Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Borşul, tradiţie şi medicament din cele mai vechi timpuri


Borsul „spala toate relele”

Asa se spunea candva prin satele romanesti despre acest uimitor preparat din tarate de grau si apa. Din fericire, traditia s-a pastrat, astfel ca putem gasi produsul, sub diferite formule de obtinere, în toate magazinele alimentare. Preparat specific bucatariei romanesti, borsul de putina constituie si un remediu terapeutic extraordinar pentru o serie de afectiuni la care medicamentele moderne dau gres de multe ori.

 Nutritionistii recomanda cura cu bors pentru revigorarea întregului organism. Daca doriti sa fiti în forma, beti cate o cana cu bors cu 15 minute înaintea fiecarei mese principale, timp de 20 de zile. Dupa o pauza de 7 zile cura se poate repeta. În caz ca aveti probleme cu ficatul sau cu bila, beti pe stomacul gol, cu 15 minute înainte de masa, cate o cana cu bors. Pentru a fi mai eficienta terapia, în acesta se adauga o jumatate de lingurita de pulbere de pelin.

 Amanunt deloc anecdotic, borsul si-a castigat initial o notorietate majora datorita faptului (înca neexplicat stiintific) ca... trezeste omul din betie. Mai mult, el înlatura aproape toate simptomele intoxicatiei cu alcool (ale mahmurelii), fiind un remediu fara egal în acest sens. Este, de asemenea, perfect în cazul bolilor respiratorii cronice: bronsita, astm, sinuzita, adjuvant în tuberculoza, alcoolism, indigestie, voma, oboseala cronica. Borsul curata rinichii si colonul, trateaza litiaza urinara, previne cancerul de colon si întareste functia organelor interne, în primul rand ficatul si fierea. Cura de detoxifiere cu bors se tine doua saptamani, timp în care se bea cate o cana de bors pe zi, cu 15 minute înainte de masa. Se poate adauga o jumatate de lingurita de pulbere de pelin, pentru un efect diuretic maxim.

 Borsul natural este cunoscut si pentru calitatea sa de a scadea tensiunea, nivelul colesterolului si glicemiei. Specialistii în nutritie îl considera un remediu excelent pentru bolnavii cardiaci care sufera de infarct miocardic, hipertensiunea arteriala si alte boli de inima.

 Consumul împotriva bolilor respiratorii cronice (bronsita, astm, sinuzita): – doua cani de bors, baute zilnic, ajuta la vindecarea acestor boli si, mai ales, preîntampina agravarile si recidivele. Se fac cure de cate 3 saptamani cu bors, care se bea de obicei cu un sfert de ora înainte de masa.

 Adjuvant în tuberculoza:  – se bea în fiecare zi o jumatate de litru de bors, pe stomacul gol, înainte de mesele principale. (Se pare ca anumite substante active din bors blocheaza dezvoltarea bacililor care provoaca aceasta maladie.)

 Alcoolism:  – pentru trezirea din mahmureala se beau 1-2 litri de bors dintr-odata! De asemenea, se bea minimum 1 litru a doua zi, pentru a combate simptome specifice, ca ameteala, durerea de cap, tremuraturile membrelor, senzatia de voma. Se spune si ca cei care beau zilnic bors mult nu mai simt nevoia sa bea alcool.

 Indigestie, voma: – se bea zilnic, înainte de masa, o jumatate de pahar/un pahar de bors. Acest tratament este contraindicat în dispepsia acida.

 Oboseala cronica:  – se bea un sfert/o jumatate de litru de bors dintr-odata, pentru revigorarea rapida a organismului si a sistemului nervos.

Cum se fabrică borşul ?

La ţară oa­menii au aflat de reţetă din moşi-strămoşi, iar cine nu avea o bunică sau o mătuşă la sat putea să ia reţeta din cărţile de bucate ale vremii.

Lucrarea "Bucătărie şi să­nătate", apărută la Editura Tehnică în 1989, ai cărei autori sunt Nicolae Mihai şi Adriana Mihai, propunea o astfel de reţetă:

"Pentru prepararea borşului este nevoie de huşte care se pot obţine de la cei care se ocupă de prepararea borşului, dar se pot prepara şi în casă, în felul următor: se amestecă 8 linguri de tărâţe de grâu cu 4 linguri de mălai şi cu o felie de pâine de secară, prăjită şi sfărâmată.

Totul se amestecă într-un castron şi deasupra se toarnă, treptat, apă caldă, amestecând me­reu, până se obţine o pastă groasă.

Castronul, acoperit cu un şervet, se pune la loc cald şi se ţine până amestecul se acreşte, du­pă care se trece la prepararea borşului.

 Într-un borcan mare de 10 litri (mai bine într-o putină) se pune un amestec de 500 g tărâţe de grâu cu 250 g mălai, împreună cu huştele preparate. Se amestecă bine, apoi se toarnă 7-8 litri apă fiartă şi puţin răcită, se adaugă o felie de pâine de secară sau pâine neagră prăjită şi, după sezon, o crenguţă de vişin, câteva felioare de lămâie sau un ciorchine mic de aguridă.

Borcanul se ţine la cald până se acreşte borşul, ames­tecând de 3-4 ori pe zi cu o lingură de lemn sau cu un băţ.

Când borşul este suficient de acru, se pune la rece să se limpezească, apoi partea limpede se trage în sticle care se păstrează la rece.

Din drojdia rămasă (huştele de pe fundul vasului) se păstrează circa două ceşti care se pun într-un borcan mai mic, cu puţină apă rece, se leagă borcanul şi se păstrează la rece până se prepară o nouă cantitate de borş". This post first appeared on Romania Misterioasa, please read the originial post: here

Share the post

Borşul, tradiţie şi medicament din cele mai vechi timpuri

×

Subscribe to Romania Misterioasa

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×