Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Am stat 3 saptamani in Polonia.

Dar ca sa ajungem la subiectul articolului de azi, trebuie sa va spun ca mare parte din luna aprilie mi-am petrecut-o in Cehia si Polonia. Cam 3 saptamani din 4 am calatorit intre Praga, Cracovia si Varsovia. Cehia si Praga in special nu erau pentru mine locuri noi. Mai fusesem pe la ei si cam stiam despre ce e vorba, dar Polonia era un teritoriu cu totul neexplorat. Asa ca m-am scufundat cat de adanc am putut in timpul pe care l-am avut la dispozitie si am ramas profund impresionat de ce am gasit in aceasta tara.

Polonia e cu adevarat un miracol, atat din punct de vedere economic, dar si cultural, si o recomand ca destinatie pentru oricine. Daca m-ar fi intrebat cineva Unde as vrea sa calatoresc in perioada urmatoare as fi ales cu siguranta Franta, Spania, Italia sau Germania. Intr-un clasament al destinatiilor cred ca Polonia ar fi fost printre ultimele tari din Europa la care m-as fi gandit. A venit insa aceasta oportunitate legata de job si iata-ma urcat intr-un autocar in fata hotelului Marriott din Praga cu destinatia Cracovia si apoi peste cateva zile Varsovia. Habar nu aveam la ce sa ma astept, habar nu aveam ce urmeaza. Here we go!

Primul lucru care te izbeste cand intri in Polonia dinspre Cehia este calitatea autostrazii. Nici nu zici ca intri intr-o tara ex-comunista, ci mai degraba feelingul este ca treci din Germania in Olanda sau din Franta in Belgia. Totul e nou si Foarte pus la punct.

Primul stop e in Cracovia, un oras pe care l-as descrie ca o combinatie de Iasi si Cluj. De fapt, mai bine luati-le pe amandoua si puneti-le impreuna si obtineti Cracovia. In jur de 700 mii de locuitori si vreo 120 mii de studenti. Oras vechi, foarte vechi cu traditie universitara de mai bine de 700 de ani (ceea ce din pacate nici toate universitatile noastre insumate nu reusesc sa atinga), combinatie de stiluri arhitecturale in care evident isi face loc si realismul socialist tipic tarilor ex-comuniste. Dar Centrul Vechi … ce giuvaier! Si totul e plin de terase, restaurante si mii de tineri. Evident, multiculturalitatea e la ea acasa, auzi in jurul tau toate limbile Pamantului si vezi toate rasele ceea ce te face sa te simti ca intr-o adevarata capitala. The heart of Poland cum ii zic localnicii!

Lucruri de vazut neaparat sunt: castelul Wawel si catedrala incoronarii de pe dealul omonim de unde poti admira in toata spledoarea raul Vistula sau Wisla cum ii spun ei, care curge chiar pe la baza dealului; biserica dedicata Sf. Marii care trebuie vazuta neaparat la ora 11.50 cand se deschide altarul iar la 12 fix trebuie musai sa iesiti afara si sa ascultati trompetistul care canta catre cele 4 zari; muzeul de sub Piata Mare dar si hala din mijlocul acesteia de unde puteti cumpara toate suvenirurile pe care vreti sa le aduceti prietenilor sau familiei; fabrica lui Oskar Schindler care e in afara centrului vechi, dar se poate ajunge pe jos (vreo 30 min de mers) sau cu taxi-ul care e cam 2 lei pe km; cartierul evreiesc Kazimierz. Daca tot ajungeti in Cracovia, puteti trage o fuga si la Auschwitz sa vedeti lagarele de concentrare si la mina de sare Wielickza unde e cea mai mare catedrala subterana din lume.

Locuri preferate in Cracovia: Nap Nap Cafe (un coffee shop unde servesc niste salate dementiale, supe foarte bune si sandwich-uri de ti se topesc in gura), Pod Wawelem (un restaurant unde poti experimenta stilul tipic polonez, poti manca faimosii pierogi si poti bea bere in halbe de 1 litru dar iti recomand sa eviti tartarul polonez pentru ca e doar carne tocata si atat) dar si Restauracja Polakowski (un soi de milk bar tipic cu autoservire unde poti manca super ieftin o supa poloneza asa cum fac cei mai multi localnici).

Al doilea stop e Varsovia, capitala. Daca inima e Cracovia, atunci creierul trebuie sa fie Varsovia. Ceea ce surprinde atunci cand te apropii pe autostrada este skyline-ul acestui oras. Vezi cladiri inalte de 40-50 de etaje iar intre ele se ridica semet Palatul Culturii si Stiintei, “cadoul” lui Stalin pentru polonezi. Pe masura ce te apropii de centru constati ca toate cladirile acelea inalte sunt fix in mijlocul orasului si brusc realizezi ca se poate sa ai si asa ceva si parcuri imprejur. Numai noi nu putem pentru ca vezi-Doamne stricam peisajul urban. Varsovia e clar un oras european cu un nivel de civilizatie la care noi doar putem sa speram. Si cand te gandesti ca au luat startul odata cu noi, ba mai mult toate cladirile de dincoace de Vistula au fost rase de pe fata Pamantului de catre nemti drept represalii pentru rascoala varsovienilor din 1944.

