Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Windows Server 2016 TP2 – TP3 – TP4 – TP5 Kurulumu – Video ve Görsel Anlatım

Adım Adım Windows Server 2016 Technical Preview 2Technical Preview 3Technical Preview 4Technical Preview 5 Kurulumu Kurulumu nasıl yapılır, video, görsel ve metin anlatım yazımıza hoşgeldiniz.  Bu yazımız da, Technical Preview 2Technical Preview 3Technical Preview 4Technical Preview 5  kurulumlarının nasıl yapıldığını inceleyeceğiz ve sizlere video, görsel ve metin anlatımını gerçekleştireceğiz. Bu anlatımımızda, Biz kurulumumuzu VMWare Workstation üstünde yapacağız. Diğer, Windows bilgi, ders, eğitim ve dökümanlara, yan menüden
Fikir Proje Blogluyor –>Network – Sistem –> Windows kategorisinden ulaşabilirsiniz.


  • Windows Server 2016 TP2
  • Windows Server 2016 TP3
  • Windows Server 2016 TP4
  • Windows Server 2016 TP5

Windows Server 2016 TP2 dağıtımını bir sanal makineye veya doğrudan bir fiziksel makineye kurup test edebilirsiniz. ISO üzerinden yükleme için sunucuyu kurulum kaynağı ile başlatın ve aşağıdaki adımları takip edin.

Language ve diğer preferences tercihlerinizi yapın.

Install now ile ilerleyin.

Aşağıdaki bilgiler doğrultusunda dağıtım tercihinizi yapın.

Windows Server Technical Preview 2 – Varsayılan durumda GUI’ye sahip değildir yani Desktop, Server Manager, File Explorer, MMC gibi yerel yönetim amaçlı araçların yer almadığı bir dağıtım seçeneğidir. PowerShell başta olmak üzere diğer bazı araçlar ile birlikte yerel veya uzaktan yönetimi mümkündür. Üzerinde sadece belirli Windows Server rolleri çalışabilir. Kurulumu disk üzerinde yaklaşık 6,5GB yer kaplar. Nano Server ile karıştırmayın ama Windows Server 2012’nin Server Core dağıtım seçeneği gibi düşünebilirsiniz.

Windows Server Technical Preview 2 (with local admin tools) – Yerel yönetim araçlarını da barındıran GUI destekli bir dağıtım seçeneğidir. Tüm Windows Server rollerini çalıştırabilir. Kurulumu disk üzerinde yaklaşık 8GB yer kaplar. Windows Server 2012’nin Full (with GUI) dağıtım seçeneği gibi düşünebilirsiniz. Kurulumun hemen ardından sizi bir Desktop karşılamaz çünkü Server Graphical Shell varsayılan olarak kapalı gelir. Ancak komut satırına mmc, perfmon gibi uygulama isimleri girerek başlatabilir, eğer gerekiyor ise sizi karşılayan Server Manager > Features bölümünden Server Graphical Shell’i etkinleştirebilirsiniz.

Denemek istediğiniz dağıtımı seçerek ilerleyin.

Lisans anlaşmasını kabul ederek ilerleyin.

Yeni bir kurulum yapıldığını varsayıyorum; Custom: Install Windows only (advanced) seçeneğiyle ilerleyin.

Windows Server 2016 TP2 kurulumunun gerçekleşeceği diski seçin ve ilerleyin.

Windows Server 2016 TP2 kurulumu aşağıdaki gibi ilerler.

Kurulum tamamlandıktan sonra sizi aşağıdaki yönetici parolası belirleme ekranı karşılar. OK ile onaylayın.

Ve administrator hesabı için bir parola belirleyin.

Ardından Windows Server 2016 TP2 kurulumu tamamlanmış olur.

