Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

De ce corporatiile castiga in fata micilor antreprenori?

Pentru ca sunt mai organizate, in principiu. Si cand ma refer la organizare, nu ma refer neaparat la sistemul de management. Desi de acolo porneste totul. Dar ma refer inclusiv la politica lor concurentiala care e una de convietuire cu concurentii decat una de razboi continuu. Anii de existenta in piete extrem de concurentiale au scos in evidenta faptul ca prima strategie este mult mai eficienta pe termen lung decat a doua. Pe toate palierele. Si Cand Vine Vorba de impartirea clientilor, dar si cand vine vorba de recrutari. Cand vorbim despre antreprenori mici, lucrurile stau putin altfel.

De altfel articolul de astazi este mai mult despre organizare in materie de recrutare. Am intalnit adesea antreprenori locali, cu afaceri de dimensiuni mici sau medii care se plang ca nu reusesc sa atraga forta de munca de calitate sau chiar suficienta. Pentru ca tinerii (si nu numai) aleg sa lucreze in corporatii. Tot timpul „scuza” e pachetul salarial dar din pacate nici macar nu e vorba de asta. De multe ori este vorba de proactivitate versus reactivitate. 

Corporatiile nu doar ca urmeaza strategia convietuirii dar se si organizeaza in acest sens prin asociatii in care se sprijina reciproc. Un exemplu este ABSL – The Association of Business Service Leaders Romania. Ieri a avut loc o intalnire la FEAA Iasi cu un grup de reprezentanti ai unor companii membre din ABSL. Scopul intalnirii a fost de a identifica modalitatile in care aceste companii membre pot aduce plus valoare pentru studentii facultatii. Intalnirea a fost una interesanta si sunt sigur ca va fi si una fructuoasa pentru ca s-au identificat modalitati multiple prin care companiile pot aduce aceasta valoare. 

Evident, castigul pentru companiile din ABSL este accesul la viitori absolventi, posibili angajati. Iar asta inseamna acea proactivitate despre care vorbesc. Sigur, sunt in discutie multe aspecte si nu vreau sa se inteleaga de aici ca le reprosez antreprenorilor mici sau mijlocii lipsa de implicare. Dar atitudinea acestora este de cele mai multe ori reactiva. Ni se transmite uneori ca nu ne deschidem noi catre mediul de afaceri local. Fals, deschidere este, si inca multa. 

Ideea e ca FEAA a fost mereu deschisa si dispusa sa ajute orice antreprenor care a avut nevoie de angajati, care a dorit sa ia interni sau sa ofere locuri de practica. Tot ce trebuie sa faca acestia este sa sune, sa scrie un email sau sa ne faca o vizita. Eu de exemplu am avut o colaborare excelenta cu o companie locala de IT, SABS, si rezultatele au fost foarte multumitoare atat pentru studenti, cat si pentru cei de la compania mentionata. Iar eu am ramas impresionat de implicarea studentilor. 

Imi aduc aminte ca discutam cu Andrei de la Code932 despre lipsa dorintei de asociere intre micii antreprenori (era vb de antreprenori in IT) si imi dau seama ca problema persista. O asociere ar putea sa faca genul acesta de colaborare si implicare activa mult mai simpla. Nu ar mai fi nevoie ca fiecare firma sa trimita un reprezentant, ci doar un reprezentant al unei posibile asociatii ar putea discuta cu reprezentantii facultatii noastre (si ai altor facultati, desigur). Iar asocierile de genul mentionat nu trebuie sa cuprinda numai membri dintr-o singura industrie. Sunt sigur ca orice antreprenor are nevoi destul de asemanatoare pana la un anumit nivel. 

In incheiere as mai vrea sa mentionez un aspect. FEAA Iasi s-a schimbat mult in ultimii 4-5 ani, atat ca atitudine fata de mediul de business cat si ca stil de management. Studentii din generatia alpha sunt si ei mai dornici sa fie implicati in proiecte, in cluburi, in activitati extracurriculare. E nevoie insa si de sprijin si implicare din partea antreprenorilor mici pentru ca uneori e chiar dificil sa pregatim studenti care sa aiba skillurile pe care acestia le cauta tocmai pentru ca nu le cunoastem exact nevoile. 

Thumb Photo by Erol Ahmed on Unsplash

The post De ce corporatiile castiga in fata micilor antreprenori? appeared first on Marketing in cuvinte si imagini.



This post first appeared on Marketing In Cuvinte Si Imagini - Blogul Lui Adrian Monoranu, please read the originial post: here

Share the post

De ce corporatiile castiga in fata micilor antreprenori?

×

Subscribe to Marketing In Cuvinte Si Imagini - Blogul Lui Adrian Monoranu

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×