Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Avem nevoie de reclame mai simple?

Imi aduc aminte cu placere de perioada “romantica” a advertisingului romanesc, anii 2003-2008. Apoi a venit criza si bugetele s-au dus naibii. Cand ne-am revenit din criza, deja totul se mutase pe online si putinii visatori care au ramas in publicitate s-au trezit ca trebuie sa faca reclame pentru cu totul alt target. 

Ieri sau alaltaieri vazusem o postare de-a Aelei Cotabita pe FB in care se intreba de unde si de ce un copy atat de prost la un ad online pentru un site de incaltaminte, destul de marisor fie vorba intre noi.

“Stai acasa si fa cumparaturile online! Esti prea frumoasa pentru a cauta loc de parcare!”. 

Comentarii au fost destule. Romanticii au fost de-a dreptul scandalizati, altii au argumentat pro-copy-ul in cauza. Normal, intotdeauna vor fi pareri impartite. Eu am fost in cea de-a doua categorie. Si am decis sa scriu azi acest post pentru a va explica de ce apar astfel de copy-uri. (copy = text publicitar, pentru cei ce nu cunosc argo-ul de specialitate). 

Studiile arata ca in primele doua decenii (a se citi pana acum) ale secolului XXI am fost mai rapizi decat in secolul anterior. Totul se misca mai repede, si noi ne inscriem in acest trend. Tehnologia e cea care ne ajuta. Vrem sa fim prezenti in cat mai multe locuri, sa facem in acelasi timp cat mai multe lucruri. Suntem incurajati sa ne comportam asa si ni se spune ca este usor sa atingem astfel de obiective. 

In acelasi timp, alte studii arata insa ca NU ne folosim creierul mai mult decat in secolul trecut.

Pentru ca tot e la moda am sa citez din Youval Noah Harari. Acesta arata in cartea sa Sapiens: A brief history of humankind cum evolutia noastra catre umanoizi inteligenti s-a produs in milioane de ani insa a accelerat incredibil in ultimii 15.000 de ani, viteza crescand aproape exponential in ultimii 500 si apoi 200, datorita revolutiei culturale si a celei industriale.

Spuneam la randu-mi intr-un articol de saptamana trecuta ca scrisul si cititul au revolutionat societatea, insa azi am depasit deja aceasta etapa. Raman la ideea ca per total societatea e acum pe o panta descendenta, dar nu despre asta e vorba. 

Din pacate cred ca ne-am cam atins maximul pentru ca acum ne concentram sa cream masini care sa gandeasca mai mult si mai rapid decat noi. Artificial Intelligence pare sa fie noua revolutie si nu sunt sigur ca e una care se va sfarsi bine pentru omenire. Nu sunt fatalist dar semnele arata ca aceasta viteza care ne este impusa ne face sa ne indobitocim mai degraba. Pentru ca pur si simplu nu putem tine pasul. 

Avem acces la tot mai multa informatie si mai mult decat atat, suntem in permanenta bombardati cu aceasta. Abia daca mai fac fata creierele noastre sa proceseze uriasele volume cu care intram in contact zi de zi. Suntem tot mai extenuati mental dar in acelasi timp facem din ce in ce mai putin pentru a ne deconecta. Nu putem pentru ca suntem dependenti. 

Toata aceasta informatie necesita procesare, clasificare, stocare. De spatiu de stocare nu ducem lipsa, insa la capitolul procesare si clasificare incepem sa avem probleme. Pentru ca oricat de multitasking ar fi creierul nostru, pur si simplu la un moment dat da eroare. Nu shutdown, ci doar bypass.

Iata mai jos un exemplu simplu, o comparatie daca vreti, intre ceea ce se intampla acum 20-30 de ani in mintea unui copil/elev de scoala generala si ce se intampla acum. 

Ora de matematica a fost si va ramane un cosmar pentru multi. Dar atunci cand venea, majoritatea reuseam sa performam fara prea mari probleme. De ce faceam noi fata lejer iar copiii de azi au atatea dificultati? Pentru ca aveam creierele Mult Mai odihnite si eram capabili sa procesam si sa clasificam mult mai usor informatiile pe care le asimilam.

Astazi elevii sunt posesori de smartphones, tablete, televizoare cu sute de canale, playstation etc. Toate aceste device-uri arunca inspre ei volume uriase de informatii care necesita procesare si clasificare. Sunt deja obositi cand ajung in clasa. In plus, multe dintre aceste informatii Sunt Mult Mai atractive decat ceea ce primesc in scoala. 

Daca un elev/copil este atat de obosit si extenuat mental, inchipuiti-va ce se intampla in mintea acestuia cand devine adult. Volumele de informatii cu care se confrunta acum sunt mult mai mari, creierul mult mai obosit. Adaugati grijile, presiunea sociala, si alti factori care pun si mai multa presiune. Evident, in ecuatie trebuie adaugata si experienta care mai echilibreaza putin balanta, insa gradul de surmenare este mult mai mare decat in urma cu 10 ani, daramite cu 20-30. 

Acum intelegeti de ce avem nevoie de reclame simple, uneori chiar stupide? Pentru ca pur si simplu nu mai avem timp sa procesam atatea informatii, nu mai ajungem la sursa. In plus, cu riscul de a deranja ceva cititori, va spun ca multi reprezentanti ai generatiilor mai tinere nu mai sunt obisnuiti sa proceseze informatii de profunzime. Le lipseste experienta, exercitiul logic. Si atunci balanta de mai sus inclina din ce in ce mai mult in favoarea abandonului logicii.

Ma intreba cineva ieri daca nu cumva ne prostim. Nu cred. Insa presiunea informationala e imensa si atunci cred ca pur si simplu devenim mai selectivi, cel mult ignoranti in ceea ce priveste anumite aspecte. Poate ca uneori un pic de liniste ar ajuta. Insa cati dintre noi mai pot sta departe de informatii astazi? 

The post Avem nevoie de reclame mai simple? appeared first on Marketing in cuvinte si imagini.



This post first appeared on Marketing In Cuvinte Si Imagini - Blogul Lui Adrian Monoranu, please read the originial post: here

Share the post

Avem nevoie de reclame mai simple?

×

Subscribe to Marketing In Cuvinte Si Imagini - Blogul Lui Adrian Monoranu

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×