Kurulumu Windows Server Technical Preview 2 (with local admin tools) seçeneğiyle yaptığınız halde geleneksel bir masaüstü veya başlat menüsü görmüyor olmanız sizi şaşırtmasın. Daha önce de söylediğim gibi Server Graphical Shellvarsayılan olarak kapalı gelir. Ama eğer isterseniz sizi karşılayan Server Manager üzerinde Add roles and fatures ileFetaures bölümüne ulaşarak Server Graphical Shell’i aktif edebilirsiniz. Server Graphical Shell size masaüstü, başlat menüsü, dosya yöneticisi gibi geleneksel araçları sağlar.

Microsoft, Windows Server ailesine yeni bir üye daha ekledi. Bu yeni ve heyecan verici üyenin adı da Windows Server 2016. Windows Server 2016 bilindiği gibi hala Teknik önsürüm aşamalarında ve Microsoft, bizlere Technical Preview serileri halinde test edebilme imkanı sunuyor.

Test aşamaları hala devam etmektedir ve Microsoft, gelen geri bildirimleri değerlendirerek yeni eklemeler ve iyileştirmeler yapmatadır. Bu makalemde de size en son Teknik önsürüm olan (bu makaleyi yazdığım tarihte) Technical Preview 3‘ü yükleyeceğim.

Windows Server 2016 Technical Preview 3’ü şu link’ten indirebilirsiniz.
https://www.microsoft.com/en-us/evalcenter/evaluate-windows-server-technical-preview

Kurulum için sistem gereksinimleri aşağıdaki gibidir:

İşlemci:
Minimum 1.4 GHz 64-bit

RAM:
Minimum 512 MB

ÖNEMLİ!
512 MB RAM desteği ile VMware veya benzeri bir sanal makina üzerinde kurulum yapacaksanız, kurulum hata verecektir. Sanal makina üzerinde yapılan kurulumlardaki ram miktarı 800 MB’tan fazla olmalıdır. Kurulum bittikten sonra (Server üzerindeki yapılandırmanıza bağlı olarak) VMware ayarlarından RAM miktarını tekrar 512 MB’a çekebilirsiniz.

DISK Alanı:
Minimum 32 GB

Başarılı bir kurulum gerçekleştirebilmek için Minimum disk kapasitesi 32 GB olmalıdır. Ben kurulum için 40 GB’lık bir alan ayırdım. Server Core kurulum, GUI mode’a oranla 4 GB daha az yer kaplamaktadır.

Windows Server 2016 Technical Preview 3 yükleme aşamasına geçelim.

Yüklenecek dil, tarih formatı ve klavye dil ayarlarını ayarlıyoruz.

Install now butonuna basarak kuruluma başlıyoruz.

Windows Server Technical Preview 3:
Bu kısım Core olarak kurulum yapmaktadır. Core kurulumunda PowerShell ve bazı temel araçlar yer alıyor. Core kurulum yaptığı için Desktop, File Explorer, Server Manager gibi araçlar yer almıyor.

Windows Server Technical Preview 3 (Server with Desktop Experince):
Bu kısım GUI(Graphical User Interface) yani kullanıcı arayüzü ile yapmaktadır. Windows Server 2012’de olduğu gibi Desktop Experince‘i Feature olarak sonradan kurmak zorunda kalmıyorsunuz. Kurulum tamamlandığında Desktop Experince hazır, kurulmuş olarak geliyor.


Özellikle belirtmek istiyorum;
Windows Server Technical Preview 3 yani Core olarak kurulum yapar da,Desktop Experience’ı sonradan powershell komutu ile kurmak isterseniz aşağıdaki hatayı alırsınız.

Lisans Sözleşmesini kabul ederek devam ediyorum.

Custom: Install Windows only (advanced) seçeniğini tıklayarak devam ediyorum.

Disk yapılandırma işlemlerimi gerçekleşirdikten sonra Next butonuna basark devam ediyorum.

Kurulum başladı…

Bu adımda Administrator Şifresi tanımlamam isteniyor. Şifremi tanımladıktan sonra Finish butonuna basıyorum.

