Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Het gevaar van mobiele malware op je telefoon

De opkomst van de mobiele telefoon markeerde een belangrijk keerpunt in de geschiedenis van communicatie. In de afgelopen decennia hebben mobiele telefoons een enorme evolutie doorgemaakt waarbij ze van eenvoudige apparaten voor spraakcommunicatie zijn uitgegroeid tot geavanceerde smartphones die een breed scala aan functies bieden.

Een smartphone is voor veel mensen het centrum waar alle aspecten van het leven zich verzamelen. Zowel privé als zakelijke communicatie, bedrijfsgeheimen, interesses via browsen en social media, aankopen, contactpersonen en financiële data, eigenlijk alles over je leven bevindt zich op de smartphone.

Malware op de smartphone vormt dan ook een ernstig gevaar voor de veiligheid en privacy. De gevolgen kunnen variëren: Denk Bijvoorbeeld Aan gegevensdiefstal, financiële schade of een slecht presterende smartphone.

Hoe vervelend bovenstaande zaken ook kunnen zijn, nog vervelender kan het verlies van privacy zijn. De inhoud van de e-mails of chats kunnen worden gelezen en gepubliceerd, er kan afpersing plaatsvinden op basis van gevonden foto’s of films en het is zelfs mogelijk om camerabeelden of gesprekken op te nemen zonder dat iemand dit in de gaten heeft.

Oorzaken van besmetting

Hoe komt malware eigenlijk op een smartphone? Een van de meest voorkomende manieren is middels onbetrouwbare apps. Ondanks strikte controles in de app stores worden er apps aangeboden met meer “functionaliteit” dan dat er gewenst is.

Dit kan een normaal ogende app zijn, bijvoorbeeld een spelletje, die naast wat het belooft te doen ook nog wat dingen doet die minder gewenst zijn. Tevens kan er een “namaak” app worden aangeboden zijn die lijkt op een bekende app maar die hele andere dingen doet.

Naast dit soort apps zijn er nog veel meer mogelijkheden waarop je smartphone slachtoffer worden. Denk bijvoorbeeld aan phishing e-mails, openbare WIFI netwerken, besmette websites of via een link in een sms bericht.

In sommige gevallen is het zelfs mogelijk om een bericht te sturen naar een mobiele telefoon, die niet getoond wordt op het scherm en automatisch zonder enige melding en volledig automatisch de malware installeert (zero-click).

Een stukje malware die dit kan, geliefd en gebruikt door menig inlichtingendienst, is bijvoorbeeld het bekende Pegasus.

Wees altijd voorzichtig met het downloaden van apps, het verbinden met onbeveiligde netwerken, het klikken op links en zorg dat de smartphone altijd volledig is bijgewerkt met de nieuwste updates. Het is geen garantie, maar op deze wijze houd je de risico’s beperkt.

Als alternatief rest er natuurlijk nog altijd de klassieke Nokia 3310.

The post Het gevaar Van Mobiele Malware op je telefoon first appeared on Cybertilt.



This post first appeared on Cybertilt!, please read the originial post: here

Share the post

Het gevaar van mobiele malware op je telefoon

×

Subscribe to Cybertilt!

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×