Am avut timp intr-una din zile sa iau orasul la pas si dupa aproape 20 de km de mers pe jos pot spune ca am acoperit 30-40% din zona centrala, pornind de la piata Pilsudski catre Centrul Vechi si pana la muzeul Polin si apoi inapoi pana la Palatul Culturii si iar catre districtul universitatii si “drumul” Cracoviei sau king’s road cum i se spune local pentru ca pe acolo sosea regele in capitala dupa ce era incoronat la Cracovia. Varsovia nu are frumusetea Cracoviei, nu e la fel de boema, dar ce-i al ei e al ei. Iar ceea ce impresioneaza e vivacitatea orasului pentru ca indiferent de zi sau de ora, strazile sunt foarte aglomerate, cafenelele si restaurantele sunt pline si totul e foarte alert.

Centrul vechi e complet reconstruit in anii ’50 dar e o capodopera ce nu trebuie ratata. Centrul nou e cu totul altceva, in proportie de 90% e realism socialist dar cu totul altul decat ceea ce avem noi in Bucuresti sau in alte orase. In plus, combinatia de cladiri din anii ’60-’70 cu cladiri de dupa anul 2000 da foarte bine si cu toate ca mai sunt zone in care se mai lucreaza, Varsovia e pe un drum drept catre a deveni o adevarata capitala europeana. Nu vreau sa fac neaparat o comparatie cu Bucurestiul pentru ca si acesta are farmecul lui, dar daca ar fi sa spun un singur lucru, acela ar fi ca omul sfinteste locul.

Locuri de vazut in Varsovia: muzeul Polin si muzeul Revoltei Varsoviene (luati-va cam cate 3 ore pentru fiecare); Centrul Vechi (oportunitati de souvenir shopping dar puteti vizita si castelul regelui, care e mai mult un palat si e gazda mai multor muzee); Palatul Culturii si Stiintei (arhitectura similara cu Casa Presei de la noi, Universitatea din Moscova si alte 5 cladiri din Europa Comunista), stadionul Legiei Varsovia (cuibul vulturului polonez), gradina zoologica si bineinteles zona Centrului Nou (unde sunt cele mai multe cafenele, baruri si shopping opportunities).

Locuri preferate in Varsovia: Banja Luka (un restaurant cu specific bosniac si muzica live), BrowArmia Krolewska (un bier halle unde poti savura carnatii polonezi si poti bea o bere Zywiec), Vincent Chmielna (o cafenea in stil frantuzesc cu tot felul de croissante, sandwich-uri si alte gustari), strada Chmielna pentru promenada in centrul nou si de acolo pe Nowy Swiat catre centrul vechi.

Sunt atat de multe lucruri de scris despre Polonia insa am sa ma opresc aici si trebuie sa recunosc ca gandul ca voi mai merge de cel putin 4 ori acolo anul acesta ma face nerabdator. E o tara in care cred ca m-as adapta usor pentru ca polonezii ne sunt foarte asemanatori, limba nu e chiar cea mai grea limba din lume (apropo, daca citesti cuvintele in poloneza si stii cat de cat alfabetul lor si cum se pronunta anumite caractere, vei vedea ca avem foarte multe cuvinte in comun), iar viata e foarte ieftina. Zlotul e cam la aceeasi paritate cu leul nostru, mancarea e multa, buna si ieftina chiar si in centrul Varsoviei, taxiurile sunt la fel de ieftine si viata de noapte pare sa fie foarte interesanta daca va pasioneaza si acest subiect.

Recomand cu caldura Polonia ca destinatie pentru o vizita de 5-7 zile. Puteti alege un traseu dinspre Ucraina, dinspre Cehia sau Slovacia si sa urcati pana sus spre Marea Baltica unde evident inca nu am ajuns dar am inteles ca vara este foarte foarte frumos. Cine stie, poate prin iulie intre doua ture de Cracovia si Varsovia … Puteti zbura direct pentru ca au multe aeroporturi si curse interne la greu sau puteti conduce prin Polonia pentru ca la capitolul infrastructura stau foarte bine si se circula cu calm si civilizat. Despre trenuri nu stiu mare lucru dar am un feeling ca sunt la fel de ok.

Mai jos sunt cateva imagini. Primele sunt din Varsovia, apoi urmeaza cele din Cracovia. Mai multe gasiti pe contul meu de instagram – link catre feed in coloana din dreapta articolului.

Alte articole interesante MAI JOS:

  • 8 May, 2012 Cine-mi spune unde-mi fac vacanta anul asta?
  • 28 May, 2013 Bucurestii descoperiti la pas.
  • 15 September, 2014 1 judet fermecat, 4 zile si 60 de prieteni – #priNeamt III 2014

The post Am stat 3 saptamani in Polonia. appeared first on Marketing in cuvinte si imagini.



This post first appeared on Marketing In Cuvinte Si Imagini - Blogul Lui Adrian Monoranu, please read the originial post: here

Share the post

Am stat 3 saptamani in Polonia.

×

Subscribe to Marketing In Cuvinte Si Imagini - Blogul Lui Adrian Monoranu

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×