is opgebouwd uit op zichzelf staande delen.

Vormgeving

Als ik een boek uitsluitend zou beoordelen op de buitenkant dan is “Azië” een fleurig boek om te zien.  In de boekenkast springt hij eruit met zijn oranje zijkant. De binnenkant van het boek is echter nog mooier. Dik glanzend papier, schitterende foto’s en mooie illustraties. De kleuren van de cover komen overal terug. Alleen al de fleurige cover nodigt uit om “Azië” op te pakken en erin te gaan bladeren. En vervolgens kijk ik naar de recepten en zie ik pagina na pagina de overheerlijkste gerechten verschijnen voor mijn ogen.

Recepten

“Azië” bevat 120 recepten, die geschikt zijn voor vegetariërs en veganisten. Ieder recept wordt vooraf gegaan door een kleine anekdote. Hierin lees je hoe het  recept is ontstaan. Ook of er een blender benodigd is staat vermeld.  Naast het recept staan de ingrediënten en het aantal personen.  Rechtsboven aan de bladzijde staat of het recept geschikt is voor vegetariërs (V) of veganisten (VO). Veel recepten zijn glutenvrij te maken of geschikt te maken voor mensen met coeliakie. Hoe? Door de soja saus te vervangen door tamarinde. Naast elk recept staat een mooie foto.
In “Azië” staat een lijst met on-line leveranciers van Aziatische en Chinese producten. Ook een uitleg van ingrediënten ontbreekt niet. Al deze informatie staat aan het einde van het boek.

Gerechten

Soms zijn de (bij)gerechten zo simpel dat je niet begrijpt dat je daar zelf nooit opgekomen bent. Zoals zoete chili-cashewnoten, een heerlijk hapje voor bij de borrel. Probeer het eens uit! Er zijn ook andere gerechten die ik graag op tafel ga zetten. Wat dacht je van geroosterde sperziebonen en bimi met sesamsaus. Gado Gado met knolselderij, tahoe en boerenkool is erg lekker. Nu eens een keer geen gekookte sperziebonen of stamppot boerenkool! En als afsluiting van de maaltijd mag natuurlijk het nagerecht niet ontbreken.
De zoete nagerechten komen als laatste en wie gaat niet watertanden bij Tarte Tatin met bananen, kaneel, zwarte peper en kruidnagel of Liefdestaart met ananas. En nu de weegschaal maar in de gaten houden!

Een fantastisch boek om heel vaak uit te koken. Ik heb genoten van het lezen van “Azië” en ga verder met experimenteren in de keuken! Mijn (aangepaste) boodschappenlijstje is gemaakt!

Waardering: 7,5/10


Lees “Azië” zelf!

Het bericht Azië – Meera Sodha verscheen eerst op Lekker lezen.This post first appeared on Lekker Lezen, please read the originial post: here

Share the post

Azië – Meera Sodha

×

Subscribe to Lekker Lezen

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×