Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Schemerwereld – Stephen King

Titel: Schemerwereld
Auteur: Stephen King
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
ISBN: 978 90 245 7815 3

“Schemerwereld” is een bundel die bestaat uit twee lange griezelverhalen, geschreven door Stephen King. Beide verhalen worden kort ingeleid door de auteur. In die inleiding geeft hij aan hoe hij aan inspiratie is gekomen voor de verhalen. De titels van de verhalen zijn: “De man met het litteken” en “Spookfoto’s”.

Het eerste verhaal heet: “De man met het litteken”. Dit verhaal gaat over Sam, een man die naar de bibliotheek van zijn woonplaats (Junction City) gaat om daar wat boeken te lenen die hem moeten helpen met het houden van een speech op zijn werk. De bibliotheek komt hem dreigend over en het gesprek met de bibliothecaresse ervaart hij als onprettig. Hij wordt gewaarschuwd dat hij de boeken op tijd terug moet brengen. Doet hij dit niet, dan komt de Boekenpolitie bij hem langs.
Sam vergeet de boeken op tijd terug te brengen en tot overmaat van ramp blijkt hij ze te zijn kwijtgeraakt. Zijn nachtmerrie begint en hij moet een manier zien te vinden om zijn boete te betalen.

Het tweede verhaal heet: “Spookfoto’s”. Kevin Delevan krijgt een fototoestel op zijn vijftiende verjaardag. Al snel blijkt dat er iets mis is met het toestel. De polaroids die uit het toestel rollen geven iets anders weer dan hetgeen Kevin probeert te fotograferen. De foto’s zijn steeds hetzelfde, ongeacht wie ze maakt en waar ze gemaakt worden. Hij gaat naar een plaatselijke winkelier in de hoop dat hij de camera kan maken. De winkelier geeft hem de opdracht om in de daaropvolgende week foto’s te maken volgens een schema. Na die week blijken de foto’s toch niet helemaal hetzelfde te zijn. Kevin is inmiddels bang van de camera en wil het toestel liever niet meer hebben. De winkelier heeft echter een ander plan.

Dit is de eerste verhalenbundel van Stephen King die ik gelezen heb. De verhalen hebben een flinke omvang en hadden ook prima als losse boeken uitgebracht kunnen worden. Aangezien de personages niet veel diepgang hebben, kan ik me overigens wel voorstellen dat die keuze niet is gemaakt. King weet de spanning weer goed in zijn verhalen te brengen. Hij neemt de lezer mee op reis naar een wereld die slechts door een dun laagje van de onze gescheiden is.

Persoonlijk miste ik de diepgang die King in veel van zijn boeken verwerkt. Ik ben gewend dat hij de hoofdpersonen verder ontwikkelt dan hij in dit boek doet. Aangezien beide verhalen toch ongeveer 200 bladzijden lang zijn, is het ontbreken van character development een gemis. Daar staat tegenover dat de lezer wel in staat is goed mee te leven met de hoofdpersonen. De angst van zowel Sam als Kevin is goed voelbaar.

Waardering: 7/10


Lees “Schemerwereld” zelf!

Het bericht Schemerwereld – Stephen King verscheen eerst op Lekker lezen.This post first appeared on Lekker Lezen, please read the originial post: here

Share the post

Schemerwereld – Stephen King

×

Subscribe to Lekker Lezen

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×