Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Cum sa prezinti proiecte cu succes!

In februarie s-au implinit 20 de ani de cand am apucat pe drumul acesta al teaching-ului. In perioada aceasta am invatat si eu multe. Poate mai multe decat toti studentii mei la un loc. Pentru ca am avut ocazia sa cunosc atatea caractere de ambele parti ale catedrei. De la unii am invatat lucruri bune, de la altii cum sa evit chestii rele. Asa e in viata, nu toti oamenii pe care ii intalnesti Sunt neaparat modele de urmat. Sunt sigur ca majoritatea fostilor mei studenti cred asta si despre mine. Si e absolut firesc.

In toti acesti 20 de ani m-am schimbat mult. Dar cred ca cel mai mult s-a schimbat maniera in care fac evaluarile studentilor. In bine zic eu. Trebuie sa recunosc ca din toata activitatea de teaching cel mai putin imi placea sa citesc proiecte si sa ascult prezentari. Dar asta dintr-un motiv foarte simplu. Pentru ca cele mai multe proiecte sunt facute „ca pentru scoala”. Si daca proiectul e facut asa, atunci nici prezentarea nu poate fi altfel. Ori de cate ori am vazut o prezentare faina, am cautat sa inteleg cum de a fost posibil si sa gasesc o solutie pentru a-i motiva pe ceilalti sa faca la fel. 

Am realizat insa ca de fapt a-i motiva pe altii sa se ia dupa colegi nu e tocmai sanatos si nici macar usor. E multa invidie intre studenti si din pacate aceasta nu e deloc constructiva. Pur si simplu multi nu vor sa ii priveasca pe colegii lor drept modele de urmat. Pe de alta parte am mai realizat ca solutia nu este sa-i motivez sa se ia Unii Dupa Altii, ci sa ii motivez sa fie ei insisi si sa faca aceste prezentari asa cum isi doresc ei. Nu cum cred ca isi doreste profesorul. Culmea e ca aici chiar se iau unii dupa altii si probabil 95% dintre prezentari, daca nu si mai mult, sunt foarte asemanatoare. 

Introducing HAIL!

Datorita celuilalt job pe care il fac de 7 ani deja (time flies when you’re having fun), am avut ocazia sa fiu expus la un concept denumit HAIL care ii apartine lui Julian Treasure. Dati click pe numele lui pentru a vedea despre ce e vorba. Pe scurt, HAIL vine de la Honesty, Authenticity, Integrity si Love. Sunt patru piloni care ar trebui sa stea la baza oricarui discurs sau a oricarei prezentari. Prin urmare, am hotarat sa ii motivez pe studentii mei de la master sa aplice acest concept in realizarea unei prezentari care valoareaza doar 1 punct (din 10). Nu pot pierde mare lucru dar pe de alta parte pare ca nici nu-i motiveaza foarte mult nota. O sa va explic de ce am ales aceasta prezentare imediat.

Le-am explicat studentilor ca as vrea sa fie onesti, dar nu in sensul de a nu-si asuma ceea ce nu le apartine sau de a-i pacali pe colegi. Ei se stiu intre ei si stiu cine sunt trisorii, nu mai e nevoie sa le atrag atentia. Le-am spus ca trebuie sa fie onesti cu ei insisi, sa realizeze ca nu punctul acela e motivatia lor, ci dorinta de a se perfectiona. 

Apoi, cel mai important, i-am rugat sa fie autentici. Nu originali, doar autentici. Sa fie ei insisi. Si nu doar in timpul discursului, ci si in momentul in care pregatesc prezentarea. Le-am spus gandeasca prezentarea in asa fel incat aceasta sa spuna ceva despre ei. Sa nu mai fie falsi, sa nu mai intre in rolul studentului care are de facut o tema pentru scoala. Pana la urma ce e un 1 punct din 10?

Integritatea le-am explicat-o prin faptul ca e ok sa foloseasca ideile altora atata timp cat precizeaza acest lucru si cat vin cu propria lor interpretare asupra aspectului respectiv. Stiinta inseamna evolutie si asta inseamna deseori puncte de plecare. N-o fi marketingul stiinta, dar principiul se aplica. Poti sa te bazezi pe un fundament creat de altii, dar da-i Cezarului ce-i al Cezarului.

Cat despre dragoste, ei bine aici e un pic mai complicat. Julian Treasure spune ca trebuie sa pui dragoste in discurs, sa nu ranesti interlocutorul sau auditoriul. Sa fii rezervat chiar daca ai gasit loc de o ironie sau de putin cinism. Eu cred ca dragostea e ceva ce ar trebui sa obtii in urma discursului. Evident, daca dai dragoste, primesti dragoste. Dar in cazul prezentarilor pentru scoala, le-am zis studentilor sa nu uite unde se afla. Adica in fata unor colegi care empatizeaza cu ei si de la care nu ar trebui sa fie greu sa primeasca dragoste. 

Toata saptamana trecuta am repetat ceea ce v-am spus la 5 grupe diferite de studenti. De saptamana aceasta incep prezentarile si sunt extrem, extrem de curios ce o sa iasa. Vreau sa fiu optimist si sa cred ca Julian Treasure are dreptate. Ca daca iti construiesti speech-ul si prezentarea pe acesti 4 piloni, oamenii chiar vor vrea sa te asculte. Am mare incredere si in aceasta generatie de studenti care m-a surprins placut pana cum in primul semestru. 

Exista speranta!

Thumb Photo by Edwin Andrade on Unsplash.

The post Cum sa prezinti proiecte cu succes! appeared first on Marketing in cuvinte si imagini.



This post first appeared on Marketing In Cuvinte Si Imagini - Blogul Lui Adrian Monoranu, please read the originial post: here

Share the post

Cum sa prezinti proiecte cu succes!

×

Subscribe to Marketing In Cuvinte Si Imagini - Blogul Lui Adrian Monoranu

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×