Tanımladığım şifreyi yazıp login oluyorum.

İşte Windows Server 2016! İlk bakışta Windows 10’a benzerliğiyle şaşırtıyor. Neredeyse aynı

Server Manager otomatik olarak açıldı.

Tıpkı Windows 10’da olduğu gibi, Windows Server 2016’da da Başlat Menusu eski yerini almış. All Apps‘e tıklayarak Uygulama ve programları görüntülüyoruz.

Windows System altında Windows Administrative Tools‘un yer aldığını görüyoruz.

Windows Server 2016 Technical Preview 3 yüklemesini tamamladık. Bu makalemde sadece Technical Preview 3 yüklemesine ve Windows Server 2016 ile ilk tanışma aşamasına değindim.

Microsoft server 2016 technical preview Kurulumu:

Dil seçeneğini seçiyoruz yukarıda da belirttiğim gibi Türkçe siz farklı dil seçebilirsiniz. Klavye Türkçe Q seçmeksek burada şifre girerken sıkıntı çıkarabilir.Türkçe karakter şifrelerde

İleri > ve ardından şimdi yükle

Lisans Koşullarını Kabul ediyoruz ileri >

Burada 2 seçenek karşımıza çıkıyor

  1. Bir tanesi yükseltme yükseltme yapmadan önce programların 2016 ya uyumlu olup olmadığı bakılmalıdır muhakkak ki yedek alınmalıdır.
  2. Yeni kurulum biz yeni kurulum yapacağımız için yalnızca yükle seçip devam ediyoruz.

Kullanıcağımız Disk tipini seçiyoruz eğer bir raid kartım ve SCSI (Small Computer System Interface)disk yapım olsaydı burada sürücü yükle deyip ilgili raid kartın yazılımını yüklemem gerekicekti bende öyle bir işlem olmadığı için diski formatlıyorum.

Administartor parolası belirmemizi istiyor bu parola karmaşık olması gerekli örneğin ben genelde Admin.1 koyarım yalnız kurulumun başında da belirttiğim gibi eğer siz Türkçe Q klavye seçmezseniz “adm’n/1” olarak yazmanız gerekli.

Ve işte Windows Server ailesinin yeni üyesi Windows Server 2016 Technical Preview 4 karşınızda..

Windows Server 2016 Technical Preview 5 Yazılım ve Donanım Gereksinimleri

MS’nin paylaştığı bilgiler doğrultusunda Windows Server 2016 işletim sistemi için minimum donanım gereksinimleri aşağıdaki gibidir.

  • 1.4 GHz 64-bit processor
  • Compatible with x64 instruction set
  • Supports NX and DEP
  • Supports CMPXCHG16b, LAHF/SAHF, and PrefetchW
  • Supports Second Level Address Translation (EPT or NPT)
  • 512 MB RAM
  • ECC (Error Correcting Code) type or similar technology
  • 32 GB HDD

Yukarıda belirtilen minimum donanım gereksinimlerini sağladıktan sonra kurulum için gerekli olan .iso dosyasını MS’nin resmi sitesinden indireceğiz. ( Link ) İndirme işlemi öncesinde MS hesabınız ile oturum açmanız ve kısa bir form doldurmamız gerekmektedir.  Formu doldurmamızı takiben 4.84 GB boyutundaki.iso dosyasımızı lokal dizinimize indirebiliriz. Test sürümünde kullanabileceğimiz lisans anahtarları aşağıda paylaşılmıştır.

  • Standard Key       : MFY9F-XBN2F-TYFMP-CCV49-RMYVH
  • Datacenter Key   : 6XBNX-4JQGW-QX6QG-74P76-72V67

Windows Server 2016 Technical Preview 5 Kurulumu

.iso dosyasının indirilmesini takiben test ortamımıza geçiş yapıyoruz ve Vmware ESXI 6.0 üzerinde kurulum için sanal bir host oluşturuyoruz. Kurulum işlemini test ortamımda hali hazırda bulunan WDS ( Windows Deployment Services ) ile NIC üzerinden gerçekleştireceğim. Sizler kendi ortamlarınızda ister Bootable USB Disk’ten ister sanal ortam’da direkt .iso dosyasından gerçekleştirebilirsiniz.

