Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Akü Nedir?

Akü Nedir?

Arabanızdaki akü, motorun çalıştırma gücü olarak hizmet eder ve bu da onu herhangi bir arabanın en önemli parçalarından biri yapar. Motor çalışmıyorken ışıklar, fanlar, radyolar ve elektrikli bileşenler gibi aksesuarlara da güç sağlar. Arabanın aküsü nerededir? Akü ömrü ne kadardır, akü nasıl değiştirilir vb. Her türlü soruya yanıt vereceğiz.

Otomobili çalıştırmak için kontak anahtarını çevirdiğinizde pek çok şey gerçekleşir. Arabanızdaki akü, olan ilk şey olarak voltaj kaybetmeye başlar.

Akü Nasıl Çalışır?

Bunun nedeni, akünün marş motorunu çevirerek aracı çalıştırmaya odaklanmasıdır. Alternatör, araç çalıştırıldığında yedek aküyü şarj eder. Bu nedenle, arabanızı her çalıştırdığınızda ve sürdüğünüzde akü sürekli olarak boşalacak ve yeniden şarj edilecektir.

Marş motoru dişlileri, aşağıdaki senaryoda motorun volanını döndürmeye çalışacaktır. Bir motorun çalışmasını sürdürmek için gerekli olan harekettir.

Akü Ne İşe Yarar?

Akü, arabaların elektriğe bağlı bir dizi parçasına enerji sağlayan bir bileşendir. Örnek olarak, marş motoruna güç vererek aracın çalışması için gerekli hareketi başlatır. Aracınızın farlarının yanması için gereken gücü sağlar. Sinyal verdiğinizde Veya frene bastığınızda radyonuzun çalışması, otomatik kapı camlarınızın açılıp kapanması ve lambaların yanması için gereken elektrik enerjisini akünüz sağlar.

Aracınızın çalışması için elektriğe ihtiyacı vardır. Akünüz enerji kaybederse ve araca gerekli enerjiyi sağlayamazsa, aracınız ve elektriğe bağlı tüm bileşenleri çalışmayacaktır.

Akü Değişimi

Aracınızda yapabileceğiniz en basit bakım akü değişimidir. Bu prosedürleri birer birer gözden geçirelim.

1 adet akü satın alınmalıdır. Aracınıza uygun bir akü satın alarak işe başlayacaksınız. Şu anda arabanızda takılı olan aküyü inceleyerek, hangi aküye en uygun olduğunu belirleyebilirsiniz.

Akünün yerini bulun. Enerji kaynağı olan aküler, otomobil üreticileri tarafından farklı yerlere konumlandırılıyor. Kaputu açtığınızda, en tipik konum sağdadır. Değilse, doğru boyuttaki yan bölmelerde, bagajda veya yedek lastiğin yanında olabilir. Bazı arabalarda ön su ızgarasının altında da bulunabilir.

Sabitlemek için bu düzenlemede tek bir somun bağlantısı veya akünün her iki tarafına sabitlenmiş ve sıkılmış bir somun kullanılabilir. Aküyü çıkarmak için bu bağlantının kesilmesi gerekir. Bu konektörlerin somunları 11–12 veya 12–13 anahtarlarla sökülebilir.

Aküler için kilitleme mekanizmasını çıkardıktan sonra sıra kutupları da çıkarmaya geldi. İki direk başı mevcuttur. Kutuplardan biri (+), diğeri (-). (+) kutbunda, pozitif yüklü taraf olduğunu açıkça gösteren kırmızı bir başlık veya kırmızı bir bağlantı malzemesi vardır. Bu, sınıfının en iyisi bir tekniktir; kırmızı her zaman pozitif bir yükü belirtir. Bununla birlikte, arabanız oldukça eskiyse, tanımlayıcı işaret olarak adlandıracağımız kırmızı işaret orada olmayacaktır. Akünün uçlarında daima (+) veya (-) yazılır. Terminal karışıklığını önlemek için işaretlemeyi kullanmaya devam edebilirsiniz. Bu prosedürü tamamladıktan sonra terminali bir arada tutan somunu çıkarmak için 11–12 veya 12–13 anahtarınızı kullanın. İki kutbu da bunun içinden geçirin. Akü terminallerini ayırırken önce (-) terminali, ardından (+) terminali çıkarın. Terminalleri güvenli bir şekilde birbirinden ayırarak aküyü mevcut konumundan çıkarın.

