Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Viitorul piețelor de grâu: între apetitul nesățios al Chinei și seceta inevitabilă din Sudul Europei

Viitorul Piețelor De Grâu: între Apetitul Nesățios Al Chinei și Seceta Inevitabilă Din Sudul Europei

Cererea record de grâu din partea Chinei creează incertitudine pe piețele globale

După ce condițiile meteorologice nefavorabile au afectat producția sa de grâu, China s-a angajat într-un efort semnificativ pentru a importa grâu din întreaga lume, anticipând că nivelul importurilor sale va atinge un record anual. La începutul acestui an, China a investit considerabile sume de bani în achiziționarea de grâu din Australia. În luna curentă, chinezii au continuat acest trend, cumpărând cantități semnificative de grâu de la principalii exportatori mondiali, inclusiv SUA, Canada și Franța, conform declarațiilor unor comercianți anonimi citate de Bloomberg.

Această creștere a achizițiilor vine după ce prețurile internaționale la grâu au scăzut la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani în luna septembrie. Cu toate că aparent există suficiente aprovizionări momentan, cererea în creștere a Chinei adaugă un nou nivel de incertitudine într-un context global în care lanturile de aprovizionare sunt deja vulnerabile la evenimente precum conflicte și politici comerciale protecționiste.

Darin Friedrichs, co-fondatorul Sitonia Consulting Co., a declarat: „Importurile de grâu ale Chinei vor fi semnificativ mai mari în viitor și cu siguranță vor depăși cotele anuale. Se pare că China a achiziționat toate cantitățile disponibile pentru export din Australia și acum trebuie să se îndrepte către alți furnizori.”Pentru a gestiona importurile de produse alimentare precum grâul, autoritățile de la Beijing utilizează un sistem de cote. În prezent, China permite importul a 9,636 milioane de tone de grâu pe an, la un tarif vamal de 1%, iar 90% din această cotă revine companiilor de stat. Pentru importurile care depășesc această cotă, tariful vamal crește semnificativ la 65%, nivel care de obicei nu este accesibil cumpărătorilor privați.

Timp de mai mulți ani, China nu a depășit această cotă. Cu toate acestea, situația s-a schimbat în 2020, odată cu semnarea acordului comercial între China și administrația Trump, ceea ce a stimulat achizițiile de grâu din SUA.Anul trecut, China a înregistrat un nivel record al importurilor de grâu, cu un total de 9,96 milioane de tone, pe măsură ce consumatorii chinezi au început să folosească grâul ca înlocuitor pentru alte ingrediente utilizate în hrana animalelor și au consumat mai multă pâine. Astăzi, China concurează cu Egiptul pentru titlul de cel mai mare importator mondial de grâu.În primele opt luni ale acestui an, achizițiile chineze de grâu din străinătate au atins deja 9,56 milioane de tone, iar mai mult de 60% din această cantitate a fost importată din Australia.

Seceta, o amenințare majoră pentru producția agricolă europeană

Conform primei ediții a Atlasului european al riscului de secetă, fermierii din Europa se confruntă cu potențiale pierderi de producție de până la 10% în fiecare an Din Cauza Secetei. Zonele cu riscuri majore se găsesc, în special, în Spania și România, care se confruntă cu cele mai mari dificultăți. Această analiză a riscului de secetă evaluează consecințele pentru diverse sectoare și sisteme din Uniunea Europeană în funcție de condițiile climatice actuale și de scenariile anticipate în care temperatura globală crește cu 1,5°C, 2°C și 3°C în comparație cu perioada preindustrială.

Zona mediteraneană este cea mai vulnerabilă la riscul de secetă, din cauza tendinței clare de creștere a condițiilor uscate cauzate de încălzirea globală. Spania, de exemplu, a înregistrat deja scăderi de peste 5% în producția de grâu și de peste 10% în cea de orz din cauza secetei. România, ca și alte regiuni estice și vestice, se confruntă cu efecte mai complexe cauzate de fluctuațiile în nivelul de umiditate și variabilitatea precipitațiilor. Atlasul arată că România are deja un risc relativ ridicat de secetă, iar proiecțiile viitorului arată o creștere a riscurilor în multiple sectoare.

Din perspectiva producției de grâu, România este cel de-al patrulea cel mai mare producător din UE. Cu toate acestea, se așteaptă ca țara să înregistreze pierderi semnificative din cauza secetei. Anul trecut, România a recoltat 8,5 milioane de tone de grâu, în comparație cu 10,4 milioane de tone cu un an în urmă. Prognozele nu sunt îmbucurătoare, estimându-se că randamentele pe hectar vor scădea în medie cu 5-7,5% în fiecare an. În ceea ce privește producția de porumb, România se confruntă cu o reducere relativă medie anuală de 10-12,5% din cauza secetei. Anul trecut, producția de porumb a fost de 8,2 milioane de tone, față de 14,8 milioane de tone în 2021.



This post first appeared on Revista Electronica De Morarit Si Panificatie, please read the originial post: here

Share the post

Viitorul piețelor de grâu: între apetitul nesățios al Chinei și seceta inevitabilă din Sudul Europei

×

Subscribe to Revista Electronica De Morarit Si Panificatie

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×