Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Junk learning – drumul catre prostie.

Melodia aia pe care o fredonezi aiurea si careia ii stii si versurile inca de acum 10-15 ani. Care nici macar nu ti-a placut atat de mult. O stii? Serialul ala idiot la care te-ai uitat asa „la trecerea timpului” din care ai retinut o gramada de nimicuri. Il stii? Filmul ala la care te-ai prapadit de ras dar la final nu ai putut sa povestesti nici macar o faza unui prieten. Da, si ala. Si exemplele pot continua. Inclusiv cu cartea aceea cu cei 20 de pasi catre succesul absolut din care ai retinut doar ca „si tu poti fi milionar” dar tot din salariu traiesti. It’s all Junk Learning!

Nu stiu daca esti familiarizat cu teoria Junk Learning. Probabil ca nu. Pana nu demult nici eu nu stiam ca exista un asemenea concept, daramite o teorie. Dar nu pot sa spun ca nu ma preocupa gandul ca acumulez informatie aiurea, fara sa-mi fie utila in vreun fel. Fara macar sa-mi aduca macar clipe de divertisment. Probabil e o chestiune care apare odata cu varsta cand curba invatarii devine destul de plata si capacitatea de memorare scade. 

De fapt ce inseamna Junk Learning? 

Cred ca cel mai simplu conceputul poate fi explicat prin analogia cu termenul „junk food”. Efectele sunt oarecum similare. Atunci cand mananci junk food (burgers, pizza, fried chicken etc.) aproape zilnic creierul reactioneaza foarte prompt. Alimentele de genul acesta sunt in general „imbogatite” cu potentiatori de gust (glutamat de sodiu de obicei) care fac creierul sa le placa. De asemenea creeaza dependenta. Apar acele „moments of happiness” pe care nu le constientizezi neparat. Dar pe termen lung junk food produce numai efecte negative: ingrasarea peste masura, cresterea colesterolului, dezechilibre la nivelul mineralelor din organism, diabet si lista poate continua. Cei mai multi dintre noi stim aceste lucruri si totusi  …

Junk Learning este echivalentul junk food in materie de informatie. Acumulam informatie zilnic, din ce in ce mai multa. Creierul nostru este tot mai solicitat datorita bombardamentului constant la care este supus. Capcana care pandeste in fiecare secunda este acumularea de informatie inutila. O facem pentru ca ne produce pe termen scurt „moments of happiness” fie sub forma divertismentului, fie sub iluzia acumularii unor informatii vitale. 

La fel ca si junk food, junk learning produce dependenta. Pentru ca este un proces usor, pentru ca genereaza placere si explicatii facile. Dar tot la fel ca in cazul junk food, pe termen lung produce numai efecte negative. Acumularea de informatii inutile precum si cautarea explicatiilor facile omoara conexiunile dintre neuroni. Mai pe intelesul tuturor, nu mai suntem in stare sa facem conexiuni intre informatii. Nu mai vrem sa gandim pentru ca ne obisnuim sa obtinem explicatii facile. Complexitatea incepe sa ne sperie si o ocolim. 

Junk learning este si cauza multor idei preconcepute. Gasim o explicatie la indemana pentru un lucru sau concept si ramanem cu acea idee in minte. Ne satisface doar pentru ca e simpla si nu numai ca nu mai cautam alte explicatii, dar cand apar alte posibile explicatii, le respingem din comoditate. „De ce a plouat cu grindina? Asa a dat Dumnezeu!” Sigur, exemplu poate e un pic dus la extrem, dar putem gasi si altele mai simple.

Cum sa detectezi daca faci Junk Learning?

Nu te chinui cu raspunsul la aceasta intrebare prea mult. Sigur faci. 

Cum sa eviti Junk Learning?

Nu e un lucru usor. Pentru ca suntem practic sufocati de informatii inutile. Si e foarte adevarat ca junk learning nu poate fi eliminat definitiv. Pur si simplu este imposibil sa filtrezi toate informatiile in mod constient. Ceea ce poti face insa, este sa-ti alegi sursele din care vine informatia. 

Sa luam exemplul cartilor. Intrebarea e: cum alegi ce carti sa citesti? In baza recomandarilor facute de prieteni, in functie de autor, in functie de cat de atractiv este titlul sau ce alte criterii urmaresti? Ideea e sa alegi in functie de autor. Sa cauti informatii despre autor si despre experienta acestuia in ceea ce priveste subiectul cartii. Cartile cu titlul bombastice au in general un continut foarte vag si lipsit de substanta. Ofera solutii simple celor care cauta „moments of happiness”. 

Despre televiziuni nici nu mai poate fi vorba. Despre ziare, reviste si alte publicatii … destul de complicat dar sa zicem ca puteti ignora anumite sectiuni si sa va concentrati pe cele cu surse ce pot fi verificate. Online lucrurile sunt putin mai simple. Puteti alege mai usor sursele si le puteti verifica la fel de usor. Doar sa alocati timpul necesar pentru asta. 

De ce sa eviti Junk Learning?

Pentru ca vrei sa-ti salvezi neuronii de la extenuare. Si mai ales pentru ca nu vrei sa iti pierzi abilitatea de a gandi logic. Asa cum am scris mai sus, Junk Learning te face sa cauti explicatii facile si sa te multumesti cu acestea. Acest lucru se traduce prin confort dar si prin lipsa unor teluri motivatoare. Pe termen lung acest lucru inseamna blazare. Si vei simti la un moment dat in viata ca nu te mai motiveaza nimic si nu vei sti sa explici de ce. Raspunsul e: pentru ca ti-ai surmenat creierul cu informatii stupide si fara sens.

Cu totii facem Junk Learning fara sa ne dam seama. E inevitabil. Este insa imperativ sa incercam sa limitam aceasta tendinta. Si mai ales daca esti in demograficul 14-25 cand curba invatarii este cea mai abrupta si esti efectiv ca un burete care absoarbe tot. Parintii sunt si ei responsabili vis a vis de ceea ce invata copiii si trebuie sa-si ia rolul din ce in ce mai serios. Nu pot sa dau multe sfaturi in materie de parenting pentru ca nu am inca fii sau fiice. Dar in materie de educatie pot. Si va spun ca tinerii cu care lucrez au lacune uriase in toate domeniile ceea ce le afecteaza logica si capacitatea de intelegere pe termen lung. 

Articolul de azi a fost unul lung, insa sper eu unul util. S-a mai vorbit despre asta si prin alte locuri si daca aveti ceva minute la dispozitie, cititi-l pe Michael Simmons povestind despre tema aceasta. Si incercati sa stati departe de acest drog.  

Shoutout to Ben White on Unsplash for the photo in this post.

The post Junk learning – drumul catre prostie. appeared first on Marketing in cuvinte si imagini.



This post first appeared on Marketing In Cuvinte Si Imagini - Blogul Lui Adrian Monoranu, please read the originial post: here

Share the post

Junk learning – drumul catre prostie.

×

Subscribe to Marketing In Cuvinte Si Imagini - Blogul Lui Adrian Monoranu

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×