Akü değiştirilmesi. Yeni akü eskisiyle aynı yere takılmalıdır. Çıkarılan terminalleri doğru akım konumlarına bağlayın. Bu, bir aküyü değiştirirken dikkat etmeniz gereken kısımdır: (+) kablo (+) tarafa (-) kablo (-) tarafa. Terminalleri ters çevirirseniz sigorta kutunuz birkaç sigorta atacaktır. Hemen harekete geçmezseniz, daha kötü sorunlar ortaya çıkacaktır. Akü kutup başlarını uygun şekilde taktıktan sonra bir alet kullanarak bir kez daha sıkın. Ardından, bir anahtar kullanarak, akü takma mekanizmasını uygun konuma yerleştirdikten sonra monte edin. Bu son adımı tamamladıktan sonra akü değiştirme prosedürünü bitirmiş olacaksınız. İşlemin başarılı olduğunu doğrulamak için kontak anahtarını çevirip aracınızı çalıştırmanız yeterli olacaktır.

Akü Bakımı

Yeni tip aküler bakım gerektirmez. Bugün piyasadaki hemen hemen tüm arabalarda (% 99) yeni bir akü türü bulunmaktadır. Yeni tip (SMF) aküler için gereken tek bakım, terminalleri temiz tutmaktır. Bakım gerektirmeyen (MF) aküler hala bakım gerektirir. Bu tür bir akünüz varsa nasıl bakım yapacağınız konusunda size yol göstereceğiz.

Her üç ila altı ayda bir, bakım yaptırmak için bir akü servis yerini ziyaret etmelisiniz. Bu bakım sırasında akünün elektrolit seviyesi izlenir ve düşmüşse düşen miktar kadar bakım bitirilir.

Akü bakımını kendiniz yapmayı planlıyorsanız, akünün elektrolit kapağını açın ve eksilen suyun yerine “saf su” ekleyin. Uygun şekilde bakımı yapılmış aküleri yeniden doldurmak için yalnızca saf su kullanılmalıdır. Ayrıca, su şişesinin veya şebekenin yerleştirilmesi, akünü aşırı şarj olmasını önleyecek veya oluşturacaktır.

Araç zorlanırsa veya çalışırsa akünün ömrü olumsuz etkilenir. Akünüzün ömrünü uzatmak ve daha sağlıklı çalışmasını sağlamak, hem aracınızın elektrik aksamlarının kontrol edilmesi hem de arızanın giderilmesi ile mümkündür. Yukarıdaki bakımı kış mevsiminden önce yapmanız şiddetle tavsiye edilir.

Akü Ömrü Ne Kadardır?

Başlatma sayısı ve kullanım koşulları akü ömrünü doğrudan etkiler. Tipik koşullar altında bir otomotiv aküsünün ömrü dört ile beş yıl arasındadır.

Pilin ömrü, yüksek hava sıcaklığından doğrudan etkilenir. Yüksek sıcaklıklar akünü kurumasına neden olur. Tipik özelliklere sahip olanlar yerine özellikle yüksek sıcaklık koşullarında kullanılmak üzere üretilmiş akü kullanılarak ömürleri artırılabilir.

Kışın Akü Neden Boşalır?

Teknik detaylara girmeden önce durumu net bir şekilde anlatmak için çok basit bir örnek verelim, ardından teknik kısmı okuyalım ve ana argümanla devam edelim. Bal kavanozu sıcak, oldukça hareketli bir kaptır. Bununla birlikte, aynı bal kavanozu, bir soğuk hücre olarak aynı işlev görme kapasitesine sahip değildir. Bataryada durum aynı. Akü, yaz sezonunda olduğu gibi aynı durumda, ancak kimyasal bileşenlerinin itici gücü farklıdır.

Kışın soğuk nedeniyle aracınızın aküsü dahil her şey yavaşlar. Akünüzdeki kimyasalların tepkime ver ve enerji üretme kapasitesi olduğu için akünüz boşalır. Isıya kıyasla, soğukta kimyasal reaksiyonlar daha yavaş gerçekleşir. Kimyasal deşarjı geciktirdiği için akü soğuk tutulduğunda daha uzun ömürlüdür. Soğukta, akünüz gayet iyi çalışablilir. Çünkü kimyasal reaksiyonlar hem ısı hem de moleküllerin hareketini gerektirir. Dışarısı soğukken moleküller çok az hareket eder. Sonuç olarak, akünüz yeterli enerjiyi üretemez.

