Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

A invata vs. a descoperi.

Cred ca noi, profesorii, ne focusam prea Mult pe a ii invata pe elevi sau studenti. Cand de fapt ceea ce ar trebui sa facem este sa ii ajutam sa descopere acel ceva. Indiferent despre ce disciplina este vorba, este mult mai atractiv (a nu se confunda cu usor) pentru orice invatacel sa acumuleze cunostinte atunci cand este direct implicat in procesul de educare. Cred cu tarie ca a apus vremea regulilor si a principiilor enumerate de profesori si invatate pe dinafara de catre elevi sau studenti. 

A descoperi inseamna in primul rand a explora. Iar rolul nostru al profesorilor este sa le fim alaturi exploratorilor, sa le asternem in fata o harta si sa actionam precum o busola. Iar cel mai important este sa ii invatam cum sa se orienteze. Nici macar directia in care vor sa se deplaseze nu ar trebui sa fie indicata de noi. Pentru ca pana la urma asta inseamna sa explorezi. Sa te indrepti catre necunoscut in speranta ca vei descoperi lucruri noi si interesante.

Din pacate sistemul nostru de educatie bazat pe „predat”, adica pe transferul de cunostinte de la profesor la elev/student produce doua tipuri de efecte nocive. Noua, profesorilor ajunge sa ne dea impresia ca suntem stapani ai cunostintelor respective, detinatori ai adevarului absolut despre subiect. Iar invataceilor le creeaza senzatia de suficienta iar acestia ajung sa se multumeasca cu cat le spune profesorul. Efectul la nivelul invataceilor este Din Pacate mult mai nociv decat cel aparut la profesori. Pentru ca ii limiteaza enorm. 

Nu am cunoscut prea multi profesori din Romania care sa nu fie afectati intr-o masura mai mica sau mai mare de acest efect nociv. Subsemnatul inclus. Din pacate insa, multi elevi/studenti pe care i-am cunoscut sunt afectati de senzatia aceasta de suficienta. In principal datorita noua, apoi pentru ca se influenteaza reciproc si, in al treilea rand pentru ca multi parinti sunt absenti din procesul de educare sau pur si simplu indiferenti. Evident, exista si aici exceptii, exista parinti care isi incurajeaza copiii sa studieze mai mult decat la scoala sau care preiau ei rolul de busola. Iar pentru ei nu am decat sa spun „chapeau”!

Asa cum procesul de digital transformation a dus la aparitia a ceea ce numim reverse marketing (nu mai vrem neaparat sa vindem, ci vrem sa ajutam clientul sa cumpere), sper sa duca pe noi profesorii si implicit si procesul de educatie in zona acesta de explorare si ideea de a invata sa devina tot mai mult a descoperi

Thumb by Isaac Davis on Unsplash.

The post A invata vs. a descoperi. appeared first on Marketing in cuvinte si imagini.



This post first appeared on Marketing In Cuvinte Si Imagini - Blogul Lui Adrian Monoranu, please read the originial post: here

Share the post

A invata vs. a descoperi.

×

Subscribe to Marketing In Cuvinte Si Imagini - Blogul Lui Adrian Monoranu

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×