Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Research-ul, acest cosmar al marketerilor

De 20+ ani incerc sa conving oamenii din marketing ca fara research nu se poate. Incepand cu studenti si terminand cu antreprenori, toti se feresc de research ca dracu’ de tamaie. Suna a generalizare dar cam asta e realitatea din piata. Motivele … multe. Depinde de cel implicat. 

Daca e vorba de studenti, motivul e lenea in principal. Si pentru generatiile mai noi mai e si teama de cifre. Rareori mai dai peste un student caruia sa-i fi placut cu adevarat cifrele. Sau care sa le descopere cu placere cand ajunge sa studieze marketing. Dar research-ul nu este numai cantitativ si cu siguranta nu este neaparat ceva ce trebuie asociat neaparat cu cifre. Asta e Doar un tipar pe care tot incerc sa-l sparg. Doar ca numai pronuntarea cuvintelor research sau cercetare deja provoaca fiori. 

Sarind la nivelul marketer angajat sau antreprenor, motivele sunt altele. De la „n-am nevoie de research ca firma e mica si imi cunosc clientii” pana la „n-avem buget” sau „n-avem timp sa facem research, piata e prea dinamica si trebuie sa luam decizii in timp real”.

Dar cine spune ca trebuie sa cunosti doar clientii? Si in primul rand ti-ai pus vreodata intrebarea „cat de bine imi cunosc clientii de fapt?”. Majoritatea antreprenorilor nu-si cunosc foarte bine nici proprii angajati pentru ca nu considera asta ceva important. Informatiile despre clienti sunt si ele de suprafata in cele mai multe cazuri, iar despre concurenta cam la fel. Majoritatea deciziilor sunt reactive si nu proactive ceea ce demonstreaza exact ceea ce am scris mai sus. 

Cand eram copil bunicul meu incerca sa ma motiveze sa citesc doar ca eu voiam sa ma catar prin copaci si sa bat mingea. Logic. El imi spunea ca pofta vine mancand si ca daca o sa citesc mai mult, o sa imi placa si mai mult. Si cam asa a si fost. Dar reteta este valabila si pentru research. Cu cat faci mai mult, cu atat te obisnuiesti mai tare cu acesta si cu atat este mai rewarding. Pentru ca deciziile vor fi mai bune, vor veni mai rapid si te vor pune nu doar la adapost dar si intr-o pozitie mai buna. 

Cu cat incepi cu research-ul mai repede, cu atat te obisuiesti mai usor si realizezi ca nu mai e o povara ci o provocare interesanta. Research-ul trebuie facut permanent, activ iar uneori a face research inseamna doar a asculta sau a fi atent la ce se intampla in jurul tau. Sigur, multi antreprenori fac asta nativ, dar e nevoie de mai mult pe masura ce business-ul creste. Deciziile devin mai complicate si e bine sa fii pregatit. 

Este cam la fel cu ce spune Jessie Inchauste in cartea ei Revolutia Glucozei. Care apropos, pare sa fie trendul momentului. Daca te obisnuiesti sa aplatizezi constant curba glicemiei, atunci vei trai mai bine, nu doar ca vei fi mai sanatos fizic, nu doar ca vei slabi. Dar despre asta in alt articol.  

PS. Da, m-am apucat de scris iar. Acum sa vedem cat ma tine. 

Thumb photo credit Emily Morter on Unsplash.

The post Research-ul, acest cosmar al marketerilor appeared first on Marketing in cuvinte si imagini.



This post first appeared on Marketing In Cuvinte Si Imagini - Blogul Lui Adrian Monoranu, please read the originial post: here

Share the post

Research-ul, acest cosmar al marketerilor

×

Subscribe to Marketing In Cuvinte Si Imagini - Blogul Lui Adrian Monoranu

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×