Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

LIVE - Beatificarea Papei Ioan Paul II

Tags: ioan paul

Astăzi, la Vatican, va avea loc ceremonia de beatificare a fostului Papă, Ioan Paul al II-lea. Acesta este penultimul pas în procesul complex de trecere a fostului suveran pontif în rândul sfinţilor Bisericii Catolice. E cea mai rapidă beatificare din istorie, 73 de luni, luând în calcul perioada trecută între data morţii şi ziua trecerii lui în rândul “fericiţilor”.

Astăzi, Piaţa şi Biserica Sf. Petru din Vatican vor fremăta de credincioşi şi înalţi prelaţi. După 6 ani şi o lună de la moarte, fostul Papă Ioan Paul al II-lea va fi beatificat, într-o ceremonie condusă chiar de actualul suveran pontif, Benedict al XVI-lea. Trecut la cele veşnice pe 2 aprilie 2005, la vârsta de 85 de ani, după un pontificat lung de 27 de ani, Ioan Paul a fost propus chiar din ziua înmormântării spre a fi declarat sfânt.

“Santo subito”, formula clasică prin care poporul cere sanctificarea imediată a unui personaj deosebit, a fost strigătul ce a răsunat din marea de oameni ce l-a condus pe ultimul drum. Ţinând cont de “reputaţia impunătoare de sfânt de care se bucură Papa Ioan Paul al II-lea în timpul vieţii, în momentul morţii sale şi după moartea sa”, după cum arată un comunicat al Vaticanului, succesorul acestuia, Benedict al XVI-lea, a aprobat o derogare de la cutumele procesului de beatificare şi sanctificare. Dacă în mod normal întreaga operaţiune nu poate începe decât la cel puţin 5 ani de la deces, în cazul lui Ioan Paul al II-lea a fost demarată la două luni după moartea lui.

Încă o minune până la canonizare

Din 2005 și până la începutul acestui an, “dosarul” a trecut prin mai multe comisii, care au avizat canonizarea fostului Papă. În ianuarie, “Congregaţia pentru Cauzele Sfinţilor” a confirmat, iar Benedict al XVI-lea a validat oficial declararea ca minune săvârşită de Ioan Paul al II-lea vindecarea miraculoasă de maladia Parkinson a unei călugăriţe franceze, Marie Simon-Pierre, după ce aceasta s-a rugat pentru vindecare fostului Papă, la scurt timp după moartea acestuia. Astfel, s-a putut trece la pasul următor, beatificarea lui Ioan Paul al II-lea. Aceasta se va produce în timpul-record de 6 ani şi o lună - sau 73 de luni - trecut de la moarte, devenind cea mai rapidă din istorie.

Până acum, procedura similară realizată pentru Maica Tereza, decedată la 5 septembrie 1997 şi trecută în rândul “fericiţilor” pe 19 octombrie 2003 - adică 73 de luni şi două săptămâni -, deţinea acest record. Ultimul pas pentru canonizarea fostului Papă şi trecerea lui oficială în rândul sfinţilor va fi dovedirea realizării unui al doilea miracol înfăptuit după încetarea sa din viaţă. În timpul pontificatului, Ioan Paul al II-lea a realizat 1.338 de beatificări şi 482 de canonizări, mai multe decât toţi cei 263 de Papi de dinaintea lui la un loc.

Sicriul va rămâne în Biserica Sfântul Petru

Sicriul cu rămăşiţele fostului suveran pontif a fost scos de vineri din cripta aflată în Grotele Vaticanului, urmând să fie depus astăzi în faţa Altarului Confesiunii din Biserica Sf. Petru, unde va fi oficiată şi ceremonia de beatificare, condusă de Benedict al XVI-lea şi unde va putea fi venerat şi de credincioşii veniţi la eveniment. După aceea, sicriul va fi amplasat, cel mai probabil, în Capela Sf. Sebastian, din cadrul aceleiaşi faimoase Biserici Sf. Petru. Locul unde va fi aşezat va fi marcat cu o placă simplă din marmură, gravată cu textul "Beatus Ioannes Paulus II" (n.r. - "Fericitul Ioan Paul al II-lea").

Şase paşi pentru trecerea în rândul sfinţilor

Conform Bisericii Catolice, pentru ca un om să devină sfânt trebuie îndeplinită o procedură complexă, numită Cauză de beatificare/ canonizare. Cei mai importanţi paşi ai acestui proces sunt:
1. Începutul procesului diecezan;
2. Congregaţia pentru Cauzele Sfinţilor acceptă validitatea Cauzei;
3. Depunerea dosarului numit “Poziţia asupra vieţii şi a virtuţilor” la Congregaţia pentru Cauzele Sfinţilor, moment în care viitorul sfânt primeşte numele de “Serv al lui Dumnezeu”;
4. Se citeşte în faţa Papei lectura “Decretului asupra virtuţilor”, prin care “Servul” devine “Venerabil”;
5. Beatificarea (declararea “Venerabilului” ca “Fericit”);
6. Canonizarea, prin care “Fericitul” devine “Sfânt”.

A vizitat și România

Ioan Paul al II-lea a vizitat şi ţara noastră, în perioada 7-9 mai 1999. Cu acest prilej, suveranul pontif a participat la o slujbă religioasă, la care a fost prezent şi PF Teoctist, patriarhul de atunci al Bisericii Ortodoxe Române, în faţa unei mulţimi imense de oameni. Vizita a avut o uriaşă semnificaţie istorică şi religioasă, fiind întâia oară, după 954 de ani de la marea schismă (separarea bisericilor surori - catolică şi ortodoxă - din anul 1054), când un Papă a vizitat o ţară ortodoxă.




This post first appeared on Blogul Lui MonSoon, please read the originial post: here

Share the post

LIVE - Beatificarea Papei Ioan Paul II

×

Subscribe to Blogul Lui Monsoon

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×