Akü Bitince Motor Nasıl Çalıştırılır?

  1. Başka bir araçtan akü takviyesi yoluyla. Bu stratejiyi kullanmak için takviye kablosu olarak bilinen donanıma sahip olmanız gerekir. Belirli bir kalınlıkta oluşturulan ve enerji aktarımı için kullanılan her iki ucunda klemp bulunan kabloya takviye kablosu denir. (+) ve (-) kutupları için bu kablolardan birer adet bulunmaktadır. Kendi aracınızın aküleri ile akü takviyesi yaptığınız aracın akülerini paralel bağlarsınız. Aşağıda paralel bir bağlantı var. Takviye yapılacak araçtaki akünün (+) ucuna takviye yapılacak aracın (+) kutbuna bağlanan kablonun diğer ucu bağlanır. (-) terminalleri aynı prosedürden geçer. Bunu yaparak aracın uzatma kablosunu aküye bağlamış ve boost almış olursunuz. Takviye sağlayan araç çalışmalarına başlandı. Vitaminleri çalışır vaziyette vermek daha sağlıklı olacaktır. Arabanıza gidin, anahtarı kontağa çevirin ve çalıştırın. Aracınız çalıştıktan sonra bir süre kabloyu çekmeyiniz (2 dakika yeterli olacaktır). Kablo bağlantıları daha sonra kesilebilir.
  2. Halk arasında bilindiği üzere arabaya çarpma tekniğidir. Bu teknikle yalnızca belirli araçlar kullanılabilir. Bu teknik, otomatikleştirilmiş şanzımanlara veya başlat/durdur düğmelerine sahip araçlar için geçerli değildir. Düz şanzımanlı araçlarda, normal kontak anahtarını kontağa sokarak aracınızı çalıştırabilirsiniz. Tekmeyle çalıştırmanın ardındaki teori, normalde arabanızın aküden aldığı gücü marş motorunu çalıştırmak için kullanması ve ardından volanı döndürerek motoru döndürmesi ve arabanızı çalıştırmasıdır. Akünüz bittiğinde motoru döndürme gücünüz olmayacak. Daha önceki sistemlerde olduğu gibi manuel olarak çeviremediğimiz için motoru döndürmek için şanzımanı kullanıyoruz. Sistemi bağlayarak ve aracın hareketini volana iletmek için şanzımanı kullanarak ve daha sonra bunu motora ileterek, tekerlekler döndüğünde ve şanzıman devreye girdiğinde araç çalıştırılabilir. Şimdi bu teknik bilginin arabada nasıl kullanılacağını tartışalım. Aracınızı vurarak çalıştırmak için kontak anahtarı başlangıçta açık konumda olmalıdır. Bu süreçte yardıma ihtiyacınız varsa veya yokuş aşağı gidiyorsanız, arabanızı boş viteste bırakabilirsiniz. Aracınız bu hızlanmaya (yaklaşık 5 ila 10 km/s) ulaştıktan sonra lastiklerin hareket hızını şanzımana aktarma zamanı gelmiştir. Debriyajdan çıktığınızda arabanız vuruntu ile çalışacak ve rölanti devreye girdiğinde ikinci vitese geçecektir (bunu vitesiniz 2. vitesteyken ve ayağınız debriyaja basılıyken yapıyorsanız bu yeterli olacaktır. Ayağınızı debriyajdan çekmek için). Çekim çok zorlayıcı bir süreç değil. Ama ilk kez yapmayı planlıyorsanız riskli unsurlar var. Bu işlemi geniş bir açık alan yerine işlek bir yolda gerçekleştiriyorsanız, son derece dikkatli olmalısınız. Motor çalışır çalışmaz debriyajı hemen bırakmalı ve sakin bir şekilde durmalısınız. Debriyaja basmadan veya vitesi boşa almadan aniden fren yaparsanız araç tekrar duracaktır. Ve hemen ateş etmeye başlamalısın.

Diğer yazılarımıza da göz atabilirsiniz:

  • Araç Muayenesi
  • Salıncak Nedir?
  • Katalizör Nedir?

Akü Nedir? yazısı ilk önce CNR Motors üzerinde ortaya çıktı.



This post first appeared on CNR MOTORS, please read the originial post: here

Share the post

Akü Nedir?

×

Subscribe to Cnr Motors

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×