Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Nu te poti numi un curajos pana nu experimentezi frica!

Dan Zaharia este un nume pe care multi il asociaza in special cu intermedierea de cladiri de birouri. E cel care a adus in Iasi si in Romania nume grele care ulterior au angajat mii de romani si au investit milioane de euro, dezvoltand mediul de business autohton. A fost manager de dezvoltare in grupul Iulius Management Center si s-a ocupat de tot ceea ce inseamna United Business Center, divizia de spatii de birouri din grupul condus de Iulian Dascalu. Mai apoi a continuat pe cont propriu fiind actualmente Senior Consultant la Extind, companie pe care a si fondat-o si care se ocupa cu relocari de firme, asa cum ii place lui sa spuna. Dar probabil in ultima perioada Dan a devenit si mai cunoscut prin prisma a doua proiecte de suflet denumite FabLab si Scoala Informala de IT. 

“Dane, ce inseamna Curajul pentru tine?” Asa a inceput discutia pe care am avut-o cu Dan in urma cu cateva zile chiar la FabLab, proiectul lui de suflet. Raspunsul a venit destul de simplu, desi Dan, la fel ca si mine, e un maestru al cuvintelor. Mi-a spus ca pana sa poti defini curajul trebuie sa experiementezi frica. Sa o cunosti, sa ti-o asumi si abia atunci poti sa te numesti un curajos.

Si tind sa fiu de acord cu el 100%. Daca intrebi sportivii care practica sporturi extreme, iti spun ca Atunci Cand nu iti mai este frica, fie te plictisesti, fie gresesti si o patesti. Iar cand te plictisesti inseamna ca nu mai apreciezi curajul de care ai nevoie pentru a face lucrurile alea nebunesti. Iata de ce a fi curajos nu inseamna a nu avea frica. Trebuie sa-ti fie frica de esec, si sa te motiveze acest lucru. Altfel risti sa te prabusesti tocmai de sus. 

Dan mi-a zis insa ca atunci cand a inceput FabLab a avut nevoie si de o doza de nebunie. Pentru ca nu-i usor sa pornesti un asemenea proiect, mai ales in Iasi, un oras destul de conservator prin prisma constiintei colective dar si din punct de vedere al judecatilor pripite si prea dure uneori la adresa initiativelor de acest gen. De aceea il vad pe Dan ca pe un extreme skater pentru ca are curajul sa se dea pe pante abrupte, sa sara peste scari si obstacole, si sa-si tina echilibrul folosindu-se de orice punct de sprijin din jur. Iar acele “puncte de sprijin” sunt oameni, comunitati si alti “nebuni” ca el care cred in proiectele lui. 

Imi spunea Dan ca cel mai greu e ca atunci cand devii antreprenor iti dai seama ca esti singur. Ca nu mai ai in spate o corporatie, un brand mare care sa te ajute, sa iti deschida usi. Nu mai ai o echipa careia sa ii dai taskuri, ca trebuie sa rezolvi mai totul singur. Dar totusi Dan nu e singur. Curajul inspira si aduna oamenii in jurul sau. Curajul e apanajul liderilor si followerii nu vor intarzia sa apara. 

FabLab e proiectul prin care Dan incearca sa dea inapoi comunitatii iesene de antreprenori si nu numai, parte din curajul si experienta lui. Dan e un facilitator. Antreprenorii vin la FabLab pentru spatiul de co-working si gasesc acolo si  evenimente, conferinte, training-uri etc. Viitorii antreprenori vin la FabLab la evenimente si conferinte si gasesc acolo oameni cu experienta diversa de la care invata cum e sa fii antreprenor, vad modele de succes, vad business-uri care cresc. Copiii vin la FabLab si fac cursuri de robotica, invata sa programeze, se distreaza si invata. E un scenariu cat se poate de roz. 

Ca sa fie totul roz azi, uneori mai e si albastru si verde si gri si chiar negru. Atunci cand contractele cu unii parteneri nu sunt onorate decat cu plata in avans, atunci cand cheltuielile se aduna, atunci cand sprijinul unor autoritati intarzie sa apara iti vine sa lasi totul balta si te gandesti ce bine era in corporatie. Si e cu atat mai usor cand ai un business paralel unde totul merge bine. E greu sa stai focusat pe proiecte precum FabLab si sa le acorzi timp stiind ca in timpul acela ai putea dezvolta business-ul din care traiesti propriu-zis si pe care il stii ca pe dosul propriei palme.

Pentru Dan insa curajul nu se limiteaza la a crea oportunitati sub forma amenajarii de spatii de co-working sau pentru evenimente. Am gasit in Dan o persoana care are curajul de a schimba ceva in educatia din Romania. Curajul de a face ceva atunci cand toti ceilalti se plang ca nu mai “producem” absolventi capabili si cu cunostinte bogate. Si cand vezi ca sistemul traditional nu se schimba, iei haturile in maini si creezi un sistem alternativ care merge. Cum e Scoala Informala de IT.

Personajul nostru a inteles ceva ce foarte multi rectori si decani nu inteleg in Romania. Ca angajatorii nu isi doresc savanti, ci oameni care sa stie sa faca si sa aiba un nivel suficient de intelegere a unor notiuni si concepte, dar mai important sa aiba dorinta de a invata, de a se schimba.

Dar mai multe o sa va spuna chiar Dan in interviul de mai jos. Si despre FabLab, si despre Scoala Informala de IT, si despre fricile si piedicile cu care s-a confruntat pana sa constientizeze ca este de fapt un curajos si pana sa ii inspire pe altii. 

[See image gallery at monoranu.ro]

The post Nu te poti numi un curajos pana nu experimentezi frica! appeared first on Marketing in cuvinte si imagini.



This post first appeared on Marketing In Cuvinte Si Imagini - Blogul Lui Adrian Monoranu, please read the originial post: here

Share the post

Nu te poti numi un curajos pana nu experimentezi frica!

×

Subscribe to Marketing In Cuvinte Si Imagini - Blogul Lui Adrian Monoranu

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×