Sanal Host, kurulum için hazır durumda, son ekranda da  yapmış olduğumuz tüm işlemleri özet olarak görebiliyoruz. Kurulum işlemini WDS ile gerçekleştireceğimizi belirtmiştik, bu nedenle Sanal Host’u F12 ile NIC üzerinden başlatıyoruz.

NIC üzerinden boot edilen Sanal Host, DHCP Sunucusu’ndan 192.168.1.13 IP’sini aldı ve kurulumun ilk aşamasına başladı.

WDS, bu adımda kurulum için yetkilendirilmiş bir kullanıcının bilgilerini talep ediyor. ( Bootable USB veya direkt .iso dosyası ile yapacağınız kurulumlarda bu işlem yapılmayacaktır. Bu işlem direkt olarak WDS alt yapısı ile ilgilidir. )

Bu aşamada kurulum yapacağımız işletim sistemini seçiyoruz.

Kurulum aşamasında disk yapısı ile ilgili herhangi bir işlem yapmıyoruz. ESXI’nın atadığı boyuttaki ( 40 GB ) disk’i bölümlendirmeden devam ediyoruz.

Kurulum dosyaları kopyalanıyor ve kurulum için hazır duruma getiriliyor

Kurulum tamamladı. Sanal Host’u yeniden başlatıyoruz.

Talep edilen bilgileri sağlıyoruz.

Bu aşamada lisans anahtarımızı yazıyoruz. Ancak “ Do this later “ seçeneğine tıklamak suretiyle herhangi bir işlem yapılmaksızın iptal edilebilir.

Lisans koşullarını “ Accept “ diyerek kabul ediyoruz ve devam ediyoruz.

Kurulum sonrası ön hazırlığın son aşamasında “ Administrator “ kullanıcısı için şifre tanımlanması talep ediliyor. Şifremizi giriyor ve Finish’e tıklıyoruz.

Yukarıdaki ekran ile ön hazırlık sürecinin tamamlandığını ve işletim sisteminin kullanıma hazır olduğunu anlıyoruz. Ctrl + Alt + Delete tuş kombinasyonu ile devam ediyoruz.

Administrator kullanıcısı için tanımladığımız şifremizi giriyoruz ve Enter’a basıyoruz.

Kurulumunu tamamladığımız Windows Server 2016 işletim sistemi, Windows 10’dan aşikar olduğumuz masaüstü görünümü ile bizleri karşılıyor görebilirsiniz.

Fikir Proje olarak sizlere elimizden geldiğince, yararlı bilgiler paylaşmaya çalışıyoruz. Sizlerde bu paylaşımlarımızı, sosyal ağ ve diğer ağlarınızda paylaşırsanız seviniriz. Bilgi paylaştıkça çoğalır.

Benzer Yazılar

  • Windows Server 2016 TP2 – TP3 – TP4 – TP5 Kurulumu – Video ve Görsel Anlatım
  • Windows Server 2016 Technical Preview 5 Kurulum – Video ve Görsel Anlatım
  • Windows Server 2016 Technical Preview 4 Kurulum – Video ve Görsel Anlatım
  • Windows Server 2016 Technical Preview 3 Kurulum – Video ve Görsel Anlatım
  • Windows Server 2016 Technical Preview 2 Kurulum – Video ve Görsel Anlatım
Tweet


This post first appeared on Fikir Proje Ajans, please read the originial post: here

Share the post

Windows Server 2016 TP2 – TP3 – TP4 – TP5 Kurulumu – Video ve Görsel Anlatım

×

Subscribe to Fikir Proje Ajans

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×